Tampereen kaupunkiseutu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo kuntayhtymän toiminta-alueesta. Seutukunnasta katso Tampereen seutukunta.

Tampereen kaupunkiseutu on kahdeksan kuntaa käsittävän, Tampereesta ja sen seitsemästä lähikunnasta kostuvan Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminta-alue ja Suomen toiseksi suurinlähde? kaupunkiseutu, joka sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa. 31. joulukuuta 2017 seudulla asui 385 301 asukasta. Maapinta-alaa seudulla on noin 4 550 km² ja alueella toimii yli 24 000 yritystä.

Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymän logo

Tampereen kaupunkiseudun kuntien seutuyhteistyötä organisoi Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä. Seutuyhteistyö on Tampereen kaupunkiseudun kuntien päätöksiin perustuvaa yhteistyötä alueen kehittämiseksi. Yhteistyön visiona on olla yhdessä tekemisen edelläkävijä ja kansainvälinen älykkään kasvun keskus. Viimeisin seutustrategia on hyväksytty seudun kuntien valtuustoissa vuoden 2017 alussa. Yhteistyön keskeisiä osa-alueita ovat yhdyskuntarakenteen seudullinen suunnittelu, palvelujen kehittäminen sekä elinkeinoyhteistyö.

Tampereen kaupunkiseudun alue

Ylintä päätösvaltaa kuntayhtymässä käyttää yhtymäkokous, joka muun muassa valitsee seutuhallituksen ja hyväksyy kuntayhtymän talousarvion. 13-jäsenisen seutuhallituksen tehtävänä on käynnistää yhteistyöhankkeita sekä tehdä esityksiä jäsenkunnille seudullisista ratkaisuista. Seutuhallituksen apuna toimivan kuntajohtajakokouksen tehtävänä on edistää asioiden käsittelyä kunnissa sekä osallistua niiden valmisteluun. Asioiden ensimmäinen selvitys ja valmistelu tehdään seututyöryhmissä (maankäyttö ja asuminen, liikennejärjestelmä, hyvinvointipalvelut sekä infrapalvelut). Työryhmät koostuvat jäsenkuntien asiantuntijoista.

Seutuyksikkö puolestaan vastaa seutuyhteistyön käytännön valmistelusta. Kaupunkiseudun kuntayhtymän toiminnan rahoittavat jäsenkunnat. [1]

Kunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaakuna Kunta
Kangasalan vaakuna Kangasala (kaupunki)
Lempäälän vaakuna Lempäälä (kunta)
Nokian vaakuna Nokia (kaupunki)
Oriveden vaakuna Orivesi (kaupunki)
Pirkkalan vaakuna Pirkkala (kunta)
Tampereen vaakuna Tampere (kaupunki)
Vesilahden vaakuna Vesilahti (kunta)
Ylöjärven vaakuna Ylöjärvi (kaupunki)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tampereen kaupunkiseutu www.tampereenseutu.fi. Viitattu 28.8.2017.