Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia pysyviä patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai ovat jonkin yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä. Porin kaupunkiin on liitetty Porin maalaiskunta sekä Ahlaisten, Noormarkun ja Lavian kunnat.

Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Sekä Porin, että kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ensimmäinen julkinen veistos on vuonna 1920 paljastettu Äestäjä. Sitä pidetään Cedercreutzin merkittävänä teoksena.[1] Näkyvä on myös Reposaaren kirkon puistossa vuonna 1930 paljastettu Wäinö Aaltosen Torpedovene S2:n muistomerkki. Sen jälkivalos paljastettiin myös Turussa vuonna 1967 nimellä Myrsky. Porin maskotti on Kauko Räikeen vuonna 1961 paljastettu Rumpalipoika. Pertti Mäkisen kolmihenkinen Toriparlamentti (1992) on kokoontunut Porin kauppatorille ja Per Kirkebyn tiilirakenteinen Porin portti (1993) on Eteläpuistossa. Ensimmäinen naisveistäjän tekemä teos Porissa on Kerttu Horilan Keramiikkareliefi Sampolassa vuodelta 1981.

Eräs Porin sankaripatsaista on Aimo Tukiaisen laaja panoraaman kaltainen henkilösommitelma Keski-Porin kirkon lähellä (1952).

Porin seinämaalauksia ovat puolalaisen katutaiteilijan m-cityn nimetön teos Porin Gallen-Kallelankadulla vuodelta 2012 ja Otto Majan suuri seinämaalaus Seinämaalaus (2013) Postitalon seinässä. Kerttu Horilan Mairen (2010) viereen moni on asettunut istumaan ja se on tunnettu selfie-kaveri. Kesällä 2016 Maire nostettiin pois paikaltaan, suojaan töhrijöiltä.[2]

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aalto[3] Kaupunginsairaalan piha Päärnäinen 61.4859°N, 21.7692°E Hiironen, EeroEero Hiironen 1978 Eero Hiironen Aalto 1980.jpg Wikidata-logo.svg
Ahlaisten punaisten muistomerkki[4][5] Ahlaisten uusi hautausmaa, Katavistonkuja Ahlainen 61.6786°N, 21.6166°E 1940-luku Ahlaisten punaisten muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Ajan liekki[6] Pihlavan terveysaseman vieressä Pihlava 61.5588°N, 21.6122°E Kerola, OnniOnni Kerola 2002 Onni Kerola Ajan liekki 2002.jpg Wikidata-logo.svg
Akseli Gallen-Kallelan patsas[6] Pohjoispuisto Linna 61.4873°N, 21.7927°E Nieminen, HeikkiHeikki Nieminen 1965 Heikki Nieminen Akseli Gallen-Kallelan patsas 1965.jpg Wikidata-logo.svg
Anders Anderssonin muistolaatta[7] Anderssonin hauta Vanhalla hautausmaalla Päärnäinen 61.4851°N, 21.7801°E 1963 Anders Andersson grave.jpg Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Reposaari Reposaaren kirkon puisto, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E 1925 Reposaaren ankkuri.JPG Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Teljä[8] Satakunnan museon puisto Teljä 61.4899°N, 21.7902°E Ankkuri Satakunnan museo.jpg Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki[9] Kirjurinluodon kärki Kirjurinluoto 61.4919°N, 21.7934°E 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Hanhipuisto[10] Hanhipuisto Kirjurinluoto 61.4922°N, 21.7802°E Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Kivinin sataman muistomerkki[8] Kyläsaren seurakuntalon puisto, Vaarinkuja 2 Kyläsaari 61.5381°N, 21.6751°E Wikidata-logo.svg
Ankkuri, Karjaranta[10] Karjarannantien ja Makasiininrannan risteys Karjaranta 61.4897°N, 21.7815°E Ankkuri Karjaranta.jpg Wikidata-logo.svg
Antti Ahlströmin muistomerkki Noormarkun ruukki, Isokoivukuja 6 Noormarkku 61.5942°N, 21.8776°E Wikidata-logo.svg
Aurinkokello[11] Sibeliuspuisto Itätulli 61.4841°N, 21.8041°E Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 Aurinkokello, Sibeliuspuisto.jpg Wikidata-logo.svg
Aurinkolähde[12] Asuntomessualue (karttalinkki likimääräinen) Karjaranta 61.4908°N, 21.7624°E Vallinoja, MirjaMirja Vallinoja 2018 Mirja Vallinoja- Aurinkolähde.jpg Wikidata-logo.svg
Charlotta-sillan muistolaatta Porin sillan eteläpää Linna 61.4903°N, 21.7997°E 1966 Pori Charlotta muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Dioriittiperhe Kuninkaanhaan koulun piha, Kuninkaanhaanaukio 8 Kuninkaanhaka 61.4796°N, 21.8075°E Koivusalo, JussiJussi Koivusalo 1961 Jussi Koivusalo Dioriittiperhe.jpg Wikidata-logo.svg
Eetu Salinin muistomerkki[6] Itäpuisto, Isolinnankadun risteyksen lähellä Karhunpää 61.485°N, 21.799°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1955 Eetu Salinin muistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Egerin ystävyyskaupungin muistolaatta[8] Kävelykadun kiveys Teljäntorin edustalla Karhunpää 61.4842°N, 21.7969°E 1998 Wikidata-logo.svg
Eino Grönin lapsuudenkodin muistolaatta[7] Kirkkokatu 8 Reposaari 61.6096°N, 21.4495°E Eino Grön's childhood home plaque.jpg Wikidata-logo.svg
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki[13] Noormarkun Klubin puisto, Laviantie 14 Noormarkku 61.5921°N, 21.8764°E Karkku-Hohti, AnjaAnja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg Wikidata-logo.svg
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8 Linna 61.4861°N, 21.7925°E Emil von Qvantenin muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Erkki Rajalan nimikirjaimet[10] Liisankadun katukivetys Sokoksen edustalla Karhunpää 61.4839°N, 21.7972°E Wikidata-logo.svg
F. A. Juseliuksen muistoreliefi[6] Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Linna 61.488°N, 21.7986°E Tapper, KainKain Tapper 1961 F. A. Juseliuksen muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Gustaf Svensbergin muistokivi[8] Kalevanpuisto 13:a edustalla Päärnäinen 61.4815°N, 21.7758°E Wikidata-logo.svg
Hacklinin muistomuuri[4][14][15] Reposaaren kirkon puisto, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6084°N, 21.4518°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Harjakankaan taistelun muistomerkki[16][17][18] Laviantien ja Patsaskujan risteys, n. 200 m ennen Paluksentietä Noormarkusta tullessa Noormarkku, Harjakangas 61.5578°N, 21.9704°E Vaarne, AaroAaro Vaarne 1938 Harjakankaan taist mm.JPG Wikidata-logo.svg
Heimosoturien muistomerkki[19] Keski-Porin kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4894°N, 21.8003°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1921 Pori 1918 muistomerkki 2.jpg Wikidata-logo.svg
Helikopteritoiminnan aloittamisen muistolaatta[11] Porin lentoasema Tiilimäki 61.4686°N, 21.7923°E Helikopteritoiminnan mm Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Noormarkun hautausmaa, Vanha Vaasantie 1 Noormarkku 61.5977°N, 21.8629°E Halonen, EemilEemil Halonen 1920/?? Eemil Halonen Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Noormarkku.jpg Wikidata-logo.svg
Hj. Nortamon patsas[6] Porin Teatterin seinusta Teljä 61.4891°N, 21.7924°E Liipola, YrjöYrjö Liipola 1938/1946 Yrjö Liipola Hj Nortamon patsas 1938 1946.jpg Wikidata-logo.svg
Hopeahäät[6] Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Päärnäinen 61.4865°N, 21.7712°E Konttinen, HeikkiHeikki Konttinen 1976 Heikki Konttinen Hopeahäät 1976.jpg Wikidata-logo.svg
Hyppy[20] Satakunnan museon pääsisäänkäynnin yläpuolella Teljä 61.4899°N, 21.7909°E Mäkilä, JarmoJarmo Mäkilä 2017 Hyppy veistos.jpg
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki[11] Porin lentoasema Tiilimäki 61.4687°N, 21.7916°E HÄVLLV 21 muistomerkki Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta[21] Antinkatu 6 Linna 61.4886°N, 21.7968°E 2008 Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Ilmatorjuntatykki[10] Konepajanranta 2, Sampo-Rosenlewin katolla Isosanta 61.4922°N, 21.8075°E Wikidata-logo.svg
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki[22] Porin lentoasema Tiilimäki 61.4688°N, 21.7916°E 2009 Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Istuva poika[6] Päärnäistenkatu 26, 400-vuotiskodin piha Päärnäinen 61.4812°N, 21.7749°E Räike, KaukoKauko Räike 1973 Kauko Räike Istuva poika 1959.jpg Wikidata-logo.svg
Itkevä tyttö[6] Porin tyttölyseon piha Malminpää 61.4851°N, 21.7868°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1928/2006 Itkevä tyttö.JPG Wikidata-logo.svg
Itsenäisyyden 60-vuotisjuhlakuusi[7] Cygnaeuksen koulun puisto Malminpää 61.482°N, 21.7906°E 1977 Wikidata-logo.svg
Johan Filip von Schantzin muistokivi[8] Rosenlew-museon puisto Aittaluoto 61.4891°N, 21.8122°E Wikidata-logo.svg
Juhana-herttuan patsas[23] Hallituskatu 9a, Raatihuoneen edustalla Linna 61.4894°N, 21.7944°E Saari, SofiaSofia Saari 2008 Sofia Saari Juhana-herttuan patsas 2008.jpg Wikidata-logo.svg
Juhana-herttuan reliefi[23] Kaupungintalon piha, Selim Palmgrenin kadun puolella Linna 61.4887°N, 21.7946°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1931/2008 Juhana herttuan reliefi.jpg Wikidata-logo.svg
Juhana Karhun vaakuna[24] Antinkatu 12 Linna 61.4857°N, 21.7955°E Multicolored Dreams 2016 Juhana Karhun vaakuna.jpg Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki Kultakäkönen[6] Keski-Porin kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4891°N, 21.8011°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1955 Kultakäkönen.JPG Wikidata-logo.svg
Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi, Lavia[25] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia 61.595°N, 22.5993°E 1960 Lavia Karjalaan jääneiden mm.JPG Wikidata-logo.svg
Karjalan kunnaitten muistoksi Hanhipuisto Kirjurinluoto 61.4926°N, 21.7806°E 1991 Wikidata-logo.svg
Kasvu[6] Kasvihuoneenkatu 1-3, Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Uusikoivisto 61.4735°N, 21.8036°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1974 Wikidata-logo.svg
K. A. Tavaststjernan muistolaatta[8] Annankatu 12 Teljä 61.4867°N, 21.7883°E K. A. Tavaststjernan muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Kehrä Valtatien 8 ja valtatien 23 risteys[26][27] Noormarkku, Söörmarkku 61.5611°N, 21.8117°E Paavilainen, ReijoReijo Paavilainen ja Pertti Mäkinen ? Wikidata-logo.svg
Keihäänheittäjä[6] Porin stadionin pääsisäänkäynti Isomäki 61.4756°N, 21.773°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG Wikidata-logo.svg
Kelpo Gröndahlin muistolaatta[28] Kelponpuisto Reposaari 61.6098°N, 21.4529°E 2008 Wikidata-logo.svg
Keramiikkareliefi[6] Kouvonraitti 5, Sampolan palvelukeskus Sampola 61.4664°N, 21.841°E Horila, KerttuKerttu Horila 1981 Kerttu Horila Keramiikkareliefi 1981 1.jpg Wikidata-logo.svg
Koliahteen joukkosurman muistomerkki[29] Koliahde, Finpyyntie (yhdystie 2555) Noormarkku 61.5548°N, 21.8844°E Koliahteen joukkosurman muistomerkki .jpg Wikidata-logo.svg
Kolmiyhteys[8] Noormarkun kirjaston pihassa Noormarkku 61.5932°N, 21.8692°E Antti Jokinen 2008 Wikidata-logo.svg
Korjaustelakan muistolaatta[8] Kokemäenjoen ranta, Konepajanranta Isosanta 61.4917°N, 21.8055°E Wikidata-logo.svg
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni Päärnäinen 61.4848°N, 21.7804°E 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Kurki[6] Liinaharjan vanhainkoti Liinaharja 61.4854°N, 21.7316°E Hutri, ArmasArmas Hutri 1969 Armas Hutri Kurki 1969.jpg Wikidata-logo.svg
Kymmenen mustavarista/New Jersey[24][30] Porin veden pumppaamorakennus, Makasiinitori Karjaranta 61.4897°N, 21.7831°E Seppälä, SallaSalla Seppälä ja Seppälä, TuuliTuuli Seppälä 2014 Kymmenen mustavarista-New Jersey.jpg Wikidata-logo.svg
Kölvattnet (Vanavesi)[31] Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22 Malminpää 61.4839°N, 21.7879°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG Wikidata-logo.svg
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[32] Lattomeren hautausmaa, Lattomerentie 461 Lattomeri 61.4067°N, 21.7795°E 1959 Lattomeri 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Lavian punakaartilaisten hautamuistomerkki[33][34] Lavian hautausmaa, Kirkkopolku 18 Lavia 61.5994°N, 22.594°E 1953 Punaisten 1918 mm Lavia.JPG Wikidata-logo.svg
Lehmäaiheisia sermejä[35] Asuntomessualue (paikka epäselvä) 61.4916°N, 21.7542°E Mulo, AnnaAnna Mulo 2018 Wikidata-logo.svg
Lempi[36] Rosenlew-museon edusta Aittaluoto 61.4895°N, 21.8117°E Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg Wikidata-logo.svg
Lokki[6] Porin taidemuseon edusta Linna 61.4902°N, 21.7945°E Kivijärvi, HarryHarry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG Wikidata-logo.svg
Lottien ja sotilaspoikien muistokivi[7] Cygnaeuksen koulun puisto Karhunpää 61.482°N, 21.7907°E Wikidata-logo.svg
Maali Yhdystie 2660:n viereisellä pyörätiellä[8] Hyvelä 61.5227°N, 21.8035°E Veijo Setälä 1998 Wikidata-logo.svg
Maire[37] Eetunaukio Linna 61.4852°N, 21.7978°E Horila, KerttuKerttu Horila 2010 Kerttu Horila Maire.jpg Wikidata-logo.svg
Masto[10] Satamapuisto Reposaari 61.6131°N, 21.4465°E Wikidata-logo.svg
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama (paikkalinkki kalasatamaan) Reposaari 61.606°N, 21.455°E 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG Wikidata-logo.svg
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki[38] Käppärän hautausmaa, Kellarikuja 2 (paikkalinkki hautausmaalle) Käppärä 61.4875°N, 21.7609°E Nordman, KajKaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Meren kivet[39] Reposaaren hautausmaa, Satamapolku Reposaari 61.6073°N, 21.4537°E Vaahtera, OlaviOlavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG Wikidata-logo.svg
Meren musiikkia[24] Antinkatu 37 Riihiketo 61.4806°N, 21.7927°E Multicolored Dreams 2016 Wikidata-logo.svg
Merikappelin muistomerkki[40] Kappeliluoto Reposaari 61.6291°N, 21.442°E Merikappelin muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Merimiina, Raivaajaveteraanien muistomerkki[41] Satamapuisto Reposaari 61.613°N, 21.4478°E 2000 Wikidata-logo.svg
Merisuojeluskunnan ja Lotta Svärdin muistolaatta[7] Reposaaren koulu, Kirkkokatu 31 (Kaivokadun puolella) Reposaari 61.6127°N, 21.4439°E Wikidata-logo.svg
Muualle haudattujen ortodoksien muistoristi Käppärän hautausmaa Käppärä 61.4867°N, 21.7611°E Muualle haudattujen ortodoksien muistolle.jpg Wikidata-logo.svg
Naapuruuden tammi[10] Maantiekatu, Vanhan hautausmaan edusta Päärnäinen 61.4846°N, 21.7779°E 2008 Wikidata-logo.svg
Neuvostosotilaiden muistomerkki[42] Tiedepuiston takana Vähärauma 61.4946°N, 21.7221°E 1983 Soviet war memorial Pori (4).jpg Wikidata-logo.svg
Niitty/ Siivekkäät[43] Satakunnan keskussairaalan Lasten- ja naistentalon sisäänkäynti (E-rakennus) Tiilimäki 61.4727°N, 21.7779°E Laura Lehenkari 2015 Wikidata-logo.svg
Noormarkun punaisten muistomerkki[44] Noormarkun hautausmaa, Vanha Vaasantie 1 Noormarkku 61.5985°N, 21.8674°E 1946 Noormarkun punaisten mm.JPG Wikidata-logo.svg
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki)[6] Reposaaren hautausmaa, Satamapolku Reposaari 61.607°N, 21.4547°E Kallio, KalervoKalervo Kallio 1963 Nuorukainen ja ankkuri.JPG Wikidata-logo.svg
Nälkävuosien muistokivi[45][46][47] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia 61.5949°N, 22.5983°E 1967 Nälkävuosien mm Lavia.JPG Wikidata-logo.svg
Palokuja[48] Hallituskatu 5:n ja 7:n välinen kuja Linna 61.4893°N, 21.796°E Andersson, Jan-ErikJan-Erik Andersson 2015 Palokuja Andersson.jpg
Pirttijärven muistomerkki[49][50] Pirttijärventien ja Hautalahdentien risteys Ahlainen, Pirttijärvi 61.7337°N, 21.7302°E Pirttijärven mm.JPG Wikidata-logo.svg
Pois nukkuneiden muistolle[39] Reposaaren hautausmaa, Satamapolku (paikkalinkki hautausmaalle) Reposaari 61.6074°N, 21.4535°E 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG Wikidata-logo.svg
Polyfonia[6] Eteläranta Linna 61.4902°N, 21.7978°E Hiltunen, EilaEila Hiltunen 1987 Eila Hiltunen, Polyfonia, 1987.jpg Wikidata-logo.svg
Porin ammattikoulujen muistolaatta[7] Rautatienpuistokatu 5 Karhunpää 61.4805°N, 21.7938°E Wikidata-logo.svg
Porin ensimmäisen paloaseman muistolaatta[7] Porin VPK:n talo, Itäpuisto 13 Karhunpää 61.4859°N, 21.7931°E Wikidata-logo.svg
Porin entisten kirkkojen muistomerkki[11] Satakunnan museon edusta, Hallituskatu 11 Teljä 61.4898°N, 21.7914°E 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni, Maantiekatu Päärnäinen 61.4848°N, 21.7803°E Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Porin lyhytaaltoasema ja veistospuisto Radioasemantie Väinölä 61.465°N, 21.8574°E T.E.H.D.A.S. 2011 alkaen Wikidata-logo.svg
Porin lyseon teloitusten muistomerkki[51][8] Porin Lyseon sisäpiha, Annankatu 5 Teljä 61.4884°N, 21.788°E 1933 Porin Lyseon muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Porin lyseon 100-vuotismuistolaatta[7] Annankatu 1 Teljä 61.4884°N, 21.7887°E 1995 Porin lyseon 100-vuotismuistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Porin palon 1852 muistolaatta[52] Porin Teatterin seinä, Hallituskatu 14 Teljä 61.4895°N, 21.7924°E 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Porin perinnetykki 76 K 02[53] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Riihiketo 61.48°N, 21.7929°E 1990 Porin perinnetykki 76 K 02.JPG Wikidata-logo.svg
Porin portti[6] Eteläpuisto Karhunpää 61.4852°N, 21.7917°E Kirkeby, PerPer Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG Wikidata-logo.svg
Porin raatihuoneen sinkkiveistokset[54] Raatihuone Linna 61.4896°N, 21.7938°E 1891 Raatihuoneen sinkkiveistokset.jpg Wikidata-logo.svg
Porin sotasairaalan muistolaatta[7] Rautatienpuistokatu 5 Karhunpää 61.4805°N, 21.7939°E Wikidata-logo.svg
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 18, Porin Oluttehdas Teljä 61.4898°N, 21.7898°E 1968 Porin triviaalikoulu.jpg Wikidata-logo.svg
Porin työväentalon muistoreliefi[6] Annankatu 13 Malminpää 61.486°N, 21.7877°E Elomaa, AarneAarne Elomaa 1978 Porin työväentalon muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki[55] Porin VPK:n talon (Itäpuisto 13) edustalla Itäpuistossa Karhunpää 61.4858°N, 21.7932°E Saari, SofiaSofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Potkuri[10] Eikanpuisto Reposaari 61.609°N, 21.4548°E 2008 Propeller in Reposaari.jpg Wikidata-logo.svg
Pumppuhuone[10] Pumpputori Päärnäinen 61.4849°N, 21.7706°E Wikidata-logo.svg
Punaisten uhrien muistomerkki[56] Keski-Porin kirkon kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4893°N, 21.7998°E Heino, MarjoMarjo Heino 2018 Punaisten uhrien muistomerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Punakaartilaisten hauta[57] Viinamoision mäki Lavia, Niemenkylä 61.6645°N, 22.5408°E 1949 Wikidata-logo.svg
Purjeenlaskija ja taivaallinen sanansaattaja Käppärän hautausmaan iso kappeli Käppärä 61.4872°N, 21.7622°E Jussi Vikainen 1960 Käppärä chapel.jpg Wikidata-logo.svg
Puuvene[10] Kirkkokadun ja Satamapuiston risteys Reposaari 61.6149°N, 21.4395°E Wikidata-logo.svg
Pyörät[8] Kouvonraitin ja Iskonraitin välinen puisto Sampolantien päässä Sampola 61.4649°N, 21.8454°E Kaj Nordman 1972 Wikidata-logo.svg
Päivänkierto[6] Satakunnan keskussairaalan edusta Tiilimäki 61.4733°N, 21.7813°E Ars Sata -taiteilijaryhmä 1990 Wikidata-logo.svg
Raatihuoneenpuiston suihkulähde[58] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4888°N, 21.7934°E Laaksovirta, JaakkoJaakko Laaksovirta 1938 Jaakko Laaksovirta Raatihuoneenpuiston suihkulähde 1938.jpg Wikidata-logo.svg
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto, Reelingin varrella Reposaari 61.609°N, 21.4548°E 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto Reposaari 61.609°N, 21.4549°E 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG Wikidata-logo.svg
Reposaaren siestan muistolaatta[59] Reposaari Verna Kovanen ja Krista Seppälä 2017 Wikidata-logo.svg
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[60] Reposaaren hautausmaa, Satamapolku Reposaari 61.6073°N, 21.4538°E Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Riian kaupungin onnittelulaatta[8] Porin kaupungintalon sisäpiha Linna 61.489°N, 21.7951°E 2008 Riian kaupungin onnittelulaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Risto Rytin koulukortteerin muistolaatta[8] Eteläpuisto 11 (Liisankadun puoli) Malminpää 61.4848°N, 21.7909°E 1993 Wikidata-logo.svg
Risto Rytin rintakuva[61] Puistojen risteys Teljä 61.4861°N, 21.7922°E Saari, SofiaSofia Saari 2009 Sofia Saari Risto Rytin rintakuva 2009.jpg Wikidata-logo.svg
Roar!!![62][24] Porilaistenkatu 2 Riihiketo 61.4802°N, 21.792°E TwoSeven, JussiJussi TwoSeven 2015 Jussi TwoSeven Roar!! 2015.jpg Wikidata-logo.svg
Rojohoppe-talon muistolaatta[8] Nortamonkatu 3 Linna 61.4866°N, 21.7984°E 1963 Rojohoppe-talon muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden hautamuistomerkki[38] Käppärän hautausmaa, Kellarikuja 2 (paikkalinkki hautausmaalle) Käppärä 61.4869°N, 21.7612°E 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG Wikidata-logo.svg
Rumpalipatsas[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7955°E Räike, KaukoKauko Räike 1961 Rumpalipatsas, Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Sampakosken taistelun muistomerkki[63] Niemenkyläntie 10 Lavia, Niemenkylä 61.6821°N, 22.5507°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 1998 Sampakosken taistelun mm.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Ahlainen[64][4] Ahlaisten hautausmaa, Kirkkokuja Ahlainen 61.676°N, 21.6205°E Rosola, YrjöYrjö Rosola 1949 Rosola Ahlaisten sp2.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Keski-Porin kirkko[6] Keski-Porin kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4889°N, 21.8°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1952 Pori sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Lassila
Isänmaan puolesta[65]
Lassilan kirkko, Lassilan hautausmaa, Paavolankorventie 10 Noormarkku, Lassila 61.619°N, 22.2366°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1951 Lassila sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Lattomeri
Isänmaan puolesta[66]
Lattomeren hautausmaa, Lattomerentie 461 Lattomeri 61.4064°N, 21.7795°E 1952 Lattomeri sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Lavia[67] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia 61.5948°N, 22.5987°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1949 Lavia sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Noormarkku [68] Noormarkun hautausmaa, Vanha Vaasantie 1 Noormarkku 61.5973°N, 21.8635°E Bryggman, ErikErik Bryggman 1951 Noormarkku sankarimuistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Sankarihautamuistomerkki, Reposaari[14] Reposaaren kirkon puisto, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6084°N, 21.4515°E Aaltonen, MattiMatti Aaltonen ja Irma Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG Wikidata-logo.svg
Satakunnan karhu[6] Raatihuoneenpuisto, Hallituskatu 9 vastapäätä Linna 61.4893°N, 21.7937°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1938 Emil Cedercreutz Satakunnan karhu 1938.jpg Wikidata-logo.svg
Seikkailija[43] Satakunnan keskussairaalan Lasten- ja naistentalon piha (E-rakennus) Tiilimäki 61.4728°N, 21.7768°E Tapio Haapala 2015 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Antinkatu 35 Antinkatu 35 Riihiketo 61.4807°N, 21.7926°E Lehtinen, LauraLaura Lehtinen, Sara Multanen ja Maikki Rantala 2015 Laura Lehtinen Sara Multanen Maikki Rantala seinämaalaus Antinkatu 35 2015.jpg Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Kaupunginkirjasto[69] Kaupunginkirjasto, Gallen-Kallelankatu 12 Teljä 61.4872°N, 21.7915°E Seppälä, TuuliTuuli Seppälä 1998 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Kettuseinä[70] Väinölän päiväkoti, Joukahaisentie 10 Väinölä 61.4697°N, 21.8584°E Kujansuu, ArjaArja Kujansuu, Taina Perkiö ja Länsi-Porin koulun oppilaat 2000 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Lauantai-ilta[12][35] Asuntomessualue Karjaranta 61.4916°N, 21.7653°E Ruuskanen, EssiEssi Ruuskanen 2018 Essi Ruuskanen Lauantai-ilta.jpg Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Länsi-Porin koulu[70] Länsi-Porin koulun sadekatos, Aatuntie 6 (Vähäraumantien puolella) Vähärauma 61.4874°N, 21.7408°E 2012 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, m-City[71][24][30] Gallen-Kallelankatu 6 (Antinkadun kulma) Linna 61.4867°N, 21.7955°E m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Onnenkivi[70] Onnenkiven päiväkoti, Päretie 4 Pihlava 61.558°N, 21.6123°E Setälä, VeijoVeijo Setälä ja päiväkodin lapset 2011 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Paljastuu tiiliverhoilun alta[24][30] Liisankatu 11 Karhunpää 61.4845°N, 21.7937°E Selonen, SiljaSilja Selonen, Kuusiniemi, RiikkaRiikka Kuusiniemi ja Karijärvi, PäiviPäivi Karijärvi 1989 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Pohjatuulen portti[70] Pohjatuulen päiväkoti, Messukatu 2 Pormestarinluoto 61.5044°N, 21.7896°E Setälä, VeijoVeijo Setälä ja päiväkodin lapset 2015 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Postitalo[72][24][30] Postitalo, Valtakatu 4 Linna 61.4876°N, 21.7991°E Maja, OttoOtto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Swing[69] Isolinnankatu 20, Säveltäjänkadun puolella Itätulli 61.485°N, 21.7997°E Meriruoho, LauraLaura Meriruoho 1998 Seinämaalaus, Swing.jpg Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Veturitallit[70] Veturitallit, Veturitallinkatu Karjaranta 61.4873°N, 21.7751°E Porin kaupungin Nuorten työpaja 2012 Wikidata-logo.svg
Seinämaalaus, Ystävyyskatos[70] Bussikatos, Sampolan liikekeskus, Kouvonraitti 7 kohdalla Sampola 61.4663°N, 21.84°E 2014 Wikidata-logo.svg
Selim Palmgrenin rintakuva[6] Raatihuoneenpuisto, Valtakatu, Pohjoispuiston risteyksen lähellä Linna 61.4884°N, 21.7936°E Leppänen, LauriLauri Leppänen 1955 Lauri Leppänen Selim Palmgrenin rintakuva 1955.jpg Wikidata-logo.svg
Selim Palmgrenin syntymäkodin muistolaatta[8] Pohjoispuisto 2 (Valtakadun puolella) Linna 61.4881°N, 21.7937°E Huittinen, RaimoRaimo Huittinen ja Karihaara, OlaviOlavi Karihaara 1995 Selim Palmgrenin syntymäkodin muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Sori siitä 5. - 6.7.2014[73] Kirjurinluoto, Taavi-sillan pään lähellä Kirjurinluoto 61.4919°N, 21.7927°E tuntematon 2017 Tuntematon Sori siitä 05-06072018.jpg Wikidata-logo.svg
Sotakorvaustoimitusten muistolaatta[8] Porin Konepaja (nyk. Sampo-Rosenlew), Konepajanranta Isosanta 61.4924°N, 21.8047°E 2002 Wikidata-logo.svg
Sukkula[6] Pohjoisranta 11C–11D vastapäätä Isosanta 61.4921°N, 21.799°E Tapper, KainKain Tapper 1958 Sukkula Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Summan taistelun muistomerkki[6] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Riihiketo 61.4802°N, 21.7926°E Nykopp, PenttiPentti Nykopp 1958 Pentti Nykopp Summan taistelun muistomerkki 1958.jpg Wikidata-logo.svg
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[4] Ahlaisten hautausmaa, Kirkkokuja Ahlainen 61.6754°N, 21.6205°E Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Suomen ensimmäisen itsepalvelumyymälän muistolaatta[7][74] Isolinnankatu 9 Linna 61.4859°N, 21.7995°E 2010 Suomen ensimmäisen itsepalvelumyymälän muistolaatta.jpg Wikidata-logo.svg
Suomi 100 -vuoden juhlapuu[75] Hanhipuisto Kirjurinluoto 61.4914°N, 21.7835°E 2017 Suomi 100 juhlapuu Pori.jpg Wikidata-logo.svg
Taiteen tammi[6] Keskusaukio Riihiketo 61.4815°N, 21.797°E Sakki, TerhoTerho Sakki 1968 Terho Sakki Taiteen tammi 1968.jpg Wikidata-logo.svg
Toisessa valossa[76] Porin keskustan uimahalli, Presidentinpuistokatu 6 Kuninkaanhaka 61.4802°N, 21.8064°E Lilja, LauraLaura Lilja 2012 Wikidata-logo.svg
Toriparlamentti[77] Kauppatori Linna 61.4866°N, 21.7972°E Mäkinen, PerttiPertti Mäkinen 2008 Pertti Mäkinen Toriparlamentti 2008.jpg Wikidata-logo.svg
Torpedovene S2:n muistomerkki[6] Reposaaren kirkon puisto, Kirkkokatu 2 Reposaari 61.6085°N, 21.4519°E Aaltonen, WäinöWäinö Aaltonen 1930 Wäinö Aaltonen Torpedovene S2n muistomerkki 1930.jpg Wikidata-logo.svg
Toverihaudan muistomerkki[4][78] Käppärän hautausmaa, Kellarikuja 2 Käppärä 61.4871°N, 21.7596°E 1938 Red Guard grave Pori (1).jpg Wikidata-logo.svg
Trygve ja Harry Ahlströmin  muistomerkki[79] Noormarkku, Kartano, Isokoivukuja 6 Noormarkku 61.5946°N, 21.8772°E 2005 Jatkosodassa kaatuneiden Trygve ja Harry Ahlströmin muistomerkki.jpeg Wikidata-logo.svg
Turun komppanian taistelupaikan 14.-16.3.1918 muistomerkki[80] Isoahteentie 109 Ahlainen, Lamppi 61.6634°N, 21.7454°E Vapaussodan Varsinais-Suomen perinneyhdistys ry,

JP 27:n perinneyhdistyksen Varsinais-Suomen osasto

2015 Turun komppanian mmerkki.jpg Wikidata-logo.svg
Tyttö, lintu ja kala[6] Käppärän hautausmaa, Kellarikuja 2 Käppärä 61.4876°N, 21.7606°E Tukiainen, AimoAimo Tukiainen 1954 Aimo Tukiainen Tyttö lintu ja kala 1954.jpg Wikidata-logo.svg
Työelämä-teossarja (Uraputki, Pudokas, Huokoistaminen)[81] Eteläpuisto Malminpää / Karhunpää 61.4826°N, 21.7905°E Sipiläinen-Salo, PirjettaPirjetta Sipiläinen-Salo 2014 Wikidata-logo.svg
Uimaan[6] Meri-Porin uimahalli Pihlava 61.5573°N, 21.5967°E Kerola, OnniOnni Kerola 1974/1986 Wikidata-logo.svg
Ukk'ram - Salaperäinen alus[82] Finpyyntie 18 Noormarkku 61.5895°N, 21.8734°E Gullichsen, AlvarAlvar Gullichsen 2015 Alvar Gullichsen Ukk ram – Salaperäinen alus 2015.jpg Wikidata-logo.svg
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki[39] Reposaaren hautausmaa (paikkalinkki hautausmaaalle) Reposaari 61.6069°N, 21.4544°E Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki[83] Porin lentoasema Tiilimäki 61.4688°N, 21.793°E Tienhaara, MarkoMarko Tienhaara 2013 Vampire mm Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Vanhan Turuntien muistomerkki[84] Vanhan hautausmaan (os. Muistokatu 3) aidan vieressä, Vanhan Turuntien (nyk. Maantiekadun) puolella hautausmaata Päärnäinen 61.4847°N, 21.7769°E 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Vankeudessa kuolleiden SKP:n jäsenten hautamuistomerkki[4] Käppärän hautausmaa, Kellarikuja 2 (paikkalinkki hautausmaalle) Käppärä 61.4867°N, 21.7647°E SKP muistomerkki.JPG Wikidata-logo.svg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lassila[85] Lassilan kirkon kirkkotarha, Paavolankorventie 10 Noormarkku, Lassila 61.619°N, 22.2367°E 1920 Lassila 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Lavia[86][87] Lavian kirkon hautausmaa, Tampereentie 18 Lavia 61.5949°N, 22.5995°E 1920 Valkoisten 1918 mm Lavia.JPG Wikidata-logo.svg
Vapaussodan v. 1918 valkoisten muistomerkki, Pori[6] Keski-Porin kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4894°N, 21.8002°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1920 Pori 1918 muistomerkki 1.jpg Wikidata-logo.svg
Veteraanikivi, Karhupuisto[8] Karhupuisto Malminpää 61.4823°N, 21.7831°E Olavi Karihaara 1995 Wikidata-logo.svg
Veteraanikivi, Lavia[88][89] Veteraanipuisto, entinen Lavian kunnantalo, Keskustantie 2 Lavia 61.5967°N, 22.583°E 1991 Lavia Veteraanikivi.JPG Wikidata-logo.svg
Veteraanikivi, Noormarkku[90] Kulttuuritalo Myllykartanon puutarhassa, Finpyyntie 7 Noormarkku 61.5948°N, 21.8663°E Noormarkun Veteraanikivi.JPG Wikidata-logo.svg
Vetovoima[6][91] Raumansillan kupeessa Kirjurinluoto 61.4912°N, 21.7856°E Ynnä+-taiteilijaryhmä 1999 Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg Wikidata-logo.svg
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki[4][92] Keski-Porin kirkon puisto, Hallituskatu 1a Linna 61.4892°N, 21.7998°E Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki, Pori.JPG Wikidata-logo.svg
Voiton kivi[93] Isomäen jäähalli, Metsämiehenkatu 21 Isomäki 61.4735°N, 21.7672°E 2013 Wikidata-logo.svg
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies)[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7959°E Juva, KariKari Juva 2006 Väinö Tannerin muistoreliefi.JPG Wikidata-logo.svg
Yön kahdeksan hetkeä, valotaideteos[70] Eteläranta 10 Teljä 61.4903°N, 21.7923°E Haaslahti, HannaHanna Haaslahti 2013 Wikidata-logo.svg
Äestäjä[6] Cygnaeuksen koulun puisto Riihiketo 61.482°N, 21.7902°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 1920 Emil Cedercreutz Äestäjä 1920.jpg Wikidata-logo.svg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kartta Porin kaupunginosista (vasemman laidan valikosta ”valitse kartalla näkyvät tiedot” valitaan ”aluejaot” ja ”kaupunginosat”)
  • Tuomisto, Antero: Suomalaiset sotamuistomerkit. Suomen sotahistoriallinen seura, 1998. ISBN 952-9872-05-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Äestäjä (1912) Harjavalta. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 3.7.2016.
  2. Meritähti, Päivi: Porin rakastetuin patsas pakeni hulinaa – Maire tarkkailee tapahtumia katolta Yle, Uutiset, Kulttuuri. 13.7.2016. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 14.7.2016.
  3. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  4. a b c d e f g Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 24.7.2017.
  5. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Veistosvaellus (PDF) Porin taidemuseo. Viitattu 24.7.2013.
  7. a b c d e f g h i j Reliefit Pikkukarhuu. Viitattu 3.8.2018.
  8. a b c d e f g h i j k l m n o p q Suominen, Antti: Porin muistomerkkejä Porilaisen marssi -blogi. 17.9.2012. Blogspot.com. Viitattu 25.7.2013.
  9. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  10. a b c d e f g h i Muistomerkit Karhukaupunki. Viitattu 3.8.2013.
  11. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  12. a b Tuuli riepottaa Karjarannan taiteilijoita: Kori 25 metrin korkeudessa heiluu niin paljon, että muraalitaiteilija lähes kaatuu Satakunnan Kansa 12.6.2018
  13. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  14. a b Pori, Reposaaren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  15. Tuomisto 1998:211.
  16. Tuomisto 1998:129.
  17. Roselius, Aapo: Isänmaallinen kevät – vapaussotamyytin alkulähteillä, s. 69. Helsinki: Tammi, 2013. ISBN 951-31582-1-7.
  18. Porin muistomerkkejä 17.9.2012. Antti Suominen. Viitattu 10.7.2017.
  19. Anna Sirola: Puhukoon paatinen pylväs, s. 278. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  20. Kuvaja, Sini: Jarmo Mäkilän ensimmäinen ulkoilmateos symboloi elämää – hyppy tulevaisuuteen vaatii rohkeutta 7.10.2017. Satakunnan Kansa. Viitattu 29.9.2018.
  21. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  22. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  23. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  24. a b c d e f g Sini Kuvaja: Tässä on Porin paras seinämaalaus – voittoon ylsi yllättäen maalauksista vanhin; Satakunnan Kansa 2.6.2017
  25. Karjalaan jääneiden vainajien muistokivi Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  26. Anttila, Maija & Juhantalo, Liisa. Taidetie Pori-Kankaanpää. Teoksessa: Ville Turunen, Johanna Roslund & Susanna Virkki (toim.): Satakunnan tiet. Kinttupoluista tulevaisuuden likennekäytäviin, s. 18-19. Pori: Satakuntaliitto, 2017. ISBN 978-952-5862-66-9 (sähköinen). Teoksen verkkoversio (viitattu 30.12.2017).
  27. Taidetie on jäänyt oman onnensa nojaan 9.6.2012. Yle Satakunta. Viitattu 30.12.2017.
  28. Olympiavoittaja Kelpo Gröndahlille muistolaatta Reposaaren nimikkopuistoon 4.7.2008. Rakentaja.fi. Viitattu 3.8.2018.
  29. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  30. a b c d Julkisia seinämaalauksia Porissa; Porin taidemuseo 2014
  31. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  32. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  33. Punaisten hautamuistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  34. Lavian hautausmaa Porin seurakuntayhtymä. Viitattu 31.12.2017.
  35. a b Sini Kuvaja: Asuntomessut korjaa puutteen, joka usein vaivaa sisustuslehdissä esiteltyjä koteja – kaksi messukohdetta ovat erityisen kiinnostavia taiteen ystävän näkökulmasta; Aamulehti 28.7.2018
  36. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  37. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  38. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  39. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  40. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  41. Merimiina 2009. Suomen sotamuistomerkit 1939–1945. Viitattu 3.8.2018.
  42. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  43. a b Arvola, Tuula: Satakunnan sairaanhoitopiirin uuden Lasten- ja naistentalon taidekokoelma 2015, s. 4–5. Pori: Satakunnan sairaanhoitopiiri, 2015. Issuu.com.
  44. Punaisten muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  45. Nälkävuosien muistokivi Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  46. Pitkäjärvi, Pekka: Nälkävuosien 1866-1868 muistomerkki. Lawiaa, 2008. Lavia-Seura.
  47. Andrew G. Newby: Finland’s “Great Hunger Years” Memorials: A Sesquicentennial Report.1 (s. 197) Helsinki Collegium for Advanced Studies. Viitattu 29.12.2017.
  48. Fire alley Jan-Erik Andersson. Viitattu 30.9.2018.
  49. Sivula, Anna (päätoim.), Anni Ruohomäki & Riina Haanpää (toim.): Kuunarin kryssi. Merikarvialaisten historiaa 1860-luvulta 2000-luvulle, s. 243-244. Merikarvia: Merikarvian kunta, 2017. ISBN 978-952--93-9764-8.
  50. Roslund, Johanna: Satakunnan tiestö 100 vuotta sitten - nostokohteet Satakuntaliitto. Viitattu 30.12.2017.
  51. Tuomisto 1998: 121.
  52. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  53. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  54. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  55. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 7.8.2018.
  56. Porin 1918 punaisten puolen vainajat siunattiin sata vuotta myöhemmin – Piispa Kalliala: ”Toisten ihmisyyden peittivät kauhistuttavassa määrin pelko ja viha”; Demokraatti 18.7.2018
  57. Punakaartilaisten hauta Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  58. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  59. Vainela, Marja-Kristiina: Reposaaren siesta teki lähtemättömän vaikutuksen taiteilijakaksikkoon 5.10.2017. Satakunnan Kansa. Viitattu 3.8.2018.
  60. Vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki Sotasampo. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  61. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  62. Ryynänen, Riitta: Karhu nousi seinälle Porissa Maaseudun tulevaisuus. 27.8.2015. Viestilehdet Oy. Viitattu 18.5.2017.
  63. Sampakosken taistelun muistomerkki Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  64. https://hotarju.kuvat.fi/kuvat/Sankarihautausmaat/Ahlainen/ Juha Hotari, Ahlaisten kirkon sankarihaudat kesällä 2010
  65. Pori, Lassilan hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  66. Pori, Lattomeren hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  67. Pori, Lavian hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  68. Pori, Noormarkun hautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  69. a b Julkisia seinämaalauksia Porissa 2014. Porin taidemuseo. Viitattu 2.8.2018.
  70. a b c d e f g Porin taideteokset ArcGIS-tietokanta. Viitattu 2.8.2018.
  71. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  72. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  73. Vallin, Harri: Salaperäinen simpukkateos on taideopiskelijan salaa Poriin sijoittama lopputyö: ”Ettei vastaavaa koskaan tapahtuisi” Satakunnan Kansa. 18.4.2017. Alma Media. Viitattu 18.5.2017.
  74. Kautto, Maarit: Suomen ensimmäinen itsepalvelumyymälä avattiin Porissa 9.2.2010. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2018.
  75. Punkari, Anu: Kuvat: Presidenttipari vitsaili istuttaessaan tammea Kirjurinluodolla: "Tämähän on kuin kotona" 12.7.2017. MTV3. Viitattu 3.8.2018.
  76. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  77. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  78. Toverihauta Punaisten muistomerkit. Työväenmuseo Werstas. Viitattu 31.12.2017.
  79. Suku on sittenkin paras
  80. Jouko Fossi: Turun komppanian Lampin taistelun muistolaatta paljastettiin. Parivartio, 3/2015 18.6.2015 s.12.
  81. Veistokset Pikkukarhu. Viitattu 3.8.2018.
  82. Porin taidemuseon vuosikertomus 2015 2015. Porin taidemuseo. Viitattu 19.5.2017.
  83. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  84. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  85. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 274. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  86. Valkoisten muistokivi Lavian hautausmaalla Lavia-seura. Viitattu 1.1.2018.
  87. Anna Sirola: Puhukoon Paatinen Pylväs, s. 266. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.
  88. Tuomisto 1998:315.
  89. Kesälavialainen 20 vuotta sitten. Meillähän on oma Lavialiitti. (Tyrvään Sanomien liite) Kesä-Lavialainen, 12.07.2011, s. 6. Lions Club Lavia. Näköislehti Lehtiluukku-palvelussa (maksullinen) Viitattu 1.1.2018.
  90. Heervä, Tuuli: Katso myös video: Upea yllätys huipensi Noormarkun juhlaillan Luoteisväylä. 18.11.2017. Viitattu 31.12.2017.
  91. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan 15.4.2014. Satakunnan Kansa. Viitattu 31.5.2014.
  92. Tuomisto 1998: 155, 158.
  93. Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi 14.11.2013. Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]