Bomban talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bomban talo.

Bomban karjalaiskylä on karjalaista rakennus- ja ruokakulttuuria sekä perinteitä esittelevä matkailukohde Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa. Se sijaitsee Pielisen rannalla, noin kolmen kilometrin päässä Nurmeksen keskustasta. Nykyään Bomban alue on monipuolinen matkailukohde, jonka yhteydessä toimii muun muassa kylpylähotelli ja kesäteatteri. Lisäksi alueella järjestetään monenlaisia liikunnallisia ohjelmapalveluja. Karjalaiskylän keskus ja keskeisin nähtävyys on Bomban talo, joka on vuosina 19771978 matkailukohteeksi rakennettu suuri karjalaistyylinen hirsitalo.

Karjalaiskylän nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bomban talo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bomban talo edustaa perinteistä rajakarjalaista rakennustyyliä.

Bomban talo on kopio vuonna 1855 Jegor Bombin -nimisen miehen pojalleen Dmitri Jegorovitšille Suojärvellä rakennuttamasta talosta. Talo on rakennettu suurista ja pyöreistä tasapaksuisista hirsistä pitkin sulkanurkin ilman, että on käytetty yhtään rautanaulaa tai minkäänlaisia rautaisia sideosia. Aikoinaan talossa asui Bombinien suurperhe, ja kun Dmitri vuonna 1915 kuoli, maat jaettiin hänen viiden poikansa kesken. Vuonna 1934 talo purettiin, hirret pantiin viiteen kasaan ja arvalla valittiin, mikä kasa kullekin veljekselle tuli.

Vuonna 1960 esiintyi ensi kerran julkisuudessa ajatus talon uudelleenrakentamisesta. Hankkeen ensisijaisena viejänä oli Suojärven Pitäjäseura. Seura asetti vuonna 1974 talotoimikunnan tutkimaan uudelleenrakentamisen mahdollisuuksia ja seuraavana vuonna tehtiin päätös talon rakentamisesta. Vuonna 1976 hankkeeseen tuli mukaan Karjalan Liitto, ja samalla hanke laajeni kokonaisen perinteisen karjalaiskylän rakentamiseksi. Bomban talo ja kylä valmistuivat 1. elokuuta 1978. Bomban talon suunnittelivat alkuperäisrakennuksen pohjalta Vilho Suonmaa ja Jarmo Santala.

Nykyään Bomban talossa toimii karjalaista perinneruokaa tarjoava ravintola sekä oluttupa ja kesäterassi. Talon toiminnot ovat Pohjois-Karjalan Osuuskaupan omistuksessa.

Pyhän Sergei ja Herman Valamolaisten tsasouna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suojärven pitäjäseura aloitti tsasounan rakentamisen Bomban karjalaiskylään alueen muiden rakennustöiden yhteydessä. Tsasounan esikuvana toimi luovutetulle alueelle jäänyt Ägläjärven tsasouna ja sen piirsi arkkitehti Erkki Helasvuo. Hirret, joita rakentamiseen tarvittiin kaikkiaan 1500 metriä, saatiin lahjoituksena Ylä-Karjalan alueelta. Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Paavali vihki tsasounan käyttöön 17.9.1980. Kesäkuun 28. päivänä vietetään sen nimikkojuhlaa. Margit Lintu on maalannut tsasounan ikonit. Vuonna 1991 Suojärven pitäjäseura lahjoitti tsasounan Nurmeksen ortodoksiselle seurakunnalle, joka käyttää sitä jumalanpalveluksissaan.

Kylpylähotelli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bomban kylpylähotelli valmistui Pielisen rantaan 1991 ja laajennusosa 2008. Se tarjoaa vierailleen sauna- ja allasosastojen lisäksi myös erilaisia kauneus- ja hoitopalveluja sekä kuntosalin. Kylpylähotellissa on myös nykyaikainen ravintola ja kahvila.

Bomban kylpyhotelliin tehtiin lisää altaita ja saunamaailma, jotka valmistuivat kesällä 2017.[1] [2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]