Nokian Pyry (jääkiekko)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokian Pyry (jääkiekko)
Nokian Pyry logo.png
Perustettu 1905
Kaupunki Suomen lippu Nokia
Kotiareena Nokian jäähalli
– kapasiteetti 1 000
Sarjataso Suomi-sarja
Värit               
Toimitusjohtaja Suomen lippu Pekka Palonen
Puheenjohtaja Suomen lippu Martti Hakkarainen
Päävalmentaja Suomen lippu Sami Karppinen
Kapteeni Suomen lippu Ossi Pellinen
Hopeaa 2013
Pronssia 2017, 2018

Nokian Pyry on nokialainen vuonna 1905 perustettu urheiluseura. Pyryn jääkiekko on osa Pyryn yleisseuraa. Pyryn ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1952. Pyry nousi Suomi-sarjaan kaudella 2009–2010, jota ennen oli pelannut 11 vuotta II-divisioonaa.

Pyryn tunnetuimpia pelaajia edustusjoukkueessa ovat olleet muun muassa Ari Haanpää, Jussi Pesonen, Antti Bruun, Antti Hilden ja Noora Räty. Pyryn tunnetuimpia kasvatteja ovat muun muassa Sami Sandell, Otto Koivula ja Ville Kolppanen. Joukkueen päävalmentajana kaudella 2017-2018 toimii Sami Karppinen. Apuvalmentajana toimii SM-Liigan kaikkien aikojen paras pistemies ja maailmanmestari Janne Ojanen ja maalivahtivalmentajana Janne Lakanen. Seuran edustusjoukkueen toimintaa pyörittää Nokian Pyry Hockey Oy.

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyryn noustuaan Suomi-Sarjaan kaudelle 2009-2010 joukkue oli ensimmäisinä vuosina Suomi-sarjan keskikastissa. Kaudella 2012–2013 Pyry pääsi Mestis-karsintoihin, joissa oli neljästä joukkueesta kolmas, ensimmäisen noustessa Mestikseen (HCK säilytti paikkansa).

Kaudella 2013–2014 joukkue jäi ulos pudotuspeleistä. Kausi oli alkanut onnistuneesti, mutta loppua kohti vauhti hiipui liiaksi ja Pyry jäi kolme pistettä viimeisestä pudotuspelijoukkueesta KeuPasta. Pyry vaihtoi kesken kauden valmentajaa pitkäaikaisen valmentaja Jukka Kerisalmen tehtyä tilaa Pasi Saariselle, joka jatkoi myös seuraavalla kaudella.

Kaudeksi 2014–2015 Pyry teki uusia pelaajahankintoja, muun muassa Jarkko Pyymäki, Mika Niemi ja Jouni Aalto. Kauden mittaan joukkueeseen liittyivät myös 109 liigaottelun Antti Hilden ja maalivahti Aleksis Ahlqvist, joka lähti kuitenkin jo tammikuussa ulkomaille. Monetlähde? pitivät Pyryä yhtenä ennakkosuosikeista runkosarjan voittajaksi, mutta joukkue jäikin kuudennelle sijalle. Pudotuspelien ensimmäinen vastustaja Kokkolan Hermes vei sarjan 3–0.

Seuraavalla kaudella Pyryn valmennustiimi uusiutui jälleen, ja Saarisen tilalle tuli Sami Karppinen, joka sai avukseen Janne Ojasen. Pyry teki jo varhaisessa vaiheessa jatkosopimukset muun muassa Pyymäen, Niemen, Hildenin ja Aallon kanssa. Edelliskauden joukkueesta lähtikin vain muutama pelaaja, ja tilalle tulivat muun muassa maalivahti Juha Taponen Kooveesta, Eemeli Sormunen Hokkista, Petteri Friman LeKistä ja Timo-Pekka Heikkinen Kookoosta. Kesken kauden Pyryyn liittyivät myös Jussi Pesonen ja Mikke Levo. Pyry oli koko runkosarjan sarjan kärkipäässä sijoilla 1-4, ja oli lopulta runkosarjan toinen, sarjakärki Imatran Ketterän karattua 10 pisteen päähän. Pyryltä vähennettiin 3 pistettä 7.2.2016 pelatun Kiekkokopla-ottelun jälkeen, jonka Pyry voitti 7-0. Ottelu keskeytyi noin kuusi minuuttia ennen loppua jään rikkouduttua. Joukkueet päättivät yhdessä tuomareiden kanssa vain kuluttaa ajan loppuun. Joukkueiden valitustenkin jälkeen Jääkiekkoliitto piti sanktionsa eli 1000€ sakot ja 3 pisteen pistevähennykset. Tilanne sai paljon mediahuomiota koko Suomen laajuisestikin ja Jääkiekkoliiton päätöstä moitittiin paljon. Sarjan joukkueiden valmentajat valitsivat Pyryn Antti Hildenin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hilden voitti sarjan piste- ja syöttöpörssin.

Kauden 2015-16 Pudotuspeleihin Pyry oli ansainnut runkosarjassa kotiedun ja aloitti tuusulalaista KJT:tä vastaan paras kolmesta-ottelusarjan. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, Pyry 7-3 ja KJT 4-2. Kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa Pyry pääsi juhlimaan kotiyleisönsä edessä välierä-paikkaa. Välierissä vastaan tuli IPK Iisalmesta. Kotiavauksessa Pyry siirtyi ensin johtoon Jussi Pesosen maalilla, mutta IPK kuitenkin ryösti voiton lukemin 4-2. Seuraavassa pelissä Iisalmessa Pyry oli vastaantulija häviten 7-3 ja tuleva Suomi-Sarjan mestari IPK eteni finaaliin. Pronssiotteluun vastaan tuli JHT. JHT onnistui nappaamaan pronssiset mitalit, joten Pyryn sijoitus sarjassa oli lopulta neljäs.

Kauden 2016-17 valmistelut Pyry aloitti hyvissä ajoin tehden mm. monta jatkosopimusta niin pelaaja- kuin valmentajapuolella. Uusina pelaajina saapuivat mm. maalivahti Kalle Hokkanen TuTosta, puolustajat Roope Repo ja Erik Linnemäki sekä apuvalmentaja Janne Ojasen poika Oskari Ojanen Tapparan A-junioreista sekä ennestäänkin Pyrystä tuttu Jani Leino paikkallisvastustaja KooVeesta. Syyskuussa joukkue ilmoitti tehneensä sopimuksen 645 Liiga-ottelua pelanneen puolustaja Antti Bruunin kanssa. Runkosarjassa Pyry oli lopulta kolmas. Antti Hilden voitti jälleen runkosarjan pistepörssin ja jakoi sarjan maalipörssin voiton joukkuelaisensa Timo-Pekka Heikkisen kanssa. Pudotuspeleissä Pyry kaatoi ensin puolivälierissä Porvoon Huntersin suoraan otteluvoitoin 3-0, mutta välierissä tie nousi pystyyn Kalajoen JHT:tä vastaan otteluvoitoin 1-3. Näin ollen Pyry oli Suomi-Sarjan loppusijoituksissa kolmas.

Kaudelle 2017-2018 Pyry uusiutui huomattavasti. Konkariosaston pelaajat joko lopettivat tai vaihtoivat seuraa uusien pelaajien tieltä, Pyryn hankkiessa nuoria lupauksia joukkueeseensa. Joukkueeseen liittyi yhteensä 18 uutta pelaajaa, muun muassa hyökkääjä Juuso Rämö ja maalivahti Tomi Rautio. Alkusarjassa uudistunut Pyry sijoittui toiseksi ja jatkosarjan aikana nousi ohi Porvoon Huntersin. Puolivälierissä Pyry kaatoi alemmassa loppusarjassa toiseksi sijoittuneen Kotkan Titaanit voitoin 3-0, mutta paikallisvastustaja Tampereen Koovee oli välierissä nokialaisten pettymykseksi parempi voitoin 0-3. Pyry sai Suomi-sarjan pronssia toisena vuotena peräjälkeen.

Kahden peräkkäisen välieriin päättyneen kauden jälkeen Pyry on jälleen kerran uudisti joukkuettaan kohti uutta kautta. Muun muassa edelliskauden luottopelaajat Roope Repo, Joni Lavonen, Matias Simontaival ja Ville Saloranta lähtivät eri Mestis-joukkueisiin, ja heidät korvattiin pelaajilla, kuten Tomi Wilenius, Ossi Pellinen, Niklas Lehtimäki, Markus Västilä ja Jere Marjamäki. Myös Suomi-Sarjan kauden 2017-2018 ensimmäiseen All Stars-kentälliseen valittu maalivahti Tomi Rautio vaihtoi seuraa ja hänet korvasi Wille Mattila.

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tilanne 24.8.2018)

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
31 Suomen lippu Wille Mattila L 2019 Tampere
35 Suomen lippu Mikael Saari L 2019 Ruotsin lippu Linköping
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
2 Suomen lippu Joni Laitila L 2019 Tampere
3 Suomen lippu Jere Niemelä L 2019 Joensuu
4 Suomen lippu Valtteri Ylitalo L 2019 Rauma
6 Suomen lippu Tino Kauppinen R 2019 Pieksamäki
15 Suomen lippu Niklas Murto L 2019 Mynämäki
21 Suomen lippu Jere Marjamäki L 2019 Tampere
22 Suomen lippu Niko Ojala R Juniori Tampere
28 Suomen lippu Santeri Sila R Juniori Tampere
41 Suomen lippu Juha Korkeamäki R 2019 Nokia
49 Suomen lippu Markus Västilä L 2019 Tampere
77 Suomen lippu Samuli Hietala L 2019 Kalajoki
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
3 Suomen lippu Ossi Pellinen L 2019 Nokia
7 Suomen lippu Oskari Ojanen L 2019 Tampere
9 Suomen lippu Niklas Lehtimäki L 2019 Kiukainen
10 Suomen lippu Topi Salmela L 2019 Nokia
11 Suomen lippu Aleksi Niemi L 2019 Tampere
12 Suomen lippu Juho Painilainen L 2019 Tampere
18 Suomen lippu Juuso Meskanen L 2019 Tampere
26 Suomen lippu Miika Viinamäki L 2019 Nurmo
27 Suomen lippu Waltteri Selimgerei R 2019 Tampere
28 Suomen lippu Teppo Antila L 2019 Tampere
33 Suomen lippu Juuso Rämö L 2019 Tampere
39 Suomen lippu Tomi Wilenius R 2019 Nokia
61 Suomen lippu Henri Sandvik L 2019 Nivala
81 Suomen lippu Joonas Järvinen L Juniori Nokia
86 Suomen lippu Alex Olkinuora R 2019 Tampere
88 Suomen lippu Jesse Kalliosalo R Juniori Nokia
97 Suomen lippu Kristian Kause L Juniori Tampere

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Päävalmentaja: Sami Karppinen Suomen lippu
 • Valmentaja: Janne Ojanen Suomen lippu
 • Valmentaja: Niko Raiskio Suomen lippu
 • Maalivahtivalmentaja/Joukkueenjohtaja: Janne Lakanen Suomen lippu
 • Fysiikkavalmentaja: Jacob Hyde Englannin lippu
 • Joukkueenjohtaja: Hannu Palonen Suomen lippu
 • Huoltaja: Tuomo Katajamäki Suomen lippu
 • Huoltaja: Matti Moijanen Suomen lippu
 • Huoltaja: Jaska Salonen Suomen lippu
 • Lääkäri: Musafer Shenwari
 • Toimitusjohtaja: Pekka Palonen Suomen lippu

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • #13 Pekka Palonen
 • #19 Teemu Lehtonen

NHL-pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvatit ammattilaissarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiga-pelaajat 2014-2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2014-2017 välillä Pyryssä pelasi menestyksekkäästi monta entistä Liigassa ja Mestiksessä vaikuttanutta pelaajaa, ja Pyry osaltaan tunnettiinkin näistä pelaajista sinä aikana. Tunnetuimpia heistä olivat:

Joukkueessa pelasi kaudella 2016-2017 myös naisten maajoukkueen maalivahti ja Olympialaisissa pronssia voittanut Noora Räty.

Kapteenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 2004–2006 Suomen lippu Ville Keskinen
 • 2006–2012 Suomen lippu Pekka Palonen
 • 2012–2014 Suomen lippu Tino Sandhu
 • 2014–2017 Suomen lippu Jarkko Pyymäki
 • 2017-2018 Suomen lippu Topi Salmela
 • 2018- Suomen lippu Ossi Pellinen

Valmentajat 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

II-divisioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]