Kanervala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kaupunginosaa. Kanervala on myös Aleksis Kiven runokokoelma.
Joensuun vapaaseurakunnan Kanervalatalo.
Leinikkitien Selvaag-rivitaloja Kanervalassa.

Kanervala on kaupunginosa Joensuun keskustan tuntumassa. Kanervalaan kuuluu myös Otsolan asuinalue, jonka rajana Kanervalan suuntaan pidetään Vanamokatua.

Kanervala koostuu pääosin vuosina 1960–1970 rakennetuista omakotitaloista. Vanamokadulla ja Leinikkitiellä on vuosina 1956 ja 1957 valmistuneita Selvaag-rivitaloja, jotka tunnetaan myös norjalaistaloina. Kaislakadulla ja Leinikkitiellä on Joensuun Ellin opiskelijataloja. Asukkaita on noin 1 200 [1].

Kanervalan koulu valmistui kansakouluksi vuonna 1962. Siinä toimi vuoteen 2016 englanninkielipainotteinen alakoulu (englanninkielinen opetus alkoi vuonna 2006) ja Itä-Suomen koulu. Vanamokadulla sijaitseva Partiotalo (1958) on partiolippukunta Karjalan Tyttöjen ja Joensuun Eräsissien kokoontumispaikka ja joka toimii retkeilymajana. [2]Joensuun vapaaseurakunnan Kanervalatalo (Pasi Siiskonen) valmistui vuonna 2014 Leinikkitielle.

Kaislakadulla toimii Joensuun aikuisopisto. Kanervalan koulun luokat ja Itä-Suomen koulu toimivat vuodesta 2016 alkaen Kaislakadulla aikuisopiston tiloissa.[3].

Otsola[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otsolan tunnistaa kadunnimistään: Ilveksenkatu, Petrankatu (= peura), Otsonkatu ja Ahmankatu. Rakennukset ovat lähes kaikki omakotitaloja. Asukkaita on noin 400 [1]. Otsolaan luetaan myös Tulliportinkadun länsipuoli, jossa sijaitsevat Joensuun normaalikoulun yläkoulu ja lukio sekä Riveria eli entinen Joensuun ammattiopisto.

Kaupunginosan palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen palveluja ovat muun muassa Kanervalan päiväkoti, Mantan päiväkoti, Sale, ABC-huoltamo, Heinosen leipomo, lemmikkieläinkauppa ja luovien yrittäjien työ- ja näyttelytila Woutila [4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Joensuu lukuina (pdf) Joensuun kaupunki. Viitattu 20.4.2013.
  2. Muuttunut kaupunkikuva: Partiotalo. Karjalainen 1.2.2013, s. 13
  3. Joensuun Uutiset: Koulut muuttuvat ja muuttavat (pdf) 14.9.16. Joensuun kaupunki. Viitattu 8.4.2017.
  4. Konenurkka on nyt Woutila Karjalainen 10.6.2016