Pyhäselkä (järvi)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pyhäselkä
Pyhäselän Tikansaari Rääkkylän Vuoniemen suunnasta kesällä 2004.
Pyhäselän Tikansaari Rääkkylän Vuoniemen suunnasta kesällä 2004.

Pyhäselkä
Koordinaatit 62°28′N, 029°46′E
Pinta-ala 361,10[1] km²
Pinnankorkeus 75,9 m
Järvinumero 04.321.1.001
Latuviitta Joensuun edustan suositun hiihtoreitin varrella

Pyhäselkä on yksi suurimmista järvenselistä Vuoksen vesistössä Saimaan pinnan tasolla. Se on noin 30 kilometriä pitkä ja 14 kilometriä leveä. Joensuun kaupunki sijaitsee Pyhäselän rannalla.

Koillisessa Joensuun kohdalla Pyhäselkään laskee Pielisen reitin suurin joki Pielisjoki ja pohjoisessa Höytiäinen.

Pyhäselälle voidaan piirtää Saimaan alueen pisin suora esteetön linja: peräti 29 kilometriä. Pyhäselän avoveden katkaisee Rääkkylän Vuoniemen jatkeena noin 150 hehtaarinen luode-kaakkosuuntainen Tikansaari.

Pyhäselän vedenlaatu on heikosta kohtalaiseen. Veden laatua heikentävät Uimaharjun sellutehdas, asutuskeskusten jätevedet, soiden ojituksista tulevat päästöt sekä jossain määrin maatalous.

Ranta-asutus ja käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuussa satamia ovat muun muassa Ukonniemen syväsatama, Joensuun matkustajasatama ja vierasvenesatamat Jokiasemalla ja matkustajasatamassa.

Pyhäselän rannan asuinalueita ovat muun muassa Joensuun Hasanniemi, Vehkalahti, Vehkaniemi ja Noljakka, Marjala sekä Pyhäselän Niittylahti ja Niva ja Liperin Mattisenlahti-Puromäki ja Roukalahti.

Uimarantoja Pyhäselän rannalla on Joensuussa Aavarannalla, Honkaniemessä, Linnunlahdella, Kuhasalossa, Vehkalahdessa ja Koivuniemessä. Avantouintipaikkoja saunoineen on muun muassa Joensuun Jääkarhuilla ehklahdessaja Pyhäselän Avantouimareilla Reijolassa.

Noljakan luonnonsuojelualue Joensuussa ulottuu Pyhäselän rantaan.

Pyhäselkä on joensuulaisille tärkeä virkistysvesistö, kesäisin ja talvisin. Kesällä Joensuusta pääsee nopeasti veneellä Pyhäselälle ja sen kautta etemmäksi Saimaan vesistöön. Talvella Pyhäselän jää on suosittu ulkoilualue: kevään aurinkoisina päivinä jää houkuttelee pilkkijöitä, ja satojen hiihtäjien vana johtaa Pyhäsaareen, jonne Joensuun Noljakasta, Linnunlahdelta ja Koivuniemestä johtaa ladut. Matkaa saareen on 8–12 kilometriä.

Keväällä 1965 kuvattiin Pyhäselän jäällä, Napaluodon lähellä elokuvaa Tohtori Živago, jonka pääosassa oli Omar Sharif. Pyhäselällä kuvattiin elokuvan Siperia-kohtaukset.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen järvet yli 40 neliökilometriä
  2. Esimerkiksi Karjalainen 18.11.2006. Raimo Turunen: Napaluodon yli, kohti Kekkulia.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä meriin, järviin, jokiin tai muihin vesimuodostumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.