Vuotie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuotie Rastilan ja Meri-Rastilan kohdalla, Vuosaaren keskustaan päin katsottuna.

Vuotie (ruots. Norvägen) on katu Helsingin Vuosaaressa. Se kaupunginosan tärkein autoliikennettä välittävä pääväylä ja muodostaa välittömän jatkeen Meripellontielle, joka johtaa Itäkeskuksen vierestä, Itäväylän ja Kehä I:n liittymästä Vuosaaren sillalle. Meripellontietä ja Vuotietä voidaan myös pitää Kehä I:n suoranaisina jatkeina, ja nykyisin asemakaavoissa väylästä käytetään nimiä Kehä I-Vuotie ja Kehä I-Meripellontie.

Vuotien-Meripellontien liikennemäärä on suurimmillaan Kehä I:n ja Itäväylän risteyksen kohdalla (noin 40 000 ajoneuvoa vuorokaudessa). Vuosaaren kohdalla liikennemäärä on 30 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Pienimmillään väylän liikennemäärä on Columbuksen kauppakeskuksesta itään (noin 4 000–7 000 ajoneuvoa vuorokaudessa).

Vuotie on Rastilan ja Vuosaaren keskustan kohdalla rakennettu moottoritiemäisesti, kuten Laajasalontiekin. Ajoradan leveys oli aikaisemmin 7,5 metriä; kesän 2007 muutostöiden jälkeen sitä kavennettiin seitsemään metriin. Liittymät on rakennettu eritasoliittyminä.

Vuotiellä on Vuosaaren sillan ja Pohjavedenportin välisellä osuudella erikoiset, metalliverkon muodostamat valopylväät, jotka on suunniteltu ympäristötaiteeksi. Ne muistuttavat talven 1944 pommituksista, jolloin neuvostoliittolaisia harhautettiin roihujen ohjaamana pudottamaan pommit Helsingin sijasta Vuosaareen. Pimeällä pylväiden ohi ajettaessa valo näyttää lepattavan kuin tuli.[1] Valoteoksen on suunnitellut arkkitehtuuritoimisto Heikkinen–Komonen.[2] Pylväät on valaistu alapäästään, ja ne sijaitsevat vain 80 cm päässä ajoradasta. Tiellä on sattunut useita vakavia onnettomuuksia, joissa auto on törmännyt valopylvääseen.[3] Onnettomuuksien johdosta ajoratojen reunat varustettiin kaiteilla, jotka valmistuivat kesällä 2007.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vuosaari Gateway archidose.blogspot.fi. Viitattu 13.5.2017. (englanniksi)
  2. http://www.heikkinen-komonen.fi/Valovuo/valo_data_e.htm
  3. Vuotien onnettomuusriski liian suuri HS.fi. 16.3.2007. Helsingin Sanomat. Viitattu 24.4.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]