Aleksis Kiven koulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingissä sijaitsevaa Aleksis Kiven koulua. Myös Siuntiossa on Aleksis Kiven koulu -niminen koulu.
Aleksis Kiven koulu nähtynä Brahen­kentän lounaispäästä.

Aleksis Kiven peruskoulu sijaitsee Helsingin Porvoonkadulla, Alppiharjun kaupunginosassa Harjun osa-alueella. Koulussa opetetaan oppilaita luokilla 0–10.

Brahenpuiston koulu (ent. Ebeneser) on siirtynyt kokonaisuudessaan toimimaan samaan rakennukseen Aleksis Kiven peruskoulun kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksis Kiven peruskoulun rakennuksen suunnitteli kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher. Se oli sanomalehtien mukaan ”Suomen komein koulurakennus” ja valmistui 1. lokakuuta 1934. Koulu mainittiin pohjoismaiden suurimpana aina 1950-luvulle asti, ja enimmillään oppilasmäärä oli 1950-luvulla noin 2 500 oppilasta. Koska koulu aloitti toimintansa Aleksis Kiven satavuotisjuhlan aikoihin, sen nimeksi virallistui Aleksis Kiven kansakoulu. Aleksis Kiven Peruskoulu oli myös ensimmäinen Suomalainen koulu, jossa oppilaille oli oma suihku ja jossa tuettiin erityisvaikeuksia omaavia oppilaita.

Aleksis Kiven koulua pommitettiin toisen maailmansodan aikana vasempaan reunaan. Ennen rakennuksessa oli kuusi kerrosta, nykyään vain viisi. Pommituksessa rakennuksesta tuhoutui yli sata ikkunaa ja kymmeniä luokkia.

Nykyiseen pihaankin osui maailmansodan aikana noin kymmenen pommia ja yksi niistä osui juuri rakennukseen.

Vuonna 1977 peruskoulu-uudistuksen yhteydessä Aleksis Kiven kansakoulusta tuli Aleksis Kiven ala-aste. Vuonna 1982 se yhdistettiin Kallion yläasteen kanssa yhtenäiseksi peruskouluksi, ja siitä lähtien on ollut käytössä koulun nykyinen nimi, Aleksis Kiven peruskoulu.

Erityispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Opetuksessa painotetaan erityisesti ilmaisukasvatusta, mikä näkyy alaluokilla yhtenä taito- ja taideaineiden lisätuntina viikossa. Yläluokilla ilmaisutaito on yksi valinnaisaineista 8. ja 9. luokilla, sekä EB (erityisluokilla). Kahdeksannet luokat toteuttavat vuosittain teatteriproduktion. Koulu teki ennen yhteistyötä Kaupunginteatterin kanssa, mutta nykyisin koulu on yhteistyössä kaupungin eri taidelaitosten kanssa. Koulu on myös erikoistunut erityisvaikeuksia, kuten kielellisiä erityisvaikeuksia omaavien oppilaiden kouluttamiseen ja täten kouluun tulee oppilaita kaikkialta pääkaupunkiseudulta.

Koulussa toimii myös kuvataideluokka, jolle valitut oppilaat opiskelevat kuvataidetta 7. luokalla kolme tuntia ja 8. ja 9. luokilla neljä tuntia viikossa. Koulussa on myös ilmaisupainotteinen kuvaamataide- ja ilmaisutaitoluokat oppilaille, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia, ja voivat käyttää kuvaamataitoa ajatuksiensa ilmaisemiseen.

Ilmaisu- ja teatteripainotus koskee jokaista koulun oppilasta. Taito- ja taideainepainotukseen kuuluu alaluokilla yksi ilmaisutaidon oppitunti viikossa. Oppisisällöissä on eri ilmaisumuotojen ja myös mediataitojen hallinnan oppimista. Kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla ilmaisutaitoa voi opiskella yhtenä valinnaisaineena.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.