Vapaaheitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juhana Blomstedt, Vapaaheitto, 2010.

Vapaaheitto on Juhana Blomstedtin (1937–2010) viimeiseksi työksi jäänyt veistos, joka sijaitsee Helsingin Munkkiniemessä, Munkkiniemen yhteiskoulun nurmialueella. Veistos on tehty corten-teräksestä, ja sitä valaistaan neljällä maahan upo­tetulla valaisimella. Teos paljastettiin lokakuussa 2010.

Teoksen nimi on tullut koripallon liikerataa kuvaavasta kaaresta, joka nousee lähes kuuden metrin korkeuteen. Sen kärki päättyy 3,05 metrin korkeuteen, joka vastaa korirenkaan ja kentän pinnan välistä etäisyyttä.

Veistoksen tarkoituksena on vaalia urheilu- ja koripallokulttuuria Munkkiniemessä ja Hel­singissä. Munkkiniemen yhteiskoulu ja koripalloseura Torpan Pojat ovat yhdessä tehneet lajia tunnetuksi ja kohottaneet paikkakunnan mainetta koko maassa. Vapaaheitosta tuli myös valtakunnallinen kunnianosoitus koko urheilulajille.

Juhana Blomstedt oli innokas koripalloilija. Taidekriitikko Timo Valjakan mukaan Vapaaheitossa näkyy se, että Blomstedt oli kiinnostunut havaitsemisen lainalaisuuksista ja geometristen muotojen moniselitteisyydestä. Valjakan mukaan ajateltua korirengasta kohti suuntautuva ja kapeneva teräsmuoto ei kuvaa yhtä yksittäistä vapaaheittoa, vaan satoja sellaisia. Näin Vapaaheitossa on kyse jokaista kunnianhimoista koripalloilijaa ja taiteilijaa yhdistävästä asiasta, pyrkimyksestä mahdollisimman tarkkaan ja puhtaaseen suoritukseen.[1]

  1. Koripallopatsas ”Vapaaheitto” paljastettiin Munkkiniemessä 29.10.2010. Suomen Koripalloliitto ry. Viitattu 22.5.2013.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]