Renault 14

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renault 14

Renault 14 oli Renault'n vuosina 19761983 valmistama pieni perheauto.

Etuvetoinen 14 suunnattiin kilpailijaksi pienien perheautojen luokkaan, jonka avasi Volkswagen Golf. Aluksi 14 oli saatavilla L- ja TL-varustetasoisena 1,2-litraisella yhdellä kannen yläpuolisella nokka-akselilla varustetulla Peugeot-peräisellä moottorilla. Auton suunnittelu oli yleisesti käytännöllistä, ja sisätilat olivat yksi auton myyntivalteista. Takaistuin voitiin taittaa kasaan tai poistaa kokonaan. Lisäksi varapyörä oli auton etupäässä, konepellin alla 72° taaksepäin kallistetun nelisylinterisen moottorin päällä.

Auton myynti käynnistyi huonosti seurauksena katastrofaalisesta mainoskampanjasta, jossa autoa verrattiin päärynän muotoon. Auto sai myöhemmin maineen herkästi ruostuvana, ja siksi sitä alettiin kutsua lehdistössä "mädäksi päärynäksi". Ranskassa 14:stä käytetään edelleen lempinimeä "La poire" (tarkoittaa kirjaimellisesti "päärynää", mutta slangissa myös "herkkäuskoista").

Autolla on myös maine viileissä oloissa heikosti käynnistyvänä.

Renault yritti myöhemmin parantaa auton mainetta julkaisemalla sen uudelleen paremmin varusteltuna, mutta vahinko oli jo ehtinyt tapahtua ja tuotanto päättyi 1983 noin miljoonan myydyn auton ja seitsemän vuoden jälkeen. 14 on nykyään harvinainen näky Euroopan teillä, jopa kotimaassaan Ranskassa, jossa ne säilyivät pitempään kiitos osien helpon saatavuuden.

Mallin seuraajat 9 ja 11 esiteltiin 1981 (9) ja 1983 (11).