Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

  1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
  2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

  1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -17. joulukuuta 2016 kello 16.18 (UTC)

Vastustan poistoa

  1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -17. joulukuuta 2016 kello 16.18 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Kyläsavut[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Artikkeli on säilytetty hyvin niukasti poistoäänestyksessä vuonna 2006, 68,6 % kannattaessa poistoa. Avasin aiheesta noin viikko sitten merkittävyyskeskustelun, jossa artikkeli ei myöskään millään tapaa kehittynyt, eikä kukaan tuonut esille merkittävyyttä perustelevia asioita itse keskustelussa. Artikkelissa on edelleen samat ongelmat, kuin keskustelun alkaessa: siitä puuttuvat edelleen vuosikymmen myöhemmin merkittävyyttä tukevat riippumattomat lähteet. Tynkäpituisessa artikkelissa esitelty toiminta ei nähdäkseni myöskään yksinään riitä tietosanakirjamerkittävyyteen. --Msaynevirta (k · m) 29. marraskuuta 2016 kello 10.48 (EET)

Äänestys päättyy 6. joulukuuta 2016 kello 10.48 (EET).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Kotisivun perusteella toiminta on hiipunut 2008, eikä yhdistys ainakaan enää kuulu Suomen kotiseutuliittoon. Mutta onko se aikoinaan ollut merkittävä, se pitäisi selvittää. Yhdistyksen nykytila ei vaikuta merkittävyyteen. Abc10 (keskustelu) 29. marraskuuta 2016 kello 11.10 (EET)

Hiukan epäselvää onko oikea uudelleenohjaus Kaustinen vaikoLautamiehentalo. -- Cimon Avaro 5. joulukuuta 2016 kello 16.34 (EET)

Meni näköjään hankalaksi, kun tätä vedetään vähän joka suuntaan. Ohjausta Kaustiseen kannattaa tällä hetkellä 3(+1?) ja Lautamiehentaloon 1(+1?). Ongelman voisi varmaan myös ratkaista poistamalla artikkelin ilman ohjauksien luomista, sillä kaikki äänet ovat kuitenkin poiston kannalla. --Msaynevirta (k · m) 7. joulukuuta 2016 kello 14.37 (EET)
Teknisesti on olemassa kolme ratkaisua: 1) Artikkeli poistetaan deletoimalla koko sivu eikä luoda tilalle mitään ohjausta. Muokkaushistoria häviää. 2) Artikkeli poistetaan deletoimalla koko sivu, mutta jälkeenpäin luodaan tilalle ohjaus ikään kuin uutena sivuna puhtaalta pöydältä. Aiempi sivuhistoria häviää. 3) Sivun sisältö muutetaan ohjaukseksi, jolloin aiempi muokkaushistoria jää saataville. Tällaista muokkaamalla luotua ohjausta voi myös muuttaa tarpeen mukaan myöhemmin. Kaikkia kolmea tapaa on täällä käytetty riippuen sivun poistavasta ylläpitäjästä yllä mainituissa kohdissa 1, 2 tai 3 taikka ns. tavallisesta käyttäjästä kohdassa 2. --Pxos (keskustelu) 7. joulukuuta 2016 kello 17.11 (EET)
Ottamatta nyt kantaa siihen jätetäänkö ohjaus vai ei ja jos niin miten, niin olisikohan tuo Lautamiehentalo sittenkin parempi ohjaus, jos ohjaus jätetään, jos se on yhdistyksen pääsasiallinen aikaansaannos? Artikkelista ei oikein käy ilmi yhdistyksen luonne linjalla pitäjäseura - kyläyhdistys - muu (esimerkiksi pääasiassa kotiseututalon kunnostushankeen ympärille syntynyt yhdistys?), eikä se täysin selväsyi käy ilmi yhdistyksen sivuiltakaan. Lähteitä enemnnän tutkimalla tämä ehkä voisi hahmottua. Luonteeltaan pitäjäseuraa vastaava yhdistys liittyisi lähinnä pitäjään eli kuntaan, talon kunnostushanketta varten perustettu yhdistys liittyisi lähinnä taloon. Nykyisillä tiedoilla ei ole oikein mahdollista sanoa tätä varmasti. Varmaan jos lisätietoa ilmenee, sen voi lisätä joko kunnan artikkeliin (jos ilmenee, että yhdistyksellä on ollut pitäjäseuraluonteista toimintaa), tai lautamiehentalon artikkeliin (jos ilmenee että selvemmin juuri se on ollut yhdistyksen pääasiallinen aikaansaannos). Vastaavasti mahd. uuden tiedon ilmetessä mahd. ohjausta voi vaihtaa, jos muuten katsotaan, että ohjaus jätetään.--Urjanhai (keskustelu) 7. joulukuuta 2016 kello 18.15 (EET)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]