Tampereen kaupunkiseutu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuntayhtymän toiminta-alueesta. Seutukunnasta katso Tampereen seutukunta.

Tampereen kaupunkiseutu on kahdeksan kuntaa käsittävän, Tampereesta ja sen seitsemästä lähikunnasta koostuvan Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminta-alue. Se sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa ja on Suomen pääkaupunkiseudun jälkeen maan toiseksi suurin kaupunkiseutu.[1] Tampereen kaupungin lisäksi siihen kuuluvat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Tampereen kaupunkiseudulla asuu 389 860 asukasta (31.12.2018)[2] ja toimii yli 24 000 yritystä. Alue on laajuudeltaan noin 4 550 km².

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän logo

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä organisoi Tampereen kaupunkiseudun kuntien seudullista yhteistyötä. Seutuyhteistyö on Tampereen kaupunkiseudun kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi. Yhteistyön visiona on olla yhdessä tekemisen edelläkävijä ja kansainvälinen älykkään kasvun keskus. Viimeisin seutustrategia on hyväksytty seudun kuntien valtuustoissa vuoden 2017 alussa. Yhteistyön keskeisiä osa-alueita ovat yhdyskuntarakenteen seudullinen suunnittelu, palvelujen kehittäminen sekä elinkeinoyhteistyö.

Tampereen kaupunkiseudun alue

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymässä ylintä päätösvaltaa käyttää yhtymäkokous, joka muun muassa valitsee seutuhallituksen ja hyväksyy kuntayhtymän talousarvion. 13-jäsenisen seutuhallituksen tehtävänä on käynnistää yhteistyöhankkeita sekä tehdä esityksiä jäsenkunnille seudullisista ratkaisuista. Seutuhallituksen apuna toimii kuntajohtajakokoukset, joiden tehtävänä on edistää asioiden käsittelyä kunnissa sekä osallistua niiden valmisteluun. Asioita valmistellaan seututyöryhmissä (maankäyttö ja asuminen, liikennejärjestelmä, hyvinvointipalvelut sekä infrapalvelut). Työryhmät koostuvat jäsenkuntien asiantuntijoista.

Seutuyksikkö puolestaan vastaa seutuyhteistyön käytännön valmistelusta. Kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminnan rahoittavat jäsenkunnat. [3]

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakuna Kunta
Kangasalan vaakuna Kangasala (kaupunki)
Lempäälän vaakuna Lempäälä (kunta)
Nokian vaakuna Nokia (kaupunki)
Oriveden vaakuna Orivesi (kaupunki)
Pirkkalan vaakuna Pirkkala (kunta)
Tampereen vaakuna Tampere (kaupunki)
Vesilahden vaakuna Vesilahti (kunta)
Ylöjärven vaakuna Ylöjärvi (kaupunki)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tilastokeskus www.stat.fi. Viitattu 7.8.2019.
  2. Tilastokeskus www.stat.fi. Viitattu 7.8.2019.
  3. Tampereen kaupunkiseutu www.tampereenseutu.fi. Viitattu 7.8.2019.