Renault Kadjar

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Renault Kadjar
2016 Renault Kadjar Dynamique NAV DCi 1.5 Front.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Espanjan lippu Espanja
Kiina
Valmistaja Renault
Valmistusvuodet 2015–
Korimalli 5-ovinen crossover
Luokka J-segmentti
Teknisesti samankaltaisia Nissan Pulsar (C13)
Nissan Qashqai (J11)
Nissan X-Trail (T32)
Renault Espace V
Renault Koleos II
Renault Mégane IV
Renault Scénic IV
Renault Talisman
Pohjalevy Renault CMF-C/D
Iskutilavuus 1,2–1,6 l
Polttoaine bensiini
diesel
Vetotapa etuveto
neliveto
Vaihteisto 6-vaihteinen manuaali
7-vaihteinen kaksoiskytkin

Renault Kadjar on Renault’n vuodesta 2015 lähtien valmistama crossover-tyyppinen automalli, joka on tekniikaltaan samanlainen kuin toisen sukupolven Nissan Qashqai.[1] Renault mainitsee Kadjarin osista ja rakenteista olevan noin 60 prosenttia identtisiä Qashqain kanssa. Kadjar perustuu Renault–Nissan-allianssin C- ja D-segmentin CMF-C/D-yhteispohjalevylle. Samaa konsernin keski -ja ylemmän keskiluokan pohjalevyä käyttävät muun muassa Renault Megane IV, Scenic IV, Talisman, Koleos II ja Nissan Qashqai II, X-Trail sekä Pulsar. Myös Yhdysvalloissa myytävän Nissan Roguen pohjalevy on sama kuin edellä mainituilla.

Vuoden 2015 Euro NCAP -kolaritestistä Kadjar sai tulokseksi täydet viisi tähteä.[2]

Suomessa auto esiteltiin kolmella eri moottorivaihtoehdolla. Bensiinimoottori oli aina 1,2-litrainen 131 hevosvoimainen tCe-suorasuihkutusturbo. Bensiiniturbo-moottorissa oli yliahtotoiminto, joka kasvatti ajotilanteen mukaan tehoa ja vääntöä rajatuksi ajaksi 2-3 vaihteilla.

Dieselvaihtoehtoina ovat olleet 1,5-litrainen 110 hevosvoimainen dCi-turbodiesel, sekä uudempaa moottorisukupolvea edustava 16-venttiilinen 130 hevosvoimainen 1,6-litrainen dCi-turbodiesel. Jälkimmäisen moottorin yhteydessä Kadjar on aina nelivetoinen, muiden moottorivaihtoehtojen ollessa etuvetoisia.

Kaikki moottorivaihtoehdot ovat varustettu kuusivaihteisella manuaalivaihteistolla, mutta 1,2 -litraisen bensiinimoottorin, sekä 1,5 -litraisen dieselin yhteyteen saa lisävarusteena myös automaattisen kaksoiskytkinvaihteiston.

Kadjar on ollut Suomen hinnastoissa alusta asti saatavilla kolmella eri varustetasolla. Perustasona on melko riisuttu "Life". Keskimmäinen varustetaso on jo varsin kattava "Zen". Zen -varustus tuo autoon mm. avaimettoman kulun, automaattisen kaksoisvyöhykeilmastoinnin, sekä joukon erilaisia turvavarusteita mm. liikennemerkkitunnistuksen, sekä kaistavaroittimen. Myös automaattinen valojenvaihtojärjestelmä kuuluu Zen-varusteluun. Malliston huipulla on ns. "Bose", jossa on mm. edellisiä parempi äänentoisto, täysledivalot, sekä 19-tuumainen vannekoko.

Nelivedon yhteydessä auton taka-akselisto on toteutettu erillisjousituksella. Etuvetoisissa on takana yhdysheiluriakselisto.

Face-lift[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syksyllä 2018 Kadjar sai ensimmäisen face-liftinsä.[3] Ulkokuori uudistui maltillisesti: mm. keula etupuskureineen sai lisää kromikoristelua ja takavaloihin tuli lisää led-tekniikkaa. Nyt aikaisempien led -taka -ja jarruvalojen lisäksi myös suuntavilkut -sekä sumuvalot ovat toteutettu ledeillä. Sisusta sai pieniä mukavuutta ja käyttöä helpottavia parannuksia. Kadjar sai myös uusia väri -sekä kevytmetallivanne-vaihtoehtoja mallistoonsa.

Tärkeimmät uudistukset löytyvät kuitenkin moottoritekniikasta. Face-lift malliin esitellyt uudistetut WLTP-tyyppihyväksytyt moottorit ovat aiempaa puhtaampia. Daimler-yhtymän kanssa kehitelty uusi bensiiniturbo suureni 1,3 -litraiseksi ja teho -sekä vääntö kasvoi. Saatavilla on joko 140 tai 160 hevosvoiman tehoversio. Bensiinimoottorikin sai nyt myös ensimmäistä kertaa hiukkassuodattimen. Diesel-moottorit saivat myös päivitykset ja niiden yhteyteen tuli muun muassa urea-ruiskutus. "Blue-Dci:ksi" nimettyjen dieselien tehot kasvoivat 1,5 -litraisessa 115 hevosvoimaan ja 1,6 -litraisessa 150 hevosvoimaan, päästöjen kuitenkin pudotessa.

Vaihteistovaihtoehdot, sekä vetotavat pysyvät toistaiseksi ennallaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Renault Kadjar haastaa suomalaisten suosikin Nissan Qashqain Helsingin Sanomat. 8.8.2015. Viitattu 21.7.2017.
  2. Renault Kadjar 2015 Euro NCAP. Viitattu 14.9.2018. (englanniksi)
  3. Kadjarin uusi painos ensiesitellään. Päivän Lehti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.