Tauno Palon puisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tauno Palon puisto
Näkymä puistoon luoteisnurkasta.
Näkymä puistoon luoteisnurkasta.
Sijainti Torkkelinmäki, Kallio, Helsinki
Koordinaatit 60°11′9.751″N, 24°56′49.594″E
Pinta-ala 4 847 m2[1]

Tauno Palon puisto sijaitsee Kallion kaupunginosassa Helsingissä. Pohjoisessa se rajoittuu Helsinginkatuun, josta sen erottaa matala kivimuuri. Etelässä ja lännessä puistoalue kohoaa rinteeksi, johon on jalankulkijoille tehty asfalttipäällysteinen portaikko/pengerrys, joka kaartuu lounaaseen kohti Alppi­kadun ja Wallininkadun risteystä. Idässä puisto rajoittuu asuinkerrostalon pihaan. Puiston ohi Helsinginkatua pitkin kulkee raitiolinja 8. Puisto sijaitsee osapuilleen Linnanmäen ja Urheilu­talon pysäkkien puolivälissä.

Alueeltaan Tauno Palon puisto on pieni. Se avautuu selkeästi pohjoiseen. Muilla ilmansuunnilla sitä varjostavat rinne, jyrkänne ja kerrostalot. Tämän vuoksi puiston alue saa sangen vähän auringon säteilyä. Eteläpuolella Alppikadun tasolla ja sen suuntaisesti puiston alue jatkuu entisen leikkipuiston paikalle tehdyllä puistikolla, jonka halki kulkee luonnonkivin päällystetty kävelytie.

Puisto on nimetty näyttelijä Tauno Palon mukaan ja siellä sijaitsee ympäristötaideteoksena toteutettu Tauno Palon muistomerkki. Kokonaistaideteoksen muodostavat graniittipaasi, pronssinen muotokuvareliefi, istutukset ja vesiallas. Muistomerkin suunnittelija Kain Tapper on luonnehtinut teostaan: ”Graniitti muistuttaa Palon järkälemäisyydestä ja ruusuistutukset sekä kalliolta soliseva vesi taiteilijan herkkyydestä. Muistomerkki valmistui 1993.

Tauno Palon muistomerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin karttapalvelu (Puisto viheraluekartassa) kartta.hel.fi. Viitattu 25.4.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]