Monni (Hausjärvi)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Monni on kylä Hausjärvellä. Se on Hausjärven neljänneksi suurin kylä.[1] Asukasluku on noin 900. Pienestä asukasluvustaan huolimatta kylä on kuitenkin kasvussa jatkuvan pientalojen rakennuttamisen ansiosta. Monni on siis kehittyvä keskus. Monnissa käytetään postinumeroa 05800 Hyvinkää.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monnin kylän alueella on ollut asutusta jo kivikaudella.[1] Kerkkolan kartanon mailta on löydetty kampakeraamisia tasatalttoja ja Pitkänsillan suolta kivestä valmistettuja poikkikirveitä.

Kylän asutus muodostui ennen toista maailmansotaa Erkylän kartanon sivutilan, Kerkkolan sekä kartanon entisten torppien asukkaista. Kyläläiset saivat elantonsa kotitilasta, mutta jotkut kävivät töissä Hyvinkään Villatehtaalla tai Riihimäellä VR:n palveluksessa. Monnissa toimi kyläkauppa 1970-luvun alkuun saakka. Sen jälkeen kylässä palveli myymäläkioski ja nyttemmin Saarisen myymäläauto.

Kylän lapset kävivät vuosikymmenten ajan Eskon koulua ja myöhemmin Erkylän kansakoulua. Vuonna 1926 kunta päätti perustaa Monnin seudulle oman koulupiirin.[2][3] Koululaiset saivat opetusta aluksi vuokratiloissa, kunnes kylän oma kansakoulu valmistui 1928. Koulussa toimii nykyisin luokat 1-6 sekä esikoulu.[4]

Kylän asukasmäärää kasvatti inkeriläisvirta jatkosodan jälkeen ja kylään asettui myös paljon karjalaisia. Kylään rakennettiin myös uudisrakennuksia.

Monniin avattiin 1912 rautatieseisake. Seisakkeen nimi oli aluksi Erkylä ja vuodesta 1925 alkaen Monni. Junien pysähdykset seisakkeella lakkautettiin 1996 asukkaiden ja Hausjärven kunnan vastustuksesta[5] huolimatta.

Liikenneyhteydet ja etäisyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lakkautettuja junien pysähdyksiä entisellä seisakkeella on korvattu bussiliikenteellä. Kylää halkoo Monninlinja-niminen tie, joka alkaa yhdystieltä 2850 ja päättyy seututielle 143. Monninlinjalta haarautuu myös Rutikantie seututielle 290. Monninlinjan varrella sijaitsee myös Hyvinkään hiihtoseuran Paukunharjun maja.[6][7]

Hausjärven kuntakeskukseen Oittiin on Monnista matkaa noin 22,7 kilometriä. Lähimmät kaupungit ovat Hyvinkää (7 km) ja Riihimäki (12 km).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Monni - Häme-Wiki (Arkistoitu – Internet Archive), hamewiki.fi, viitattu 4.12.2020.
  2. Monnin koulu - Koulun historia - Hausjärven kunta[vanhentunut linkki], hausjarvi.fi, viitattu 4.12.2020.
  3. Monnin historia - Monnin Kyläyhdistys ry (Arkistoitu – Internet Archive), sites.google.com, viitattu 4.12.2020.
  4. Monnin koulu - Hausjärven kunta, hausjarvi.fi, viitattu 4.12.2020.
  5. Hausjärvi vastustaa Monnin seisakkeen lopettamista - Kotimaa | Helsingin Sanomat, hs.fi, viitattu 4.12.2020 (maksumuuri)
  6. Ulkoilumajat - Hyvinkää Internet, hyvinkaa.fi, viitattu 4.12.2020.
  7. Paukunharjun maja - Hyvinkään Hiihtoseura, hyvinkaanhiihtoseura.fi, viitattu 4.12.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.