Vaihteenvalitsin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vaihteenvalitsin (arkikielessä vaihdekeppi) on auton tai muun moottoriajoneuvon hallintalaite, jolla kuljettaja ohjaa vaihteiston toimintaa. Se on useimmiten sijoitettu etuistuinten väliin lattialle, mutta joissain automalleissa on käytetty myös niin sanottua rattivaihdetta, jossa valitsin sijaitsee ohjauspylväässä. Vaihteenvalitsimen toimintaperiaate on erilainen riippuen siitä, onko ajoneuvossa manuaali- vai automaattivaihteisto.

Manuaalivaihteiston vaihteenvalitsin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Manuaalivaihteiston vaihteenvalitsin
Gear shift 1-2
Gear shift 1-2

Manuaalivaihteisessa ajoneuvossa vaihteet on sijoitettu H-kaavion mukaisesti ja kuljettaja voi vaihtaa vaihteita missä järjestyksessä haluaa. Eteenpäin menevät vaihteet on lähes aina sijoitettu samalla tavalla, mutta peruutusvaihteen sijainti vaihtelee. Lisäksi vaihteenvalitsimessa on usein lukitus, joka estää peruutusvaihteen kytkemisen vahingossa. Peruutusvaihteen valitsemiseksi vaihteenvalitsinta on esimerkiksi painettava tai nostettava.

Automaattivaihteiston vaihteenvalitsin

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Automaattivaihteiston vaihteenvalitsin

Automaattivaihteisessa autossa kuljettajan ei tarvitse vaihtaa eteenpäin menevää vaihdetta itse, vaan automatiikka tekee sen hänen puolestaan. Vaihteenvalitsimessa on yleisesti käytetty asentoja P (park), R (reverse), N (neutral) ja D (drive), joilla kuljettaja valitsee ajosuunnan: D on eteenpäin ajamista varten ja R on peruutusvaihde. N-asennossa vaihteisto on vapaalla ja P-asentoa käytetään pysäköitäessä, jolloin vaihteisto on lukittuna eivätkä ajoneuvon pyörät liiku. Nykyaikaisessa automaattivaihteistossa vaihteenvalitsin on usein täysin sähköinen, eikä siitä ole mekaanista yhteyttä vaihdelaatikkoon.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]