Kaksoiskytkinvaihteisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Volkswagenin DSG-vaihteisto.

Kaksoiskytkinvaihteisto on autoissa käytettävä automaattinen vaihteisto. Nimensä mukaisesti se sisältää kaksi kytkintä, toinen parittomille ja toinen parillisille vaihteille. Veto on lähes katkoton, sillä seuraava vaihde on jo kytkettynä ja käyttövalmiina. Vaihteistoa ohjaava tietokone päättelee kuljettajan toimien perusteella, mikä vaihde esivalitaan valmiiksi. Kaksoiskytkinvaihteistossa ei tarvita perinteisestä automaattivaihteistosta tuttua hydraulista momentinmuunninta. Momentinmuuntimen puuttuminen tarkoittaa pienempää voimahäviötä liikkeellelähdöissä ja nopeampaa vaihtotapahtumaa, jolloin taloudellisuus ja suorituskyky paranevat. Vastavaasti kytkimiä ohjaavan mekatroniikan on oltava kehittynyttä, jotta vaihtotapahtuma ja liikkeellelähtö olisi mahdollisimmän nykäyksetöntä. Momentinmuuntimen puuttumisesta huolimatta useimmat nykyiset kaksoiskytkinratkaisut on toteutettu ”märkinä”, eli monilevykytkimet ovat öljykylvyssä. Märkäratkaisu on erityisen hyvä esimerkiksi runsaasti vääntömomenttia kehittävien dieselmoottorien yhteydessä. Uudemmissa seitsenportaisissa kaksoiskytkinvaihteistoissa on joko ”kuivat” tai ”märät” kytkimet. Vaihteistoa ja kytkimiä käyttävä mekatroniikka voi olla sähköhydraulinen tai täysin sähköinen. Kaksoiskytkinvaihteistojen yhteydessä käytetään vääntövärähtelyjä vaimentavaa kaksoismassavauhtipyörää.

Volkswagenin DSG-vaihteiston vaihteenvalitsin.

Kaksoiskytkinvaihteiston kehitti Adolphe Kégresse juuri ennen toista maailmansotaa, mutta keksintöä ei saatu toimivaksi. Ensimmäinen toimiva kaksoiskytkinvaihteisto luotiin 1980-luvulla, jolloin tietokoneen ohjaama vaihteisto saatiin kyllin pienikokoiseksi autoon. Tällainen oli muun muassa vuonna 1983 Porsche 956 Le Mans ja Porsche 962 C-ryhmän kilpa-autoissa nimellä Porsche Doppelkupplungsgetriebe (PDK).[1][2] Myöhemmin PDK-vaihteisto tuli vuoden 2005 Porsche 911 malliin.[1]

Vaihteistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

DSG (saks. Direktschaltgetriebe) on Volkswagenin antama nimi sen käyttämille elektronisesti ohjatuille kaksoiskytkimellä varustetuille automaattisille kuusi- ja seitsenportaisille vaihteistoille. Autossa ei ole kytkinpoljinta, vaan vaihtaminen tapahtuu automaattisesti tai käsin valitsemalla. Vaihteiston on kehittänyt BorgWarner ja sen valmistus on lisensoitu Volkswagen Groupille, joka valmistaa useita automerkkejä. Volkswagenin seitsenportaisen ”kuivilla” kytkimillä varustetun vaihteiston on kehittänyt LuK.

Fiat-konsernin kaksoiskytkinvaihteisto tunnetaan nimellä DDCT. Sen ovat kehittäneet Magneti Marelli ja BorgWarner. Vaihteistoa valmistava Fiat Powertrain Technologies myy sitä muillekin autonvalmistajille. Fiatin tytärmerkki Alfa Romeolla vaihteisto on nimeltään TCT.

Kia toi vuonna 2012 cee’d-malliinsa DCT-kaksoiskytkinvaihteiston, jonka valmistaa samaan konserniin kuuluva WIA. Samaa vaihteistoa käyttää myös konsernin toinen merkki Hyundai.

Renault-konserni käyttää kaksoiskytkinvaihteistostaan nimeä EDC (efficient dual clutch). Renault’lle kuusi- ja seitsenportaiset kaksoiskytkinvaihteistot toimittaa saksalainen voimansiirtovalmistaja Getrag.

Getrag itse käyttää kaksoinkytkinvaihteisto-konstruktioistaan nimeä Powershift, ja tuottaa Renault’n lisäksi kaksoiskytkinratkaisuja myös Volvolle, BMW:lle, Mercedes-Benzille, Fordille ja Ferrarille.

Viat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkällisen kehitystyön tuloksena kehitettiin helposti vikaantuva vaihdelaatikko, joiden korjaaminen on ollut haastavaa korjaamoiden puuttumisen vuoksi.

Mekatroniikka voi hajota.

Kaksoismassapyörän niittaukset löystyvät.[3]

Kuulalaakerien hajoaminen tuottaa metallisilppua, joka tarttuu magneettisiin asentotunnistimiin. Kylmällä säällä vaihteet eivät kytkeydy.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b https://www.thedrive.com/porsche/17878/watch-this-brief-history-of-porsches-pdk-gearbox
  2. Ben Pulman: Porsche 956/962: all but perfect carmagazine.co.uk. 2.5.2019. Viitattu 18.10.2020. (englanniksi)
  3. Gesu.fi: VOLKSWAGEN TYYPPIVIAT Gesu.fi. Gesu.fi. Viitattu 15.6.2021.
  4. Teksti ja kuvat: Eetu Kokkonen: Käyttötesti käytetyllä: DSG-vaihteisto oli kuin olikin hajalla Moottori -lehti. 15.6.2021. Moottori -lehti. Viitattu 15.6.2021.