Turun Palloseura

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta TPS)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee palloiluseuraa. TPS:n muita merkityksiä on täsmennyssivulla.
TPS
Perustettu 1922
Paikkakunta Suomi Turku, Suomi
Värit          
Lajit jalkapallo, jääkiekko, salibandy

Turun Palloseura eli TPS on turkulainen palloilun yleisseura. Perustamishetkellä vuonna 1922 TPS oli ainoastaan jalkapalloseura, mutta vuonna 1937 mukaan liittyi myös jääkiekko ja 1995 salibandy. Mukana on ollut myös käsi- ja jääpallotoimintaa. Käsipallossa seura on saavuttanut SM-kultaa vuonna 1944. Jääpallon SM-sarjassa seura käväisi 1932.

Jääkiekossa TPS on pelannut monta vuotta pääsarjatasolla menestyen hyvin. Jalkapallossa joukkue nousi takaisin Suomen korkeimmalle sarjatasolle Veikkausliigaan kaudella 2017 vietettyään kaksi kautta Ykkösessä. Tuoreempi salibandypuoli pelasi kaudella 2007–2008 myös salibandyn pääsarjaa historiansa ensimmäistä kertaa.

Jalkapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Palloseura pelaa jalkapalloa Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Ykkösessä. Seura on voittanut kaikkiaan kahdeksan Suomen mestaruutta, kolme Suomen Cupia ja yhden Liigacupin. Naisten edustusjoukkue pelaa Kansallisessa liigassa.

Jääkiekko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Palloseuran jääkiekkotoiminta alkoi vuonna 1937. Seura pelaa SM-liigassa. TPS on saavuttanut jääkiekossa yhteensä yksitoista Suomen mestaruutta, joista viimeisimmän kaudella 2009–2010.

Salibandy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: TPS Salibandy

TPS Salibandy r.y. on perustettu vuonna 1995. Joukkue pelaa pääsarjatasolla, Salibandyliigassa. Kotiareena on Kupittaan palloiluhalli.

Turun Palloseuran säätiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Palloseuran säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea taloudellisesti Turun alueen jalkapalloilua, jääkiekkoilua, salibandya ja muuta palloilu-urheilua sekä erityisesti palloilu-urheilun junioreiden kasvua ja kehitystä. Säätiö merkittiin säätiörekisteriin 11. maaliskuuta 2011.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Jokisipilä, Markku & Leppäsyrjä, Jussi & Möttönen, Heikki: Mustavalkoinen vuosisata – Turun Palloseura 1922–2022. Turun Palloseura ry, 2022. ISBN 978-952-94-5612-3.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]