Gunnar Uotila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Reino Helismaan muistokivi, 1983 (1987), Helsinki.

Gunnar Uotila (9. tammikuuta 1913 Hämeenlinna14. kesäkuuta 1997 Helsinki) oli suomalainen, erityisesti puuveistoksistaan tunnettu kuvanveistäjä. Puun käsittelyn hän oppi jo lapsena, sillä hänen isänsä oli puuseppä. Eri puulajit olivat Uotilan tärkein materiaali, vaikka hän käytti myös kiveä ja pronssia.

Uotila opiskeli Taideteollisessa keskuskoulussa vuosina 1934–1937. Ensi kerran hänen töitään oli näytteillä vuonna 1940 ja siitä lähtien lukuisissa näyttelyissä kotimaassa sekä Berliinissä, Kiirunassa ja Prahassa. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä oli vuonna 1945 ja viimeinen vuonna 1995.

Gunnar Uotilan veistoksia on Ateneumissa ja muissakin Suomen taidemuseoissa. Julkisia veistoksia on monissa kirkoissa kuten Herttoniemen, Puistolan ja Vartiokylän kirkoissa Helsingissä, Pieksämäen Uudessa kirkossa, Maarianhaminan, Vaasan, Rajamäen, Pääskylahden ja Rovaniemen kirkoissa. Hän veisti myös naapurinsa Reino Helismaan hautamuistomerkin sekä muistopatsaan Helsingin Puistolan kaupunginosaan.

Gunnar Uotilan pojanpoika on laulaja Paul Uotila.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jokinen, Juha Veli: Satin Circuksen basistin yllätysura: ”Ujosta pojasta esiintymislavoille” 14.3.2015. Iltalehti. Viitattu 31.12.2022.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.