Ernst Billgren

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ernst Billgren, Kohtauspaikat, 1998.
Ernst Billgren, Kirkko, 2000, Uumaja.

Ernst Billgren (s. 18. marraskuuta 1957 Tukholma) on ruotsalainen taiteilija, joka aloitti taideopintonsa Valandin taidekorkeakoulussa, jossa hän opiskeli viisi vuotta. Billgren on nykyään Ruotsin tunnetuimpia taiteilijoita.

Billgrenin saa taideteostensa aiheet lähiympäristöstään. Hän on tunnettu ruotsalaisen kansansielun kuvaajana luontoaiheidensa kautta. Hän on tekemisissä monenlaisen taiteen, muun muassa elokuvien, kirjallisuuden, maalaamisen, mosaiikkitöiden, tekstiilitaiteen, kuvanveiston sekä arkkitehtuurin kanssa.

Ernst Billgren on myös kommentoinut suomalaisia klassikkoja kuvittamalla Vänrikki Stoolin tarinat ja maalaamalla uusiksi kuusi Suomen taidehistorian klassikkoa, joista osa on myös äänestetty Ateneumin suosituimpien maalausten joukkoon. Billgrenin mukaan ainoa hänen lapsuudenkotinsa seinällä ollut kuva oli jäljennös Helene Schjerfbeckin Toipilaasta.[1]

Billgren on tehnyt versioita Schjerfbeckin Toipilaan ohella Hugo Simbergin Haavoittuneesta enkelistä, Pekka Halosen Avannolla-maalauksesta, Ferdinand von Wrightin Taistelevista metsoista sekä Albert Edelfeltin Kuningatar Blankasta ja Luxembourgin puistossa -maalauksesta. Tulokset ovat olleet esillä vuonna 2010 Galerie Anhavassa ja Ateneumin kokoelmanäyttelyssä. Usein ihmisten tilalla maalauksissa on Billgrenille ominaisia eläinhahmoja, kuten kauris ja bambi Kuningatar Blankan ja hänen lapsensa paikalla. Eniten tulkintoja on syntynyt Pekka Halosen Avannolla -maalauksesta. Osa teoksista on peilien avulla tehtyjä kolmiulotteisia versioita.[1]

Billgrenin teoksia oli ensi kertaa esillä Suomessa 1990-luvun alkupuolella, hieman myöhemmin hänen näyttelynsä Taidehallissa sai ennätyssuuren yleisön. Hän on myös tehnyt veistoskokonaisuuden Kohtauspaikat Kampintorille[1][2] (1998) ja kirjoittanut kirjoja, kuten Mitä on taide? Ja sata muuta tositärkeetä kysymystä (Teos, 2010).

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Billgren, Ernst: Mitä on taide ja sata muuta tositärkeetä kysymystä. (Vad är konst och 100 andra jätteviktiga frågor, 2009.) Suomentanut Martti Anhava. Helsinki: Teos, 2010. ISBN 978-951-851-279-3.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Anu Uimonen: Billgren Viitattu 10.5.2010
  2. Helsingin Taidemuseo, julkiset veistokset viitattu 25.3.2012

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]