Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia pysyviä patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on lisäksi vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on myös sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai ovat jonkin yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä.

Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Porin, että kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ensimmäinen julkinen veistos on vuonna 1920 paljastettu Äestäjä. Sitä pidetään Cedercreutzin merkittävänä teoksena.[1]

Porin patsaista näkyvä on myös Reposaaren kirkon puistossa vuonna 1930 paljastettu Wäinö Aaltosen Torpedovene S2:n muistomerkki. Sen jälkivalos paljastettiin myös Turussa vuonna 1967 nimellä Myrsky.

Eräs Porin sankaripatsaista on Aimo Tukiaisen laaja panoraaman kaltainen henkilösommitelma Keski-Porin kirkon lähellä (1952).

Porin maskotti on Kauko Räikeen vuonna 1961 paljastettu Rumpalipoika. Pertti Mäkisen komihenkinen Toriparlamentti (1992) on kokoontunut Porin kauppatorille ja Per Kirkebyn tiilirakenteinen Porin portti (1993) on Eteläpuistossa.

Porin seinämaalauksia ovat puolalaisen katutaiteilijan m-cityn nimetön teos Porin Gallen-Kallelankadulla vuodelta 2012 ja Otto Majan suuri seinämaalaus Seinämaalaus (2013) Postitalon seinässä. Kerttu Horilan Mairen (2010) viereen moni on asettunut istumaan ja se on tunnettu selfie-kaveri. Kesällä 2016 Maire nostettiin pois paikaltaan, suojaan töhrijöiltä.[2]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Näytä koordinaatit Bing-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Julkiset taideteokset ja muistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aalto[3] Kaupunginsairaalan piha Päärnäinen 61.4859°N, 21.7692°E Eero Hiironen 1980 Eero Hiironen Aalto 1980.jpg
Ahlaisten sankarihautamuistomerkki[4] Ahlaisten hautausmaa Ahlainen 61.676°N, 21.6205°E Yrjö Rosola 1949 Yrjö Rosola Ahlaisten sankarihautamuistomerkki 1949.jpg
Ahlaisten punaisten muistomerkki[5] Ahlaisten uusi hautausmaa Ahlainen 61.6786°N, 21.6166°E 1940-luku
Ajan liekki[6] Pihlavan terveysaseman vieressä Pihlava 61.5588°N, 21.6122°E Onni Kerola 2002 Onni Kerola Ajan liekki 2002.jpg
Akseli Gallen-Kallelan patsas[6] Pohjoispuisto Linna 61.4873°N, 21.7927°E Heikki Nieminen 1965 Heikki Nieminen Akseli Gallen-Kallelan patsas 1965.jpg
Ankkuri Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E 1800-luku/1925 Reposaaren ankkuri.JPG
Aurinkokello[7] Sibeliuspuisto Itätulli 61.4841°N, 21.8041°E Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 Aurinkokello, Sibeliuspuisto.jpg
Charlotta-sillan muistolaatta Porin silta Linna 61.4903°N, 21.7997°E 1966 Pori Charlotta muistolaatta.JPG
Eetu Salinin muistomerkki[6] Itäpuisto (tarkemmin) Karhunpää 61.485°N, 21.799°E Aimo Tukiainen 1955
Dioriittiperhe Kuninkaanhaan koulun piha Kuninkaanhaka Jussi Koivusalo 1961
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki[8] Noormarkun Klubin puisto Finby 61.5921°N, 21.8764°E Anja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8 Linna 61.4861°N, 21.7925°E Emil von Qvantenin muistolaatta.JPG
F. A. Juseliuksen muistoreliefi[6] Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Linna 61.488°N, 21.7986°E Kain Tapper 1961
Hacklinin sodassa upotettujen kauppalaivojen muistomerkki[9] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Wäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG
Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Kirkon edustalla Noormarkku 61.5977°N, 21.8629°E Eemil Halonen 1920/?? Eemil Halonen Hiitolan vuoden 1918 sankaripatsas 1920 Noormarkku.jpg
Hj. Nortamon patsas[6] Porin Teatterin seinusta Teljä 61.4891°N, 21.7924°E Yrjö Liipola 1938/1946 Yrjö Liipola Hj Nortamon patsas 1938 1946.jpg
Hopeahäät[6] Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Päärnäinen 61.4865°N, 21.7712°E Heikki Konttinen 1976 Heikki Konttinen Hopeahäät 1976.jpg
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki[7] Porin lentoasema Lentoasema 61.4687°N, 21.7916°E
Ihmiselämää-keramiikkareliefi[6] Kouvonraitti 5, Sampolan palvelukeskus Sampola 61.4664°N, 21.841°E Kerttu Horila 1981
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta[10] Antinkatu 6 Linna 61.4886°N, 21.7968°E 2008 Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta.JPG
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki[11] Porin lentoasema Lentoasema 2009
Istuva poika[6] Päärnäistenkatu 26, 400-vuotiskodin piha Päärnäinen 61.4812°N, 21.7749°E Kauko Räike 1959 Kauko Räike Istuva poika 1959.jpg
Itkevä tyttö[6] Porin tyttölyseon piha Malminpää 61.4851°N, 21.7868°E Emil Cedercreutz 1928/2006
Juhana-herttuan patsas[12] Hallituskatu 9a, Raatihuoneen edustalla Linna 61.4894°N, 21.7944°E Sofia Saari 2008 Sofia Saari Juhana-herttuan patsas 2008.jpg
Juhana-herttuan reliefi[12] Kaupungintalon piha, Selim Palmgrenin kadun puolella Linna 61.4887°N, 21.7946°E Emil Cedercreutz 1931/2008
Kasvu[6] Kasvihuoneenkatu 1-3, Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Uusikoivisto 61.4735°N, 21.8036°E Terho Sakki 1974
Keihäänheittäjä
(Matti Järvinen)[6]
Porin stadionin pääsisäänkäynti Isomäki 61.4756°N, 21.773°E Kalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG
Keski-Porin kirkon sankarihautamuistomerkki[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4889°N, 21.8°E Aimo Tukiainen 1952 Pori sh.JPG
Koliahteen joukkosurman muistomerkki[13] Koliahde (Yhdystie 2555), Finbyyntie Noormarkku 61.5548°N, 21.8844°E Koliahteen joukkosurman muistomerkki .jpg
Kultakäkönen (Karjalaan jääneiden muistomerkki)[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna Aimo Tukiainen 1955 Kultakäkönen.JPG
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni Keskusta 61.4848°N, 21.7804°E 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG
Kurki[6] Liinaharjan vanhainkoti Liinaharja 61.4854°N, 21.7316°E Armas Hutri 1969 Armas Hutri Kurki 1969.jpg
Kölvattnet (Vanavesi)[14] Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22 Malminpää 61.4839°N, 21.7879°E Pertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG
Lassilan sankarihautamuistomerkki (Isänmaan puolesta)[9] Lassilan hautausmaa Lassila Erik Bryggman 1951
Lattomeren sankarihautamuistomerkki[9] Lattomeren hautausmaa Lattomeri 1952
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[5] Lattomeren hautausmaa Lattomeri 61.4067°N, 21.7795°E 1959
Lempi[15] Rosenlew-museon edusta Aittaluoto 61.4895°N, 21.8117°E Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg
Lokki[6] Porin taidemuseon edusta Linna 61.4902°N, 21.7945°E Harry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG
Maire[16] Eetunaukio Keskusta 61.4852°N, 21.7978°E Kerttu Horila 2010
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama Reposaari 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki[17] Käppärän hautausmaa Käppärä Kaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG
Meren kivet[18] Reposaaren hautausmaa Reposaari Olavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG
Merikappelin muistomerkki[19] Kappeliluoto Reposaari 61.6291°N, 21.442°E Merikappelin muistomerkki.JPG
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[20] Vähärauma paikka tarkemmin Vähärauma 61.4943°N, 21.7208°E 1940-luku
Noormarkun punaisten muistomerkki[5] Noormarkun hautausmaa Noormarkku 61.5983°N, 21.8677°E 1946
Noormarkun sankarihautamuistomerkki[9] Noormarkun hautausmaa Noormarkku Erik Bryggman 1951
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki)[6] Reposaaren hautausmaa Reposaari 61.607°N, 21.4547°E Kalervo Kallio 1958 Nuorukainen ja ankkuri.JPG
Pois nukkuneiden muistolle[18] Reposaaren hautausmaa Reposaari 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG
Polyfonia[6] Eteläranta Linna 61.4902°N, 21.7978°E Eila Hiltunen 1987 Eila Hiltunen, Polyfonia, 1987.jpg
Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki[21] Kirjurinluoto (paikka tarkemmin) Kirjurinluoto 61.4919°N, 21.7934°E 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg
Porin entisten kirkkojen muistomerkki[7] Satakunnan museon edusta Keskusta 61.4898°N, 21.7914°E 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni Keskusta 61.4848°N, 21.7804°E Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG
Porin lyseon teloitusten muistomerkki[7] Porin Lyseon sisäpiha Keskusta 61.4884°N, 21.788°E Porin Lyseon muistomerkki.JPG
Porin palon 1852 muistolaatta[22] Porin Teatterin seinä Keskusta 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG
Porin portti[6] Eteläpuisto Karhunpää 61.4852°N, 21.7917°E Per Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG
Porin perinnetykki 76 K 02[23] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Keskusta 61.48°N, 21.7929°E 1990 Porin perinnetykki 76 K 02.JPG
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 11 (Porin Oluttehdas) Keskusta 1968 Porin triviaalikoulu.jpg
Porin työväentalon muistoreliefi[6] Annankatu 13 Keskusta Aarne Elomaa 1978
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki[24] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää Sofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG
Päivänkierto[6] Satakunnan keskussairaalan edusta Tiilimäki 61.4733°N, 21.7813°E Taiteilijaryhmä Ars Sata 1990
Porin raatihuoneen sinkkiveistokset[25] Raatihuone Keskusta 61.4896°N, 21.7938°E 1891 Raatihuoneen sinkkiveistokset.jpg
Raatihuoneenpuiston suihkulähde[26] Raatihuoneenpuisto Keskusta 61.4888°N, 21.7934°E Jaakko Laaksovirta 1938 Jaakko Laaksovirta Raatihuoneenpuiston suihkulähde 1938.jpg
Reposaaren sankarihautamuistomerkki[9] Reposaaren hautausmaa Reposaari 61.6085°N, 21.4515°E Irma ja Matti Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[5] Reposaaren hautausmaa Reposaari 61.6073°N, 21.4538°E Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG
Risto Rytin rintakuva[27] Puistojen risteys Teljä 61.4861°N, 21.7922°E Sofia Saari 2009 Sofia Saari Risto Rytin rintakuva 2009.jpg
Roar!!![28] Porilaistenkatu 2 Riihiketo Jussi TwoSeven 2015 Jussi TwoSeven Roar!! 2015.jpg
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden hautamuistomerkki[17] Käppärän hautausmaa Käppärä 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG
Rumpalipatsas[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7955°E Kauko Räike 1961 Rumpalipatsas, Pori.JPG
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto Reposaari 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto Reposaari 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG
Satakunnan karhu[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4893°N, 21.7937°E Emil Cedercreutz 1938 Emil Cedercreutz Satakunnan karhu 1938.jpg
Seinämaalaus[29] Gallen-Kallelankatu 6 Linna 61.4867°N, 21.7955°E m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus[30] Postitalo Linna 61.4876°N, 21.7991°E Otto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus Antinkatu 35 keskikaupunki Laura Lehtinen, Sara Multanen ja Maikki Rantala 2015 Laura Lehtinen Sara Multanen Maikki Rantala seinämaalaus Antinkatu 35 2015.jpg
Selim Palmgrenin rintakuva[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4884°N, 21.7936°E Lauri Leppänen 1955 Lauri Leppänen Selim Palmgrenin rintakuva 1955.jpg
Sori siitä 5. - 6.7.2014[31] Kirjurinluoto Kirjurinluoto tuntematon 2017
Sukkula[6] Pohjoisranta Isosanta 61.4921°N, 21.799°E Kain Tapper 1958
Summan taistelun muistomerkki[6] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Keskusta 61.4802°N, 21.7926°E Pentti Nykopp 1958 Pentti Nykopp Summan taistelun muistomerkki 1958.jpg
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[32] Ahlaisten hautausmaa Ahlainen Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta.jpg
Taiteen tammi[6] Keskusaukio Riihiketo 61.4815°N, 21.797°E Terho Sakki 1968 Terho Sakki Taiteen tammi 1968.jpg
Toisessa valossa[33] Porin keskustan uimahalli Keskusta 61.4802°N, 21.8064°E Laura Lilja 2012
Toriparlamentti[34] Kauppatori Keskusta 61.4866°N, 21.7972°E Pertti Mäkinen 2008 Pertti Mäkinen Toriparlamentti 2008.jpg
Torpedovene S2:n muistomerkki[6] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Wäinö Aaltonen 1930 Wäinö Aaltonen Torpedovene S2n muistomerkki 1930.jpg
Toverihaudan muistomerkki[5] Käppärän hautausmaa Käppärä 61.4876°N, 21.7594°E 1938
Tyttö, lintu ja kala[6] Käppärän hautausmaa Käppärä 61.4876°N, 21.7606°E Aimo Tukiainen 1954 Aimo Tukiainen Tyttö lintu ja kala 1954.jpg
Uimaan[6] Meri-Porin uimahalli Pihlava 61.5573°N, 21.5967°E Onni Kerola 1974/1986
Ukk'ram - Salaperäinen alus[35] Finbyyntie 18 Noormarkku Alvar Gullichsen 2015 Alvar Gullichsen Ukk ram – Salaperäinen alus 2015.jpg
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki[18] Reposaaren hautausmaa Reposaari Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG
Vaivaisukko[36] Noormarkun kirkko Noormarkku 61.5976°N, 21.8635°E Pauli Österlund 1950-luku
Vapaussodan muistomerkki[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna Emil Cedercreutz 1920
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki[37] Porin lentoasema Lentoasema 61.4688°N, 21.793°E Marko Tienhaara 2013 Vampire -muistomerkki.jpg
Vanhan Turuntien muistomerkki[38] Vanhan hautausmaan vierusta Keskusta 61.4847°N, 21.7769°E 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG
Vankileireillä kuolleiden SKP:n jäsenten hautamuistomerkki[32] Käppärän hautausmaa Käppärä SKP muistomerkki.JPG
Vetovoima[6][39] Raumansillan kupeessa Kirjurinluoto 61.4912°N, 21.7856°E Taiteilijaryhmä
Ynnä+
1999 (purettu 2014) Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki[32] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4892°N, 21.7998°E Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki, Pori.JPG
Voiton kivi[40] Isomäen jäähalli Isomäki 2013
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies)[6] Itäpuisto (paikka tarkemmin) Karhunpää 61.4854°N, 21.7959°E Kari Juva 2006
Äestäjä[6] Cygnaeuksen koulun puisto Riihiketo 61.482°N, 21.7902°E Emil Cedercreutz 1920 Emil Cedercreutz Äestäjä 1920.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Äestäjä (1912) Harjavalta. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 3.7.2016.
  2. Meritähti, Päivi: Porin rakastetuin patsas pakeni hulinaa – Maire tarkkailee tapahtumia katolta Yle, Uutiset, Kulttuuri. 13.7.2016. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 14.7.2016.
  3. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  4. https://hotarju.kuvat.fi/kuvat/Sankarihautausmaat/Ahlainen/ Juha Hotari, Ahlaisten kirkon sankarihaudat kesällä 2010
  5. a b c d e Työväenmuseo Werstas – Punaisten muistomerkit Viitattu 24.7.2013.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Veistosvaellus (PDF) Porin taidemuseo. Viitattu 24.7.2013.
  7. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  8. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  9. a b c d e Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä sotam ei löytynyt
  10. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  11. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  12. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  13. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  14. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  15. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  16. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  17. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  18. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  19. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  20. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  21. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  22. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  23. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  24. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 25.7.2013.
  25. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  26. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  27. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  28. Ryynänen, Riitta: Karhu nousi seinälle Porissa Maaseudun tulevaisuus. 27.8.2015. Viestilehdet Oy. Viitattu 18.5.2017.
  29. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  30. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  31. Vallin, Harri: Salaperäinen simpukkateos on taideopiskelijan salaa Poriin sijoittama lopputyö: ”Ettei vastaavaa koskaan tapahtuisi” Satakunnan Kansa. 18.4.2017. Alma Media. Viitattu 18.5.2017.
  32. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 25.7.2013.
  33. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  34. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  35. Porin taidemuseon vuosikertomus 2015 2015. Porin taidemuseo. Viitattu 19.5.2017.
  36. Vaivaisäijä Arhippa. Viitattu 25.7.2013.
  37. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  38. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  39. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan 15.4.2014. Satakunnan Kansa. Viitattu 31.5.2014.
  40. Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi 14.11.2013. Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]