Mercedes-Benz A-sarja

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mercedes-Benz A-sarja
Mercedes A-Klasse (W176) front
Valmistustiedot
Valmistusmaa Brasilian lippu Brasilia
Meksikon lippu Meksiko
Saksan lippu Saksa
Suomen lippu Suomi
Unkarin lippu Unkari
Valmistaja Mercedes-Benz
Valmistusvuodet 1997–2004
2004–
Korimalli 3-ovinen hatchback
5-ovinen hatchback
Luokka C-segmentti
Teknisesti samankaltaisia Mercedes-Benz B-sarja
Koko ja tekniset tiedot
Moottori R4
Iskutilavuus noin 1400–2000 cm3
Vetotapa etuveto

Mercedes-Benz A-sarja (W168 ja W169) on Mercedes-Benzin pienin automalli. Se on lähinnä pieni tila- ja monikäyttö-auto, jota on valmistettu kahden sukupolven verran. Sen tila-automaisiin piirteisiin kuuluu muun muassa korin korkeus ja takapenkkien monikäyttöisyys. Takapenkkejä voi siirtää, kääntää, taittaa tai ne voi poistaa kokonaan ilman työkaluja. Vanhemmassa korimallissa (W168) oli myös ns. Lang-versio, jonka akseliväli oli huomattavasti pitempi ja takajalkatilat pituussuunnassa olivat edustusautoluokkaa. Uudempaa A-mallin W169-tyyppisarjalaista ei saa kuitenkaan kuin yhdellä akselivälillä. Vanhemmassa A-mallin W168-sarjassa ovia oli aina 5, kun uudempaa W169-sarjaa saa myös 3-ovisena.

A-sarjan kaatumiskriisi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

A-sarja sai median huomiota myös siitä, että autotoimittaja Robert Collani sai sen hirvenväistökokeessa kaatumaan 60 km/h tuntinopeudella.[1] Tosin tämän ilmiön arvellaan olleen ollut mahdollinen myös monilla muilla korkeilla autoilla esimerkiksi maastoautoillalähde?. Toisaalta kaatumisen vähättelystä seurasi että kyseinen koerata ajettiin läpi DDR:n autoteollisuuden valmistamalla Trabant-henkilöautolla virheittä 70 Km/h nopeudella. Vaikka Trabant ei ollut tunnettu hyvistä ajo-ominaisuuksistaan se selvitti radan 10 km/h suuremmalla nopeudella kuin mitä A-tyypin MB kaatui.[1]

Suunnitteluvirheen kiistäminen kolaus A-tyypin maineelle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun MB:n A-sarjan auto kaatui ruotsalaisen Robert Collinin suorittamassa koeajossa DB kiisti heti suunnitteluvirheen ja vetosi kokemukseensa autonvalmistajana ja hyvään maineeseensa. DB jopa syytti A-sarjan auton kaatumisesta rengasvalmistajaa ja Ruotsalaisen tahon tarkoituksellista kilpailijan mustamaalauskampanjaa. Samalla DB jatkoi A-sarjan mainontakampanjaansa. Myöhemmin kävi ilmi että A-sarjan auto oli jo kuukautta aikaisemmin melkein kaatunut toisessa testiajossa. Tässä tapauksessa A-sarjan auto oli noussut kahdelle pyörälle mutta välttänyt kuitenkin kaatumisen. Tämä testi oli arvostettu Tanskalainen Vuoden Auto-valintatesti. A-mallin epästabiilisuus ei siis voinut olla auton suunnittelijoille yllätys.[1]

Yhtiön johdon lausunto, jossa vähäteltiin sattunutta onnettomuutta oli sitten sangen epäonnistunutta kriisiviestintää.

»MB:n johto ei pidä aiheellisena antaa lausuntoa siitä, että jossakin on auto kaatunut [1]»

Suunnitteluvirhe viimein myönnettiin kolme viikkoa kaatumistapahtuman jälkeen. A-sarjan saaman imagokolauksen vuoksi DB joutui käyttämään arviolta 0,6 miljardia FIM A-sarjansa maineenpalautuskampanjaan.[1] Oletetaan että DB konsernilla oli kiire saada A-tyyppi markkinoille ennen kilpailijoita ja ajo-ominaisuuksien vaarallisuus ja tyypin keskeneräisyys olisi ollut tiedossa ollut riski, joka lauettua ensin kiellettiin.[1]

Vaikka DB-yhtiö yrittikin sovitella suhteitaan A-tyypin vakavuusongelman paljastaneeseen toimittaja Robert Colliniin se boikotoi häntä Smart kääpiöauton esittelyssä. Tämä johti Collinin autojournalistikollegoiden DB:lle lähettämään avoimeen kirjeeseen jossa he pahoittelivat tilannetta. DB suostui tällaisen kielteisen mediajulkisuuden jälkeen kutsumaan myös Collinin DB:n uusien mallien esittelyyn.[1]

Tehtaan korjaavat toimenpiteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehdas reagoi kuitenkin nopeasti ja korkea turvallisuustaso leimasi A-sarjalaista Mercedestä alusta asti. Autoihin tehtiin ainakin seuraavat muutokset vakauden parantamiseksi: ESP tuli vakiovarusteeksi (ensimmäisenä maailmassa), rengasprofiilia madallettiin 50-profiiliin, A-mallin (W168) uudeksi rengaskooksi valittiin 195/50/15 ja myös jousitusta tukevoitettiin.

DB myös pystytti imagokampanjan jossa tennistähti Boris Becker totesi oppineensa enemmän virheistään kuin menestyksestään.[2]

Turvallisuustekijät olivat keskeisiä asioita A-mallia suunnitellessa muutoinkin, ja jo W168-korisarjan A-Mercedeksellä saavutettiin Euro NCAP:n törmäystesteissä neljä tähteä aikuismatkustajien osalta. Erityisesti auton kokoonpainuvien rakenteiden suunnitteluun oli paneuduttu ja myös moottori sijoitettiin hyvin alas viistoon, jolloin se törmäyksen sattuessa liukuu auton alle matkustamon sijaan. Jo ensimmäiset A-sarjalaiset olivat lisäksi varustettuja kaksin turvatyynyin, mikä auton esittelyajankohtana ei ollut itsestäänselvyys autojen turvatekniikassa. Myös lisävarusteina saadut sivuturvatyynyt muuttuivat myöhemmin vakiovarusteiksi.

Saksan lisäksi A-sarjaa on valmistettu Brasiliassa. Vuonna 2003 Sao Bernando do Campossa valmistettiin yhteensä 6 989 autoa.

W168 (1997–2004)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MB W168
Pääartikkeli: Mercedes-Benz W168

Ensimmäisen sukupolven A-sarja esiteltiin loppuvuodesta 1996 ja tuotanto alkoi syyskuussa 1997. Se oli samalla ensimmäinen Mercedes-Benzin valmistama etuvetoinen henkilöauto. Autosta ei valmistettu lainkaan 3-ovista mallia vaan kaikki autot olivat 5-ovisia. Mallistoon kuului myös pidemmällä akselivälillä varustettu Lang-malli. Vuonna 2001 esiteltiin facelift-malli.

W169 (2004–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MB W169
Pääartikkeli: Mercedes-Benz W169

Toisen sukupolven malli esiteltiin kesäkuussa 2004. Myyntiin se tuli saman vuoden syksyllä. Uusi malli on edeltäjäänsä suurempi, varsinkin pituudeltaan, ja se on saatavilla sekä 3- että 5-ovisena. Lang-malli ei ole enää valikoimissa. Moottorikoot vaihtelevat 1,5 ja 2,0 litran välillä.

Saatavilla kolmella eri varustelutasolla.

Classic:

teräsvanteet ja muovisomisteet

Elegance:

alumiinivanteet, puusomisteet, nahkasisusta ja sähköiset ikkunanostimet edessä ja takana

Avantgarde:

alumiinivanteet, nahkasisusta, projektorivalot

Keväällä 2008 Mercedes-Benz esitteli päivitetyn A-sarjan Leipzigin autonäyttelyssä. Uudistuksissa panostettiin ympäristöystävällisyyteen ja hyvään polttoainetalouteen. Ulkoisesti auto muuttui muun muassa uusilla valoumpioilla ja puskureilla. Samoin jäähdyttäjän säleikkö sai uudet muodot. Teknisistä uudistuksista voidaan mainita A150- ja A170-mallien yhteyteen saataville tullut Start/Stop-tekniikka. Myös sisätiloja päivitettiin uusilla verhoilumateriaaleilla sekä uudella keskikonsolilla.

W176 (2012–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MB W176
Pääartikkeli: Mercedes-Benz W176

A-sarjan kolmannen sukupolven malli esiteltiin vuonna 2012 Geneven autonäyttelyssä. Autoja kokoonpannaan Unkarin, Saksan ja Meksikon lisäksi myös Uudessakaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lehtonen Jaakko: Julkisuuden riskit. Helsinki: Mainostajien liitto, 2002. ISBN 952-5262-16-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g Julkisuuden riskit, sivut 52–54 ja 59–60
  2. Julkisuuden riskit, sivu 59–60
Renault 4 1961.jpg
Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.