Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -126. lokakuuta 2016 kello 00.02 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -126. lokakuuta 2016 kello 00.02 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


My Summer Car[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Laiha merkittävyyskeskustelu, mitätön peli. Ehdotan poistoa. --Mwåc8m (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 19.02 (EEST)

Äänestys päättyy 29. lokakuuta 2016 kello 19.02 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

En kyllä ymmärrä, mitä artikkelin tekijä oikein ajatteli tehdessään artikkelin. Eihän tätä ole edes vielä julkaistu ja äänestyksen myötä ei tästä kyllä tulla saamaan ikinä artikkelia, ellei tästä tule Minecraftin kaltainen menestys, jolloin palautusäänestyksessä on pienet mahdollisuudet saada 70 %:n kannatus.--MAQuire (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 19.24 (EEST)

Artikkelin aloittaja varmasti aloitti sen hyvää tarkoittaen. Poistoäänestys oli vähän hätiköity ratkaisu, sillä merkittävyyskeskusteluun ehti tulla vain pari kommenttia. --Olimar 22. lokakuuta 2016 kello 21.43 (EEST)
Millä tavalla hätiköity? Ip laittoi merkittävyysmallineen, jonka poisti kuin aikaraja oli mennyt yli, ja silloin oli kaksi kommenttia, toinen poiston puolella, toinen vastaan. Artikkelista ei saanut mitään käsitystä mistä siinä on kysymys: jotkut oli äänestäneet sen julkaistavaksi jossain. Mutta mistään merkittävyydestä ei ollut mitään selvyyttä. Tehkää kunnon selkeitä artikkeleita sitten kun peli on ilmestynyt ja lisätkää niihin lähteitä jotka osoittavat pelin merkittävyyden, ettei tarvitse arvailla. Noilla näytöillä se ei ole edelleenkään merkittävä. --Mwåc8m (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 23.00 (EEST)
Keskustelua olisi hyvin voinut vielä jatkaa tai muuttaa sen vaikka poistokeskusteluksi. Poistoäänestys on viimeinen keino, eikä sitä pitäisi näin heppoisesti aloittaa. Tarkennetaan vielä, että mielestäni kaikista varhaisjulkaisuista ei tarvitse tehdä artikkelia, mutta tähän on perusteet huomattavan mediakäsittelyn ja ainutlaatuisuutensa takia.--Olimar 22. lokakuuta 2016 kello 23.36 (EEST)
Onhan tuokin mielipide. Mikset jatkanut? Kun tietääkseni olet pelienharrastaja, olisit voinut ottaa asiat esille silloin kun ne olivat ajankohtaisia. Turha tulla jälkikäteen valittamaan mitä olisi pitänyt tehdä. --Mwåc8m (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 10.15 (EEST)
Itsensä kanssa keskustelu ei ole kovin hedelmällistä. Toisekseen perustelin artikkelin keskustelusivulla merkittävyyttä, kukaan ei kuitenkaan perustellut epämerkittävyyttä. Kolmanneksi peli julkaistaan huomenna varhaisversiona, ja vastaanotosta saa helposti täydennettyä artikkelia.--Olimar 23. lokakuuta 2016 kello 10.46 (EEST)
Ohjeiden mukaan (muistaakseni) merkittävyys on perusteltava, ei epämerkittävyyttä. Jos se julkaistaan huomenna, se olisi kannattanut tehdä huomenna, kunnolla lähteistettynä niin että merkittävyys ilmenee eikä tehdä tyypillistä lähteetöntä wikiartikkelia jossa on pitkä/lyhyt teksti, josta ymmärtää vain kaltaisesi pelienharrastaja, joka sitten hermostuu, kun joku kyseenalaistaa sen. --Mwåc8m (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 11.14 (EEST)
Jos pysyttäisiin asiassa eikä mentäisi henkilöön, kiitos.--Olimar 23. lokakuuta 2016 kello 11.28 (EEST)
Kiitos, mutta huomautin käytöksestäsi. Ja jatkot jonnekin muulle keskustelusivulle, kiitos. --Mwåc8m (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 11.55 (EEST)
Lisäksi: miten voisin etukäteen huomauttaa hätiköidystä poistoäänestyksen aloittamisesta?--Olimar 23. lokakuuta 2016 kello 10.49 (EEST)
Kristallipallosta tai jostain. Poistoäänestys tehtiin normaalin käytännön mukaan - ei hätiköiden - sen jälkeen kun merkittävyyskeskustelu ei varsinaisesti tuonut mitään tulosta. Yksi kannattaja ei vielä tee kesää (tämähän menee jo kuin Pxilla). --Mwåc8m (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 11.14 (EEST)
Ja vielä: aloittajan tarkoituksilla tuskin on tässä merkitystä, kysymys on merkittävyydestä ja miten se on osoitettu. --Mwåc8m (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 23.01 (EEST)
Metauutinen kansainvälisen uutiskynnyksen ylittämisestä, pelistä kertova juttu ja tekijän haastattelu, juttu steam greenlight:n läpäisystä. --Zache (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 10.54 (EEST)

Pelibisnes on maailmassa leffabisnestä isompi toimiala. Jos tämä olisi leffa, tämä taitaisi olla harrastelijoiden tekemä video ilman teatterilevitystä, siis ei-merkittävä elokuva? Onko peleillä mitään vastaavia kriteerejä vai kaikkiko käy? –Kotivalo (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 20.28 (EEST)

Alat eivät ole suoraan verrannollisia. Pelialalla on aina ollut itsenäisiä pelikehittäjiä, joiden rooli korostui erityisesti alan alkuaikoina, kun teknologia oli yksinkertaisempaa ja pelien koodaamiseen ei tarvittu satojen työntekijöiden panosta. Tietokoneiden ja konsolien speksien kasvaessa myös tiimit kasvoivat ja syntyi isoja tuotantolaitoksia, pelitaloja. 2000-luvulla indiepelikulttuuri on kokenut uuden renessanssin, kun levitysteknologia on kehittynyt ja on helpompaa tuoda pelejä ison yleisön ulottuville. Toisaalta AAA-luokan pelien kehittäminen on tullut todella kalliiksi ja aikaavieväksi, ja yksinkertaisemman, vahvaan visuaalisuteen ja pelillisyyteen keskittyvän pelin kehittämisestä on tullut houkuttelevaa. Pelinkehitystyökalut ovat myös kehittyneet ja tehneet kehittämisestä saavutettavampaa useammille "harrastelijoille". Samalla tosin indiepelejä on myös markkinoilla aika paljon, ja vain harva menestyy ja johtaa seuraavan pelin kehittämiseen. Paha mennä sanomaan mikä olisi "suuri linjanveto" "harrastelijoiden" tekemien pelien suhteen, yleensä merkittäviä indiepelejä käsitellään alan lehdistössä ja sieltä sitä osviittaa saa.--Olimar 23. lokakuuta 2016 kello 20.40 (EEST)
@Kotivalo: Peli valittiin siis julkaistavaksi Steam-julkaisupalvelussa yhteisön äänestyksellä. Toisin sanoen peli on ollut niin kiinnostava, että se on tullut valituksi julkaistavaksi nykyajan merkittävimmällä videopelien jakelualustalla. Aihetta on jo nyt, ennen varsinaista julkaisua, käsitelty rutkasti mediassa. Alkuviikosta saadaan varmaan arviotakin kansainvälisistä julkaisuista.--Olimar 23. lokakuuta 2016 kello 20.59 (EEST)

Kotivalo - kyllä mediahuomio on se mikä riittää lähes kaiken muunkin kohdalla.

Ei voi poistaa -- artikkeli on kiistatta merkittävä pelin saaman mediahuomion vuoksi.

- Voin vain ihmetellä mitä ihmeen hutilointia on työntää poistoon merkittävyyskeskustelusta kun on laajalti lähteitä. Symbol keep vote.svg Säilytettävä(λ (?) (!)) 23. lokakuuta 2016 kello 20.34 (EEST)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Edelleenkään ei löytynyt riittävästi (=laajasti) merkittävyyttä näyttäviä perusteita. --Mwåc8m (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 10.16 (EEST)
 2. Asiasta en mitään ymmärrä mutta periaatteesta vastustan. –Kotivalo (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 20.45 (EEST)
 3. Joo ei. --Esamatti1 (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 19.37 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Varhaisjulkaistaan Steamissa ensi viikolla, saanut paljon mediahuomiota ja noteerattu myös ulkomaisessa pelimediassa. Keskeneräisenäkin merkittävä indie-pelikulttuurin ilmiö.--Olimar 22. lokakuuta 2016 kello 22.08 (EEST)
 2. Noteerattu ulkomailla [1]. Sen verran saanut julkisuutta, että voitaisiin keskeyttää äänestys, odottaa pelin julkistusta ja miettiä arvostelujen jälkeen asiaa uudestaan. --Zache (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 23.40 (EEST)
 3. --Pyscowicz (keskustelu) 22. lokakuuta 2016 kello 23.48 (EEST)
 4. Poistetaan kaikki. --Vilhokki (keskustelu) 23. lokakuuta 2016 kello 11.37 (EEST)
 5. --BladeJ 23. lokakuuta 2016 kello 12.49 (EEST)
 6. Tuolla olisi kymmeniä yritysartikkeleita joissa ei ole muita lähteitä kuin yrityksen sivut... --(λ (?) (!)) 23. lokakuuta 2016 kello 20.35 (EEST)
 7. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 23. lokakuuta 2016 kello 21.58 (EEST)
 8. Varmuuden vuoksi tänne, koska palautus on vaikeaa. --Maradona (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 12.51 (EEST)
 9. --Pe-ga-sos (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 19.46 (EEST)
 10. Saadun mediahuomion perusteella säilytettävä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 24. lokakuuta 2016 kello 22.27 (EEST)
 11. Early Access on pelimarkkinoilla suht uusi, mutta ilmeisen pysyväksi jäävä ilmiö, johon Wikipediankin on totuttava, vaikka ajatuksesta ostajakunnan käyttämisestä alfatestaamisvaiheessa ei henkilökohtaisesti pitäisikään.--Ukas (keskustelu) 24. lokakuuta 2016 kello 22.57 (EEST)
 12. Ulkomaillakin merkillepantu peli. --URunICon 25. lokakuuta 2016 kello 17.27 (EEST)
 13. --Soppakanuuna (keskustelu) 25. lokakuuta 2016 kello 20.06 (EEST)
 14. Artikkeli on parantunut poistoäänestyksen alettua huomattavasti, ja peli on saanut merkittävää suosiota ja huomiota sekä koti- että ulkomaisessa mediassa. Enää ei pitäisi olla epäilystäkään siitä, että artikkeli kuuluu Wikipediaan. -- Turdas (keskustelu) 26. lokakuuta 2016 kello 02.57 (EEST)

Hylätyt[muokkaa wikitekstiä]

 1. Jotenkin tuntuu siltä, että tietyt tahot haluavat MSC:n pois täältä aivan muista syistä kuin "peli ei ole tarpeeksi merkittävä". On ollut jo jonkin aikaa selvää, että kyllä MSC:sta tulee ainakin suomalaisittain merkittävä peli. Ei Max Paynen tai Alan Waken tasoista, mutta merkittävä kuitenkin. --killer89 25. lokakuuta 2016 kello 12.18 (EEST)  –Kommentin jätti 88.113.234.100 (keskustelu – muokkaukset) Kirjautumattomat käyttäjät eivät ole äänioikeutettuja