Nokian Pyry (jääkiekko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokian Pyry (jääkiekko)
Nokian Pyry logo.png
Perustettu 1905
Kaupunki Suomi Nokia
Kotiareena Nokian jäähalli
– kapasiteetti 1 000
Sarjataso Suomi-sarja
Värit               
Toimitusjohtaja Suomi Pekka Palonen
Päävalmentaja Suomi Niko Raiskio
Kapteeni Suomi Ville Lehtonen
Omistaja Suomi Mika Tonttila
Hopeaa 2013
Pronssia 2017, 2018

Nokian Pyry on nokialainen vuonna 1905 perustettu urheiluseura. Pyryn jääkiekko on osa Pyryn yleisseuraa. Pyryn ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1952. Pyry nousi Suomi-sarjaan kaudella 2009–2010, jota ennen oli pelannut 11 vuotta II-divisioonaa.

Pyryn tunnetuimpia pelaajia edustusjoukkueessa ovat olleet muun muassa Ari Haanpää, Jussi Pesonen, Antti Bruun, Antti Hilden ja Noora Räty. Pyryn tunnetuimpia kasvatteja ovat muun muassa Sami Sandell, Otto Koivula ja Juuso Välimäki. Joukkueen päävalmentajana kaudella 2020-2021 toimii Niko Raiskio. Apuvalmentajina toimivat SM-Liigan kaikkien aikojen paras pistemies ja maailmanmestari Janne Ojanen sekä Ville Tolvanen ja maalivahtivalmentajana Mikko Jukkola. Seuran edustusjoukkueen toimintaa pyörittää Nokian Pyry Hockey Oy.

Pyry on kuulunut jo vuosia sarjan kärkikastiin. Mestaruutta joukkue ei kuitenkaan ole vielä onnistunut voittamaan tai kauan haaveiltua nousua Mestikseen. Kirkkaimpina saavutuksina Suomi-sarjassa Pyryllä on kaksi pronssista mitalia ja yksi hopea. Hopeisella kaudella Pyry ylsi myös Mestis-karsintoihin asti yhdessä RoKin ja KeuPa HT:n kanssa.

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2009-2015: Nousu kohti sarjan kärkeä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyryn noustuaan Suomi-Sarjaan kaudelle 2009-2010 joukkue oli ensimmäisinä vuosina Suomi-sarjan keskikastissa. Kaudella 2012–2013 Pyry pääsi Mestis-karsintoihin, joissa oli neljästä joukkueesta kolmas, ensimmäisen noustessa Mestikseen (HCK säilytti paikkansa).

Kaudella 2013–2014 joukkue jäi ulos pudotuspeleistä. Kausi oli alkanut onnistuneesti, mutta loppua kohti vauhti hiipui liiaksi ja Pyry jäi kolme pistettä viimeisestä pudotuspelijoukkueesta KeuPasta. Pyry vaihtoi kesken kauden valmentajaa pitkäaikaisen valmentaja Jukka Kerisalmen tehtyä tilaa Pasi Saariselle, joka jatkoi myös seuraavalla kaudella.

Kaudeksi 2014–2015 Pyry teki uusia pelaajahankintoja, muun muassa Jarkko Pyymäki, Mika Niemi ja Jouni Aalto. Kauden mittaan joukkueeseen liittyivät myös 109 liigaottelun Antti Hilden ja maalivahti Aleksis Ahlqvist, joka lähti kuitenkin jo tammikuussa ulkomaille. Monetlähde? pitivät Pyryä yhtenä ennakkosuosikeista runkosarjan voittajaksi, mutta joukkue jäikin kuudennelle sijalle. Pudotuspelien ensimmäinen vastustaja Kokkolan Hermes vei sarjan 3–0.

2015-2019: Mitaleja ja pettymyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavalla kaudella Pyryn valmennustiimi uusiutui jälleen, ja Saarisen tilalle tuli Sami Karppinen, joka sai avukseen Janne Ojasen. Pyry teki jo varhaisessa vaiheessa jatkosopimukset muun muassa Pyymäen, Niemen, Hildenin ja Aallon kanssa. Edelliskauden joukkueesta lähtikin vain muutama pelaaja, ja tilalle tulivat muun muassa maalivahti Juha Taponen Kooveesta, Eemeli Sormunen Hokkista, Petteri Friman LeKistä ja Timo-Pekka Heikkinen Kookoosta. Kesken kauden Pyryyn liittyivät myös Jussi Pesonen ja Mikke Levo. Pyry oli koko runkosarjan sarjan kärkipäässä sijoilla 1-4, ja oli lopulta runkosarjan toinen, sarjakärki Imatran Ketterän karattua 10 pisteen päähän. Pyryltä vähennettiin 3 pistettä 7.2.2016 pelatun Kiekkokopla-ottelun jälkeen, jonka Pyry voitti 7-0. Ottelu keskeytyi noin kuusi minuuttia ennen loppua jään rikkouduttua. Joukkueet päättivät yhdessä tuomareiden kanssa vain kuluttaa ajan loppuun. Joukkueiden valitustenkin jälkeen Jääkiekkoliitto piti sanktionsa eli 1000€ sakot ja 3 pisteen pistevähennykset. Tilanne sai paljon mediahuomiota koko Suomen laajuisestikin ja Jääkiekkoliiton päätöstä moitittiin paljon. Sarjan joukkueiden valmentajat valitsivat Pyryn Antti Hildenin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hilden voitti sarjan piste- ja syöttöpörssin.

Kauden 2015-16 pudotuspeleihin Pyry oli ansainnut runkosarjassa kotiedun ja aloitti tuusulalaista KJT:tä vastaan paras kolmesta-ottelusarjan. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, Pyry 7-3 ja KJT 4-2. Kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa Pyry pääsi juhlimaan kotiyleisönsä edessä välierä-paikkaa. Välierissä vastaan tuli IPK Iisalmesta. Kotiavauksessa Pyry siirtyi ensin johtoon Jussi Pesosen maalilla, mutta IPK kuitenkin ryösti voiton lukemin 4-2. Seuraavassa pelissä Iisalmessa Pyry oli vastaantulija häviten 7-3 ja tuleva Suomi-Sarjan mestari IPK eteni finaaliin. Pronssiotteluun vastaan tuli JHT. JHT onnistui nappaamaan pronssiset mitalit, joten Pyryn sijoitus sarjassa oli lopulta neljäs.

Kauden 2016-17 valmistelut Pyry aloitti hyvissä ajoin tehden mm. monta jatkosopimusta niin pelaaja- kuin valmentajapuolella. Uusina pelaajina saapuivat mm. maalivahti Kalle Hokkanen TuTosta, puolustajat Roope Repo ja Erik Linnemäki sekä apuvalmentaja Janne Ojasen poika Oskari Ojanen Tapparan A-junioreista sekä ennestäänkin Pyrystä tuttu Jani Leino paikkallisvastustaja KooVeesta. Syyskuussa joukkue ilmoitti tehneensä sopimuksen 645 Liiga-ottelua pelanneen puolustaja Antti Bruunin kanssa. Runkosarjassa Pyry oli lopulta kolmas. Antti Hilden voitti jälleen runkosarjan pistepörssin ja jakoi sarjan maalipörssin voiton joukkuelaisensa Timo-Pekka Heikkisen kanssa. Pudotuspeleissä Pyry kaatoi ensin puolivälierissä Porvoon Huntersin suoraan otteluvoitoin 3-0, mutta välierissä tie nousi pystyyn Kalajoen JHT:tä vastaan otteluvoitoin 1-3. Näin ollen Pyry oli Suomi-Sarjan loppusijoituksissa kolmas.

Kaudelle 2017-2018 Pyry uusiutui huomattavasti. Konkariosaston pelaajat joko lopettivat tai vaihtoivat seuraa uusien pelaajien tieltä, Pyryn hankkiessa nuoria lupauksia joukkueeseensa. Joukkueeseen liittyi yhteensä 18 uutta pelaajaa, muun muassa hyökkääjä Juuso Rämö ja maalivahti Tomi Rautio. Alkusarjassa uudistunut Pyry sijoittui toiseksi ja jatkosarjan aikana nousi ohi Porvoon Huntersin. Puolivälierissä Pyry kaatoi alemmassa loppusarjassa toiseksi sijoittuneen Kotkan Titaanit voitoin 3-0, mutta paikallisvastustaja Tampereen Koovee oli välierissä nokialaisten pettymykseksi parempi voitoin 0-3. Pyry sai Suomi-sarjan pronssia toisena vuotena peräjälkeen.

Kahden peräkkäisen välieriin päättyneen kauden jälkeen Pyry jälleen kerran uudisti joukkuettaan kohti uutta kautta. Muun muassa edelliskauden luottopelaajat Roope Repo, Joni Lavonen, Matias Simontaival ja Ville Saloranta lähtivät eri Mestis-joukkueisiin, ja heidät korvattiin pelaajilla, kuten Tomi Wilenius, Ossi Pellinen, Niklas Lehtimäki, Markus Västilä ja Jere Marjamäki. Myös Suomi-Sarjan kauden 2017-2018 ensimmäiseen All Stars-kentälliseen valittu maalivahti Tomi Rautio vaihtoi seuraa ja hänet korvasi Wille Mattila. Pyry sijoittui runkosarjassa lopulta sijalle neljä, joka oikeutti kotietuun puolivälierävaiheeseen. Vastaan asettui Forssan Palloseura. Nokialaiset onnistuivat voittamaan ensimmäisen kohtaamisen Nokialla jopa lukemin 6-0, mutta pidemmän korren sarjassa veivät forssalaiset otteluvoitoin 3-2. Kirvelevä puolivälierätappio oli liikaa, ja päävalmentaja Karppinen sai väistyä ennen sopimuksensa loppua. Tilalle Pyry nosti apuvalmentajan ja entisen pelaajansa Niko Raiskion.

Niko Raiskion aikakausi alkaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raiskion avauskausi sujui vaihtelevasti. Pyry kapteeninsa Markku Flinckin johdolla selvitti tiensä jälleen puolivälieriin, mutta tällä kertaa vasta runkosarjan viidenneltä sijalta, joka tarkoitti kotietua vastaan asettuneelle Porvoon Huntersille. Sarjassa nähtiin pelkkiä kotivoittoja maalirikkain lukemin (yhteensä sarjassa tehtiin 49 maalia) ja Hunters eteni välieriin otteluvoitoin 3-2. Pian tämän jälkeen koko kausi keskeytettiin Koronaviruksen vuoksi kesken välierävaiheen. Mitaleja ei näin ollen jaettu ja Mestikseen seuraavaksi kaudeksi nostettiin Kiekko-Espoo ja FPS. Hyökkääjät Markku Flinck ja Waltteri Selimgerei valittiin Pyrystä kauden jälkeen Suomi-sarjan toiseen All Stars-kentälliseen.

Kaudella 2020-2021 panokset ovat pienemmät, kun karsintoja sarjojen välillä ei järjestetä Mestis-seurojen elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Tämän myötä Pyry nuorensi joukkuettaan entisestään. Markku Flinck, Ossi Pellinen, Topi Salmela (numero jäädytettiin 10.10.2020) ja Miika Viinamäki lopettivat uransa ja moni muu vaihtoi maisemaa. Onnistui Pyry tekemään myös vahvistuksia muun muassa hyökkääjien Miska Varjosaaren ja kanadalaisen Dante Hahnin muodossa. Nuori nokialaisjoukkue lähti sarjaan monien ennakkokaavailuissa terävimmän kärjen haastajana.

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tilanne 14.10.2020)

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
30 Suomi Matias Lehtimäki L 2021 Tampere
31 Suomi Santeri Metsänen L 2021 Tampere
35 Suomi Valtteri Kyllinen L 2021 Oulu
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
2 Suomi Jonne Ijäs L 2021 Tampere
4 Suomi Valtteri Ylitalo L 2021 Rauma
7 Suomi Väinö Österlund R 2021 Tampere
26 Suomi Joni Mäkelä L 2021 Keuruu
41 Suomi Juha Korkeamäki (A) R 2021 Nokia
44 Suomi Risto Lindfors L 2021 Sveitsi Zürich
50 Suomi Lauri Oksa (A) R 2021 Tampere
77 Suomi Niko Kuivaniemi L 2021 Tampere
97 Suomi Nooa Innanmaa L 2021 Mänttä
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
9 Suomi Jere Lavonen L 2021 Valkeakoski
11 Suomi Aleksi Niemi L 2021 Tampere
12 Suomi Juho Painilainen (A) L 2021 Tampere
15 Suomi Saku Hautamäki L 2021 Nokia
21 Kanada Dante Hahn R 2021 Kanada Victoria
22 Suomi Niko Lamminsivu L 2021 Pirkkala
23 Suomi Valtteri Mäkiviinikka L 2021 Parkano
24 Suomi Miska Varjosaari L 2021 Helsinki
27 Suomi Waltteri Selimgerei R 2021 Tampere
28 Suomi Jere Koskinen L 2021 Kirkkonummi
33 Suomi Ville Lehtonen (C) L 2021 Forssa
39 Suomi Jesse Nyppeli L 2021 Nokia
49 Suomi Veeti Ahmaoja L 2021 Tampere
55 Suomi Eetu Mäki-Soini R Juniori Rauma
88 Suomi Eeli Pajuoja L 2021 Tampere

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Päävalmentaja: Niko Raiskio Suomi
 • Valmentaja: Janne Ojanen Suomi
 • Valmentaja: Ville Tolvanen Suomi
 • Maalivahtivalmentaja: Mikko Jukkola Suomi
 • Fysiikkavalmentaja: Jacob Hyde Englanti
 • Joukkueenjohtaja: Hannu Palonen Suomi
 • Huoltaja: Tuomo Katajamäki Suomi
 • Huoltaja: Matti Moijanen Suomi
 • Huoltaja: Jaska Salonen Suomi
 • Lääkäri: Musafer Shenwari
 • Toimitusjohtaja: Pekka Palonen Suomi

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • #10 Topi Salmela
 • #13 Pekka Palonen
 • #19 Teemu Lehtonen

NHL-pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvatit ammattilaissarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiga-pelaajat 2014-2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2014-2017 välillä Pyryssä pelasi menestyksekkäästi monta entistä Liigassa ja Mestiksessä vaikuttanutta pelaajaa, ja Pyry osaltaan tunnettiinkin näistä pelaajista sinä aikana. Tunnetuimpia heistä olivat:

Joukkueessa pelasi kaudella 2016-2017 myös naisten maajoukkueen maalivahti ja Olympialaisissa pronssia voittanut Noora Räty. Myöhemmin Pyryssä ovat pelanneet muun muassa vanhat Liiga-pelaajat Markku Flinck, Ossi Pellinen, Tomi Wilenius ja Markus Västilä.

Kapteenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentajat 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

II-divisioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]