Luettelo Porin patsaista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Porin patsaista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on lisäksi vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on myös sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai jonkin ulkopuolisen yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä. Luettelo ei ole täydellinen.

Julkiset veistokset, muistopatsaat, muistomerkit ja -laatat ja hautamuistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Kaupunginosa Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aalto[1] Kaupunginsairaalan piha Päärnäinen Paikkalinkki kohteeseen Aalto Eero Hiironen 1980
Ahlaisten sankarihautamuistomerkki[2] Ahlaisten hautausmaa Yrjö Rosola Ahlainen sh.JPG
Ahlaisten punaisten muistomerkki[3] Ahlaisten uusi hautausmaa 1940-luku
Ajan liekki[4] Pihlavan terveysasema Onni Kerola 2002
Akseli Gallen-Kallelan patsas[4] Pohjoispuisto Linna Paikkalinkki kohteeseen Akseli Gallen-Kallelan patsas Heikki Nieminen 1965
Ankkuri Reposaaren kirkon puisto 1800-luku/1925 Reposaaren ankkuri.JPG
Aurinkokello[5] Sibeliuspuisto Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 Aurinkokello, Sibeliuspuisto.jpg
Charlotta-sillan muistolaatta Porin silta 1966 Pori Charlotta muistolaatta.JPG
Eetu Salinin muistomerkki[4] Itäpuisto Karhunpää Paikkalinkki kohteeseen Eetu Salinin muistomerkki Aimo Tukiainen 1955
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki[6] Noormarkun Klubin puisto Anja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8 Emil von Qvantenin muistolaatta.JPG
F. A. Juseliuksen muistoreliefi[4] Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Kain Tapper 1961
Hacklinin sodassa upotettujen kauppalaivojen muistomerkki[2] Reposaaren kirkon puisto Wäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG
Hj. Nortamon patsas[4] Porin Teatterin seinusta Teljä Paikkalinkki kohteeseen Hj. Nortamon patsas Yrjö Liipola 1938/1946 Hj Nortamo patsas Pori.jpg
Hopeahäät[4] Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Heikki Konttinen 1976
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki[5] Porin lentoasema
Ihmiselämää-keramiikkareliefi[4] Sampolan palvelukeskus Kerttu Horila 1981
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta[7] Antinkatu 6 Linna Paikkalinkki kohteeseen Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta 2008 Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta.JPG
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki[8] Porin lentoasema 2009
Istuva poika[4] 400-vuotiskodin piha Kauko Räike 1959
Itkevä tyttö[4] Porin tyttölyseon piha Malminpää Paikkalinkki kohteeseen Itkevä tyttö Emil Cedercreutz 1928/2006
Juhana-herttuan patsas[9] Hallituskatu 9 Sofia Saari 2008 Juhana-herttua.JPG
Juhana-herttuan reliefi[9] Kaupungintalon sisäpiha Emil Cedercreutz 1931/2008
Kasvu[4] Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Terho Sakki 1974
Keihäänheittäjä
(Matti Järvinen)[4]
Porin stadionin pääsisäänkäynti Kalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG
Keski-Porin kirkon sankarihautamuistomerkki[4] Keski-Porin kirkon puisto Linna Paikkalinkki kohteeseen Keski-Porin kirkon sankarihautamuistomerkki Aimo Tukiainen 1952 Pori sh.JPG
Koliahteen joukkosurman muistomerkki[10] Koliahde (Yhdystie 2555)
Kompositio[4] Porin kaupunginkirjasto, sisätiloissa Teljä Paikkalinkki kohteeseen Kompositio Eero Hiironen 1976
Kultakäkönen (Karjalaan jääneiden muistomerkki)[4] Keski-Porin kirkon puisto Linna Aimo Tukiainen 1955 Kultakäkönen.JPG
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG
Kurki[4] Liinaharjan vanhainkoti Armas Hutri 1969
Kölvattnet (Vanavesi)[11] Mikaelsgården Pertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG
Lassilan sankarihautamuistomerkki (Isänmaan puolesta)[2] Lassilan hautausmaa Erik Bryggman 1951
Lattomeren sankarihautamuistomerkki[2] Lattomeren hautausmaa 1952
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[3] Lattomeren hautausmaa 1959
Lempi[12] Rosenlew-museon edusta Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg
Lokki[4] Porin taidemuseon edusta Linna Paikkalinkki kohteeseen Lokki Harry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG
Maire[13] Eetunaukio Kerttu Horila 2010 Maire.JPG
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki[14] Käppärän hautausmaa Kaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG
Meren kivet[15] Reposaaren hautausmaa Olavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG
Merikappelin muistomerkki[16] Kappeliluoto Merikappelin muistomerkki.JPG
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[17] Vähärauma 1940-luku
Noormarkun punaisten muistomerkki[3] Noormarkun hautausmaa 1946
Noormarkun sankarihautamuistomerkki[2] Noormarkun hautausmaa Erik Bryggman 1951
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki)[4] Reposaaren hautausmaa Kalervo Kallio 1958 Nuorukainen ja ankkuri.JPG
Pois nukkuneiden muistolle[15] Reposaaren hautausmaa 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG
Polyfonia[4] Eteläranta Linna Paikkalinkki kohteeseen Polyfonia Eila Hiltunen 1987
Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki[18] Kirjurinluoto 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg
Porin entisten kirkkojen muistomerkki[5] Satakunnan museon edusta 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG
Porin lyseon teloitusten muistomerkki[5] Porin Lyseon sisäpiha Porin Lyseon muistomerkki.JPG
Porin palon 1852 muistolaatta[19] Porin Teatterin seinä 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG
Porin portti[4] Eteläpuisto Karhunpää Paikkalinkki kohteeseen Porin portti Per Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG
Porin perinnetykki 76 K 02[20] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) 1990 Porin perinnetykki 76 K 02.JPG
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 11 (Porin Oluttehdas) 1968 Porin triviaalikoulu.jpg
Porin työväentalon muistoreliefi[4] Annankatu 13 Aarne Elomaa 1978
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki[21] Itäpuisto Sofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG
Päivänkierto[4] Satakunnan keskussairaalan edusta Taiteilijaryhmä Ars Sata 1990
Porin raatihuoneen sinkkiveistokset[22] Raatihuone 1891
Raatihuoneenpuiston suihkulähde[23] Raatihuoneenpuisto Jaakko Laaksovirta 1938 Pori town hall.jpg
Reposaaren sankarihautamuistomerkki[2] Reposaaren hautausmaa Irma ja Matti Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[3] Reposaaren hautausmaa Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG
Risto Rytin rintakuva[24] Puistojen risteys Sofia Saari 2009
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden hautamuistomerkki[14] Käppärän hautausmaa 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG
Rumpalipatsas[4] Itäpuisto Karhunpää Paikkalinkki kohteeseen Rumpalipatsas Kauko Räike 1961
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG
Satakunnan karhu[4] Raatihuoneenpuisto Linna Paikkalinkki kohteeseen Satakunnan karhu Emil Cedercreutz 1938 Satakunnan karhu.JPG
Seinämaalaus[25] Gallen-Kallelankatu 6 m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus[26] Postitalo Otto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG
Selim Palmgrenin rintakuva[4] Raatihuoneenpuisto Linna Paikkalinkki kohteeseen Selim Palmgrenin rintakuva Lauri Leppänen 1955
Vankileireillä kuolleiden SKP:n jäsenten hautamuistomerkki[27] Käppärän hautausmaa SKP muistomerkki.JPG
Sukkula[4] Pohjoisranta Isosanta Paikkalinkki kohteeseen Sukkula Kain Tapper 1958
Summan taistelun muistomerkki[4] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) Pentti Nykopp 1958
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[27] Ahlaisten hautausmaa
Taiteen tammi[4] Keskusaukio Riihiketo Paikkalinkki kohteeseen Taiteen tammi Terho Sakki 1968
Toisessa valossa[28] Porin keskustan uimahalli Laura Lilja 2012
Toriparlamentti[29] Kauppatori Pertti Mäkinen 2008
Torpedovene S 2:n muistomerkki[4] Reposaaren kirkon puisto Wäinö Aaltonen 1930 Torpedovene S2 muistomerkki.JPG
Toverihaudan muistomerkki[3] Käppärän hautausmaa 1938
Tyttö, lintu ja kala[4] Käppärän hautausmaa Aimo Tukiainen 1954 Tyttö. lintu ja kala.JPG
Uimaan[4] Meri-Porin uimahalli Onni Kerola 1974/1986
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki[15] Reposaaren hautausmaa Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG
Vaivaisukko[30] Noormarkun kirkko Pauli Österlund 1950-luku
Vapaussodan muistomerkki[4] Keski-Porin kirkon puisto Linna Emil Cedercreutz 1920
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki[31] Porin lentoasema Marko Tienhaara 2013 Vampire -muistomerkki.jpg
Vanhan Turuntien muistomerkki[32] Vanhan hautausmaan vierusta 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG
Vetovoima[4][33] Raumansillan kupeessa Kirjurinluoto Paikkalinkki kohteeseen Vetovoima Taiteilijaryhmä
Ynnä+
1999 (purettu 2014) Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki[27] Keski-Porin kirkon puisto Linna Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki, Pori.JPG
Voiton kivi[34] Isomäen jäähalli 2013
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies)[4] Itäpuisto Karhunpää Paikkalinkki kohteeseen Väinö Tannerin muistoreliefi Kari Juva 2006
Yli metsien ja merien[35] Porin kaupunginkirjasto Sandra Sitron 2008
Äestäjä[4] Cygnaeuksen koulun puisto Riihiketo Paikkalinkki kohteeseen Äestäjä Emil Cedercreutz 1920 Cygnaeuksen koulu (Pori).jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  2. a b c d e f Suomen sotamuistomerkit 1939–1945 Viitattu 24.7.2013.
  3. a b c d e Työväenmuseo Werstas – Punaisten muistomerkit Viitattu 24.7.2013.
  4. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag ah Veistosvaellus (PDF) Porin taidemuseo. Viitattu 24.7.2013.
  5. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  6. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  7. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  8. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  9. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  10. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  11. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  12. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  13. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  14. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  15. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  16. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  17. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  18. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  19. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  20. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  21. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 25.7.2013.
  22. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  23. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  24. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  25. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  26. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  27. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 25.7.2013.
  28. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  29. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  30. Vaivaisäijä Arhippa. Viitattu 25.7.2013.
  31. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  32. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  33. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan 15.4.2014. Satakunnan Kansa. Viitattu 31.5.2014.
  34. Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi 14.11.2013. Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2014.
  35. Raumars taiteilijavierailijaohjelma Viitattu 25.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]