Lavinto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lavinto on kylä Hausjärvellä. Se on tiivis rivikylä, jonka historiallinen rakenne on säilynyt poikkeuksellisen hyvin nykypäivään saakka.[1] Säilynyt rakennuskanta on pääasiassa peräisin 1800-luvulta.

Vanhan Hämeentien (nyk. seututie 290) varrella sijaitsevat Lavinnon neljä kantatilaa; Yli-Lemola, Huttala, Ali-Leimola ja Yli-Mattila. Talot sijaitsevat tiivinä ryhmänä metsäisen mäen reunassa. Kyläkeskuksen pohjoispuolella avautuu viljelymaisema.

Hausjärven kuntakeskukseen Oittiin on Lavinnolta matkaa noin kymmenen kilometriä. Lähin kaupunki on Riihimäki.

Nimen alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylän nimen pohjana saattaa olla murresana lavi, joka tarkoittaa niin vitsakesta väännettyä lehmän kytkyttä kuin hevosen luokin muotoista esinettä, johon metsästäjällä oli tapana ripustaa ansalankansa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lavinnon kylä rakennettiin monien Hausjärven vanhimpien kylien tapaan Vanhan Hämeentien varrelle ja kylä lienee asutettu 1300-luvun kuluessa.[1][3] Keskiajan lopulla kylässä oli neljä taloa;: Ollilla, Miekkala, Lemola ja Huttala. Ollilasta lohkaistiin vuonna 1624 Mattila. Vuonna 1784 kylään muodostettiin isojaon yhteydessä kolme uudistaloa; Syrjä, Lepomäki ja Sydänmäki. Näistä Lepomäki oli alkujaan Miekkalan alainen torppa. Lavinnon kyläkeskuksen koillispuolelle rakentui 1800- ja 1900-luvun kuluessa itsellisasutuksen alue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.