Rauhan sairaala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Setälä", yksi Rauhan sairaalan entisistä rakennuksista vuonna 2011

Rauhan sairaala oli Joutsenossa sijaitseva lakkautettu psykiatrinen sairaala. Se perustettiin vuonna 1926 huolehtimaan silloisen Viipurin läänin mielisairaista ja lakkautettiin vuonna 2000 sairaalan toiminnan siirtyessä Etelä-Karjalan keskussairaalaan Lappeenrantaan. Joutsenon kaupunki osti sairaala-alueen vuonna 2005 ja myi sen eteenpäin Joutsenmaa Oy:lle vuonna 2007.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1894–1910 Rauhan sairaalan paikalla toimi hotelli, "Rauha pensionat för turister" palvelemassa venäläisiä turisteja. Vuonna 1910 hotelli muutettiin kylpylähotelliksi, joka oli aikansa parhaita alan laitoksia. Se tarjosi turisteille monipuoliset liikunta- ja hoitomahdollisuudet. Venäjän vallankumouksen jälkeen turistien virta kuitenkin ehtyi, ja kylpylähotellin päärakennuksen tuhouduttua tulipalossa vuonna 1923 ei laitosta avattu enää uudestaan.

Seuraavana vuonna Viipurin läänin piirimielisairaalan kuntainliitto osti rakennukset alueineen, ja perusti Rauhan mielisairaalan. Tuhoutuneen päärakennuksen perustuksille rakennettiin Axel Mörnen suunnittelema uusi päärakennus. Lisäksi tuolloin rakennettiin myös keskipaviljonki sekä vanha keittiö. Rakennukset valmistuivat vuonna 1926 ja sairaala avattiin potilaille. 1950-luvulle tultaessa oli Rauhasta kehittynyt yksi Suomen suurimmista mielisairaaloista, jossa huippuaikanaan oli hoidettavana jopa 800 potilasta.

Sairaalaan sijoitettiin luovutetulta alueelta tulleet psykiatriset potilaat, jotka joutuivat jäämään sinne vielä parannuttuaankin, sillä kunnilla ei ollut halua vastaanottaa heitä.[1]

Sairaalalla oli oma hautausmaa, jonne on haudattu noin 300 potilasta. Karjalaisille on pystytetty muistokivi. Hautausmaalla on myös erään potilaan veistos "Rukoilevan enkeli". Hautakivet ovat paria lukuun ottamatta samanlaisia.[1]

1980-luvulla alkanut psykiatrisen sairaanhoidon uudelleenjärjestely vähensi sairaalan potilasmäärää. Lopulta Etelä-Karjalan Sairaanhoitopiiri siirsi sairaalan toiminnan Etelä-Karjalan Keskussairaalaan ja lakkautti Rauhan sairaalan. Sairaalatoiminta Rauhassa loppui vuonna 2000.

Rakennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rauhan sairaalan alueella on 11 sairaalarakennusta. Ensimmäiset niistä rakennettiin vuonna 1926 ja viimeinen vuonna 1981. Osa rakennuksista on yhdistetty toisiinsa maanalaisin tunnelein, jotka on tarkoitettu ruuan jakeluun keskuskeittiöltä muihin rakennuksiin. Sairaala-alueen rakennuksineen omistaa Joutsenmaa Oy.

Kolme ensimmäiseksi valmistunutta rakennusta, Vanha päärakennus, Keskipaviljonki sekä Vanha keittiö ovat Axel Mörnen suunnittelemia. Loput rakennuksista on suunnitellut Jalmari Lankinen, lukuun ottamatta Poliklinikkarakennusta sekä Keskuskeittiötä.

Lämpökeskuksen rapistunut punatiilipiippu räjäytettiin syksyllä 2006.

Rauha 2010-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tällä hetkelläselvennä Rauhan sairaalan alueella toimii Holiday Club Saimaa, jota ympäröi osin vielä rakenteilla oleva huvila-alue.

Alue myytiin yhdessä Tiurun Sairaalan kanssa Joutsenon kunnalle vuonna 2005. Setälässä oli kesän 2005 loppuun väliaikaisesti sijoitettuna vanhainkoti Lehmuskoti odottamassa varsinaisten tilojensa valmistumista. Tiloissa on nykyisinselvennä Joutsenon Palvelukeskus, joka odottaa uusien tilojensa valmistumista.

Poliklinikkarakennukseen oli kaavailtu sijoitettavan vammaispalveluja. Kesäisin päärakennuksessa toimi vuoteen 2006 asti Rauhan Kylpylä- ja Sairaalamuseo. Lisäksi sairaalan tiloissa järjestettiin taidenäyttelyitä.

Vuonna 2010 alueen puistossa järjestettiin Hyväri Rock, joka on suurin Suomessa koskaan järjestetty hyväntekeväisyysfestivaali.[2] Vuonna 2011 Hyväri ry ja Karelia Events Partnership järjestävät Kaakkois-Suomen historian suurimman festivaliin Saimaa Open Airin.

Kehityssuunnitelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkoitusta varten perustettu yritys aikoo etsiä alueelle yrittäjiä, joiden kanssa alueelle toteutettaisiin mm. harjoitusjäähalli, hotelli- ja ravintolatoimintoja sekä areena viihde- ja liikuntatapahtumia sekä messuja varten. Rantaan on suunnitteilla huvivenesatama.

Vuoden 2010 aikana alueelle alettiin rakentaa Pohjoismaiden suurintalähde? matkailukeskusta Saimaa Gardensia, johon on suunniteltu Saimaa Gardensin loma-asuntoja, Holiday Club Saimaa -niminen kylpylähotelli, ravintoloita, jää- ja monitoimihalli, loma-asuntoja ja golfkenttä. [3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]