Luettelo Nurmeksen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Vie koordinaatit GeoJSON-muodossa

Luettelo Nurmeksen julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sisältää Nurmeksen kaupungissa olevat pysyvät patsaat, muistomerkit ja muistolaatat. Nurmekseen on liitetty Nurmeksen maalaiskunta ja Valtimo.

Luettelossa on pysyvästi julkisilla paikoilla olevia taideteoksia, muistomerkkejä ja muistolaattoja sekä hautausmailla olevia yleisiä muistomerkkejä ja patsaita. Luettelossa ei mainita rakennusten sisällä ja suljetuilla sisäpihoilla olevia julkisia teoksia eikä yksittäisten hautojen veistoksia. Teokset ovat luettelossa nimensä mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Sijaintipaikka on puiston, aukion, rakennuksen tai muun vastaavan nimi ja/tai katuosoite. Alue tarkoittaa kaupunginosaa/kunnanosaa, taajamaa, kylää, osa-aluetta tai asuinaluetta. Karttalinkki osoittaa teoksen sijaintipaikan kymmenien metrien tarkkuudella. Paljastusvuosi on teoksen julkistuksen tai paljastuksen vuosi sijaintipaikalla (suluissa on mainittu valmistumisvuosi, jos se poikkeaa huomattavasti paljastusvuodesta).

Julkinen teos Paikka Alue Kartalla Tekijä Paljastusvuosi Kuva WD
Elias Lönnrotin patsas[1] Elias Lönnrotin puisto, Nurmes-talon vieressä Nurmes 63.5493°N, 29.1278°E Cedercreutz, EmilEmil Cedercreutz 2003
Ilmapommituksen 23.1.1940 muistomerkki[2] Nurmeksen-, Tori-, Kirkko- ja Kaarlonkatujen rajaaman korttelin palokujalla, Nurmeksenkatu 22 Nurmes, keskusta 63.5431°N, 29.14°E 1960 Ilmapommituksen 23.1.1940 muistomerkki.jpg
Itäisen jääkärietapin 1915-1917 muistomerkki[3] Porokylänkatu 4 Nurmes, Porokylä 63.5547°N, 29.1162°E 1961 Itäisen jääkärietapin 1915-1917 muistomerkki.jpg
Laulupuu (P.J. Hannikaisen muistomerkki)[4] Kauppatori Nurmes, keskusta 63.5425°N, 29.1414°E Ryynänen, EevaEeva Ryynänen 1984
Maaemon syli[5] Nurmeksen vanha hautausmaa Nurmes 63.5529°N, 29.1208°E Jalava, VeikkoVeikko Jalava 1965
Mujejärviläisten evakkoon lähdön 1939-40 muistomerkki[6] Kuhmon- ja Mujejärventien risteyksen lähellä, Kuhmontie 397 Nurmes, Mujejärvi 63.837°N, 29.4644°E 2009 Mujejärvi evakot 1939-1940.jpg
Penskat lumisilla[7] Pohjois-Karjalan säästöpankki Valtimo Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1983
Runonlaulaja Ogoi Määräsen muistomerkki[8] Bomban talon edustalla, Suojärvenkatu 1 Nurmes 63.5336°N, 29.1715°E Martiskainen, TaistoTaisto Martiskainen 1981
Sankarihaudat 1939-1944, Höljäkkä[9] Höljäkän sankarihautausmaa, Mäntyläntie 9 Nurmes, Höljäkkä 63.4596°N, 29.4259°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1947 Höljäkän sh..jpg
Sankarihaudat, Nurmes[10] Nurmeksen sankarihautausmaa, Hurtantie 9 Nurmes 63.5528°N, 29.1207°E Haapasalo, AaroAaro Haapasalo 1977 Nurmes sankarimuistomerkki.JPG
Sankarihautojen muistomerkki, Valtiomo[11] Valtimon kirkon sankarihautausmaa, Kunnantie 6 Valtimo 63.6788°N, 28.8181°E Filén, EmilEmil Filén 1946 Valtimo sankarimuistomerkki.JPG
Siviilisotavankeudessa ja vankeuden rasituksiin myöhemmin kuolleiden muistomerkki[12] Bomban talon tsasounan luona, Suojärvenkatu 1 Nurmes 63.5326°N, 29.1683°E
Sotaanlähdön muistomerkki[13][14] Valtimon Kirkonkylän koulun puistikossa. Valtimo 63.6767°N, 28.8162°E 1989
Suvenkunto[7] Valtimo Ryynänen, EvaEva Ryynänen 1988
Vapaussodan muistomerkki sankarihaudat, Nurmes[15] Nurmeksen sankarihautausmaa, Hurtantie 9 Nurmes 63.5528°N, 29.1208°E Wirkkala, IlmariIlmari Wirkkala 1921 Nurmes 1918 muistomerkki 1.jpg
Vapaussodan muistomerkki, Valtimo[15] Valtimon kirkon sankarihautausmaa Valtimo 63.6788°N, 28.818°E 1926 Valtimo 1918 muistomerkki 1.jpg

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nurmes-talo Nurmes. Viitattu 14.12.2017.
  2. Ilmapommitukset 1939–1944, Nurmes; Suomen sotamuistomerkit 1939–1945
  3. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit, s. 97. Suomen sotilas, 1998. ISBN 9529872054.
  4. P.J.Hannikaisen Laulupuu -muistomerkkiä pystytetään nosturin avulla Nurmeksen kauppatorille Finna. Viitattu 14.12.2017.
  5. Kuvanveistäjä Veikko Jalavan "Maaemon syli" -veistos Finna. Viitattu 14.12.2017.
  6. Mujejärvvi kylat.fi.
  7. a b Eva Ryynänen: Tilaustyöt ja julkinen taide kuvataiteilijamatrikkeli. Viitattu 31.12.2017.
  8. Bomba ja nainen nimeltä Agafia "Ogoi" Iljantytär Määränen os. Härkin noidattaret.blogspot.com. 25.9.2016. Viitattu 2.6.2019.
  9. Nurmes, Höljäkän sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  10. Nurmes, Nurmeksen sankarihautausmaa; Sotasampo.fi
  11. Valtimo, Valtimon sankarihautausmaa Sotasampo. Viitattu 31.12.2017.
  12. Hyrsylän mutka 1939 sotamuistomerkit.fi. Viitattu 2.6.2019.
  13. Sotaanlähdön muistomerkki kunnostettiin Valtimolla (Kuva) Karjalainen. 2014. Viitattu 31.12.2017.
  14. Talvisodan muistolaatta Sotamuistomerkit. Viitattu 31.12.2017.
  15. a b Sirola, Anna: Puhukoon paatinen pylväs, s. 194, 203. Väyläkirjat, 2017. ISBN 978-952-7168-35-6.