Wikipedia:Poistoäänestykset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla vinoviivan perään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -12. syyskuuta 2015 kello 17.09 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -12. syyskuuta 2015 kello 17.09 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Anton Hammer[muokkaa]

keskustelu, sivun lokit

Merkittävyyskeskustelussa ei syntynyt selvyyttä merkittävyydestä. --37.33.51.54 30. elokuuta 2015 kello 22.59 (EEST)

Äänestys päättyy 6. syyskuuta 2015 kello 22.59 (EEST).

Keskustelu[muokkaa]

Äänet[muokkaa]

Kannatan poistoa[muokkaa]

 1. --Ashoka Asoka Ašoka (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 21.48 (EEST)
 2. --Cortex (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 13.54 (EEST)
 3. ComradeUranium (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 21.14 (EEST)
 4. J.K Nakkila (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 07.16 (EEST)
 5. Gopase+f (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 09.46 (EEST)
 6. --Esamatti1 (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 10.40 (EEST)
 7. Kotivalo (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 14.06 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa]

 1. Deletionismin vuoksi. Iivarius (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 18.05 (EEST)
 2. Artikkelin perusteella sen verta monessa mukana, että säilyttäisin. Siitäkin huolimatta, että monet julkaisuista olleet hyvin pieniä painoksia ja riippumattomia lähteitä näyttäisi löytyvän melko niukasti, pitäisin artikkelin arvoisena rap-artistina/-tuottajana. --Gonnagle (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 12.12 (EEST)
 3. Albumit pitää kyllä yhdistää tähän, eivät merkittäviä omina artikkeleinaan. —kallerna (keskustelu) 1. syyskuuta 2015 kello 21.55 (EEST)
 4. --Maradona (keskustelu) 2. syyskuuta 2015 kello 19.27 (EEST)

Tyhjää[muokkaa]

 1. merkityksetön, mutta toisaalta tuo arvoa, jos sisältö on muuten kunnossa. --Caygill (keskustelu) 31. elokuuta 2015 kello 19.19 (EEST)