Tampereen keskusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tammerkoski jakaa Tampereen ydinkeskustan kahteen osaan.
Keskustoria.

Tampereen keskusta on itä–länsi-suunnassa noin kolme kilometriä pitkä ja pohjois–etelä-suunnassa noin kaksi kilometriä pitkä. Keskustaan kuuluvat ydinkeskustan (ulottuu Tampere-talolta Hämeenpuistoon) lisäksi Amurin ja Tammelan kaupunginosat. Pohjoisessa Tampereen keskusta rajoittuu Näsijärveen, etelässä Pyhäjärveen ja Tampereen valtatiehen, idässä Kalevan puistotiehen sekä lännessä Pirkankadun ja Satakunnankadun risteykseen. Tampereen keskustan läpi virtaava Tammerkoski jakaa Tampereen ydinkeskustan kahteen osaan.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampere perustettiin vuonna 1779 Tammerkosken kartanon maille. Tammerkosken länsirannalle laadittiin yksinkertainen ruutuasemakaava, joka muodosti vanhan keskustan. Asemakaavassa kadut olivat kapeita ja tontit tilavia. Tuolloin kaupungin pinta-ala oli noin 3 neliökilometriä. 1800-luvulla Tammerkosken itärannalle alkoi syntyä asemakaavaton teollisuustyöläisten esikaupunki, Kyttälä, ja myös Amuriin, vanhan keskustan ulkopuolelle, kaavoitettiin työväestölle taloja. Samoihin aikoihin kaavoitettiin ruutuasemakaavaa noudattaen myös Tammela ja Armonkallio, joihin asutettiin entisiä Kyttälän asukkaita. Nykyisin nämä entiset työväen asuinalueet kuuluvat Tampereen keskustaan.

1960-luvulla alkoi syntyä lähiöitä keskustan ulkopuolelle, joten keskustasta muutti pois paljon ihmisiä. Keskustasta tuli ennen kaikkea toimisto- ja kaupankäyntialuetta, johon tultiin viettämään aikaa kaikkialta Tampereen alueelta. Nykyään Tampereen keskusta on vetovoimainen kauppa- ja vapaa-ajanviettoalue, jonne rakennetaan ajoittain uusia rakennuksia. Liiketoiminta on keskittyneet suurelta osin Tampereen pääkadun, Hämeenkadun, ympäristöön.

Arkkitehtuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tampereen keskusta on arkkitehtonisesti monimuotoista aluetta. Vaikka monia taloja on purettu, myös paljon vanhaa on säilynyt. Huomattavimpia vanhoja rakennuksia ovat esimerkiksi Tampereen tuomiokirkko, Ortodoksinen kirkko, Keskuspaloasema, Raatihuone, Commercen talo, Palanderin talo, Vanha kirkko ja Aleksanterin kirkko. Uudempaa arkkitehtuuria edustavat muun muassa Pääkirjasto Metso, Koskikeskus, Hotelli Ilves, Tullintori ja Hotelli Torni.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]