Kytkin (konetekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Veneissä käytettävä kartiokytkin. Se koostuu kahdesta sisäkkäisestä kartiosta, jotka vedon ollessa päällä takertuvat kitkapintojen avulla toisiinsa. 1: Tyttökartio (vihreä), poikakartio (sininen) 2. Akseli 3. Kitkapinta 4. Jousi 5. Kytkinvipu 6. Vetoakseli

Kytkin on laite, joka mahdollistaa pyörivään akseliin perustuvan voimansiirron keskeyttämisen.

Tyypillisin käyttö kytkimelle on auton ja moottoripyörän voimansiirrossa moottorin ja vaihteiston välissä, jossa kytkimen tarkoituksena on irrottaa vaihteisto moottorista liikkeellelähdön ja vaihteen vaihdon yhteydessä.

Kytkimen käyttömekanismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kytkimiä on erityyppisiä erilaisiin moottoreihin, mutta niiden toimintaperiaate ja tarkoitus ovat aina samat:

  • Esimerkiksi vaihteellisissa mopoissa kytkin toimii yleensä vaijerin välityksellä, ts. kytkinkahvasta lähtee vaijeri, joka päättyy vipuun, joka puolestaan liikkuessaan työntää kytkinlevyt irti toisistaan aiheuttaen kampiakselilta tulevan ensiövedon häviämisen kytkinkahvan ollessa pohjassa.
  • Joissain moottoripyörissä kytkin toimii hydraulisesti vaijerivälityksen sijaan. Tämä mahdollistaa jäykemmän kytkimen käyttämisen lihasvoimalla. Myös autoissa on usein käytössä sama menetelmä, joskin autoissa kytkintä käytetään polkimella kahvan sijaan.

Kytkimen tekniikkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kytkin
Kytkinlevy

Kytkimeen kuuluu monia osia, kuten

  • kytkinkruunu (monilevykytkimissä, esim. moottoripyörissä)
  • kytkinlevy(t)
  • välilevyt (monilevykytkimissä)
  • toinen ensiöratas
  • vaihteistoon menevä akseli.

Kytkinlevy sijaitsee auton vaihdelaatikossa painelevyn ja vauhtipyörän välissä. Se välittää moottorin tuottaman tehon vaihdelaatikolle, tasauspyörästöön ja siitä edelleen renkaille. Kytkinlevyt ovat nopeasti kuluvia osia. Kun kytkinlevyt ovat liian kuluneet, kytkin alkaa luistaa, ja etenkin kiihdytyksissä moottorin kierrokset nousevat suhteessa nopeammin kuin vetävien pyörien kierrokset. Kytkimen luiston vastakohta on kytkimen laahaus, jolloin ajoneuvo pyrkii vaihde päällä eteenpäin, vaikka kytkin olisi pohjassa. Laahaus on yleensä korjattavissa pelkkiä säätöjä muuttamalla, jos kytkinkruunu on kunnossa (mikäli sellainen on varustuksessa).

Nestekytkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Nestekytkin

Neste- eli turbiinikytkimessä voima välittyy sitä tuottavalta akselilta vastaanottavalle suljetussa tilassa olevan nesteen liikkeen avulla. Voimaa tuottava puoli saa nesteen pyörimään, ja vastaanottava puoli alkaa liikkua tämän pyörteen voimasta. Kytkeytyminen on nestekytkimessä pehmeää ja siten voimansiirron komponenteille suotuisampaa kuin mekaanisessa levykytkimessä. Normaalin tieliikenteen ajoneuvoissa nestevaihteet eli hydrodynaamiset momentinmuuntimet ovat syrjäyttäneet nestekytkimet jo vuosikymmeniä sitten.