Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Luettelo Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Porin kaupungin alueella julkisissa paikoissa sijaitsevia pysyviä patsaita, veistoksia, muistomerkkejä- ja laattoja sekä muita taideteoksia. Mukana on lisäksi vuosien 1918 ja 1939–1944 sotien hautamuistomerkkejä. Yksityishaudoilla olevia muistomerkkejä on myös sisällytetty luetteloon, mikäli ne ovat tunnetun taiteilijan töitä tai ovat jonkin yhteisön tai yhdistyksen pystyttämiä.

Luettelo liittyy Wikiprojektiin, jonka tavoitteena on koota yhtenäiset ja kattavat tiedot ja kuvat kaikista Suomen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä.

Porin julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sekä Porin, että kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin ensimmäinen julkinen veistos on vuonna 1920 paljastettu Äestäjä. Sitä pidetään Cedercreutzin merkittävänä teoksena.[1]

Porin patsaista näkyvä on myös Reposaaren kirkon puistossa vuonna 1930 paljastettu Wäinö Aaltosen Torpedovene S2:n muistomerkki. Sen jälkivalos paljastettiin myös Turussa vuonna 1967 nimellä Myrsky.

Eräs Porin sankaripatsaista on Aimo Tukiaisen laaja panoraaman kaltainen henkilösommitelma Keski-Porin kirkon lähellä (1952).

Porin maskotti on Kauko Räikeen vuonna 1961 paljastettu Rumpalipoika. Pertti Mäkisen komihenkinen Toriparlamentti (1992) on kokoontunut Porin kauppatorille ja Per Kirkebyn tiilirakenteinen Porin portti (1993) on Eteläpuistossa.

Porin seinämaalauksia ovat puolalaisen katutaiteilijan m-cityn nimetön teos Porin Gallen-Kallelankadulla vuodelta 2012 ja Otto Majan suuri seinämaalaus Seinämaalaus (2013) Postitalon seinässä. Kerttu Horilan Mairen (2010) viereen moni on asettunut istumaan ja se on tunnettu selfie-kaveri. Kesällä 2016 Maire nostettiin pois paikaltaan, suojaan töhrijöiltä.[2]

Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Googlen -kartalla
Näytä koordinaatit Bing-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Julkiset veistokset, muistopatsaat, muistomerkit ja -laatat ja hautamuistomerkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva
Aalto[3] Kaupunginsairaalan piha Päärnäinen 61.4859°N, 21.7692°E Eero Hiironen 1980
Ahlaisten sankarihautamuistomerkki[4] Ahlaisten hautausmaa 61.676°N, 21.6205°E Yrjö Rosola Ahlainen sh.JPG
Ahlaisten punaisten muistomerkki[5] Ahlaisten uusi hautausmaa 61.6786°N, 21.6166°E 1940-luku
Ajan liekki[6] Pihlavan terveysasema Pihlava 61.5588°N, 21.6122°E Onni Kerola 2002
Akseli Gallen-Kallelan patsas[6] Pohjoispuisto Linna 61.4873°N, 21.7927°E Heikki Nieminen 1965
Ankkuri Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E 1800-luku/1925 Reposaaren ankkuri.JPG
Aurinkokello[7] Sibeliuspuisto Itätulli 61.4841°N, 21.8041°E Poikien ammattikoulun oppilaat 1930 Aurinkokello, Sibeliuspuisto.jpg
Charlotta-sillan muistolaatta Porin silta Linna 61.4903°N, 21.7997°E 1966 Pori Charlotta muistolaatta.JPG
Eetu Salinin muistomerkki[6] Itäpuisto Karhunpää 61.485°N, 21.799°E Aimo Tukiainen 1955
Elin Danielson-Gambogin muistomerkki[8] Noormarkun Klubin puisto Finpyy 61.5921°N, 21.8764°E Anja Karkku-Hohti 2011 Elin Danielson-Gambogi muistomerkki Noormarkussa.jpg
Emil von Qvantenin muistolaatta Pohjoispuisto 8 Linna 61.4861°N, 21.7925°E Emil von Qvantenin muistolaatta.JPG
F. A. Juseliuksen muistoreliefi[6] Yrjönkatu 7:n porttikäytävä Linna 61.488°N, 21.7986°E Kain Tapper 1961
Hacklinin sodassa upotettujen kauppalaivojen muistomerkki[4] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Wäinö Aaltonen 1952 Hacklinin laivojen muistomerkki.JPG
Hj. Nortamon patsas[6] Porin Teatterin seinusta Teljä 61.4891°N, 21.7924°E Yrjö Liipola 1938/1946 Hj Nortamo patsas Pori.jpg
Hopeahäät[6] Päärnäisten sairaskodin sisäpiha Päärnäinen 61.4865°N, 21.7712°E Heikki Konttinen 1976
Hävittäjälentolaivue 21:n muistomerkki[7] Porin lentoasema 61.4687°N, 21.7916°E
Ihmiselämää-keramiikkareliefi[6] Kouvonraitti 5, Sampolan palvelukeskus Sampola 61.4664°N, 21.841°E Kerttu Horila 1981
Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta[9] Antinkatu 6 Linna 61.4886°N, 21.7968°E 2008 Ilkka Lipsasen syntymäkodin muistolaatta.JPG
Ilmavoimien Porin tukikohdan menehtyneiden lentäjien muistomerkki[10] Porin lentoasema 2009
Istuva poika[6] Päärnäistenkatu 26, 400-vuotiskodin piha Päärnäinen 61.4812°N, 21.7749°E Kauko Räike 1959
Itkevä tyttö[6] Porin tyttölyseon piha Malminpää 61.4851°N, 21.7868°E Emil Cedercreutz 1928/2006
Juhana-herttuan patsas[11] Hallituskatu 9a, Raatihuoneen edustalla Linna 61.4894°N, 21.7944°E Sofia Saari 2008 Juhana-herttua.JPG
Juhana-herttuan reliefi[11] Kaupungintalon piha, Selim Palmgrenin kadun puolella Linna 61.4887°N, 21.7946°E Emil Cedercreutz 1931/2008
Kasvu[6] Kasvihuoneenkatu 1-3, Uudenkoiviston vanhustentalon sisäpiha Uusikoivisto 61.4735°N, 21.8036°E Terho Sakki 1974
Keihäänheittäjä
(Matti Järvinen)[6]
Porin stadionin pääsisäänkäynti Isomäki 61.4756°N, 21.773°E Kalervo Kallio 1966 Keihäänheittäjä.JPG
Keski-Porin kirkon sankarihautamuistomerkki[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4889°N, 21.8°E Aimo Tukiainen 1952 Pori sh.JPG
Koliahteen joukkosurman muistomerkki[12] Koliahde (Yhdystie 2555) 61.5548°N, 21.8844°E
Kultakäkönen (Karjalaan jääneiden muistomerkki)[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna Aimo Tukiainen 1955 Kultakäkönen.JPG
Kuoppakaupungin muistolaatta Vesitorni 61.4848°N, 21.7804°E 2002 Kuoppakaupungin muistolaatta.JPG
Kurki[6] Liinaharjan vanhainkoti 61.4854°N, 21.7316°E Armas Hutri 1969
Kölvattnet (Vanavesi)[13] Mikaelsgården, Mikonkatu 20-22 Malminpää 61.4839°N, 21.7879°E Pertti Mäkinen 2009 Kölvattnet.JPG
Lassilan sankarihautamuistomerkki (Isänmaan puolesta)[4] Lassilan hautausmaa Erik Bryggman 1951
Lattomeren sankarihautamuistomerkki[4] Lattomeren hautausmaa 1952
Lattomeren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[5] Lattomeren hautausmaa 61.4067°N, 21.7795°E 1959
Lempi[14] Rosenlew-museon edusta Aittaluoto 61.4895°N, 21.8117°E Taideteollisen korkeakoulun opiskelijat 2008 Rosenlew-museo.jpg
Lokki[6] Porin taidemuseon edusta Linna 61.4902°N, 21.7945°E Harry Kivijärvi 1987 Lokki.JPG
Maire[15] Eetunaukio 61.4852°N, 21.7978°E Kerttu Horila 2010 Maire.JPG
Menehtyneiden kalastajien muistomerkki Reposaaren kalasatama 2010 Menehtyneiden kalastajien muistolle.JPG
Menneiden sukupolvien ja unohdettujen vainajien muistomerkki[16] Käppärän hautausmaa Kaj Nordman ja Unto Salo 1985 Menneiden aikojen muistomerkki.JPG
Meren kivet[17] Reposaaren hautausmaa Olavi Vaahtera ja Toivo Henriksson Meren kivet.JPG
Merikappelin muistomerkki[18] Kappeliluoto Reposaari 61.6291°N, 21.442°E Merikappelin muistomerkki.JPG
Neuvostosotilaiden hautamuistomerkki[19] Vähärauma 1940-luku
Noormarkun punaisten muistomerkki[5] Noormarkun hautausmaa 61.5983°N, 21.8677°E 1946
Noormarkun sankarihautamuistomerkki[4] Noormarkun hautausmaa Erik Bryggman 1951
Nuorukainen ja ankkuri (Werner Hacklinin hautamuistomerkki)[6] Reposaaren hautausmaa 61.607°N, 21.4547°E Kalervo Kallio 1958 Nuorukainen ja ankkuri.JPG
Pois nukkuneiden muistolle[17] Reposaaren hautausmaa 1993 Pois nukkuneiden muistolle Reposaaren hautausmaalla.JPG
Polyfonia[6] Eteläranta Linna 61.4902°N, 21.7978°E Eila Hiltunen 1987 Eila Hiltunen, Polyfonia, 1987.jpg
Porilaisen merenkulun ja satamien muistomerkki[20] Kirjurinluoto 61.4919°N, 21.7934°E 1994 Ankkuri Kirjurin kärjessä 2.jpg
Porin entisten kirkkojen muistomerkki[7] Satakunnan museon edusta 61.4898°N, 21.7914°E 1938 Entisten kirkkojen muistomerkki.JPG
Porin ilmavalvonnan 1939–1944 muistolaatta Vesitorni 61.4848°N, 21.7804°E Porin ilmavalvonnan muistolaatta.JPG
Porin lyseon teloitusten muistomerkki[7] Porin Lyseon sisäpiha 61.4884°N, 21.788°E Porin Lyseon muistomerkki.JPG
Porin palon 1852 muistolaatta[21] Porin Teatterin seinä 1967 Porin Palon muistolaatta.JPG
Porin portti[6] Eteläpuisto Karhunpää 61.4852°N, 21.7917°E Per Kirkeby 1993 Porin Portti.JPG
Porin perinnetykki 76 K 02[22] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) 61.48°N, 21.7929°E 1990 Porin perinnetykki 76 K 02.JPG
Porin triviaalikoulun muistolaatta Hallituskatu 11 (Porin Oluttehdas) 1968 Porin triviaalikoulu.jpg
Porin työväentalon muistoreliefi[6] Annankatu 13 Aarne Elomaa 1978
Porin VPK:n 150-vuotismuistomerkki[23] Itäpuisto Sofia Saari 2013 Porin VPK muistomerkki.JPG
Päivänkierto[6] Satakunnan keskussairaalan edusta 61.4733°N, 21.7813°E Taiteilijaryhmä Ars Sata 1990
Porin raatihuoneen sinkkiveistokset[24] Raatihuone 61.4896°N, 21.7938°E 1891 Raatihuoneen sinkkiveistokset.jpg
Raatihuoneenpuiston suihkulähde[25] Raatihuoneenpuisto 61.4888°N, 21.7934°E Jaakko Laaksovirta 1938 Pori town hall.jpg
Reposaaren sankarihautamuistomerkki[4] Reposaaren hautausmaa 61.6085°N, 21.4515°E Irma ja Matti Aaltonen 1951 Reposaaren sankarihauta.JPG
Reposaaren vakaumuksensa puolesta henkensä menettäneiden muistomerkki[5] Reposaaren hautausmaa 61.6073°N, 21.4538°E Reposaaren punaisten muistomerkki.JPG
Risto Rytin rintakuva[26] Puistojen risteys Teljä 61.4861°N, 21.7922°E Sofia Saari 2009
Rosenlewin tehtaiden pommituksessa kuolleiden hautamuistomerkki[16] Käppärän hautausmaa 1940 Grave of Rosenlew workers.JPG
Rumpalipatsas[6] Itäpuisto Karhunpää 61.4854°N, 21.7955°E Kauko Räike 1961 Rumpalipatsas, Pori.JPG
Reposaaren konepajan muistomerkki Eikanpuisto 2008 Reposaaren konepajan muistomerkki.JPG
Reposaaren loma-asuntomessujen muistolaatta Eikanpuisto 2008 Reposaaren asuntomessujen muistolaatta.JPG
Satakunnan karhu[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4893°N, 21.7937°E Emil Cedercreutz 1938 Satakunnan karhu.JPG
Seinämaalaus[27] Gallen-Kallelankatu 6 Linna 61.4867°N, 21.7955°E m-city 2012 Porin seinämaalaus.JPG
Seinämaalaus[28] Postitalo Linna 61.4876°N, 21.7991°E Otto Maja 2013 Otto Majan seinämaalaus.JPG
Selim Palmgrenin rintakuva[6] Raatihuoneenpuisto Linna 61.4884°N, 21.7936°E Lauri Leppänen 1955
Sukkula[6] Pohjoisranta Isosanta 61.4921°N, 21.799°E Kain Tapper 1958
Summan taistelun muistomerkki[6] Rautatienpuistokatu 7 (Summan puisto) 61.4802°N, 21.7926°E Pentti Nykopp 1958
Suojeluskuntalaisten ja lottien muistolaatta[29] Ahlaisten hautausmaa
Taiteen tammi[6] Keskusaukio Riihiketo 61.4815°N, 21.797°E Terho Sakki 1968
Toisessa valossa[30] Porin keskustan uimahalli 61.4802°N, 21.8064°E Laura Lilja 2012
Toriparlamentti[31] Kauppatori 61.4866°N, 21.7972°E Pertti Mäkinen 2008
Torpedovene S2:n muistomerkki[6] Reposaaren kirkon puisto Reposaari 61.6087°N, 21.4516°E Wäinö Aaltonen 1930 Torpedovene S2 muistomerkki.JPG
Toverihaudan muistomerkki[5] Käppärän hautausmaa 61.4876°N, 21.7594°E 1938
Tyttö, lintu ja kala[6] Käppärän hautausmaa Aimo Tukiainen 1954 Tyttö. lintu ja kala.JPG
Uimaan[6] Meri-Porin uimahalli 61.5573°N, 21.5967°E Onni Kerola 1974/1986
Ulkomaalaisten merimiesten hautamuistomerkki[17] Reposaaren hautausmaa Ulkomaalaisten merimiesten muistomerkki.JPG
Vaivaisukko[32] Noormarkun kirkko 61.5976°N, 21.8635°E Pauli Österlund 1950-luku
Vapaussodan muistomerkki[6] Keski-Porin kirkon puisto Linna Emil Cedercreutz 1920
Vampire-suihkuhävittäjien muistomerkki[33] Porin lentoasema 61.4688°N, 21.793°E Marko Tienhaara 2013 Vampire -muistomerkki.jpg
Vanhan Turuntien muistomerkki[34] Vanhan hautausmaan vierusta 61.4847°N, 21.7769°E 1997 Vanhan Turuntien muistomerkki.JPG
Vankileireillä kuolleiden SKP:n jäsenten hautamuistomerkki[29] Käppärän hautausmaa SKP muistomerkki.JPG
Vetovoima[6][35] Raumansillan kupeessa Kirjurinluoto 61.4912°N, 21.7856°E Taiteilijaryhmä
Ynnä+
1999 (purettu 2014) Vetovoima Kirjurinluodossa.jpg
Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki[29] Keski-Porin kirkon puisto Linna 61.4892°N, 21.7998°E Vienan-Karjalassa ja Aunuksessa kaatuneiden muistomerkki, Pori.JPG
Voiton kivi[36] Isomäen jäähalli 2013
Väinö Tannerin muistoreliefi (Valtiomies)[6] Itäpuisto Karhunpää 61.4854°N, 21.7959°E Kari Juva 2006
Yli metsien ja merien[37] Porin kaupunginkirjasto Sandra Sitron 2008
Äestäjä[6] Cygnaeuksen koulun puisto Riihiketo 61.482°N, 21.7902°E Emil Cedercreutz 1920 Äestäjä.JPG

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Äestäjä (1912) Harjavalta. Emil Cedercreutzin museo. Viitattu 3.7.2016.
  2. Meritähti, Päivi: Porin rakastetuin patsas pakeni hulinaa – Maire tarkkailee tapahtumia katolta Yle, Uutiset, Kulttuuri. 13.7.2016. Oy Yleisradio Ab. Viitattu 14.7.2016.
  3. Eero Hiirosen kotisivut Viitattu 24.7.2013.
  4. a b c d e f Suomen sotamuistomerkit 1939–1945 Viitattu 24.7.2013.[vanhentunut linkki]
  5. a b c d e Työväenmuseo Werstas – Punaisten muistomerkit Viitattu 24.7.2013.
  6. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac ad ae af ag Veistosvaellus (PDF) Porin taidemuseo. Viitattu 24.7.2013.
  7. a b c d Porin muistomerkkejä Viitattu 25.7.2013.
  8. Danielson-Gambogi sai muistomerkin Noormarkkuun 21.10.2011. Yle Uutiset. Viitattu 24.7.2013.
  9. Dannyn lapsuudenkoti Porissa sai muistolaatan 17.7.2008. Turun Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  10. 70 vuotta ensilennosta 2.9.2009. Uusi Pori. Viitattu 25.7.2013.
  11. a b Juhana-herttua saa patsaan ja reliefin Poriin 1.2.2008. Helsingin Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  12. "1918 lumi oli punaista" Blogspot.com/Reetta V. Viitattu 25.7.2013.
  13. Svenska Kulturfonden i Björneborg firade 90 år 10.11.2009. Yle Åboland. Viitattu 25.7.2013.
  14. Rosenlew-museon kotisivut Viitattu 25.7.2013.
  15. Meikkausta vaille valmis oleva Maire valloittaa Porin ensi viikolla 28.6.2010. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  16. a b Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Käppärän hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  17. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Reposaaren hautausmaa Viitattu 25.7.2013.
  18. Museoviraston kulttuuriympäristörekisteriportaali Viitattu 25.7.2013.
  19. Neuvostoarmeijan 319 sotilasta 16.5.2010. Geocaching.com. Viitattu 25.7.2013.
  20. Kokemäenjoen käyttötieto Viitattu 25.7.2013.
  21. Pori-seuran kuvagalleria Viitattu 25.7.2013.
  22. Porin seudun tykistökilta Viitattu 25.7.2013.
  23. Muistomerkki kääntää katseet 11.6.2013. Satakunnan Viikko. Viitattu 25.7.2013.
  24. Harvinainen operaatio: Porin raatihuoneen kattoveistokset jättävät vahtipaikkansa 15.3.2012. Yle Satakunta. Viitattu 25.7.2013.
  25. Porin kaupunki – Raatihuoneenpuisto Viitattu 25.7.2013.
  26. Mauno Koivisto paljastaa Rytin patsaan Porissa 12.5.2009. Savon Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  27. Porin keskustaan valtava seinämaalaus 12.4.2012. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  28. Paulig ja katutaiteilija Otto Maja yhteistyössä – Porin Postitalon seinä uusiksi! 14.7.2013. Paulig Café. Viitattu 25.7.2013.
  29. a b c Porin ev.lut. seurakuntayhtymä – Sankarihaudat Viitattu 25.7.2013.
  30. Liljan valoteos voittoon Porin uimahallin taidekisassa 29.11.2011. Satakunnan Kansa. Viitattu 25.7.2013.
  31. Toriparlamentti-patsas paljastetaan Porin Päivän lauantainaLaura 16.9.2008. Uusi Aika. Viitattu 25.7.2013.
  32. Vaivaisäijä Arhippa. Viitattu 25.7.2013.
  33. Suihkukoneaika alkoi Suomessa 60 vuotta sitten - Vampire palasi taivaalle 23.1.2013. Ilta-Sanomat. Viitattu 25.7.2013.
  34. Museovirasto – Vanhan Turuntien muistomerkki viitattu 26.7.2013.
  35. Ympäristötaideteos Vetovoima poistetaan 15.4.2014. Satakunnan Kansa. Viitattu 31.5.2014.
  36. Voiton kivi paljastettiin Porin Ässien mestaruuden kunniaksi 14.11.2013. Yle Uutiset. Viitattu 9.6.2014.
  37. Raumars taiteilijavierailijaohjelma Viitattu 25.7.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]