JHT Kalajoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
JHT Kalajoki
Perustettu 1992
Entiset nimet Junkkarit Hockey Team
1992–
Kaupunki Kalajoki
Kotiareena Kalajoen jäähalli/Pirkonsuon Pyhättö
Sarjataso Suomi-sarja
Värit               
Puheenjohtaja Hanna Niemi
Päävalmentaja Mirko Friman[1]
Kapteeni Jarno Palola
Omistaja JHT Kalajoki ry
Mestaruudet 1 (2018)
Hopeaa 3 (2017, 2022, 2023)
Pronssia 1 (2016)

JHT on kalajokinen jääkiekkoseura. Se on perustettu vuonna 1992. JHT on lyhenne sanoista Junkkarit Hockey Team ja se onkin peruja vuonna 1930 perustetusta Kalajoen Junkkareista.

Sen edustusjoukkue pelaa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli Suomi-sarjassa. Kausi 2006-2007 oli kalajokisille neljäs Suomi-sarjassa. Seura sijoittui Pohjoislohkon kahdeksanneksi eli kolmanneksi viimeiseksi. Joukkue keräsi kauden aikana yhteensä 34 pistettä. Joukkueessa oli kuitenkin hyviä tehomiehiä ja JHT:llä olikin kolme miestä pistepörssin kuuden parhaan joukossa. Näistä parhaimpana Sami Markkanen kolmantena. Aikaisemmin seura on pelannut Suomi-sarjaa kausilla 1999-2002. Kaudella 2001-2002 seura JHT sijoittui Pohjoislohkon seitsemänneksi eli viimeistä edelliseksi. Joukkue sai tällä kaudella 16 pistettä. Kaudella 2001-2002 se sijoitui kuitenkin lohkonsa viimeiseksi kerättyään 19 pistettä ja joutui karsintasarjaan. Siinäkin se jäi viimeistä edelliseksi ja putosi näin Suomi-sarjasta.

Kaudet 1992-1996 seura pelasi vanhaa I-divisioonaa, joka oli Suomen toiseksi korkein sarjataso. I-divisioonassa se Junkkarit sijoittui ensimmäisellä kaudellaan viidenneksi. kaksi seuraavaa kautta sijoitus oli kymmenes. Toistaiseksi viimeisellä kaudellaan Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla seura sijoittui sijalle 16. Lopun aikaansa eli kymmenisen kautta seura on pelannut II-divisioonassa.

Kaudella 1992-1993 seuran ykköskentällinen, hyökkääjät Kari Jalonen, Tony Arima, Jan Jasko, puolustajat Tapio Levo ja Robert Pukalovic herätti vastustajissa kauhunsekaisia tunteita. Kentällisen olisi voinut laittaa jäälle hyvällä menestyksellä mitä tahansa SM-liigajoukkuettakin vastaan. Maalivahtina pelasi mittavan uran SM-liigassa (TPS, Ässät ja HPK) tehnyt Kari Rosenberg. Myöhemmillä 1-divisioonakausilla seura teki yhteistyötä mm. KalPan kanssa ja pelaajavaihdon myötä JHT:ssa pelasivat mm. Jussi Tarvainen, Jermu Pisto ja Dmitri Zinin.

Junkkareissa vieraili myös kokenut SM-liigapelaaja Kari Kanervo sekä nuorten MM-kisoissa vuonna 1995 Suomea edustanut Mikko Helisten sekä SM-liigassa usealla kaudella pelanneet Markku Takala ja Pasi Nielikäinen.

Myös sittemmin Tapparaa SM-liigassa edustanut maalivahti Tommi Hietala pelasi vuoden Kalajoella.

Maineikkaita pelaajia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nykyään uransa lopettanut Jussi Jokinen on ainoa NHL:ssa asti pelannut JHT-kasvatti.

Lisäksi kaksi muuta pelaajaa on varattu NHL:aan.

Kasvatit pääsarjatasolla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

[2]

Seurassa pelanneet NHL-pelaajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. JHT Edustus JHT Kalajoki. Viitattu 19.2.2023.
  2. Elite Prospects (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]