Provinssi (festivaali)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Provinssi
Provinssirock
Tyyppi musiikkifestivaali
Päivämäärä 30.6.-2.7.2022
Tapahtumapaikka Törnävänsaari
Paikkakunta Seinäjoki
Ensimmäisen kerran 1979
Järjestäjä Seinäjoki Festivals Oy
Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry
Fullsteam Agency Oy
FKP Scorpio
Kotisivut

Provinssi (vuoteen 2014 Provinssirock) on yksi Pohjois-Euroopan perinteikkäimmistä ja suurimmista musiikkifestivaaleista. Kolmipäiväinen festivaali järjestetään perinteisesti kesäkuun viimeisellä viikolla Seinäjoen Törnävänsaarella.

Tapahtumaa on vuodesta 2015 järjestänyt Seinäjoki Festivals Oy, jonka omistavat Seinäjoen elävän musiikin yhdistys Selmu ry ja FKP Scorpio –konserniin kuuluva Fullsteam Agency Oy.

Tätä ennen Provinssirockia järjesti Vaasan läänin kehittyvän musiikin yhdistys Kemu ry, joka perustettiin vuonna 1978 eli vuotta ennen ensimmäistä Provinssirockia. Vuosi 1992 oli alkuperäisen järjestäjän Kemu ry:n viimeinen  Provinssirock. Selmu ry alkoi järjestää Provinssia vuonna 1993.

Ennen Provinssia Törnävällä järjestettiin Rock-piknik- ja Poppeli –musiikkitapahtumia, jotka toimivat ikään kuin Provinssin esiasteena.   Provinssi oli aiemmin Suomen festivaalikesän avaaja, nykyään tämä asema on muilla festivaaleilla.

Vuosien varrella Provinssissa on nähty lukuisia kansainvälisiä legendoja. Esimerkiksi The Smithsin, Red Hot Chili Peppersin ja R.E.M.:in ensimmäiset esiintymiset Suomessa tapahtuivat Provinssissa. Black Sabbath, David Bowie, The Cure ja The Ramones on nähty festivaalilla vuosien varrella. Kuluvan vuosituhannen nimekkäimpiin esiintyjiin lukeutuvat esimerkiksi Foo Fighters, Rage Against The Machine, Linkin Park, Muse, System of a Down, Calvin Harris, Blur, The Prodigy, Ghost ja kolmeen otteeseen vieraillut saksalaisjätti Rammstein.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luku

Ensimmäinen Provinssirock järjestettiin vuonna 1979, jolloin festivaali oli vain yksipäiväinen ja käytössä oli vain yksi esiintymislava (Saarilava). Talkoovoimin Provinssia on järjestetty heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Ulkomaisia esiintyjiä kotimaisten rinnalla on nähty Provinssissa niin ikään alusta asti.

Jo vuoden 1986 Provinssirock veti alueelle yhteensä 40 000 juhlijaa, mikä teki Provinssirockista Pohjoismaiden toiseksi suurimman festivaalin Roskilden jälkeen. Kyseisen vuoden Provinssirock oli ensimmäinen merkittävä rockfestivaali, josta kuvattiin suoraa tv-lähetystä. Vuonna 1987 Provinssirock sai oluenmyyntiluvan alueelleen ensimmäisten rockfestivaalien joukossa. Heti perään vuosina 1988-1990 oli Seinäjoella Provinssirockin aikaan oluenmyyntikielto.

1990-luku

Vuonna 1992 oli Provinssin perustajaorganisaatio Kemu ry:n viimeinen Provinssirock. Samana vuonna Törnävänsaarella nähtiin lavalla mm. legendaarinen Leningrad Cowboys ja Public Enemy.

Vuonna 1995 artistikattaus oli nimekäs, esiintymässä nähtiin mm. Faith No More, Danzig, Moby, Suede, Bad Religion.

Vuonna 1997 Provinssirockia juhlittiin ensimmäistä kertaa kolmipäiväisenä.

2000-luku

Vuosi 2000 oli menestyksekäs - kävijöitä oli koko viikonloppuna 57 000. Vuosi 2001 oli ensimmäinen loppuunmyyty Selmu ry:n järjestämä Provinssirock.

Vuonna 2008 järjestettiin 30. Provinssirock ja festivaalikävijöitä oli tuolloin ennätysmäärä. Kaikki liput myytiin ennakkoon loppuun, joka päivälle 25 000 lippua. Viikonlopun kokonaiskävijämäärä oli peräti yli 80 000. Kyseisenä vuonna Provinssissa nähtiin jo viisi lavaa: Päälava, Saarilava, X-Stage, Rumba Tent ja Zanzibar. Esiintyjinä nähtiin mm. Linkin Park, Foo Fighters, Paramore ja Serj Tankian. Serj Tankian halusi ehdottomasti matkustaa junalla Helsingistä Seinäjoelle, päästäkseen ihailemaan ohilipuvia maisemia.

2010-luku

Vuoden 2008 ennätys rikottiin vuonna 2011, jolloin kävijöitä oli kaikkien aikojen ennätysmäärä - 81 000. Festivaalin esiintyjinä nähtiin tällöin mm. System Of A Down, Pendulum ja Avenged Sevenfold. Vuonna 2014 Provinssirock siirtyi juhannuksen jälkeiseen viikonloppuun, nykyiselle paikalleen ja tiivistyi takaisin kaksipäiväiseksi festivaaliksi.

Vuonna 2015 festivaali päivitti nimensä Provinssiksi ja laajeni peräti nelipäiväiseksi. Kävijöitä oli n. 79 000. Törnävänsaarella nähtiin tällöin mm. Muse, Calvin Harris ja Faith No More. Samana vuonna nähtiin ensimmäistä kertaa maailmanpyörä pääkentän laidalla.

Vuonna 2016 festivaali oli kolmipäiväinen ja teki kaikkien aikojen yhden päivän yleisöennätyksensä lauantaina 2. heinäkuuta jolloin kävijöitä oli 31 000 ja yhteensä kävijöitä oli koko festivaalin aikana n. 71 000. Vuonna 2016 origami-Norsu näki ensimmäistä kertaa päivänvalon ja Rammsteinin keikan savut maalasivat Törnävänsaaren punaiseksi.

Vuonna 2019 oli Provinssin koko historian menestyksekkäin perjantaipäivä – kävijöitä oli ennätykselliset 28 000. Esiintyjinä nähtiin mm. Limp Bizkit, Macklemore ja Cypress Hill.

2020-luku

Vuosina 2020 ja 2021 festivaalia ei järjestetty koronaviruspandemian vuoksi.[1] Vuonna 2022 Provinssi teki paluun, ja samalla tehtin torstain kävijäennätys yli 23 000 kävijällä. Yhteensä kävijöitä oli noin 77 000.

Festivaaliohjelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssin ohjelmasisällöt ovat kehittyneet vuosien saatossa, artistien lisäksi monipuolinen oheistoiminta ja taide tuli osaksi ohjelmaa jo varhain.

Vuonna 1981 Provinssirockin lavamäärä tuplaantui: ohjelmaa oli nyt tarjolla kahdella esiintymislavalla. Samana vuonna ohjelma monipuolistui ja festarilla nähtiin myös muun muassa Helsingin ylioppilasteatteri. Seuraavana vuonna 1982 lavamäärä kasvoi jo kolmeen ja tapahtuma laajeni kaksipäiväiseksi. Vuonna 1983 ohjelmaan lisättiin myös taidenäyttelyitä, vuonna 1984 puolestaan ohjelmasta löytyi bändien lisäksi myös muun muassa sarjakuvahuutokauppa ja meikkauspiste. Erilainen oheistoiminta on siis kuulunut Provinssin perinteisiin jo alusta asti.

Vuonna 1985 Provinssissa esitettiin kahdesti Rock-ooppera RAMI, joka tehtiin yhteistyössä Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa. Oopperassa oli mukana muun muassa Pauli Hanhiniemi. Vuonna 1989 osana Provinssirockia esitettiin maailmanmusiikkikarnevaali WOMAD (World of Music, Art and Dance). Vuonna 2018 Provinssin ohjelmassa nähtiin 40. juhlavuoden kunniaksi Provinssi-musikaali.

Nykyään Provinssin taideohjelmaan lukeutuu vuosittain lähes kaikkea maan ja taivaan väliltä: ohjelmaa on sirkuksesta improvisaatioteatteriin, ekotaideteoksista maalaustaiteeseen, yleisöä osallistaviin interaktiivisiin taideteoksiin ja perinteiseen aluevisuaalisuuteen. Alueohjelman esiintyjiä on viime vuosina ollut festivaaliviikonlopun aikana yli sata ja esiintyjien ikähaitari on jakautunut varhaisteineistä eläkeläisiin.

Provinssin ympäristöasiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssilla on käytössä Ekokompassi ympäristöjärjestelmä ja Ekokompassi ympäristösertifikaatti on myönnetty vuodesta 2016 alkaen. Sertifikaatti on osoitus siitä, että tapahtuma ottaa ympäristön huomioon toiminnassaan sekä sitoutuu jatkuvaan parantamiseen ja Ekokompassin asettamien ympäristökriteerien noudattamiseen.

Provinssi on ollut vuodesta 2019 alkaen hiilineutraali festivaali. Vuoden 2019 hiilijalanjälki hyvitettiin sijoittamalla päästöjä vastaava summa metsäkatoa hidastavaan ja hakkuita vähentävään projektiin Ugandassa.

Provinssi kierrättää kaiken festivaalilla syntyvän jätteen 100%. Viime vuosina festivaali ei ole siis tuottanut lainkaan kaatopaikkajätettä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.