Anu Tuominen

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anu Tuominen
Henkilötiedot
Syntynyt 1961
Lemi, Suomi
Kansalaisuus Suomen lippu Suomi
Taiteilija
Ala Kuvataide
Taidesuuntaus Käsitetaide
Palkinnot

Ars Fennica 2003, Mäntän kuvataideviikkojen pääpalkinto 1995

Anu Tuominen (1961 Lemi) tekee taidetta, joka on palkintojen ja museonäyttelyiden kautta tullut tutuksi monelle sellaisellekin, joka ei seuraa nykytaidetta aktiivisesti. Tuominen sai Ars Fennica -palkinnon vuonna 2003. Hän valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1992 ja Kuvataideakatemiasta vuonna 1995.

Anu Tuominen käyttää yksinkertaisia elementtejä, kuten mummolan emalimukeja, erivärisiä lankoja tai villatumppuja. Teokset perustuvat usein mielleyhtymiin, jolloin sokeri on kuin lunta ja lanka tuntuu marjoilta tai mustikkamaidolta. [1]

Teosten lähtökohtana on monesti visuaalinen idea, tai teoria kuten geometria tai värioppi. Lopputulos on silti muuta kuin teoriaa. Pienet lisäykset, virkkaus tai lajitteleminen ja yhdisteleminen saavat aikaan metamorfoosin kirpputorien arkisissa esineissä. Osansa vaikutuksessa on teosnimien sanaleikeillä. [2]

Tuomisen teoksista on julkaistu useita kirjoja. Kuvan sijamuotoja -kirja (engl. Thinkables) kuvailee teoksia tai ideoita ainoastaan sanallisesti, samaan tapaan kuin Yoko Onon Grapefruit -kirja, joka ilmestyi vuonna 1964.

Tuominen on Kuvanveistäjäliiton ja Taidemaalariliiton jäsen.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Anu Tuominen: Kuvan sijamuotoja, Jack-in-the-Box 2001
  • Anu Tuominen: Thinkables, Galerie Anhava, Art-U room, Anu Tuominen 2009 kolmas painos
  • Ars Fennica 2003 – Anu Tuominen, toim. Kirsti Karvonen ja Sari Romppanen, Ars Fennica -säätiö ja Like, 2003, 2. painos Anu Tuominen 2006 (muun muassa Grafia ry:n Kultahuippu-palkinto ja Kirjavalio-palkinto)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]