Aluelennonjohto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Houstonin aluelennonjohtokeskus.

Aluelennonjohto (engl. area control center, ACC) on lennonjohtojärjestelmä, joka hoitaa lentoliikenteen yleensä lähestymistä edeltävien tai lähdön jälkeisten tapahtumien aikana. Aluelennonjohdon vastuualue on lentotiedotusalue (engl. flight information region, FIR). Perinteisiä aluelennonjohtotoimia valvoo Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö.lähde?

Aluelennonjohto valvoo vastuualueellaan olevia koneita ja ilmoittaa jos on ongelmia. Ongelmia voivat olla esimerkiksi kahden lentokoneen yhteentörmäysvaara. Yleensä koneiden tilannetta tutkitaan yksi kerrallaan. Vastuisiin kuuluvat muun muassa suuntaohjeiden antaminen ja korkeuden- sekä nopeudenmuutosten määrääminen niillä alueilla, joilla lentokone ei ole yhteydessä muuhun lennonjohtojärjestelmään.[1] Viestiminen on erityisen keskeisessä roolissa niiden koneiden suhteen, jotka lentävät mittarilentoa.

Yleensä lentotiedotusalue jaetaan sektoreihin.[1] Näin toimitaan esimerkiksi Suomessa koko maan kattavalla tiedotusalueella. Suomen tiedotusalueella on 13 sektoria.[2] Esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasema, jossa sijaitsee Suomen aluelennonjohto, on A-sektorilla. Suomessa aluelennonjohto käsittelee vuoden aikana noin 280 000 lentoa, joista noin 53 000 ylilentoja.[2] Aluelennonjohtopalvelua on annettu Suomessa vuodesta 1952 alkaen. Aluksi aluelennonjohto toimi vuosina 1952-1967 Helsingissä sekä muutamalla pienemmällä lentotiedotusalueella (Rovaniemi, Vaasa, Jyväskylä, Kemi), kunnes vuonna 1967 lentotiedotusalueiden määräksi vakiintui kaksi, Etelä-Suomi ja Pohjois-Suomi, joiden lennonjohtoyksiköt sijaitsivat Tampereella ja Rovaniemellä (Rovaniemen lentoasemalla vuodesta 1976). Vuonna 2010 nämä yhdistettiin hallinnollisesti yhdeksi Suomen lentotiedotusalueeksi, ja vuosina 2015-2018 aluelennonjohdon toiminta siirrrettiin takaisin Helsinkiin. 2010-luvulta alkaen tekniikan kehitys on suuntautunut kohti aiempaa suurempia aluelennonjohtoja ja aluelennonjohtosektoreita, mistä hyvä esimerkki Suomen ohella on Norja, jossa on nykyään myös vain yksi aluelennonjohtoyksikkö, Norjan aluelennonjohto (radiokutsutunnus: Polaris Control)[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Area Controller SKYbrary. Viitattu 9.6.2023. (englanniksi)
  2. a b Lennonvarmistus Suomessa Fintraffic. Viitattu 9.6.2023.
  3. Aluelennonjohto lopetti Tampereen Aitovuoressa - ANS Finland keskitti toimintaa Helsinki-Vantaalle | lentoposti.fi www.lentoposti.fi. 3.6.2018. Viitattu 6.2.2024.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.