Tokoinranta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tokoinranta (ruots. Tokoistranden) on puisto Helsingin Kalliossa Eläintarhanlahden rannalla. Etelässä puisto rajoittuu Eläintarhanlahteen ja pohjoisessa Eläintarhantiehen. Idässä se päättyy Hakaniemeen. Lännessä puisto rajoittuu Linnunlaulun vanhaan huvila-alueeseen ja päärataan.

Asfalttipäällysteinen kevyen liikenteen väylä kulkee puistoalueen pohjoisreunaa Eläintarhantien myötäisesti. Eläintarhanlahden ranta on pengerretty kivimuurilla. Eläintarhantien pohjoispuolella on Helsingin kaupunginteatterin rakennuskompleksi, jonka itäpuolella sijaitsee Helsingin sosiaaliviraston talo.

Tokoinrannan itäosassa on pieni lasten leikkipuisto sekä Miina Sillanpäälle omistettu pronssinen Soihtu-muistomerkki. Sen teki Aimo Tukiainen vuonna 1968.[1] Länsikulmassa puolestaan sijaitsee Café Pirittan matala valkoinen tiilirakennus. Tokoinrannassa on ympäri vuoden runsaasti kansalaisten omaehtoista virkistystoimintaa. Loppukesäisin puistoon pystytetään Huvila-teltta Helsingin juhlaviikkojen tapahtumia varten.

Hakaniemen kohdalla puistoalue kaartuu Eläintarhanlahden rantaviivan mukaisesti lounaaseen jatkuen Säästöpankinrannan myötäisenä kapeana viheralueena Kaisaniemenlahden rantamille.

Tokoinranta nimettiin suomalaisen poliitikon ja työväenliikkeen alkuvaiheen keskeisen johtomiehen Oskari Tokoin mukaan vuonna 1968.[2] Puisto rakennettiin vaiheittain täyttömaalle.[3]

Tokoinrantaa elokuussa 2012.

Veneily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin Tokoinrannassa on ollut kaupungin vuokraamia venepaikkoja rantakiinnityksellä. Vähäisen kysynnän vuoksi nämä kuitenkin poistettiin vuonna 2008. Tokoinrannalla on kaksi laituria, joista toinen on Hakaniemen venekerhon käytössä ja toinen on kaupungin vuokrapaikkoja. Hakaniemen venekerho on toiminut Tokoinrannassa vuodesta 1966.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Antero Rautio: Pääkaupunkiseudun julkiset muistomerkit ja taideteokset, sivu 304. Karisto 1998.
  2. Olavi Terho ym. (toim.): Helsingin kadunnimet, s. 141. Helsingin kaupungin julkaisuja 24, 1970.
  3. Linnunlaulun alueen ympäristöhistoriallinen selvitys (PDF) (s. 37) 2015. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto. Viitattu 17.11.2023.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Tokoinranta.