Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

  1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
  2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

  1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -122. elokuuta 2017 kello 19.34 (UTC)

Vastustan poistoa

  1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -122. elokuuta 2017 kello 19.34 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Luettelo Helsinki-aiheisista kappaleista[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Kyseessä on lähteetön uutta tutkimusta sisältävä luettelo --LCHawk (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 18.43 (EEST)

Äänestys päättyy 29. elokuuta 2017 kello 18.43 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Jos joku jaksaa käydä tän listan mukaan lisäämässä lähteitä, niin eiköhän siinä ole tarpeeksi. Sinänsä poistoperuste on väärä, koska poistossa äänestetään merkittävyydestä, vai? Mä en tiedä onko tuo linkkaamani lista myös jossain kirjaston sivulla nykyisin, mutta hain hätäavuksi arkistosta. --Weird1e (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.01 (EEST)

Näköjään olen kelvoton, mutta löysin kuitenkin vastauksen yllä olevaan: Listaa ei löydy kuin arkistosta, mutta on se varmaan riittävän hyvä lähde. --Weird1e (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.11 (EEST)
poistossa äänestetään merkittävyydestä, vai?” Ei oikeastaan. Poistoäänestys ei ole sama kuin merkittävyyskeskustelu, ja oikeastaan kummassakin artikkeli voidaan poistaa muistakin syistä. Varsinkin kun tämä on luettelo, aiheen rajausongelmat ja koko sivun perustuminen uuteen tutkimukseen ovat ymmärtääkseni täysin päteviä poistoperusteita.--Fotogurachan (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.24 (EEST)
Kysymys on myös lähteestä. Tuolla näyttää olevan lähteenä ammattikorkeakoulun blogi ja sen lisäksi kirjaston tekemä listaus. Jälkimmäinen on ok, mutta käytännössä tuosta listasta tulisi lähinnä kopio vain tuon avulla eli voinee tulla riski tekijänoikeusrikkomuksesta?--LCHawk (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 22.33 (EEST)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

  1. Lähteetön uutta tutkimusta sisältävä listaus.--LCHawk (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 18.45 (EEST)
  2. Liian hakuammuntaa... Omille kotisivuille tuommoinen "mun mielestä viitataan helsinkiin tässä ja tässä kappaleessa" kuuluu paremminkin. --OneMember (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.18 (EEST)
  3. --Esamatti1 (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 21.37 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

  1. --Risto hot sir (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.18 (EEST)
  2. Lähteettömät kohdat voi ja pitää poistaa, muttei koko artikkelia. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 22. elokuuta 2017 kello 22.26 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]

Hylätyt[muokkaa wikitekstiä]

  1. Poistoperuste ontuu. --Weird1e (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 19.17 (EEST) liian vähän artikkelimuokkauksia --Otrfan (keskustelu) 22. elokuuta 2017 kello 20.04 (EEST)