Joensuun taidemuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Joensuun taidemuseo
Joensuun taidemuseo torille päin
Joensuun taidemuseo torille päin
Tyyppi Taidemuseo, alueellinen vastuumuseo
Sijainti Kirkkokatu 23, 80100 Joensuu[1]
Perustettu 1962
Johtaja Tarja Raninen-Siiskonen[3]
Kotisivut www.joensuuntaidemuseo.fi
Koordinaatit 62.6013°N, 29.7585°E
Kartta
Joensuun taidemuseo

Joensuun taidemuseo Onni on Joensuun kaupungin ylläpitämä alueellinen vastuumuseo. Taidemuseo on perustettu 1962, ja se hoitaa ja pitää näytteillä lahjoituskokoelmiin ja omien hankintojen kautta muodostettuun kokoelmaan kuuluvia teoksia. Perusnäyttelyn ohessa museo järjestää vuosittain kotimaisen ja ulkomaisen taiteen näyttelyitä.

Taidemuseon alkuna oli Olavi Turtiaisen testamentilla Joensuun kaupungille lahjoittama taidekokoelma. Taidemuseo perustettiin lahjoituksen ansiosta, ja sen jälkeen kokoelmia täydensi myös Arla Cederbergin kokoelma sekä Onni Okkosen taidekokoelma kirjastoineen ja arkistoineen.

Museon toimitilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidemuseo sijaitsi aiemmin entisissä tyttölyseon tiloissa Rantakadulla. Nykyinen museorakennus on kaupungin keskustassa Kirkkokadulla sijaitseva entinen Joensuun lyseo, joka on tyyliltään uusrenessanssia ja valmistunut 1894. Sen on suunnitellut arkkitehti Theodor Decker. Koulun siirryttyä muualle rakennus remontoitiin ja se avattiin museon käyttöön 29. marraskuuta 1981.[5]

Kokoelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taidemuseon ensimmäisen kerroksen näyttelytiloja.

Kokoelmissa vanhimmat esineet ovat 3000 vuoden takaa. Kokonaisuuksina ovat esillä muun muassa antiikin taide, Kiinan taide, 1800-luvun suomalainen maalaustaide, renessanssin madonnat ja suomalaiset ikonit. Yleisön suosikkeja ovat esimerkiksi Albert Edelfeltin Pariisitar (Virginie) ja Magnus Enckellin Narkissos. Onni Okkosen antiikin kokoelmassa on kreikkalaista, etruskilaista ja hellenistisen kauden roomalaista esineistöä. Olavi Turtiaisen kokoelmassa on muun muassa Tapani Raittilan ja Helge Dahlmanin taiteen kokonaisuudet. Madonna-huoneessa on esillä katoliseen kulttuuripiiriin kuuluvaa taidetta.

Taidemuseo teki 2007 lahjoitussopimuksen Carl-Johan af Forsellesin kanssa tämän noin 400 teosta käsittävän nykytaiteen kokoelman lahjoittamisesta. Kokoelman pohjalta toteutettiin näyttely vuonna 2008.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Joensuun taidemuseo Museokortti, museot.fi. Viitattu 25.6.2017.
  2. Museotilasto – Tilastohaku – 2016 (Valitse tilastotieto* -kohdasta valittu museoksi Mikkelin taidemuseo, näytettäväksi taustatiedoksi Museotyyppi ja näytettäviksi muuttujiksi Kaikki käynnit yhteensä, Ilmaiskäynnit yhteensä ja Maksetut käynnit yhteensä) Museoviraston museotilasto, museotilasto.fi. Viitattu 25.6.2017.
  3. Henkilökunta Joensuun kaupunki, joensuu.fi. Arkistoitu 31.8.2017. Viitattu 25.6.2017.
  4. http://www.museot.fi/museohaku/index.php?museo_id=21223. Tieto on haettu Wikidatasta.
  5. Waenerberg, Annika-Kiiski, Päivi: Lyseosta museoksi, Joensuun lyseorakennuksen taidehistoriallista taustaa ja rakennusvaiheita.. Joensuu: Joensuun kaupungin museot, 1983. ISBN 951-99519-6-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]