Rafael Wardi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rafael Wardi
Wardi vuonna 1963.
Wardi vuonna 1963.
Henkilötiedot
Syntynyt5. heinäkuuta 1928 (ikä 92)
Helsinki, Suomi
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus abstrakti taide
Kuuluisimpia töitä Presidentti Tarja Halosen muotokuva

Rafael Wardi (alk. Waprinsky; s. 5. heinäkuuta 1928 Helsinki) on suomalainen kuvataiteilija. Wardi valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1949.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wardin vanhemmat olivat kauppias Isak Waprinsky ja Riko Lea Waprinsky (o.s. Sribnik). Wardin isän Isakin vanhemmat muuttivat Suomeen Mogiljovista Valko-Venäjältä, kun taas äiti Riko Lean vanhemmat ovat Väinänlinnasta Latviasta. Kaksi vanhaa juutalaista sukua, isän puolen venäjänjuutalainen sekä äidin perheen edustama balttilainen hasidistinen perinne loivat lapsuudenkotiin vahvan ortodoksijuutalaisuuden ja moninaisuuden tradition. Lapsuudenkodin ja ympäristön monikulttuurisuus ja kielet tekivät Wardin varhain tietoiseksi maailman monipuolisuudesta sekä sytyttivät hänen tiedonjanonsa.[1] Hän on asunut Helsingin Lauttasaaressa 1920-luvulta lähtien.[2]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paitsi Taideakatemian koulussa on Wardi opiskellut myös Taideteollisessa keskuskoulussa ja Vapaassa taidekoulussa. Wardi on kertonut saaneensa oppi-isältään Sam Vannilta seuraavan ohjeen: ”Tee sitä, mitä muut eivät tee.” Taiteilijantyönsä ohella Wardi on opettanut sekä Taideakatemian koulussa että Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän aloitti taideterapiatoiminnan Suomessa työskentelemällä Nikkilän mielisairaalassa vuodesta 1959 lähtien 1970-luvulle saakka.

Wardin maalasi uransa alkuvaiheessa 1950-luvulla abstrakteja sommitelmia, Mutta sittemmin hänen teoksensa ovat pohjanneet realistiseen aiheenkäsittelyyn. Hänen teoksiaan oli esillä vuoden 1961 Ars 61 -näyttelyssä Ateneumin taidemuseossa Helsingissä; tuolloin hänen tuotannossaan alkoi näkyä valon ja värin tutkistelu. Wardi tunnetaan hehkuvan värikkäistä öljy- ja pastellimaalauksistaan sekä akvarelleistaan. Hallitseva väri on keltainen.

Aiheet henkilökuville ja sommitelmille ovat löytyneet lähiympäristöstä, usein kotipiiristä. Hyvin tunnettuja ovat Wardin puolisostaan Reeta Wardista maalaamat koskettavat kuvat tämän sairauden ajalta. Reeta Wardi kuoli 2001.[3] Wardin teoksia on monissa julkisissa kokoelmissa. Hänen tunnetuimpia tilaustöitään on kiistaakin herättänyt presidentti Tarja Halosen virallinen muotokuva, joka on esillä Valtioneuvoston linnassa.

Wardi valittiin vuoden taiteilijaksi 1984 ja Helsingin juhlaviikkojen taiteilijaksi 1999. Hänet on palkittu Pro Finlandialla 1973, valtion kuvataidepalkinnolla 1986 ja Alfred Kordelinin säätiön kunniapalkinnolla 1998.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Paavilainen, Maija: Rafael Wardi – valo varjossa. Kirjapaja 2003.
  • Anhava, Martti: Rafael Wardi ja värin ilo. WSOY 2005.
  • Didrichsen, Maria (toim.): Rafael Wardi – värin sielu. 2008. ISBN 978-952-5567-18-2

Dokumentteja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rinnekangas, Rax (käsikirjoitus, kuvaus ja ohjaus): Värin sielu: Rafael Wardin taide. Elokuva (DVD).

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulkomailla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Karl Bergströmin säätiön palkinto, Ruotsi 1983

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anita Schadevitz: Kolorismin voima: Rafael Wardin taiteen ja kuvallisen ajattelun taustatekijöitä. (pdf) (Taidehistorian pro gradu -tutkielma) 2010. Jyväskylän yliopisto. Viitattu 16.9.2011.
  2. Haavikko, Anna-Liisa: Taidemaalari Rafael Wardi kadotti värit Helsingin Sanomat. 7.12.2013.
  3. Rafael Wardi – värin sielu. Didrichsenin taidemuseo, Helsinki 11.10.2008–19.4.2009. Viitattu 24.10.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]