Mercedes-Benz A-sarja

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mercedes-Benz A-sarja

Mercedes A-sarja (W176)

Valmistustiedot
Valmistusmaa Brasilian lippu Brasilia
Meksikon lippu Meksiko
Saksan lippu Saksa
Suomen lippu Suomi
Unkarin lippu Unkari
Valmistaja Mercedes-Benz
Valmistusvuodet 1997–
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka C-segmentti
Teknisesti samankaltaisia Mercedes-Benz B-sarja
Mercedes-Benz CLA-sarja
Koko ja tekniset tiedot
Moottori R4
Iskutilavuus 1,4–2,0 l
Vetotapa etuveto
neliveto

Mercedes-Benz A-sarja on Mercedes-Benzin vuodesta 1997 lähtien valmistama alemman keskiluokan automalli, ja mallistonsa pienin auto. Se on lähinnä pieni tila- ja monikäyttöauto. A-sarjan tila-automaisiin piirteisiin lukeutuvat muun muassa korin korkeus ja takaistuinten monikäyttöisyys. Takaistuimia voi siirtää, kääntää, taittaa tai ne voi poistaa kokonaan ilman työkaluja. Ensimmäisestä sukupolvesta (W168) oli myös Lang-versio, jonka akseliväli oli huomattavasti pitempi ja takajalkatilat pituussuunnassa olivat perusmallia suuremmat. Uudempia A-sarjalaisia ei saa kuitenkaan kuin yhdellä akselivälillä. Ensimmäisessä A-sarjalaisessa (W168) ovia oli aina viisi, kun seuraavaa W169-sukupolvea sai myös kolmiovisena. Tuorein sukupolvi (W176) on jälleen aina viisiovinen.

Mercedes-Benz W168 (1997–2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benz W168

Ensimmäisen sukupolven Mercedes-Benz A-sarja esiteltiin loppuvuodesta 1996 ja tuotanto alkoi syyskuussa 1997. Se oli samalla ensimmäinen Mercedes-Benzin valmistama etuvetoinen henkilöauto. Autosta ei valmistettu lainkaan kolmiovista mallia, vaan kaikki autot olivat viisiovisia. Mallistoon kuului myös pidemmällä akselivälillä varustettu Lang-malli. Vuonna 2001 ensimmäisen sukupolven Mercedes-Benz A-sarja sai faceliftin.

Mercedes-Benz W169 (2004–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benz W169

Toisen sukupolven malli esiteltiin kesäkuussa 2004. Myyntiin se tuli saman vuoden syksyllä. Uusi malli on edeltäjäänsä suurempi, varsinkin pituudeltaan, ja se oli saatavilla sekä kolmi- että viisiovisena. Lang-malli ei ollut enää valikoimissa. Moottorikoot vaihtelevat 1,5 ja 2,0 litran välillä.

Keväällä 2008 Mercedes-Benz esitteli päivitetyn A-sarjan Leipzigin autonäyttelyssä. Uudistuksissa panostettiin ympäristöystävällisyyteen ja parempaan polttoainetalouteen. Ulkoisesti auto muuttui muun muassa uusilla valoumpioilla ja puskureilla. Samoin jäähdyttäjän säleikkö sai uudet muodot. Teknisistä uudistuksista voidaan mainita A150- ja A170-mallien yhteyteen saataville tullut Start/Stop-tekniikka. Myös sisätiloja päivitettiin uusilla verhoilumateriaaleilla sekä uudella keskikonsolilla.

Mercedes-Benz W176 (2012–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benz W176

Mercedes-Benz A-sarjan kolmannen sukupolven malli esiteltiin vuonna 2012 Geneven autonäyttelyssä. Autoja kokoonpannaan Unkarin, Saksan ja Meksikon lisäksi myös Suomessa Uudenkaupungin autotehtaalla.

Mercedes-Benz W177 (2018–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mercedes-Benz W177

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehtonen, Jaakko: Julkisuuden riskit. Helsinki: Mainostajien liitto, 2002. ISBN 952-5262-16-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]