Luettelo maiden korkeimmista kohdista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Havainnekuva maan korkeuseroista

Tämä on luettelo maiden korkeimmista kohdista. Järjestysnumero on vain itsenäisillä mailla. Epäitsenäisten alueiden korkein kohta on mainittu, mutta ei numeroitu.

Sijoitus Maa Korkein kohta Korkeus (m)
1 Nepalin lippu Nepal Mount Everest 8844–8850[1]
1 Kiina Mount Everest 8844–8850[1]
3 Pakistanin lippu Pakistan[2] K2 8611
4 Intia Kangchenjunga 8586
5 Bhutanin lippu Bhutan Gangkhar Puensum 7570
6 Tadžikistanin lippu Tadžikistan Qullai Ismoili Somonī 7495
7 Afganistanin lippu Afganistan Noshaq 7492
8 Kirgisia Džengiš Tšokusu 7439
9 Kazakstan Khan Tengri 7010
10 Argentiinan lippu Argentiina Aconcagua 6960
11 Chilen lippu Chile Ojos del Salado 6893
12 Perun lippu Peru Huascarán 6768
13 Bolivian lippu Bolivia Nevado Sajama 6542
14 Ecuadorin lippu Ecuador Chimborazo[3] 6267
15 Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat Mount McKinley 6194
16 Kanada Mount Logan 5959
17 Tansanian lippu Tansania Kibo Kilimanjarolla 5895
18 Myanmarin lippu Myanmar Hkakabo Razi 5881
19 Kolumbia Pico Cristóbal Colón 5775[4]
20 Venäjän lippu Venäjä Elbrus 5642
21 Meksikon lippu Meksiko Pico de Orizaba 5636
22 Iran Damavand 5610
23 Georgia Škhara 5201
24 Kenia Mount Kenya 5199
25 Turkin lippu Turkki Ararat 5137
26 Kongon demokraattinen tasavalta Margherita Peak Mount Stanleylla 5110
26 Ugandan lippu Uganda Margherita Peak Mount Stanleylla 5110
28 Venezuelan lippu Venezuela Pico Bolívar (La Columna) 4981
Etelämanner Vinsonin massiivi 4892
29 Indonesia Mount Carstensz (Puncak Jaya) 4884
30 Ranskan lippu Ranska[5] Mont Blanc 4810
30 Italia[5] Monte Bianco 4810
32 Uzbekistanin lippu Uzbekistan Nimetön huippu[6] 4643
33 Flag of Switzerland.svg Sveitsi Dufourspitze (Pointe Dufour) 4634
34 Etiopia Ras Dejen 4550
35 Ruandan lippu Ruanda Mount Karisimbi 4519
36 Papua-Uuden-Guinean lippu Papua-Uusi-Guinea Mount Wilhelm 4509
37 Azerbaidžanin lippu Azerbaidžan Bazardüzü 4485
38 Mongolian lippu Mongolia Hüiten-huippu 4374
39 Guatemala Volcán Tajumulco 4220
40 Marokon lippu. Marokko Jbel Toubkal 4165
41 Malesian lippu Malesia Gunung Kinabalu 4095
42 Armenian lippu Armenia Aragats 4090
43 Kamerun Fako Kamerunvuorella 4040
44 Taiwanin lippu Taiwan Yu Shan 3952
45 Costa Rican lippu Costa Rica Cerro Chirripó 3810
46 Itävalta Großglockner 3798
47 Japani Fuji 3776
48 Uuden-Seelannin lippu Uusi-Seelanti Aoraki/Mount Cook 3754
49 Espanjan lippu Espanja[7] Teide Teneriffalla, Kanariansaarilla 3718
Grönlannin lippu Grönlanti (Tanska) Gunnbjørn Fjeld 3700
50 Jemen Jabal an Nabi Shu'ayb 3666
51 Irak Cheekha Dar 3611
52 Lesotho Thabana Ntlenyana 3482
53 Panaman lippu Panama Volcan de Chiriqui 3475
54 Etelä-Afrikan lippu Etelä-Afrikka Mafadi 3450
55 Tšadin lippu Tšad Emi Koussi 3445
56 Sudanin lippu Sudan Kinyeti 3187
57 Vietnamin lippu Vietnam Fan Si Pan 3143
58 Turkmenistanin lippu Turkmenistan Gora Ayrybaba 3139
59 Saudi-Arabia Saudi-Arabia Jabal Sawda 3133[4]
60 Dominikaanisen tasavallan lippu Dominikaaninen tasavalta Pico Duarte 3098
61 Libanon Qurnat as Sawda' 3088
Réunion (Ranskan lippu Ranska) Piton des Neiges 3069
62 Eritrean lippu Eritrea Amba Soira 3018
63 Päiväntasaajan Guinean lippu Päiväntasaajan Guinea Pico Basile 3008
64 Algerian lippu Algeria Mount Tahat 3003
65 Malawin lippu. Malawi Sapitwa (Mount Mlanje) 3002
66 Brasilian lippu Brasilia Pico da Neblina 2994
67 Omanin lippu Oman Jabal Shams 2980
68 Itä-Timor Foho Tatamailau 2963
69 Saksan lippu Saksa Zugspitze 2962
70 Filippiinit Mount Apo 2954
71 Andorran lippu Andorra Coma Pedrosa 2946
Etelä-Georgia ja Eteläiset Sandwichsaaret (Iso-Britannia)[8] Mount Paget 2934
72 Bulgarian lippu Bulgaria Musala 2925
73 Kreikka Olympos 2919
74 Madagaskarin lippu Madagaskar Maromokotro 2876
75 Honduras Cerro Las Minas 2870
76 Slovenian lippu Slovenia Triglav 2864
77 Kap Verde Mount Fogo 2829
78 Laos Phou Bia 2817
79 Syyrian lippu Syyria Jabal el-Sheikh 2814
80 Albanian lippu Albania Korab 2764
80 Makedonian lippu. Makedonia Korab 2764
Heard ja McDonaldinsaaret (Australian lippu Australia)[9] Mawson Peak 2745
82 Pohjois-Korean lippu Pohjois-Korea Baekdu 2744
83 Guyana Mount Roraima 2734[4]
84 El Salvadorin lippu El Salvador Cerro El Pital 2730
85 Burundin lippu Burundi Kaakkoon Mount Hehasta 2684
86 Haiti Pic la Selle 2680
87 Flag of Kosovo.svg Kosovo[10] Gjeravica 2656
88 Slovakian lippu Slovakia Gerlachovský štít 2655
89 Egyptin lippu Egypti Katariinan vuori 2629
90 Angolan lippu Angola Morro de Môco 2620
91 Namibian lippu Namibia Königstein 2606
92 Liechtenstein Grauspitz 2599
93 Zimbabwen lippu Zimbabwe Mount Nyangani 2592
94 Thaimaan lippu Thaimaa Doi Inthanon 2565
95 Romanian lippu Romania Moldoveanu 2544
96 Montenegron lippu Montenegro Zla Kolata[11] 2534
97 Sri Lankan lippu Sri Lanka Pidurutalagala 2524
98 Puolan lippu Puola Rysy 2499
99 Norjan lippu Norja Galdhøpiggen 2469
100 Somalian lippu Somalia Shimbiris 2450
101 Nicaraguan lippu Nicaragua Mogoton 2438
102 Mosambikin lippu Mosambik Monte Binga 2436
103 Nigerian lippu Nigeria Chappal Waddi 2419
104 Bosnia ja Hertsegovinan lippu Bosnia ja Hertsegovina Maglić 2386
105 Komorit Le Kartala 2360
106 Portugalin lippu Portugali[12] Ponta do Pico, Pico-saarella Azoreilla 2351
107 Salomonsaarten lippu Salomonsaaret Mount Popomanaseu 2335
108 Sambian lippu Sambia Nimetön paikka, Mafinga Hills 2329
109 Libya Bikku Bitti 2267
110 Jamaika Blue Mountain Peak 2256
Ranskan Polynesian lippu Ranskan Polynesia (Ranska) Mont Orohena 2241
111 Israelin lippu Israel Har Meron tai Hermonvuori[13] 1208 tai 2236
112 Australian lippu Australia[14] Mount Kosciuszko 2228
113 Serbian lippu Serbia[10] Midžor 2169
114 Islannin lippu Islanti Hvannadalshnúkur 2110
115 Ruotsin lippu Ruotsi Kebnekaise 2104 [15]
116 Ukrainan lippu Ukraina Hoverla 2061
Flag of Saint Helena.svg Saint Helena (Iso-Britannia) Queen Mary's Peak Tristan da Cunhalla 2060
117 Djiboutin lippu Djibouti Mousa Ali 2028
118 São Tomé ja Príncipen lippu São Tomé ja Príncipe Pico de São Tomé 2024
119 Nigerin lippu Niger Mont Idoukal-n-Taghès 2022
120 Kuuba Pico Turquino 1974
121 Kypros Olympos 1951
122 Etelä-Korea Hallasan 1950
123 Sierra Leonen lippu Sierra Leone Mount Bintumani (Loma Mansa) 1948
124 Vanuatun lippu Vanuatu Mount Tabwemasana 1877
125 Swazimaan lippu Swazimaa Emlembe 1862
126 Samoan lippu Samoa Mauga Silisili (Savaii) 1857
127 Jordania Jabal Umm ad Dami 1854
128 Brunein lippu Brunei Bukit Pagon 1850
129 Kroatia Dinara 1831
130 Kambodža Phnum Aoral 1810
131 Norsunluurannikon lippu Norsunluurannikko Mont Nimba 1752
131 Guinea Mont Nimba 1752
Huippuvuoret (Norjan lippu Norja) Newtontoppen 1717
Uusi-Kaledonia (Ranskan lippu Ranska) Mont Panie 1628
133 Tšekin lippu Tšekki Sněžka 1602
134 Tunisian lippu Tunisia Jebel ech Chambi 1544
135 Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lippu Yhdistyneet arabiemiirikunnat Jabal Yibir 1527
136 Botswanan lippu Botswana Otse Hill 1491
Guadeloupe (Ranskan lippu Ranska) La Grande Soufrière 1484
137 Dominican lippu Dominica Morne Diablotins 1447
138 Liberia Mount Wuteve 1440
139 Keski-Afrikan tasavalta Mont Ngaoui 1420
Martiniquen lippu Martinique (Ranska) Montagne Pelee 1397
140 Iso-Britannia[8] Ben Nevis 1344
Puerto Ricon lippu Puerto Rico (Yhdysvallat) Cerro de Punto 1338
141 Suomen lippu Suomi Halti 1324[16]
141 Fidži Tomanivi 1324
143 Saint Vincent ja Grenadiinien lippu Saint Vincent ja Grenadiinit Soufrière 1234
144 Surinamen lippu Suriname Juliana Top 1230
145 Saint Kitts ja Nevisin lippu Saint Kitts ja Nevis Mount Liamuiga 1156
146 Malin lippu. Mali Hombori Tondo 1155
147 Belizen lippu Belize Doyle's Delight 1124
148 Gabon Mont Bengoué 1070
149 Bangladeshin lippu Bangladesh Mowdok 1052
150 Irlanti Carrauntoohil 1038
151 Tongan lippu Tonga Nimetön paikka Kao Islandilla 1033
152 Kongon tasavalta Mont Nabeba 1020
Länsiranta (Palestiinan lippu Palestiina) Tall Asur 1016
153 Unkarin lippu Unkari Kékes 1014
154 Togon lippu Togo Mont Agou 986
Amerikan Samoan lippu Amerikan Samoa (Yhdysvallat) Lata 966
Pohjois-Mariaanien lippu Pohjois-Mariaanit (Yhdysvallat) Nimetön paikka Agrihanilla 965
Hongkong (Kiina) Tai Mo Shan 958
155 Saint Lucian lippu Saint Lucia Mount Gimie 950
156 Trinidad ja Tobagon lippu Trinidad ja Tobago El Cerro del Aripo 940
157 Mauritanian lippu. Mauritania Kediet ej Jill 915
Montserratin lippu Montserrat (Iso-Britannia) Chances Peak 914
158 Seychellien lippu Seychellit Morne Seychellois 905
Färsaaret (Tanska) Slættaratindur 882
159 Ghana Mount Afadjato 880
Alankomaiden Antillien lippu Alankomaiden Antillit (Alankomaat) Mount Scenery Saban saarella 862
Ranskan Guayana (Ranskan lippu Ranska) Bellevue de l'Inini 851
160 Paraguayn lippu Paraguay Cerro Pero (Cerro Tres Kandu) 842
161 Grenada Mount Saint Catherine 840
162 Mauritiuksen lippu Mauritius Mont Piton 828
163 Mikronesian lippu Mikronesia Dolohmwar (Totolom) 791
Wallis  ja Futunan lippu Wallis ja Futuna (Ranska) Mont Singavi 765
164 San Marinon lippu San Marino Monte Titano 755
165 Burkina Fason lippu Burkina Faso Tena Kourou 749
Flag of the Falkland Islands.svg Falklandinsaaret (Iso-Britannia) Mount Usborne 705
166 Belgian lippu Belgia Signal de Botrange 694
Mayotten lippu Mayotte (Ranska) Benara 660
167 Beninin lippu Benin Mont Sokbaro 658
Cookinsaarten lippu Cookinsaaret (Uusi-Seelanti) Te Manga 652
Mansaaren lippu Mansaari (Iso-Britannia) Snaefell 621
168 Senegalin lippu Senegal Nimetön paikka lähellä Nepen Diakhaa 581
169 Luxemburg Kneiff 560
Brittiläisten Neitsytsaarten lippu Brittiläiset Neitsytsaaret (Iso-Britannia) Mount Sage 521
170 Uruguayn lippu Uruguay Cerro Catedral 514
Yhdysvaltain Neitsytsaarten lippu Yhdysvaltain Neitsytsaaret (Yhdysvallat) Crown Mountain 474
Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Länsi-Sahara Nimetön paikka 463
171 Moldovan lippu Moldova Dealul Bălăneşti 430
Gibraltarin lippu Gibraltar (Iso-Britannia) Rock of Gibraltar 426
Saint-Martin (Ranskan lippu Ranska) Pic Paradis 424
Guam (Yhdysvallat) Mount Lamlam 406
172 Antigua ja Barbudan lippu Antigua ja Barbuda Boggy Peak 402
Joulusaari (Australia) Murray Hill 361
Flag of the Pitcairn Islands.svg Pitcairn (Iso-Britannia) Pawala Valley Ridge 347
173 Valko-Venäjän lippu Valko-Venäjä Dzjaržynskaja Hara 346
174 Barbadoksen lippu Barbados Mount Hillaby 336
175 Alankomaiden lippu Alankomaat Vaalserberg 322
Norfolkinsaaren lippu Norfolkinsaari (Australia) Mount Bates 319
176 Viron lippu Viro Suur Munamägi 318
177 Latvia Gaizinkalns 312
178 Kuwait Nimetön paikka 306
179 Guinea-Bissaun lippu Guinea-Bissau Nimetön paikka maan koillisosassa 300
180 Liettua Aukštojas Hill 294
Saint-Barthélemyn lippu Saint-Barthélemy (Ranska) Morne du Vitet 286
181 Maltan lippu. Malta Ta'Dmejrek 253
182 Palaun lippu Palau Mount Ngerchelchuus 242
Flag of Saint-Pierre and Miquelon.svg Saint Pierre ja Miquelon (Ranska) Morne de la Grande Montagne 240
Aruban lippu Aruba (Alankomaat) Mount Jamanota 188
Macaon lippu. Macao (Kiina) Coloane Alto 172
183 Tanskan lippu Tanska Møllehøj 171
184 Singaporen lippu Singapore Bukit Timah 166
185 Monacon lippu Monaco Mont Agel 163
Flag of Jersey.svg Jersey (Iso-Britannia) Les Platons 143
186 Bahrainin lippu Bahrain Jabal ad Dukhan 122
Flag of Guernsey.svg Guernsey (Iso-Britannia) Le Moulin, Sark 114
Gaza (Palestiinan lippu Palestiina) Abu 'Awdah (Joz Abu 'Auda) 105
187 Qatarin lippu Qatar Qurayn Abu al Bawl 103
188 Kiribati Nimetön paikka Banaban saarella 81
Bermudan lippu Bermuda (Iso-Britannia) Town Hill 76
189 Vatikaanin lippu Vatikaanivaltio Monte Vaticano 76[4]
190 Naurun lippu Nauru Command Ridge 71
Flag of Niue.svg Niue (Uusi-Seelanti) Nimetön paikka lähellä Mutalaun kylää 68
Anguillan lippu Anguilla (Iso-Britannia) Crocus Hill, lähellä The Valleyta 65
191 Bahaman lippu Bahama Mount Alvernia Cat Islandilla 63
192 Gambia Nimetön paikka 53
Turks- ja Caicossaarten lippu Turks- ja Caicossaaret (Iso-Britannia) Blue Hills Providencialesin saarella 49
Caymansaarten lippu Caymansaaret (Iso-Britannia) The Bluff Cayman Bracin saarella 43
193 Marshallinsaarten lippu Marshallinsaaret Nimetön paikka Likiepin saarella 10
Kookossaaret (Australia) Nimetön paikka 5
Flag of Tokelau.svg Tokelau (Uusi-Seelanti) Nimetön paikka 5
194 Tuvalun lippu Tuvalu Nimetön paikka 5
195 Malediivien lippu Malediivit Nimetön paikka Villingili Islandilla Addun atollilla 2

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Korkeus vaihtelee tuoreissakin mittauksissa.
  2. Kashmirin osaa, joka sijaitsee etelän ja lännen suunnalla K2:sta, hallitsee Pakistan. Aluetta, joka sijaitsee pohjoiseen ja itään, hallitsee Kiina. Koko K2:n alue on Intian itselleen vaatima.
  3. Chimborazon huippu on etäisin piste maapallon keskipisteestä mitattuna.
  4. a b c d Mitä-Missä-Milloin 2008. Otava, 2007. ISBN 978-951-1-21207-2.
  5. a b Mont Blancin huipun omistus on kiistanalainen.
  6. Huipun koordinaatit ovat 38°56′51″N, 68°10′21″E ja se sijaitsee Gissar-vuoristossa. Ennen itsenäistymistä vuoren nimi oli Kommunistipuolueen 22. kongressin huippu.
  7. Espanjan korkein vuori mannermaalla on Mulhacén, 3479 m
  8. a b Korkein kohta Ison-Britannian varsinaisella alueella on Ben Nevis, 1344 m. Korkein kohta merentakaisilla alueilla on Mount Paget, 2934 m, Etelä-Georgiassa.
  9. Korkein kohta Australian mannermaalla on Mount Kosciuszko, 2228 m
  10. a b Kosovo on laskettu itsenäiseksi, vaikka kaikki maat eivät olekaan itsenäisyyttä vielä tunnustaneet.
  11. Montenegron virallinen väite, että Prokletijen vuoristossa sijaitseva Zla Kolata on korkeampi kuin Bjelić (Maja e Roshit) ja Bobotov Kuk, vahvistettiin GPS-mittauksella elokuussa 2007
  12. Korkein kohta Portugalin mannermaalla on Malhão da Estrela, 1991 m
  13. Israel on liittänyt itseensä Golanin kukkulat, johon kuuluu osa Hermon-vuoresta. Sen aluevaatimus on kuitenkin kiistanalainen eikä kansainvälinen yhteisö yleensä pidä aluetta Israeliin kuuluvana.
  14. Korkein kohta Australian alueella on Mawson Peak, 2745 m Heardinsaarella
  15. Dagens Nyheter 27-08-2008
  16. Suomen korkeus onkin 1324 metriä