Wikipedia:Poistoäänestykset

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Uuden poistoehdotuksen luominen:

 1. Varmista ensin poistokäytännöstä, että artikkeli tarvitsee todella poistaa.
 2. Luo äänestyssivu kirjoittamalla lomakekenttään artikkelin tai artikkeliryhmän nimi, joista haluat aloittaa poistoäänestyksen. Paina sen jälkeen nappia ”Luo äänestyssivu”. Noudata avautuvalla sivulla olevia ohjeita.


Tällä sivulla päätetään Wikipedian artikkelien poistosta.

Tämä sivu on osa Wikipedian poistokäytäntöä. Katso myös poistamisen suuntaviivoja ennen poistoehdotuksen tekemistä.

Ilmiselvästi turhasta artikkelista tai muusta pikaisesti poistettavasta sivusta ei tehdä poistoehdotusta, vaan sellainen sivu merkitään poistettavaksi välittömästi.

Rekisteröityneet käyttäjät, joilla on riittävästi muokkauksia, voivat äänestää poistoehdotuksissa. Äänestä kirjoittamalla mahdolliset kommenttisi ja lisäämällä allekirjoituksesi oikean alaotsikon alle.

”Kannatan poistoa” Artikkeli poistetaan äänestyksen päätyttyä.
”Vastustan poistoa” Artikkeli säilytetään.

Allekirjoita aina lisäyksesi tälle sivulle. Esimerkki:

Kannatan poistoa

 1. Ei tarpeeksi merkittävä, koska... —Matti Meikäläinen -16. helmikuuta 2016 kello 20.06 (UTC)

Vastustan poistoa

 1. Riittävän merkittävä, koska... —Maija Meikäläinen -16. helmikuuta 2016 kello 20.06 (UTC)

Poistoehdotuksen voi tehdä kuka tahansa Wikipedian käyttäjä, ja se on voimassa viikon. Rekisteröimättömien käyttäjien antamia ääniä ei huomioida ääntenlaskussa. Ääntenlaskennan selkeyttämiseksi poistoäänestyksen aloittaja äänestää kuten kaikki muutkin ilmoittamalla kantansa otsikoiden "Kannatan poistoa" tai "Vastustan poistoa" alla. Äänestyksen aloittaja voi myös joko jättää äänensä antamatta tai äänestää tyhjää.

Jos poisto saa äänestyksessä vähintään 70 prosentin kannatuksen, artikkeli poistetaan. Muussa tapauksessa sitä ei poisteta.

Jos poistoehdotuksen tehnyt käyttäjä muuttaa mielensä jostakin painavasta syystä sivun poistamisesta ennen äänestysajan loppumista, hän voi vetää ehdotuksensa pois kirjoittamalla artikkelin äänestyssivun ensimmäiselle riville {{poistoarkisto|ehdotus vedetty pois}} ja poistamalla äänestyssivun tältä sivulta. Äänestystuloksen kallistuminen poiston tai säilytyksen puolelle ei ole painava syy. Poistoäänestyksen perusteella poistetun artikkelin palauttamisesta voidaan äänestää.

Huomaa, että käytäntönä on yleensä poistaa ainoastaan sellaiset artikkelit, joiden aihe ei sovellu Wikipediaan itsenäisenä artikkelina – artikkelin tämänhetkiseen tilaan liittyvät ongelmat käsitellään muualla. Poistoäänestyksessä säilytetyn artikkelin tietojen siirtäminen toiseen artikkeliin ja artikkelin muuttaminen ohjaukseksi ei käytännön mukaan ole suotavaa ilman asiasta ensin käytävää keskustelua.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt.

Kun viikko on kulunut, kuka hyvänsä käyttäjä voi lopettaa äänestyksen arkistoimalla äänestyksen mallineella {{poistoarkisto}} ja poistamalla äänestystä vastaavan mallinerivin sivulta Wikipedia:Poistoäänestykset. Jos äänestyksen tuloksena on poisto, artikkeli merkitään poistettavaksi välittömästi poistosyyllä Y4 ("poistoäänestyksen mukaisesti") ja tarkenteeksi lisätään linkki poistoäänestyssivulle. Ylläpitäjä voi poistaa sivun suoraan arkistosivulta löytyvän linkin kautta. Jos tuloksena on säilytys, artikkelista poistetaan {{poistoäänestys}}-malline ja keskustelusivulle lisätään {{säilytetty}}-malline, johon liitetään tarkenteeksi poistoehdotuksen perustelut.

Poistoäänestysten lisäys- ja poistomuokkausten yhteenvetokentissä tulisi näkyä mistä äänestyksestä on kyse ja lopetusmuokkauksen kohdalla myös äänestyksen lopputulos.

Katso myös:

Jos tuoreita ääniä ei näy tällä sivulla, päivitä palvelimen välimuisti.
Sanakirjamääritelmät ja tekijänoikeusrikkomukset

Sanakirjamääritelmät siirretään Wikisanakirjaan, minkä jälkeen sivulle jätetään malline {{wi|sana}}, joka ohjaa Wikisanakirjaan.

Tekijänoikeusrikkomuksista ei järjestetä poistoäänestystä. Selvät tapaukset (suoraan kopioitu lähteestä, joka ei ole ilmeisesti vapaa) merkitään poistettavaksi välittömästi. Epäselvät tapaukset merkitään tekijänoikeus-mallineella. Epäselvät tapaukset löytyvät luokasta Tekijänoikeusongelmat.

Käynnissä olevat poistoäänestykset


Super Mario Bros Z[muokkaa wikitekstiä]

keskustelu, sivun lokit

Super Mario Bros Z on fani(e)n tekemä flash-animaatio-sarja Newgrounds-sivustolla, jossa on listattuna myös monista muista peleistä tehtyjä harrastelija-animaatioita [1]. Tämä artikkeli on säilytetty vuonna 2008 poistoäänestyksessä. Suurin ongelma on, että aiheesta ei löydy luotettavia ulkopuolisia lähteitä, joiden perusteella aiheen merkittävyyttä voisi arvioida. Suuntaviivoissa sanotaan (jos nyt lasketaan flash-animaatio tuohon kategoriaan), että "harrastelijoiden tekemien elokuvien [ja videoiden] kohdalla on pidetty rajana palkintoja, kaupallista DVD-levitystä --"; tällä ei ole niistä mitään. Harrastelija-animaatioitakin voi pitää Wikipediaan sisällytettävinä, mutta silloin niiden merkitys tulisi käydä ilmi ulkopuolisista lähteistä. Aiheesta riittäisi maininta Newgrounds-artikkelissa kontekstissaan.--Olimar 2. helmikuuta 2016 kello 11.41 (EET)

Edit: Artikkelista käytiin suppea merkittävyyskeskustelu [2], jossa asiasta ei päästy yksimielisyyteen.--Olimar 2. helmikuuta 2016 kello 13.48 (EET)

Äänestys päättyy 9. helmikuuta 2016 kello 11.41 (EET).

Keskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Äänet[muokkaa wikitekstiä]

Kannatan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

 1. --Pe-ga-sos (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 13.38 (EET)
 2. --Cortex (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 13.53 (EET)
 3. J.K Nakkila (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 16.15 (EET)
 4. Artikkelissa ei ole ensimmäistäkään lähdettä, eikä kahdessa eri merkittävyyskeskustelussa ole löydetty yhtään perustelua artikkelin säilyttämisen puolesta.--LCHawk (keskustelu) 2. helmikuuta 2016 kello 18.25 (EET)
 5. —kallerna (keskustelu) 3. helmikuuta 2016 kello 09.46 (EET)
 6. Tämä taitaa unohtua jo. --Höyhens (keskustelu) 4. helmikuuta 2016 kello 22.48 (EET)
 7. --ComradeUranium (keskustelu) 6. helmikuuta 2016 kello 19.59 (EET)
 8. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 6. helmikuuta 2016 kello 22.05 (EET)

Vastustan poistoa[muokkaa wikitekstiä]

Tyhjää[muokkaa wikitekstiä]