Rahja
Tätä artikkelia tai sen osaa on pyydetty parannettavaksi, koska se ei täytä Wikipedian laatuvaatimuksia. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelia tai merkitsemällä ongelmat tarkemmin. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. Tarkennus: Monet osioista mainoksen kaltaisia ja merkittävyydeltään vähäisiä. Historia-osio kaipaa laajennusta. |
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Rahja on kylä Kalajoen kaupungissa Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa. Se sijaitsee valtatien 8:n varrella, noin 14 kilometriä Kalajoen keskustasta lounaaseen.
Rahjan kylässä asuu 512 asukasta. Myös Kalajoen kaupungin alueella sijaitsevista puutarhoista suurin, Siipon puutarha, toimii Rahjassa. Rahjassa oli oma kyläkoulu, joka lakkautettiin vuonna 2020.
Historia
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Saaristolaiselinkeinoja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rahjan saariston saaret ovat olleet perinteisten saaristoelinkeinojen kuten hylkeenpyynnin, kalastuksen ja niittykulttuurin sijoina hyvin pitkän ajan.
Hylkeenpyynti oli tärkeä elinkeino Rahjan asukkaille kivikaudelta 1800-luvun lopulle asti. Hylkeistä saatiin lihaa ja turkiksia. Lisäksi traani eli hylkeen rasva oli arvokasta kauppatavaraa. Pyynnissä saatettiin merellä viipyä viikkokausia. Hylkeenpyytäjät liikkuivat erityisillä eräveneillä, jotka toimivat pyyntimatkoilla suojana ja asuntona. Vuosisadan alussa hylkeenpyynnissä käytettiin aseiden lisäksi myös verkkoja. Tuolloin hylkeistä maksettiin jopa tapporahaa. Sittemmin metsästyksen ja ympäristömyrkkyjen takia norpan ja hallin kannat laskivat hyvin alas, ja nykyisin norppa on rauhoitettu ja hallin pyynnille on asetettu kiintiöt.
Rahjassa, kuten koko Itämerellä, on perinteisesti tärkein saaliskala ollut silakka. Syksyisin silakkaa lähdettiin pyytämään ulkosaariston matalikoilta eli pauhoilta. Rahjan saariston lisäksi kylän kalastajat tekivät pyyntimatkoja 15 kilometrin päässä ulkomerellä sijaitsevalle Maakallan saarelle. Silakan pyyntiaikaan miehet asuivat jopa kuukausia kareille rakennetuissa kalamajoissa. Mantereella ei käyty pitkiin aikoihin, joten saalis säilöttiin suolaamalla. 1900-luvun alussa pitkät pyyntimatkat loppuivat, kun silakkaa alettiin pyytää rysillä rannikolta käsin.
Nähtävyydet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Siiponjoki
Rahjan kylässä virtaa luonnonmuovaama Siiponjoki. Sen pohjoispuolella on Siiponjoen polku, joka lähtee Tapion tuvalta Kalajoen Hiekkasärkiltä. Luontopolun kokonaispituus on 20 kilometriä, polku kulkee Siiponjoen laakson hiekkatörmien kautta. Polun varressa on kota ja kaksi laavua, joita hoitaa Metsähallitus.
- Rahjan saaristo
Perämeren keskiosissa sijaitseva Rahjan saaristo nousee maankohoamisen myötä hiljalleen merestä. Juuri maankohoamiseen liittyvätkin sen useat luonnonpiirteet.selvennä Rahjassa voi nähdä saariston luontotyypit sisäsaariston suojaisista metsistä aina avomeren laidalla oleville luodoille saakka. Perinteistä saaristolaiskulttuuria on nähtävissä monin paikoin kalastajakylinä ja kukkivina niittyinä ja hakamaina. Rahjan saaristossa Pappilankarin ja mantereen väliin jäävällä suojaisella, matalalla lahdella on veneluontopolku, noin 10 kilometrin mittainen Kalajoen retkeily- ja luontokarttaan merkitty reitti, jonka voi kiertää soutaen tai meloen.
- Puojiniemen pienvenesatama
Rahjassa sijaitseva Puojiniemen pienvenesatama tarjoaa mahdollisuuden venepaikkaan, kalastukseen ja grillaamiseen venesataman grillikodassa.
- Konikarvon kalasatama
Konikarvon kalasatamassa järjestetään vuosittain perinteiset Rahjan kalajuhlat. Perinteiset Rahjan kalajuhlat järjestetään aina elokuun ensimmäisenä sunnuntaina. Juhlassa on erilaista ohjelmaa, puheita, leikkimielisiä kilpailuja ja kalaruokia.
- Rahjan hautausmaa
Rahjassa sijaitsee yksityinen hautausmaa, joka sijaitsee perinteisellä rahjalaisella männikkökankaalla. Hautausmaa sai perustamisluvan jo vuonna 1929 ja se on pääasiallisesti tarkoitettu kuntalaisille, jotka eivät kuulu kirkkoon. Nykyisin Rahjan haustamaalla on noin sata hautaa.
- Rahjan satama
Rahjan eli Kalajoen satama on yksi Pohjois-Suomen tärkeimmistä sahatavaran vientiin keskittyneistä satamista. Se on yksi Suomen nopeimmin kasvavista satamista, alkuvuoteen 2013 verrattuna kasvua on tapahtunut vuoden 2014 aikana jopa 70 %. Kalajoen satamassa toimivat huolintaliikkeet Oy Blomberg Stevedoring Ab ja Rahjan Huolinta Oy. Satamaan on avattu Maatalouskesko Oy:n viljan vastaanottokeskus. Alueen viljelijät voivat toimittaa viljansa suoraan satamaan, josta lasti jatkaa matkaansa kotimaan teollisuuden tarpeisiin tai ulkomaan vientiin.
Urheilu
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Rahjan koulun välittömässä läheisyydessä sijaitsevalla urheilukentällä voi harrastaa frisbeegolfia, jalkapalloa, yleisurheilua ja talviaikaan jääkiekkoa.
Rahjan saaristo ja Siiponjoki yhdessä luontopolkujen kanssa luovat mahdollisuuden melontaan, kalastukseen ja vaeltamiseen. Saaristossa järjestetään vuosittain hiihtotapahtuma Rahjan saaristohiihto ja lisäksi järjestetään joka vuosi myös Jussin lenkki -hiihtotapahtuma hiihtäjämestari Jussi Kurikkalan kunniaksi.
Lähteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rahjan saaristo. Luontoon.fi. Viitattu 30.3.2015.
Viitteet
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Aiheesta muualla
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Rahjan kylän kotisivu (Arkistoitu – Internet Archive)
- Rahjan kylän vanha kotisivu (Arkistoitu – Internet Archive)
|