Mitsubishi Outlander

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mitsubishi Outlander
2007-Mitsubishi-Outlander.jpg
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Valmistaja Mitsubishi Motors
Valmistusvuodet 2001-
Korimalli 5-ovinen SUV
Luokka Crossover-SUV
Teknisesti samankaltaisia Toinen sukupolvi:
Chrysler Sebring
Citroën C-Crosser
Dodge Avenger
Dodge Caliber
Jeep Compass
Jeep Patriot
Mitsubishi Lancer
Peugeot 4007
Koko ja tekniset tiedot
Moottori R4, V6
Iskutilavuus n. 1968–2998 cm3
Teho 93–164 kW
Vetotapa etuveto, neliveto

Mitsubishi Outlander on Mitsubishi Motorsin valmistama Crossover-SUV-luokkaan kuuluva auto. Se esiteltiin vuonna 2001, jolloin mallinimenä oli Airtrek. Nykyistä Outlander-nimeä alettiin käyttää vientimarkkinoilla vuodesta 2003 lähtien.

Ensimmäinen sukupolvi (2001-2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitsubishi Outlander (2003-2006) (USA)

Mitsubishi Airtek esiteltiin Japanissa kesäkuussa 2001. Moottorivaihtoehtoina oli 2,0- (93 kW) tai 2,4-litrainen rivinelonen. Viskokytkimellä toimivan nelivetoisen mallin lisäksi saatavilla oli pelkkä etuveto. Vuonna 2003 auto nimettiin Outlanderiksi, kun aloitettiin sen vienti Japanin ulkopuolelle, myös Suomeen. Tarjolla oli vain bensiinimoottoreita.

Toinen sukupolvi (2006-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Toisen sukupolven Outlander esiteltiin Japanissa lokakuussa 2005. Auto on rakennettu uudelle GS-pohjalevylle, joka on kehitetty yhdessä DaimlerChryslerin kanssa. Toisen sukupolven Outlanderin sisarmallit ovat Peugeot 4007 ja Citroën C-Crosser. Yhdysvalloissa uusi malli esiteltiin New Yorkin autonäyttelyssä huhtikuussa 2006 ja Euroopan markkinoille se tuli loppuvuodesta 2006. Ensimmäisen puolen vuoden aikana auto täytti myyntiodotukset ja niitä myytiin yhteensä yli 13.000 kappaletta. Autossa ja 5+2-istumapaikkaa. Vain kahdella istuimella varustettuna tavaratilan koko on 1.691 l. VW:n valmistama 2-litrainen Di-D-diesel (140 hv). Frankfurtin autonäyttelyssä syksyllä 2007 esitellään kaksi uutta moottorivaihtoehtoa: PSA Peugeot Citroen:in valmistama 2.2 Di-D (156 hv) ja Mitsubishin oma 2.4 MIVEC (170 hv). Molemmat tulevat markkinoilla vuoden 2007 lopulla. Dieselin yhteydessä on aina neliveto, mutta 2,4-litraisen bensiinimoottorin yhteydessä on vaihtoehtona myös etuveto.

Kolmas sukupolvi (2012-)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmas sukupolvi esiteltiin Geneven autonäyttelyssä 2012. Tuotantoversio näki päivänvalon venäjällä heinäkuussa 2012 ja muualla Euroopassa syyskuussa 2012.

Ladattava hybridi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outlander PHEV on Mitsubishin ensimmäinen ladattava hybridi-malli, jossa yhdistyvät sähköauton ja polttomoottorikäyttöisen ajoneuvon ominaisuudet. Outlander PHEV on tulossa Suomeen syksyllä 2013.[1]

Tekniikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tekniikka perustuu Mitsubishin i-MiEV sähköautossa käytössä olevaan sähköautotekniikkaan [2], jota bensiinikäyttöinen moottori tukee tarvittaessa. Autossa on sekä etu- että taka-akselilla 60kW sähkömoottori ja lisäksi 2.0L bensiinimoottori; pääasiassa Outlander PHEV käyttää liikkumiseen etu- ja takasähkömoottoreita.

Kahden sähkömoottorin tekniikka mahdollistaa auton käyttämisen 4WD nelivetotilassa, vaikka ajetaan pelkästään sähköllä.

Autossa käytetään S-AWC (Super All Wheel Control)-tekniikkaa, joka yhdistää neliveto-,ajonvakautus- ja ABS-järjestelmät PHEV-järjestelmään. Koska etu- ja taka-akselin sähkömoottorit toimivat itsenäisesti ja niitä voidaan ohjata käytännössä viiveettä, saadaan aikaan tarkasti ohjattava 4WD-tekniikka.

Hydridin lataus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outlander PHEV voidaan ladata normaalista pistorasiasta. Latausaika on 4 tuntia täyteen lataukseen.(240V–15A). Auto on mahdollista ladata myös CHAdeMO-standardin mukaisella pikalatausasemalle 30 minuutissa (80 % taso).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mitsubishi Outlander.
Renault 4 1961.jpg
Tämä artikkeli tai sen osa perustuu Autowikin artikkeliin, ja siitä saattavat puuttua lähdemerkinnät tai lähdemerkinnät tarvitsevat tarkistamista. Voit auttaa Wikipediaa etsimällä sopivat lähteet tai tarkistamalla lähteet.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]