Huulipuna

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Huulipuna

Huulipuna on kosmeettinen aine, jolla korostetaan huulten väriä. Huulipuna on koostumukseltaan ja väriltään huulikiiltoa täyteläisempää. Useimmat huulipunat ovat sävyltään punaisia tai punertavia koska punainen väri huulilla jäljittelee seksuaalisen kiihottuneisuuden tilaa - kiihottuminen lisää verenkiertoa ja tekee huulet punaisemmiksi, joten punattujen huulien kantaja näyttää seksuaalisesti puoleensavetävämmältä. Nykyään huulipunia saa kuitenkin lähes joka värissä ja sävyssä.

Tyypillinen huulipuna koostuu monista kemikaaleista, pääasiassa erilaisista väriaineista, öljyistä, vahoista ja pehmittävistä aineista. Huulipunaan voidaan myös lisätä sen hajuun ja/tai makuun vaikuttavia aineita, jotta muiden ainesosien tuoksut ja maut peittyisivät, kuten valaan sylkeä.

Huulipunaa käytettiin noin 5 000 vuotta sitten muinaisessa Babyloniassa, kun puolijalokivia murskattiin ja syntynyttä jauhetta laitettiin huuliin ja joskus myös silmien ympärille. Muinaiset egyptiläiset uuttivat sinisenpunertavaa väriainetta elohopeaa sisältävistä kasveista, joten näiden väriaineiden käyttäminen aiheutti vakavia sairauksia. Kleopatra teetti oman huulipunansa murskatuista karmiininpunaisista kovakuoriaisista (syvä punainen väri) ja muurahaisista (pohja-aine). Kimmeltävät huulipunat valmistettiin alun perin kalojen suomuista saatavasta aineesta. Huulipunaa voi myös valmistaa hunajasta ja mangonmehusta. Huulipunaa on myös valmistettu lehmän nahasta. Lehmän nahka on murskattu ja liotettu eri väriaineissa.

Kuningatar Viktoria julisti meikkaamisen olevan epäsopivaa, koska yleensä vain prostituoidut maalasivat kasvonsa. Tuohon aikaan oli myös kiellettyä käyttää meikkiä ennen avioliittoa, jotta naiset eivät valheellisesti uskottelisi aviomiehelleen olevansa kauniita.

Huulipuna tuli suosituksi Elisabet I:n hallituskaudella, jolloin verenpunaiset huulet ja kalpeat kasvot olivat muodissa. Tuohon aikaan huulipuna valmistettiin mehiläisvahasta ja erilaisten kasvien väriaineista. Toisen maailmansodan aikana huulipunan arvostus nousi elokuvateollisuuden ansiosta; tuolloin esimerkiksi Yhdysvalloissa oltiin sitä mieltä, että naisten velvollisuus oli meikata itsensä hyvän näköiseksi.

Kuten useimpia meikkejä, huulipunaa käyttävät useimmiten - mutta eivät yksinomaan - naiset.

Kuten muukin kosmetiikka, myös huulipuna saattaa olla hengenvaarallista, jos sen ainesosille on allerginen. Allerginen henkilö saattaa reagoida esimerkiksi lanoliiniin, mikä on yleinen allerisoiva ainesosa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]