Martin Ahlström

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martin Kasimir Ahlström (s. 25. syyskuuta 1946 Raisio) on turkulainen kuvataiteilija ja graafikko. Hän on Torsten ja Hilla Ahlströmin esikoislapsi. Turun piirustuskoulusta valmistunut taiteilija debytoi vuonna 1972. Martin avioitui Saga Marianne Thomén kanssa vuonna 1968. Esikoinen Jan Kasimir Syntyi vuonna 1973 ja Johanna Maria vuonna 1976.

Ahlström on toiminut Turun piirustuskoulun lehtorina.

Ahlströmin teräsreliefi Opin valo on Raision lukion seinässä. Teos on vuodelta 2003.[1]

Ahlströmin grafiikka on tarkkaa ja yksityiskohtaista. Tyypillinen teos 1970-luvulta sisälsi muutamia esineitä, joilla ei muodollisesti ollut yhteyttä toisiinsa. Sommitelman tarkka jäsentäminen antoi katsojalle vapauden tulkita näkemäänsä. Hänen 1980-luvun tuotannolleen tyypillistä oli valita rajattu kohde kaupunkimaisemasta, tai tehdä sarja muutoksen alla olleesta kohteesta. Yleisin aihe oli rakennus tai tarkasti rajattu maisema.

Martin Ahlström siirtyi 1990-luvulla yhä abstraktimpaan tyyliin. Tyypillinen aihe oli edelleen työkalu tai koneen osa, jonka taiteilija muutti usein lähes tunnistamattomaan muotoon. Myös usealla värillä toteutetut työt kuuluivat hänen 1990-luvun tuotantoonsa.

Tuotteliaana taiteilijana tunnettu Ahlström tunnetaan parhaiten grafiikastaan ja veistoksistaan. Hänelle annettiin Valtion taidepalkinto vuonna 1972.

  1. Raision julkiset taideteokset Raision kaupunki. Viitattu 5.6.2024.