Itsenäisyydenkatu (Tampere)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Itsenäisyydenkadun länsipään risteysalue, jossa katu kaartaa hiukan etelämmäs yhtyäkseen Hämeenkatuun.
Kartta

Itsenäisyydenkatu on Tampereen keskusta-alueen itä–länsi-suuntainen katu, joka johtaa rautatieasemalta Liisankalliolle Tammelan kaupunginosassa. Aseman länsipuolella katu jatkuu Hämeenkatuna, itäpäässään se kohtaa Kalevan puistotien haarautuen Teiskontieksi ja Sammonkaduksi. Nykyään Itsenäisyydenkadun ainoa poikkikatu, jolla on kadun ylittävää ajoneuvoliikennettä, on Tammelan puistokatuYliopistonkatu.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itsenäisyydenkatu tunnettiin 1800-luvun lopulta 1950-luvulle saakka nimellä Puolimatkankatu seudulla sijainneen Puolimatkan torpan mukaan. Kadun uudelleennimeämisen pontimena oli valtion kaupungeille vuonna 1957 esittämä kehotus nimetä jokin merkittävä katu Itsenäisyydenkaduksi Suomen itsenäisyyden 40-vuotisjuhlan kunniaksi. Nimenmuutos astui voimaan 1958.[1]

Alun perin Puolimatkankatu alkoi vasta rautatien itäpuolelta, ja ratapihan ylitys tapahtui Hämeenkadulta Tammelankadulle kulkenutta Tammelan siltaa pitkin. Siltaa korvaamaan rakennettiin vuosina 1932–1933 radan ali tunneli, joka päättyi Tammelankadun sijasta Puolimatkankadulle. Samalla kadun länsipäätä jouduttiin madaltamaan reilusti, koska se oli rataa ja Hämeenkatua korkeammalla.[2] 1950–1970-luvuilla Itsenäisyydenkaduilla liikennöitiin johdinautoilla.

Vuonna 2017 alkoi kadun ja asematunnelin peruskorjaus, jossa kadun poikkileikkaus uusitaan Tampereelle rakennettavaa raitiotietä varten. Raitiotielle varattiin entiset linja-autokaistat siten, että se kulkee Tammelan puistokadun risteyksen länsipuolella kadun etelälaidalla ja risteyksen itäpuolella kadun keskellä; järjestelyn vuoksi eteläistä asematunnelin pintaa jouduttiin laskemaan. Kadun pohjoisreunalle rakennettiin pyörätie, ja kaikki kadun alla oleva ikääntynyt putkisto uusittiin. Peruskorjaus valmistui vuonna 2019, ja raitiotieliikenne alkoi vuonna 2021.[3]

Poikkikadut idästä länteen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näkymä rautatiesillalta Itsenäisyydenkadun suuntaisesti itään vuonna 2013 ennen raitiotien rakentamista.

Kadun varren rakennuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Attila, nykyään virastokäytössä oleva vanha kenkätehdasrakennus
  • Luminary, Tampereen korkein asuinrakennus
  • Lähteenlinna, klassismia edustava suuri asuinkerrostalo
  • Toralinna, entinen rautatietyöläisten vuokrakerrostalo
  • Tullikamarin kulttuurikeskus, vanhassa tullikamarirakennuksessa toimiva kulttuuri- ja monitoimikeskus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Louhivaara, Maija: Tampereen kadunnimet, s. 87, 91. Tampere: Tampereen museot, 1999. ISBN 951-609-105-9.
  2. Keskinen, Jouni: Rautatieasemanseudun rakennuskannan muutokset 1930-luvulla Koskesta voimaa. Tampereen kaupungin elinkeinokeskus. Viitattu 15.4.2013.
  3. Raitiotieallianssin keskustan rakennuslohko (Itsenäisyydenkatu) Raitiotieallianssi. Viitattu 17.6.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]