Arvo Turtiaisen muistomerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Raimo Utriainen: Arvo Turtiaisen muistomerkki (1990).

Arvo Turtiaisen muistomerkki on Helsingin Kalliossa sijaitseva, kuvanveistäjä Raimo Utriaisen toteuttama muistomerkki työläisrunoilija Arvo Turtiaiselle. Se on pystytetty vuonna 1990. Teos sijaitsee Matti Heleniuksen puistossa Kallion kirjaston takana.

Pienelle kalliolle pystytetty abstrakti veistos on Utriaisen suosimaa eloksoitua alumiinia ja sen jalusta haponkestävää terästä. Pitkät ja kapeat, toiselta puolelta mustiksi maalatut alumiinisäleet on sijoitettu pystyyn, kiertymään saman vaaka-akselin ympäri purjetta tai tiimalasia muistuttavaan muotoon. Teoksen muoto hahmottuu erilaisena eri suunnista nähtynä.[1] Veistos on 7,5 metriä korkea ja sen jalustaan on kirjoitettu ”Arvo Turtiainen 1904–1980”.[2]

Muistomerkin tilasi Kallio-seura, aiemmalta nimeltään Sörkan Gibat ry, jonka jäsen Kalliossa asunut Turtiainen oli ollut.[2] Turtiainen ja Utriainen olivat molemmat kuuluneet taiteilijaryhmä Kiilaan[1] ja olleet ystäviä. Utriainen sai valita teoksen sijoituspaikan itse. Muistomerkki paljastettiin 29. syyskuuta 1990.[3]

  1. a b Arvo Turtiaisen muistomerkki (Arkistoitu – Internet Archive) Helsingin taidemuseon Julkiset veistokset -tietokanta. Viitattu 24.5.2018.
  2. a b Antero Rautio: Löytöretki muistomerkeille – Pääkaupunkiseudun julkiset teokset, s. 216. Edita, Helsinki 2006.
  3. Juhani Pallasmaa: ”Soiva viiva”, s. 75–76 teoksessa Raimo Utriainen – Soiva viiva (toim. Juhani Pallasmaa). Raimo Utriaisen taidesäätiö ja Espoon modernin taiteen museo EMMA / Rakennustieto Oy, Helsinki 2007.