Kuhasalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuonna 2010-2011 lumen painosta romahtanut ja pois purettu maatalousrakennus Kuhasalossa.
Kalliokaiverrus Kuhasalossa.
Kuhasalon luostarin muistomerkki.


Kuhasalo on entinen saari Pyhäselällä, aivan Pielisjoen suulla Joensuussa. Se tunnetaan myös Kukkosensaarena siellä sijainneen Kukkosen maatilan mukaan. Kuhasalo on vanhoissa kartoissa saari, mutta sittemmin maan nousu on saanut aikaan kannaksen saaren ja mantereen välille, joten nykyisin Kuhasalo on niemi.

Kuhasalo on merkittävä luontokohde ja historiallinen ja geologinen kohde. Saarta kiertää luontopolku. Rannoilla on nuotiopaikkoja, uintipaikkoja ja laavu.

Alueella on sijainnut ortodoksinen erämaaluostari. Luostarin paikalla tai lähistöllä on nykyisin muistomerkkinä ikonikatos, jonka arkkitehtuuri kupolikattoineen muistuttaa ortodoksisten kirkkorakennusten arkkitehtuuria.

Kuhasalon alueen kallioista on louhittu kiveä. Kukkosensaaren keskellä on pieni avolouhos, josta on louhittu kiveä Pielisjokisuun uittorakennelmiin 1950- ja 1960-luvuilla. Siellä säilytettiin myöhemmin jäitä meijerituotteita varten.

Kuhasalon päässä on Kalmanniemi, jossa on ollut keskiajalla kalmisto.

Niemessä sijaitsee Joensuun kalastuskunnan rakentama kalamaja Kalmonkatiska, jota vuokrataan ulkopuolisille. Maja valmistui 2010.[1]

Kuhasalossa on Joensuun jätevedenpuhdistamo[2] ja Keskuspesula. Asukkaita on vain yhdessä joenrannan talossa. Kuhasalon läheisyydessä on Joensuun syväsatama. Kun Kuhasalo oli metsäyhtiön omistuksessa, sinne suunniteltiin asuinaluetta, jonne olisi rakennettu useita karjalaistyyppisiä hirsitaloja.[3]

  1. Kalmonkatiska kutsuu virkistymään 07.10.2010. Yle Pohjois-Karjalan radio. Viitattu 20.2.2011. [vanhentunut linkki]
  2. Kuhasalon jätevedenpuhdistamo Joensuunvesi.fi. Viitattu 11.1.2022.
  3. [1] Maininta asiasta mm. Kalen kotisivuilla Kukkosensaari-kirjoituksissa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]