Nokian Pyry (jääkiekko)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokian Pyry (jääkiekko)
Nokian Pyry logo.png
Perustettu 1905
Kaupunki Suomi Nokia
Kotiareena Nokian jäähalli
– kapasiteetti 1 000
Sarjataso Suomi-sarja
Värit               
Toimitusjohtaja Suomi Pekka Palonen
Päävalmentaja Suomi Sakari Salmela
Kapteeni Suomi Ville Lehtonen
Omistaja Suomi Mika Tonttila
Hopeaa 2013
Pronssia 2017, 2018

Nokian Pyry on nokialainen vuonna 1905 perustettu urheiluseura. Pyryn jääkiekko on osa Pyryn yleisseuraa. Pyryn ensimmäinen jääkiekko-ottelu pelattiin vuonna 1952. Pyry nousi Suomi-sarjaan kaudella 2009–2010, jota ennen oli pelannut 11 vuotta II-divisioonaa.

Pyryn tunnetuimpia pelaajia edustusjoukkueessa ovat olleet muun muassa Ari Haanpää, Jussi Pesonen, Antti Bruun, Antti Hilden ja Noora Räty. Pyryn tunnetuimpia kasvatteja ovat muun muassa Sami Sandell, Otto Koivula ja Juuso Välimäki. Joukkueen päävalmentajana kaudella 2021-2022 toimii Sakari Salmela. Apuvalmentajina toimivat joukkueen entiset pelaajat Tomi Pylvänäinen ja Lauri Oksa sekä maalivahtivalmentajana Mikko Jukkola. Seuran edustusjoukkueen toimintaa pyörittää Nokian Pyry Hockey Oy.

Pyry on kuulunut jo vuosia sarjan kärkikastiin. Mestaruutta joukkue ei kuitenkaan ole vielä onnistunut voittamaan tai kauan haaveiltua nousua Mestikseen. Kirkkaimpina saavutuksina Suomi-sarjassa Pyryllä on kaksi pronssista mitalia ja yksi hopea. Hopeisella kaudella Pyry ylsi myös Mestis-karsintoihin asti yhdessä RoKin ja KeuPa HT:n kanssa.

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2009-2015: Nousu kohti sarjan kärkeä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyryn noustuaan Suomi-Sarjaan kaudelle 2009-2010 joukkue oli ensimmäisinä vuosina Suomi-sarjan keskikastissa. Kaudella 2012–2013 Pyry pääsi Mestis-karsintoihin, joissa oli neljästä joukkueesta kolmas, ensimmäisen noustessa Mestikseen (HCK säilytti paikkansa).

Kaudella 2013–2014 joukkue jäi ulos pudotuspeleistä. Kausi oli alkanut onnistuneesti, mutta loppua kohti vauhti hiipui liiaksi ja Pyry jäi kolme pistettä viimeisestä pudotuspelijoukkueesta KeuPasta. Pyry vaihtoi kesken kauden valmentajaa pitkäaikaisen valmentaja Jukka Kerisalmen tehtyä tilaa Pasi Saariselle, joka jatkoi myös seuraavalla kaudella.

Kaudeksi 2014–2015 Pyry teki uusia pelaajahankintoja, muun muassa Jarkko Pyymäki, Mika Niemi ja Jouni Aalto. Kauden mittaan joukkueeseen liittyivät myös 109 liigaottelun Antti Hilden ja maalivahti Aleksis Ahlqvist, joka lähti kuitenkin jo tammikuussa ulkomaille. Monetlähde? pitivät Pyryä yhtenä ennakkosuosikeista runkosarjan voittajaksi, mutta joukkue jäikin kuudennelle sijalle. Pudotuspelien ensimmäinen vastustaja Kokkolan Hermes vei sarjan 3–0.

2015-2019: Mitaleja ja pettymyksiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavalla kaudella Pyryn valmennustiimi uusiutui jälleen, ja Saarisen tilalle tuli Sami Karppinen, joka sai avukseen Janne Ojasen. Pyry teki jo varhaisessa vaiheessa jatkosopimukset muun muassa Pyymäen, Niemen, Hildenin ja Aallon kanssa. Edelliskauden joukkueesta lähtikin vain muutama pelaaja, ja tilalle tulivat muun muassa maalivahti Juha Taponen Kooveesta, Eemeli Sormunen Hokkista, Petteri Friman LeKistä ja Timo-Pekka Heikkinen Kookoosta. Kesken kauden Pyryyn liittyivät myös Jussi Pesonen ja Mikke Levo. Pyry oli koko runkosarjan sarjan kärkipäässä sijoilla 1-4, ja oli lopulta runkosarjan toinen, sarjakärki Imatran Ketterän karattua 10 pisteen päähän. Pyryltä vähennettiin 3 pistettä 7.2.2016 pelatun Kiekkokopla-ottelun jälkeen, jonka Pyry voitti 7-0. Ottelu keskeytyi noin kuusi minuuttia ennen loppua jään rikkouduttua. Joukkueet päättivät yhdessä tuomareiden kanssa vain kuluttaa ajan loppuun. Joukkueiden valitustenkin jälkeen Jääkiekkoliitto piti sanktionsa eli 1000€ sakot ja 3 pisteen pistevähennykset. Tilanne sai paljon mediahuomiota koko Suomen laajuisestikin ja Jääkiekkoliiton päätöstä moitittiin paljon. Sarjan joukkueiden valmentajat valitsivat Pyryn Antti Hildenin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hilden voitti sarjan piste- ja syöttöpörssin.

Kauden 2015-16 pudotuspeleihin Pyry oli ansainnut runkosarjassa kotiedun ja aloitti tuusulalaista KJT:tä vastaan paras kolmesta-ottelusarjan. Molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa, Pyry 7-3 ja KJT 4-2. Kolmannessa ja ratkaisevassa ottelussa Pyry pääsi juhlimaan kotiyleisönsä edessä välierä-paikkaa. Välierissä vastaan tuli IPK Iisalmesta. Kotiavauksessa Pyry siirtyi ensin johtoon Jussi Pesosen maalilla, mutta IPK kuitenkin ryösti voiton lukemin 4-2. Seuraavassa pelissä Iisalmessa Pyry oli vastaantulija häviten 7-3 ja tuleva Suomi-Sarjan mestari IPK eteni finaaliin. Pronssiotteluun vastaan tuli JHT. JHT onnistui nappaamaan pronssiset mitalit, joten Pyryn sijoitus sarjassa oli lopulta neljäs.

Kauden 2016-17 valmistelut Pyry aloitti hyvissä ajoin tehden mm. monta jatkosopimusta niin pelaaja- kuin valmentajapuolella. Uusina pelaajina saapuivat mm. maalivahti Kalle Hokkanen TuTosta, puolustajat Roope Repo ja Erik Linnemäki sekä apuvalmentaja Janne Ojasen poika Oskari Ojanen Tapparan A-junioreista sekä ennestäänkin Pyrystä tuttu Jani Leino paikkallisvastustaja KooVeesta. Syyskuussa joukkue ilmoitti tehneensä sopimuksen 645 Liiga-ottelua pelanneen puolustaja Antti Bruunin kanssa. Runkosarjassa Pyry oli lopulta kolmas. Antti Hilden voitti jälleen runkosarjan pistepörssin ja jakoi sarjan maalipörssin voiton joukkuelaisensa Timo-Pekka Heikkisen kanssa. Pudotuspeleissä Pyry kaatoi ensin puolivälierissä Porvoon Huntersin suoraan otteluvoitoin 3-0, mutta välierissä tie nousi pystyyn Kalajoen JHT:tä vastaan otteluvoitoin 1-3. Näin ollen Pyry oli Suomi-Sarjan loppusijoituksissa kolmas.

Kaudelle 2017-2018 Pyry uusiutui huomattavasti. Konkariosaston pelaajat joko lopettivat tai vaihtoivat seuraa uusien pelaajien tieltä, Pyryn hankkiessa nuoria lupauksia joukkueeseensa. Joukkueeseen liittyi yhteensä 18 uutta pelaajaa, muun muassa hyökkääjä Juuso Rämö ja maalivahti Tomi Rautio. Alkusarjassa uudistunut Pyry sijoittui toiseksi ja jatkosarjan aikana nousi ohi Porvoon Huntersin. Puolivälierissä Pyry kaatoi alemmassa loppusarjassa toiseksi sijoittuneen Kotkan Titaanit voitoin 3-0, mutta paikallisvastustaja Tampereen Koovee oli välierissä nokialaisten pettymykseksi parempi voitoin 0-3. Pyry sai Suomi-sarjan pronssia toisena vuotena peräjälkeen.

Kahden peräkkäisen välieriin päättyneen kauden jälkeen Pyry jälleen kerran uudisti joukkuettaan kohti uutta kautta. Muun muassa edelliskauden luottopelaajat Roope Repo, Joni Lavonen, Matias Simontaival ja Ville Saloranta lähtivät eri Mestis-joukkueisiin, ja heidät korvattiin pelaajilla, kuten Tomi Wilenius, Ossi Pellinen, Niklas Lehtimäki, Markus Västilä ja Jere Marjamäki. Myös Suomi-Sarjan kauden 2017-2018 ensimmäiseen All Stars-kentälliseen valittu maalivahti Tomi Rautio vaihtoi seuraa ja hänet korvasi Wille Mattila. Pyry sijoittui runkosarjassa lopulta sijalle neljä, joka oikeutti kotietuun puolivälierävaiheeseen. Vastaan asettui Forssan Palloseura. Nokialaiset onnistuivat voittamaan ensimmäisen kohtaamisen Nokialla jopa lukemin 6-0, mutta pidemmän korren sarjassa veivät forssalaiset otteluvoitoin 3-2. Kirvelevä puolivälierätappio oli liikaa, ja päävalmentaja Karppinen sai väistyä ennen sopimuksensa loppua. Tilalle Pyry nosti apuvalmentajan ja entisen pelaajansa Niko Raiskion.

2019-2021: Niko Raiskion aikakausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raiskion avauskausi sujui vaihtelevasti. Pyry kapteeninsa Markku Flinckin johdolla selvitti tiensä jälleen puolivälieriin, mutta tällä kertaa vasta runkosarjan viidenneltä sijalta, joka tarkoitti kotietua vastaan asettuneelle Porvoon Huntersille. Sarjassa nähtiin pelkkiä kotivoittoja maalirikkain lukemin (yhteensä sarjassa tehtiin 49 maalia) ja Hunters eteni välieriin otteluvoitoin 3-2. Pian tämän jälkeen koko kausi keskeytettiin Koronaviruksen vuoksi kesken välierävaiheen. Mitaleja ei näin ollen jaettu ja Mestikseen seuraavaksi kaudeksi nostettiin Kiekko-Espoo ja FPS. Hyökkääjät Markku Flinck ja Waltteri Selimgerei valittiin Pyrystä kauden jälkeen Suomi-sarjan toiseen All Stars-kentälliseen.

Kaudella 2020-2021 panokset ovat pienemmät, kun karsintoja sarjojen välillä ei järjestetä Mestis-seurojen elinvoimaisuuden turvaamiseksi. Tämän myötä Pyry nuorensi joukkuettaan entisestään. Markku Flinck, Ossi Pellinen, Topi Salmela (numero jäädytettiin 10.10.2020) ja Miika Viinamäki lopettivat uransa ja moni muu vaihtoi maisemaa. Onnistui Pyry tekemään myös vahvistuksia muun muassa hyökkääjien Miska Varjosaaren, kanadalaisen Dante Hahnin ja meksikolaisen Hector Majulin muodossa. Nuori nokialaisjoukkue lähti sarjaan monien ennakkokaavailuissa terävimmän kärjen haastajana. Siihen rooliin Pyryn kausi lopulta jäikin, kun D-Kiekko tiputti nokialaiset voitoin 3-1 puolivälierissä, Pyryn kaadettua ensin Titaanit Villi kortti-kierroksella.

Nykyinen joukkue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Tilanne 21.3.2022)

Maalivahdit
Numero Pelaaja Hanskakäsi Sopimus Syntymäpaikka
30 Suomi Olli Mustonen L 2022 Hollola
31 Suomi Wille Mattila L 2022 Tampere
35 Suomi Valtteri Kyllinen L 2022 Oulu
Puolustajat
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
2 Suomi Jonne Ijäs L 2022 Tampere
4 Suomi Valtteri Ylitalo (A) L 2022 Rauma
7 Suomi Väinö Österlund R 2022 Tampere
26 Suomi Joni Mäkelä L 2022 Keuruu
28 Suomi Lauri Viitanen R 2022 Tampere
41 Suomi Juha Korkeamäki (A) R 2022 Nokia
44 Suomi Risto Lindfors L 2022 Sveitsi Zürich
63 Suomi Aleksi Tiala L 2022 Pirkkala
77 Suomi Niko Kuivaniemi L 2022 Tampere
Hyökkääjät
Numero Pelaaja Kätisyys Sopimus Syntymäpaikka
12 Suomi Juho Painilainen (A) L 2022 Tampere
15 Suomi Lassi Korpela R 2022 Tampere
18 Suomi Oscar Saarinen L 2022 Tampere
20 Suomi Jere Koskinen L 2022 Kirkkonummi
21 Suomi Jesse Kylmäniemi L 2022 Tampere
22 Suomi Niko Lamminsivu L 2022 Pirkkala
23 Suomi Ilari Koiso L 2022 Tampere
24 Suomi Okko Untala L 2022 Tampere
25 Suomi Eero Lampinen L 2022 Tampere
27 Suomi Waltteri Selimgerei R 2022 Tampere
33 Suomi Ville Lehtonen (C) L 2022 Forssa
34 Suomi Kalle Lehtinen L 2022 Tampere
42 Suomi Kimi Tuokkola R 2022 Eura
47 Suomi Valtteri Mäkiviinikka L 2022 Parkano
49 Suomi Veeti Ahmaoja L 2022 Tampere

Joukkueenjohto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Päävalmentaja: Sakari Salmela Suomi
 • Valmentaja: Tomi Pylvänäinen Suomi
 • Valmentaja: Lauri Oksa Suomi
 • Maalivahtivalmentaja: Mikko Jukkola Suomi
 • Fysiikkavalmentaja: Jacob Hyde Englanti
 • Joukkueenjohtaja: Hannu Palonen Suomi
 • Huoltaja: Tuomo Katajamäki Suomi
 • Huoltaja: Jaska Salonen Suomi
 • Toimitusjohtaja: Pekka Palonen Suomi

Maineikkaita pelaajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäädytetyt numerot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • #10 Topi Salmela
 • #13 Pekka Palonen
 • #19 Teemu Lehtonen

NHL-pelaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvatit ammattilaissarjoissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiga-pelaajat 2014-2017[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosien 2014-2017 välillä Pyryssä pelasi menestyksekkäästi monta entistä Liigassa ja Mestiksessä vaikuttanutta pelaajaa, ja Pyry osaltaan tunnettiinkin näistä pelaajista sinä aikana. Tunnetuimpia heistä olivat:

Joukkueessa pelasi kaudella 2016-2017 myös naisten maajoukkueen maalivahti ja Olympialaisissa pronssia voittanut Noora Räty. Myöhemmin Pyryssä ovat pelanneet muun muassa vanhat Liiga-pelaajat Markku Flinck, Ossi Pellinen, Tomi Wilenius ja Markus Västilä.

Parhaat pistemiehet kaudesta 2013-2014[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi 1. 2. 3.
2013–2014 Kim Pettersson Juho Joki-Erkkilä Joni Poutanen
2014–2015 Jarkko Pyymäki Kim Pettersson Mika Niemi
2015–2016 Antti Hildén Mika Niemi Timo-Pekka Heikkinen
2016–2017 Antti Hildén Mika Niemi Timo-Pekka Heikkinen
2017–2018 Waltteri Selimgerei Juho Painilainen Oskari Ojanen
2018–2019 Henri Sandvik Tomi Wilenius Alex Olkinuora
2019–2020 Markku Flinck Waltteri Selimgerei Juho Painilainen
2020–2021 Waltteri Selimgerei Aleksi Niemi Joni Mäkelä
2021-2022 Lassi Korpela Waltteri Selimgerei Valtteri Mäkiviinikka

Kapteenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmentajat 2000-luvulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

II-divisioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]