Iniön kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Iniön kirkko
Iniö kyrka
Iniön kirkko
Iniön kirkko
Koordinaatit 60°23′54.1″N, 021°23′05.1″E
Seurakunta Paraisten seurakunta
Rakentamisvuosi 1800
Suunnittelija Johan Ahlström
Materiaali kivi
Istumapaikkoja 120
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Iniön kirkko, sankarihaudat
Soner av Iniö – Fallna för Finland

Iniön kirkko (ruots. Iniö kyrka) on kirkkorakennus Iniössä, Varsinais-Suomen maakunnassa. Se on nimetty Ruotsin prinsessa Sophia Wilhelminan mukaan, joka syntyi Tukholman kuninkaallisessa linnassa samoihin aikoihin, kun kirkko vihittiin käyttöön. Kirkko rakennettiin vuosina 1797–1800 Mikael Piimäsen johdolla.

Kirkon alkuperäisistä piirustuksista puolestaan vastasi Johan Ahlström. Ennen rakennustöiden alkamista niihin teki muutoksia hovi-intendentti, arkkitehti Gustaf af Sillén. Kun kirkko vuonna 1880 paloi, laati arkkitehti C. J. von Heideken piirustukset korjaustöitä varten. Vuosina 1967–1968 kirkossa suoritettiin laajoja uudistamis- ja korjaustöitä, joiden aikana kirkon nykyinen ilme muovautui.

Kirkon alttaritaulu on Wivi Munsterhjelmin käsialaa, ja se on peräisin vuodelta 1907. Saarnatuolin suunnittelemisesta on vastannut arkkitehti C. J. von Heideken, ja urut on rakentanut Hans Heinrich vuonna 1969.

Museovirasto on määritellyt Iniön kirkkoa ympäröivän Iniön kirkonkylän valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Iniön kirkonkylä Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.