Renault Master

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Renault Master on Renault’n vuodesta 1980 lähtien valmistama suurikokoinen pakettiautomalli, joka korvasi Renault Super Goéletten.

Renault Master I (1980–1997)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renault Master I
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ranska
Valmistaja Renault
Valmistusvuodet 1980–1997
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
Edeltäjä Renault Super Goélette
Seuraaja Renault Master II
Teknisesti samankaltaisia Renault Messenger
Tekniset tiedot
Moottori R4
Iskutilavuus 2,0–2,5 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali

Ensimmäisen sukupolven Master esiteltiin vuonna 1980 seuraajaksi vanhentuneelle Super Goélettelle, jolla oli ikää jo 15 vuotta. Samaan aikaan markkinoille tuli myös pienemmän kokoluokan Trafic. Mallia valmistettiin Renault’n uudella tehtaalla Ranskan Batillyssa.

Masteriin perustuvaa kevytkuorma-autoa myytiin vuosina 1982–1993 nimellä Renault B-sarja, tämän jälkeen vuoteen 1999 saakka Renault Messenger -nimisenä.

Ainoana moottorivaihtoehtona oli aluksi Fiatin 2,5-litrainen dieselmoottori. Vuonna 1984 siitä tuli saataville myös 2,1 litran versio. Pieniä määriä valmistettiin myös 2,0- ja 2,2-litraisilla bensiinimoottoreilla varustettuina. 2,5-litraisesta dieselistä tuli vuonna 1990 paranneltu versio, joka oli iskutilavuudeltaan hieman aiempaa suurempi. Kaikkien moottorien yhteydessä oli voimansiirtona viisivaihteinen manuaalivaihteisto.

Renault Master II (1997–2010)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renault Master II
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Brasilia
 Ranska
Valmistaja Renault
Valmistusvuodet 1997–2010
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
lava-auto
Edeltäjä Renault Master I
Seuraaja Renault Master III
Teknisesti samankaltaisia Nissan Interstar I
Opel Movano A
Renault Mascott
Tekniset tiedot
Moottori R4
Iskutilavuus 2,2–2,8 l
Polttoaine diesel
Vetotapa etuveto
Vaihteisto 5-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen robotti

Toisen sukupolven Master tuli markkinoille vuonna 1997, ja se valittiin Vuoden pakettiautoksi 1998.[1] Samaan aikaan esiteltiin sisarmalliksi Opel Movano ja toinen sisarmalli on vuonna 2002 esitelty Nissan Interstar. Euroopassa myytävät autot valmistettiin Ranskan Batillyssa. Auto oli paljon edeltäjäänsä pehmeämmin ja nykyaikaisemmin muotoiltu. Masteria valmistettiin pakettiauton lisäksi myös pikkubussiversiona ja lava-autona. Saatavilla oli kaksi eri akseliväliä ja korikorkeutta. Pikkubussia valmistettiin vain pidemmällä akselivälillä. Masteriin perustuvaa kevytkuorma-autoa myytiin nyt nimellä Renault Mascott.

Toisen sukupolven facelift-malli.

Moottorivaihtoehtoina olivat 2,2-, 2,5- ja 2,8-litraiset dieselmoottorit. Saatavana oli viisi- ja kuusivaihteisten manuaalivaihteistojen lisäksi myös kuusiportainen Quickshift-robottivaihteisto.

Vuonna 2003 Master koki sisarmalliensa tapaan perusteellisen kasvojenkohotuksen, jossa sen ulkonäköä muutettiin enemmän Traficia muistuttavaksi. Auto sai täysin uudet puskurit, ajovalot ja etusäleikön. Sisällä ohjauspyörä ja kojelauta vaihdettiin uusiin.

Renault Master III (2010–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Renault Master III
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Brasilia
 Ranska
Valmistaja Renault
Valmistusvuodet 2010–
Korimalli pakettiauto
pikkubussi
lava-auto
umpikoriauto
Edeltäjä Renault Master II
Teknisesti samankaltaisia Nissan Interstar II
Opel Movano B
Tekniset tiedot
Kuormatila 8–17 m³
Moottori R4
Iskutilavuus 2,3 l
Teho 110–165 hv
Polttoaine diesel
Vetotapa etuveto
takaveto
Vaihteisto 6-vaihteinen manuaali
6-vaihteinen robotti
Mitat

Kolmannen sukupolven Master esiteltiin vuonna 2010. Nissanin mallin nimenä oli alun perin NV400. Master on nyt ensimmäistä kertaa saatavana myös takavetoisena mallina. Saatavana on neljä eri akselipituutta ja kolme korkeutta. Pakettiauton lisäksi valmistetaan seitsenpaikkaista kaksikäyttöauto Crew Vania, pikkubussi Busia (16 tai 17 istuinta) sekä pakettiauton ja bussin yhdistelmämalli Combia (6 tai 9 istuinta). Valittavana on myös normaali tai jatko-ohjaamollinen lava-auto sekä erillisellä tavaratilalla varustettu umpikoriauto.[2] Tavaratilaa on korimallista riippuen 8–17 kuutiometriä.[3]

Renault Master Combi

Moottorina on 2,3-litrainen dieselmoottori, josta oli aluksi tarjolla viisi tehovaihtoehtoa: 2,3 dCi (110/125/150 hv) sekä 2,3 dCi Twin Turbo (135/165 hv). Twin Turboissa on vakiona start/stop-järjestelmä. Vaihteistona on kuusivaihteinen manuaalivaihteisto tai kuusiportainen Quickshift-robottivaihteisto.

Vuonna 2014 Master koki pienen kasvojenkohotuksen, jolloin siihen tuli uusi etusäleikkö, jossa on samanlainen vaakasuuntainen musta lista kuin samana vuonna esitellyssä uudessa Traficissa.

Kolmannen sukupolven facelift-malli (2014).

Pakettiauton vakiovarustukseen kuuluu kuljettajan turvatyyny, ABS-jarrut hätäjarruassistentilla, ESP, teräsvanteet osittain peittävin pölykapselein, sähköikkunat edessä, ikkunaton liukuovi matkustajan puolella, ikkunaton väliseinä, manuaali-ilmastointi, lämmitettävät sähköpeilit, kauko-ohjattava keskuslukitus, vakionopeudensäädin, radio, Bluetooth-järjestelmä, jäähdytettävä hansikaslokero sekä lämmitettävä neljässä suunnassa säädettävä kuljettajan istuin.

Master NAVI+ -kampanjamalleissa on normaalin varustuksen lisäksi Renault R-Link Evo -navigointi- ja multimediajärjestelmä sekä peruutustutka ja -kamera.[4]

Kolmannen sukupolven facelift-malli (2019).

Vuonna 2019 Master koki toisen, perusteellisemman kasvojenkohotuksen, jossa sen ulkoasua muokattiin vastaamaan uusia Renault-henkilöautomalleja. Sisällä kojelauta on uusi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Winners – 1998 Van of the Year. Viitattu 13.10.2019. (englanniksi)
  2. Uusi Master-mallisto Renault.fi. Viitattu 27.6.2015.
  3. Master-esite. Renault S.A., 5/2015.
  4. Nyt kattava vakiovarustelu – Renault NAVI+. Intohimouutiset, maaliskuu 2016, s. 13. Renault Suomi.
  5. New 2019 Renault Master revealed Auto Express. 23.4.2019. Viitattu 17.5.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]