Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -117. lokakuuta 2017 kello 20.51 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -117. lokakuuta 2017 kello 20.51 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Ilari Hämäläinen[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Artikkelista käytiin ensin yksi merkittävyyskeskustelu, jonka perusteella se muutettiin uudelleenohjaukseksi artikkeliin Kengurumeininki. Myöhemmin artikkeli luotiin uudelleen, otsikko kokonaan isoilla kirjaimilla, ja uudessa merkittävyyskeskustelussa ei oikein tunnuttu pääsevän yksimielisyyteen siitä, tuleeko artikkeli säilyttää vai ei. Varmistetaan poistoäänestyksellä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 14. lokakuuta 2017 kello 21.37 (EEST)

Äänestys päättyy 21. lokakuuta 2017 kello 21.37 (EEST).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

En kuuntele tämän tyylistä musiikkia, mutta käytin nyt useamman tunnin artikkelin muokkaamiseen, koska poisto tuntui vääryydeltä. Googlaillessa huomasin, että Ilari Hämäläistä on todellakin käsitelty laajasti mediassa enkä lisännyt läheskään kaikkia artikkeleita tähän lähteeksi. --Elena (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 22.52 (EEST)

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Lähteistä löytyy yhtä ja toista pientä mainintaa, mutta mielestäni ei käytännön vaatimaa laajaa käsittelyä riippumattomissa lähteissä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 14. lokakuuta 2017 kello 21.44 (EEST)
 2. --MiPe (wikinät) 14. lokakuuta 2017 kello 22.56 (EEST)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. Tuttu nimi. --Maradona (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 21.43 (EEST)
 2. Minulle outo nimi, mutta aika monessa mukana (mm. teatterijutut), joten Kengurumeininkiin ohjaus ei riitä. --Makevonlake (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 22.04 (EEST)
 3. --Parantaja asiantuntija (keskustelu | muokkaukset) 14. lokakuuta 2017 kello 22.30 (EEST)
 4. Symbol keep vote.svg Säilytettävä Meillä lukee suuntaviivoissa, että "päätoimiset taiteilijat ovat pääsääntöisesti merkittäviä". Soittanut ja tehnyt kappaleita merkittävissä yhtyeissä. Esittänyt pääosaa ja muita keskeisiä rooleja merkittävissä musikaaleissa. Ja jos se ei vielä riitä: ääninäyttelijä. –Elena (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 22.50 (EEST)
 5. On soittanut kolmessa wikimerkittävässä yhtyeessä, näytellyt ja saanut lisäjulkisuutta Voicen kautta. Käsittely mediassa on riittävää. -kyykaarme (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 23.32 (EEST)
 6. Mielestäni ei yksittäisenä tekona mikään näistä riittäisi merkittävyyteen, mutta kaikki nämä yhteensä vie nipin napin säilytyksen kannalle. Stryn (keskustelu) 14. lokakuuta 2017 kello 23.44 (EEST)
 7. Menee läpi. --Ville Siliämaa (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 02.53 (EEST)
 8. Päätoiminen muusikko joka soittaa useammassa wikimerkittävässä yhtyeessä, ja on tässä useampikin selkeää merkittävyyttä puoltava asia esillä. Aika pienistä palasista kasattu merkittävyys, mutta silti yksinkertainen sellainen. --Vilhokki (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 10.56 (EEST)
 9. --MAQuire (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 14.11 (EEST)
 10. Tyypillinen nykyajan taiteentekijä, jonka leipä ja merkittävyys on pieninä palasina maailmalla. –Kotivalo (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 19.18 (EEST)
 11. Tää on nykyaikaa. Ja tuttu nimi. --Jylöstalo (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 22.12 (EEST)
 12. --Veli Himmeä (keskustelu) 15. lokakuuta 2017 kello 22.28 (EEST)
 13. Menee. --Zuissii JuttusilleTouhuilut 17. lokakuuta 2017 kello 14.10 (EEST)
 14. --Mattuusi (keskustelu) 17. lokakuuta 2017 kello 23.40 (EEST)

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]