Vltava (ravintola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Valtion Rautateiden kiitotavaratoimisto vuonna 1911.
Ravintolarakennus vuonna 2007.

Vltava Cs-Vltava.ogg kuuntele  (ohje); on Helsingin keskustassa sijaitseva Suomen suurin tšekkiravintola. Se avattiin keväällä 2005 Museoviraston suojelemaan jugendrakennukseen Elielinaukiolla, Rautatieaseman ja Postitalon välissä. Ravintolan nimi tulee Prahan ja Tšekin läpi virtaavasta Vltavajoesta (saks. Moldau). Ravintolan omistaa HOK-Elanto.

Tilat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vltavassa on 389 asiakaspaikkaa sisätiloissa sekä 126 kesäterassilla. Erillisiä ravintolatiloja on yhteensä viisi neljässä kerroksessa. Ravintolan sisustuksen on suunnittelut sisustusarkkitehti Pekka Perjo.

Rakennuksen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vltava sijaitsee Museoviraston suojelemassa jugendrakennuksessa, joka on aiemmin toiminut Finnairin cityterminaalina sekä VR:n kiitotavaravarastona. Jugend-tyylinen talo on seissyt paikallaan 1900-luvun alun tietämiltä saakka, jolloin se oli osa rautatieaseman vierestä Töölönlahden rannalle saakka ulottunutta teollisuus- ja ratapiha-aluetta. Vuonna 1978 purettiin rakennuksen Töölönlahdelle päin suuntautunut jatke, missä toimineessa VR:n konepajassa valmistettiin vetureita vielä 1950-luvulla.lähde?

Talon tarkka rakentamisvuosi on historian hämärän peittämä: lähteestä riippuen se on joko 1898, 1899, 1909 tai 1911. Suunnittelijaksi puolestaan nimetään joko viereisen Helsingin päärautatieaseman suunnitellut Eliel Saarinen tai rautatiehallituksen pääarkkitehti Bruno Granholm.lähde?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]