Säänkestävä teräs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Julkisivun teräskasetteja, joissa on käytetty säänkestävää Corten B -terästä.
Vuonna 1970 valmistunut U.S. Steel Tower Pittsburghissa. Julkisivuverhous ja kantavat ulkopuoliset rakenteet ovat corten-terästä.

Säänkestävä teräs eli corten-teräs on kuparilla, kromilla, nikkelillä ja fosforilla niukasti seostettu teräslaatu, jonka pinnalle muodostuu ulkoilmassa hapen ja kosteuden vaikutuksesta oksidikerros. Pintaan muodostuva tiivis oksidikerros estää korroosion jatkumisen syvemmälle.

Oksidikerroksen muodostumisen jälkeen säänkestävät teräkset saavat ruskeanoranssin, ruosteen värin. Himmeä väri vaihtelee voimakkaasti pinnan märkyyden mukaan: kuivana lähes oranssi pinta on märkänä tummanruskea.

Tavanomaisissa teräslaaduissa korroosio ulkoilmassa tapahtuu sykleittäin – syntyvä karkeahko ruostekerros kuluu pois ja teräs ruostuu uudelleen, mikä jatkuvasti toistuessaan aiheuttaa materiaalikatoa, korroosiohävikkiä. Säänkestävät teräkset ruostuvat nopeasti hienojakoiseen, tiiviiseen ja kestävään oksidipintaan asti, jolloin korroosiohävikki jää hyvin pieneksi.

Tekniikan edelläkävijänä toimi amerikansuomalainen arkkitehti Eero Saarinen, joka käytti sitä ensi kerran vuonna 1963 valmistuneessa John Deere -traktoriyhtiön pääkonttorissa Yhdysvaltojen Illinois’ssa.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1977 Appalakeille valmistuneen New River Gorge Bridge -sillan rakenteet ovat säänkestävää terästä.

Säänkestäviä teräksiä käytetään verhouksena rakennusten julkisivuissa, rakenteena esimerkiksi silloissa ja säiliöissä, sekä lämpöteknissä laitteissa esimerkiksi savupiipuissa ja lämpökattiloiden tulipesissä sekä hormiosissa. Yleensä teräspinta jätetään täysin käsittelemättä, mutta tarvittaessa se voidaan maalata, esimerkiksi jos teräs joutuu jatkuvaan vesikosketukseen, tai ankariin olosuhteisiin (esimerkiksi merikontit). Teräksen korroosiokäyttäytyminen vähentää ja hidastaa vaurioituneen maalipinnan alla etenevää korroosiota. Rantasalmen vesitorni on valmistettu kokonaan säänkestävästä teräksestä.

Säänkestäviä teräksiä voidaan kylmämuovata normaalisti ja ne ovat hyvin hitsautuvia. Seostuksessa käytetyn fosforin vuoksi iskusitkeys on tavanomaista terästä huonompi. Haurasmurtumavaaran vuoksi teräs soveltuu parhaiten ohuihin levy- ja profiilirakenteisiin.

Säänkestävien terästen kauppanimikkeitä ovat muun muassa COR-TEN A, COR-TEN B, COR-TEN HighTemp, S355J0WP ja S355J2WP.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]