Aleksis Kiven koulu

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Helsingissä sijaitsevaa Aleksis Kiven koulua. Myös Siuntiossa on Aleksis Kiven koulu -niminen koulu.
Aleksis Kiven koulu nähtynä Brahen­kentän lounaispäästä.

Aleksis Kiven peruskoulu sijaitsee Helsingin Porvoonkadulla, Alppiharjun kaupunginosassa Harjun osa-alueella. Koulussa opetetaan oppilaita luokilla 1–9.

Aleksis Kiven peruskoulun kiinteistössä toimii myös muutamia Kalasataman peruskoulun (ent. Brahenpuiston koulu, ent. Ebeneser-koulu) luokkia.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aleksis Kiven peruskoulun rakennuksen suunnitteli kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher. Se oli sanomalehtien mukaan ”Suomen komein koulurakennus” ja valmistui 1. lokakuuta 1934. Koulu mainittiin pohjoismaiden suurimpana aina 1950-luvulle asti, ja enimmillään oppilasmäärä oli 1950-luvulla noin 2 500 oppilasta. Koska koulu aloitti toimintansa Aleksis Kiven satavuotisjuhlan aikoihin, sen nimeksi virallistui Aleksis Kiven kansakoulu. Aleksis Kiven Peruskoulu oli myös ensimmäinen Suomalainen koulu, jossa oppilaille oli oma suihku ja jossa tuettiin erityisvaikeuksia omaavia oppilaita.

Aleksis Kiven koulua pommitettiin toisen maailmansodan aikana vasempaan reunaan. Ennen rakennuksessa oli kuusi kerrosta, nykyään vain viisi. Pommituksessa rakennuksesta tuhoutui yli sata ikkunaa ja kymmeniä luokkia.

Nykyiseen pihaankin osui maailmansodan aikana noin kymmenen pommia ja yksi niistä osui juuri rakennukseen.

Vuonna 1977 peruskoulu-uudistuksen yhteydessä Aleksis Kiven kansakoulusta tuli Aleksis Kiven ala-aste. Vuonna 1982 se yhdistettiin Kallion yläasteen kanssa yhtenäiseksi peruskouluksi, ja siitä lähtien on ollut käytössä koulun nykyinen nimi, Aleksis Kiven peruskoulu.

Koulussa alkoi mittava, kaksi vuotta kestävä peruskorjaus vuonna 2017.

Erityispiirteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yläluokilla ilmaisutaito on yksi valinnaisaineista 8. ja 9. luokilla. Kahdeksannet luokat toteuttavat vuosittain teatteriproduktion. Koulu teki ennen yhteistyötä Kaupunginteatterin kanssa, mutta nykyisin koulu on yhteistyössä kaupungin eri taidelaitosten kanssa.

Koulussa toimii myös kuvataideluokka, jolle valitut oppilaat opiskelevat kuvataidetta 7. luokalla kolme tuntia ja 8. ja 9. luokilla neljä tuntia viikossa. Myös alakoulun 3.luokalta alkaa kuvataidepainotus, johon haetaan soveltuvuuskokeella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.