Mäntän kuvataideviikot

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mäntän kuvataideviikot 2018. Etualalla Mikko Paakkosen ja Aleksi Liimataisen teos Suomi Finland 5926.
Vieraita Mäntän kuvataideviikoilla 2009

Mäntän kuvataideviikot on nykytaiteen (aikalaistaiteen) näyttely, joka esittelee tuoretta suomalaista kuvataidetta. Näyttely on järjestetty vuodesta 1993 alkaen ensin joka toinen vuosi ja vuodesta 1999 alkaen joka kesä Mäntässä. Vaikka näyttelyssä on aina mukana jo tunnettuja taiteilijoita, Kuvataideviikot on profiloitunut nimenomaan rohkean ja kokeilevan taiteen tapahtumana. Mäntän kuvataideviikot on kotisivuillaan määritellyt tehtäväkseen ”antaa nykytaiteelle mahdollisuus ja tila tulla ihmisten nähtäväksi”.

Kuvataideviikot ovat avoinna joka päivä kesäkuun puolestavälistä elokuun loppuun. Kuvataideviikoilla on perinteisesti paljon oheisohjelmaa. Suosituiksi ovat muodostuneet muun muassa kuraattorikierrokset.

Kuvataideviikkojen yleisöennätys on vuodelta 2016, yli 17 000 näyttelykävijää.[1]

Lokakuussa 2017 Mäntän kuvataideviikoille myönnettiin Suomi-palkinto.[2]

Näyttelypaikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pekilo kesän 2018 näyttelyn aikaan.

Mäntän kuvataideviikkojen keskus on Pekilo. Entinen tehdaskiinteistö ostettiin vuonna 2001 näyttelyhalliksi. Rakennuksessa valmistettiin 1990-luvun alkuun asti pekiloa eläinrehuksi. Arkkitehti Kalle Vartalan suunnittelema rakennus tunnetaan nimellä Pekilo, ja se on muokattu arkkitehti Anneli Vehkaniemen suunnitelmien mukaan näyttely- ja tapahtumatilaksi. Rakennuksessa on neljä kerrosta.

Ennen Pekilon hankintaa Kuvataideviikkojen näyttely oli esillä eri tiloissa ympäri Mäntän kaupunkia, esimerkiksi tyhjillään olleessa kerrostalossa[3] sekä entisessä pirtutehtaassa[4]. Vuoden 2014 näyttelyn suurin teos, Kaarina Kaikkosen installaatio Totuuden henki oli esillä Mäntän kirkon julkisivussa.[5]. Teoksia on ollut esillä myös Pekilon ulkotiloissa, puistossa sekä Taidekeskus Honkahovissa.

Kuraattorit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näyttelyn taiteilijat kutsuu ja valitsee vuosittain vaihtuva kuraattori. Kuraattorilla on yksinvalta taiteilijavalinnoissa. Kuraattorin valitsee näyttelyn järjestävä yhdistys.

Hallinto ja talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäntän kuvataideviikot järjestää rekisteröity yhdistys Mäntän kuvataiteen ystävät ry, joka on perustettu vain tätä tarkoitusta varten. Yhdistyksen varsinaiset jäsenet kutsutaan yhdistykseen, mutta kannatusjäseneksi voi liittyä kuka vain. Tapahtuman toiminnanjohtaja on vuoden 2011 alusta ollut Tiina Nyrhinen. [26].

Kuvataideviikot saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä valtakunnallisesti merkittäville kulttuuritapahtumille myönnettävää avustusta. Se on Finland Festivals -ketjun jäsen ja kuuluu Tampereen alueen kulttuurifestivaalien yhteisöön Pirfestiin. Noin 30 % taloudesta katetaan lipputuloilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]