Ohje:Sivujen arviointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuunKertaakaan arvioimattomasta sivusta kertova tiedote
Kertaakaan arvioimattoman sivun arviointilaatikko
Arvioitu artikkeli, jossa on tiedote siitä, että sivua on muokattu arvioinnin jälkeen
Tuoreet muutokset -lista jossa on arvioimattomia sivuja
Tarkkailulista, jossa on arviointia odottavia sivuja
Sivun arviointi versioiden erojen avulla
Vakautettu sivu, jossa on tiedote uusista muokkauksia
Arviointiloki

Sivujen arviointi eli artikkelien eri versioiden sekä niihin tehtyjen muutosten arviointi (seulonta) on suomenkielisessä Wikipediassa joulukuussa 2011 käyttöön otetun Merkityt versiot -tekniikan sovellus, jonka tarkoituksena on helpottaa sivuihin tehtyjen muutosten seurantaa. Tätä arviointia tekevät vakiokäyttäjät, joita kutsutaan seulojiksi. Wikipediassa on tällä hetkellä 808 seulojaa.

Arvoinnin tarkoitus on helpottaa eräiden sivujen sisältöön tehtävien muokkausten valvontaa siten, että muokkauksista voidaan helpommin seuloa esiin pahantahtoiset muokkaukset eli vandalismi.

Arvioinnilla ei oteta mitään kantaa sisällön tai yksittäisen muokkauksen laatuun, paikkansapitävyyteen, merkittävyyteen, neutraaliuteen tai tarkistettavuuteen – tätä varten ovat käytössä perinteiset keinot, kuten esimerkiksi merkittävyyskeskustelu, keskustelu sivun sisällöstä, lähdepyynnöt ja tietojen normaali poistaminen tai muokkausten kumoaminen. Tämä arviointi on myös täysin eri asia kuin artikkelien vertaisarviointi tai laatuluokittelu suositelluiksi, hyviksi tai lupaaviksi artikkeleiksi.

Arvioinnin suorittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kokonaan arvioimattomat sivut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivuilla, joita ei ole arvioitu kertaakaan, näkyy yläreunassa ilmoitus siitä, että sivu on arvioimaton. Tämänkaltainen sivu arvioidaan sivun alalaidasta löytyvällä arviointilaatikolla. Kokonaan arvioimattomat sivut näkyvät tuoreiden muutosten sivulla, omalla tarkkailulistalla ja linkitettyjen sivujen muutokset -toimintosivulla [arvioimaton sivu] -merkinnällä varustettuna. Lisäksi Luokka-sivujen yläreunassa on Arvioimattomat sivut -linkki, luokassa oleviin arvioimattomiin sivuihin.

Ensimmäinen arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun arvioit sivun ensimmäisen kerran, sinun on syytä lukea sen sisältö kokonaan läpi ja tarkistaa myös artikkelissa olevien viitteiden ja mallineiden tekstisisältö sekä kuvien asianmukaisuus. Tärkeää: Ensimmäisen arvioinnin pitää olla aivan erityisen huolellisesti tehty, koska sitä seuraavissa arvioinneissa silmäillään vain artikkeliin tehdyt muutokset ja samalla luotetaan siihen, että aikaisemmat arvioidut versiot ovat kunnossa tai että niissä olevat ongelmat on asianmukaisesti merkitty.

Ensimmäistä arviointia annettaessa ei kannata luottaa siihen, että artikkeli vaikuttaa olevan usean luotettavan käyttäjän tarkkailema tai että siihen tehdyt vandalismimuokkaukset on sivuhistorian perusteella nopeasti kumottu tai korjattu. Aikaisempi vandalismi on saattanut jäädä huomaamatta tarkkailijoilta, ja sen löytää yleensä vain, kun käy itse läpi koko sisällön huolellisesti. Ensimmäisessä arvioinnissa ei toisin sanoen tarkasteta vain viimeisimpiä muutoksia johonkin oletettuun hyvään versioon nähden vaan suhtaudutaan artikkeliin kuin se olisi aivan uusi, sellainen jota kukaan ei ole vielä katsonut.

Alla olevassa taulukossa näkyvät arvioinnin laatutasot ja niiden vaatimukset.

Odottavat muutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeleissa, joita on muutettu arvioinnin jälkeen, on yläreunassa ilmoitus siitä, että artikkelissa on muutoksia. Nämä artikkelit näkyvät myös tuoreissa muutoksissa, tarkkailulistalla ja luettelossa linkitettyjen sivujen muutoksista [odottavat muutokset] -linkillä varustettuna. Linkki johtaa sivulle, joka näyttää arvioimattoman ja arvioidun version väliset erot. Tällä sivulla käyttäjä voi hyväksyä kaikki tehdyt muutokset kerralla valitsemalla Hyväksy versio -vaihtoehdon tai hylätä muutokset.

Artikkeliin tehtyä muutosta ei pidä hyväksyä, jos käy ilmi että:

 1. muutos sisältää vandalismia tai muuta täysin merkityksetöntä sisältöä;
 2. muutos on selvä tekijänoikeuden loukkaus;
 3. muutos sisältää oikeustoimilla uhkailua, henkilökohtaisia hyökkäyksiä tai kunnianloukkauksen taikka
 4. muutos on vastoin käytäntöä, joka koskee artikkeleja elävistä henkilöistä.

Version hyväksyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jos päätät hyväksyä uusimman version, ota huomioon että samalla hyväksyt sen miten artikkeli on muuttunut edelliseen hyväksyntään nähden etkä vain tuoreinta muutosta. Jos haluat hyväksyä vain yhden tietyn version, sinun on valittava se erikseen artikkelin historiasta ja merkittävä se hyväksytyksi artikkelisivun lopusta löytyvällä arviointityökalulla.

Tärkeät periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 • On tärkeää muistaa, että muilla käyttäjillä ja lukijoilla on lähtökohtaisesti aina oikeus luottaa sinun tekemääsi arviointiin. Kun hyväksyt artikkelin tietyn version, sitä ei muiden seulojien tarvitse enää silmäillä.
 • Muista myös, että kun hyväksyt tehdyn muutoksen artikkelissa, jota ei ole aikaisemmin kertaakaan arvioitu, et hyväksy ainoastaan uusinta muutosta (kuten vanhassa muutostentarkastuksessa) vaan hyväksyt artikkelin koko sisällön ja vahvistat silmäilleesi sen kunnolla. Version hyväksyminen ensimmäisen kerran tarkoittaa, että artikkelin hyväksytyn version sisältö on kokonaisuudessaan katsottu.

Muutosten hylkääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikäli muutosta ja uusinta versiota ei voida hyväksyä, niin käyttäjällä on seuraavat vaihdoehdot toimia:

 • Muutoksen hylkääminen, joka johtaa sivulle joka näyttää eriteltynä kaikki arvioitavat muutokset. Voit hylätä kaikki muutokset yhdellä kertaa tai vaihtoehtoisesti voit tarkastella jokaista muutosta erikseen (ero)-linkin kautta ja hyväksyä tai hylätä ne yksitellen.
 • Muutoksen kumoaminen, joka tarkoittaa edellisen version avaamista muokattavaksi. Tällöin seulojan pitää erikseen hyväksyä tallennettu versio arvioiduksi sen jälkeen, kun tarvittavat muutokset sisältöön on tehty.
(Täysin selvän sotkemisen voivat palauttajat myös kumota palauta-toiminnolla, jolloin kumotaan kaikki edellisen käyttäjän tekemät peräkkäiset muutokset. Mikäli palautettu versio on ollut aikaisemmin arvioitu, niin tallennetusta versiosta tulee automaattisesti katsottu.)

Seulonnan sudenkuopat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Odottavien muutosten arvionnissa voi tehdä kahdenlaisia virheitä: tyypin 1 virhe on hyväksyä vandalismi, jolloin artikkeli huononee; tyypin 2 virhe on hylätä hyväntahtoiset muokkaukset, jolloin artikkeli ei ainakaan muutu paremmaksi. Tyypin 1 virhe aiheuttaa sotkujen lisääntymistä, tyypin 2 virhe estää artikkelin tiedon kehittymisen. On tärkeää tunnistaa, mikä on vandalismia ja mikä sen sijaan hyväntahtoinen muokkaus. Jos asia on epäselvä, kannattaa siirtyä seuraavaan muutokseen ja jättää arviointi muille.

Useiden muutosten arviointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huomautus: Kun arvioit artikkeliin tehtyjä useita muutoksia, ota huomioon että muutosten joukossa voi olla asiallisia muokkauksia, jotka ovat jääneet vandalismin jalkoihin. Älä perusta arviointiasi pelkästään siihen, mitä näkyy odottavien muutosten arviointisivulla.

 1. Tarkista artikkelin sivuhistoria riippumatta siitä, sisältääkö tarkastelemasi yksittäinen versio vandalismia vai ei.
 2. Jos kaikki muokkaukset ovat yhden käyttäjän tekemiä ja viimeisin muokkaus on vandalismia, on kohtuullista olettaa että kaikki tämän käyttäjän tekemät muokkaukset ovat vandalismia. Palaa arviointisivulle ja hylkää kaikki käyttäjän tekemät muokkaukset kerralla. Tällöin sivu palautetaan viimeisimpään vakaaseen versioon, joka on jo merkitty hyväksytyksi.
 3. Jos viimeisin muokkaus on asiallinen, voit arvioida tätä edeltävät muutokset valitsemalla ne artikkelin historiasta ja hyväksyä jokaisen muutoksen yksitellen tai hylätä vandalismimuokkaukset kerralla.
 4. Jos useampi käyttäjä on tehnyt muokkauksia jotka odottavat arviointia, sinun täytyy arvioida jokainen muokkaus erikseen artikkelin historian kautta. Kumoa yksitellen jokainen sellainen muokkaus, joka on vandalismia tai muuten selvästi epäasiallinen. Jokainen kumoaminen luo sivusta uuden version, joka merkitään sinun tekemäksesi mutta jota ei automaattisesti hyväksytä. Jätä hyvät muokkaukset paikoilleen äläkä arvioi niitä lainkaan. Mikäli kaikki odottavat muokkaukset ovat asiallisia, riittää että hyväksyt viimeisen version; sinun ei tarvitse erikseen yksitellen hyväksyä kaikkia muutoksia.
 5. Kun olet varmistunut siitä, että kaikki kelvottomat muokkaukset on kumottu, jäljellä ovat ainoastaan hyvät muokkaukset. Tarkista tällöin viimeisin odottava muokkaus ja varmista että olet poistanut kaiken vandalismin ja hyväksy sitten tämä viimeisin versio.
 6. Tällä tavalla toimimalla sivulla ei enää ole arviointia odottavia muutoksia.

Jos olet epävarma siitä, miten sinun pitäisi toimia, kysy neuvoa muilta seulojilta esimerkiksi kahvihuoneessa tai odota, että joku toinen seuloja arvioi muutokset.

Entisen arvioinnin poistaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kun artikkeliversio on kertaalleen arvioitu, niin arviointilaatikossa on mahdollisuus poistaa version arviointi. Tämän jälkeen sen voi arvioida uudelleen. Arvioinnin poistaminen kohdistuu vain yhteen versioon kerrallaan eikä siten vaikuta sivun muihin arviointimerkintöihin. Jos poistat jonkun muun tekemän arvioinnin, kirjoita kommenttikenttään poistamisen syy.

Version arvointia ei pitäisi yleensä poistaa, paitsi jos haluat korjata oman arviointivirheesi. Jos olet sitä mieltä, että jonkun toisen seulojan arvioima versio on huono, sinun tulisi tässä tapauksessa korjata tai merkitä versiossa olevat virheet muokkaamalla artikkelia. Jos olet sitä mieltä, että tiettyä versiota ei olisi alun perin pitänyt hyväksyä lainkaan, voit tarpeen vaatiessa keskustella asiasta alkuperäisen arviomerkinnän tehneen seulojan kanssa.

Automaattisesti katsottujen versioiden automaattista arviomerkintää ei yleensä pidä poistaa ollenkaan, siinäkään tapauksessa että muutos on vandalismia. Tämä johtuu siitä, että poistamisesta ei ole mitään erityistä hyötyä, sillä se ainoastaan poistaa [automaattisesti katsottu] -merkinnän artikkelihistoriasta eikä korjaa artikkelissa olevia virheitä. Sitä vastoin merkintä on hyödyllinen silloin kun jälkikäteen käydään läpi sitä, miten virhe on päätynyt artikkeliin.

Arviointien seuraaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lista artikkeleista joita ei ole arvioitu kertaakaan punaisella korostettuna sen mukaan onko sivu jonkun aktiivikäyttäjän tarkkailulistalla vai ei. Vain ylläpitäjät saavat tiedon, että sivu on tarkkailematon.

Arviointeja, arviointia odottavia sivuja ja tilastoja arvioinneista löytää seuraavilla työkaluilla:

Listaa mielivaltaisessa järjestyksessä kaikki arvioidut-sivut. Toiminnolla voi listata myös tietyn sivun arvioidut versiot. [1]
Listaa kaikki arvioimattomat sivut. Hakua voi rajoittaa nimiavaruuden ja luokan avulla. Jokaisessa luokassa on näkyvissä seulojille linkki "Arvioimattomat sivut", jonka valitsemalla näkee luokan kaikki arvioimattomat sivut. Toiminto korostaa artikkeleita vaaleanpunaisen eri sävyillä. Sivun jäljessä oleva päivämääräluku kertoo, kuinka kauan on kulunut artikkelin luomishetkestä. Kun sivun yksikin versio arvioidaan kerran, artikkeli poistuu tältä listalta.
Värikoodit: Vaaleanpunaisen värin eri sävyillä merkitään arvioimattomat sivut riippuen siitä kuinka vanha sivu on eli kuinka kauan se on ollut arvioimatta.
Sivulla on listaus artikkeleista, jotka on kertaalleen arvioitu, mutta arvioinnin jälkeen on tullut uusia muokkauksia. Luokkasivuilla on seulojille näkyvissä linkki toimintoon, joka näyttää luokan artikkeleiden odottavat muutokset. Hakua voi rajata nimiavaruuden, laatutason (vakaa, katsottu tai laadukas), luokan ja oman tarkkalulistan mukaan.
Värikoodit: Jos odottava muutos on merkitty hailakan oranssilla pohjavärillä, se tarkoittaa että kyseinen artikkeli ei ole kenenkään aktiivisen käyttäjän tarkkailulistalla (tarkkailematon).
Automaattisesti päivittyvää tilastoa arvioinneista. Tilasto päivittyy muutaman päivän välein.
Seulojat ja automaattiseulotut käyttäjät

Symbolit ja värit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laatutasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sivujen arviointikäyttöliittymä määrittelee kolme erilaista laatutasoa artikkeleille: Arvioimaton, Katsottu ja Laadukas. Mikäli artikkeli on kertaalleen arvioitu ja siitä on olemassa uusia arvioimattomia versioita, niin version laatutaso ilmenee sivun alussa olevasta tietolaatikosta.

 • Arvioimaton Arvioimaton = artikkelia tai sen yksittäistä versioita ei ole arvioitu lainkaan taikka version aikaisempi arviointi on poistettu.
 • Katsottu Katsottu = seuloja on katsonut artikkelin läpi ja arvioinut sen sisällön sellaiseksi, että versio on merkitty arviointitasolle Tila: Silmäilty tai Kunnossa. Kun tällaiseen katsottuun versioon tehdään muutoksia, muutokset näkyvät erikseen odottavina muutoksina ja artikkelin katsottu versio näkyy vakaana versiona.
 • Laatutaso Katsottu sisältää arviointitasot (1) silmäilty ja (2) kunnossa.
 • Laadukas Laadukas = artikkelin versio on hyväksytty arviointitasolle Tila: Hyvin lähteistetty.
 • Laatutaso Laadukas sisältää arviointitason (3) hyvin lähteistetty.


Laatutasot taulukkomuodossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tasojen on tarkoitettu olevan kumulatiivisia siten, että korkeammalle arviointitasolle arvioidut versiot sisältävät aina alemman tason kriteerit.
Laatu- ja arviointitasot
Laatutaso   Arviointitaso
Tila
Merkintä 1
(versioiden väliset erot)
Merkintä 2
(sivuhistoriassa)
Käyttäjätaso Tason kuvaus
Laadukas
 Quality  FlaggedRevs-3-1.svg 
 3 Hyvin lähteistetty  
[laadukas versio]
[hyväksynyt ••••••]
[automaattisesti hyväksytty] 
Seuloja
(botti)
Artikkeli tai sen arvioitava versio on pääosin lähteistetty;
lähteet vaikuttavat olevan aiheeseen liittyviä ja asiallisia.
(Versio täyttää myös kaikki alempien tasojen vaatimukset.)
Katsottu
 Checked  FlaggedRevs-2-1.svg 
 2 Kunnossa
[katsottu versio]
[katsonut ••••••]
[automaattisesti katsottu]
Seuloja
(botti)
Artikkeli näyttää normaalilta Wikipedia-artikkelilta. Tämä versio on
muodoltaan ja rakenteeltaan kunnossa eli pääosin tyylioppaan mukainen.
(Lisäksi versio täyttää myös alemman tason vaatimukset.)
Katsottu
 Checked  FlaggedRevs-2-1.svg 
 1 Silmäilty
[katsottu versio]
[katsonut ••••••]
[automaattisesti katsottu]
Seuloja
Automaattiseulottu 
Artikkeli tai siihen tehty muokkaus vaikuttaa asialliselta,
ja tämä versio ei sisällä vandalismia tai sotkuja.
Automaattiseulottujen muokkaukset merkitään tälle tasolle.
Uusin versio
 Pending changes FlaggedRevs-1-1.svg 
 0   (Puutteellinen)
[odottaa arviointia]
[odottaa arviointia] Arviointitasoa "puutteellinen" ei voi käsin asettaa,
koska järjestelmä antaa tason odottaville muutoksille.
Arvioimaton
Unchecked  FlaggedRevs-1-1.svg
(ei arvioitu)
[arvioimaton versio]
Kokonaan arvioimattomat sivut/versiot.
Huomaa, että mallinetta, tiedostoa tai ohjaussivua ei tule arvioida laadukkaaksi (hyvin lähteistetty), koska niissä ei ole lähteitä. Tällaiset sivut kannattaa merkitä vain silmäillyiksi.

Artikkelin historia ja käyttäjän muokkaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkelihistoria -työkalu jossa on oranssilla arviointia odottavat versiot, sinisellä arvioidut versiot ja valkoisella kokonaan arvioimattomat.

Artikkelin historiasivulla näkyy tieto siitä, onko artikkeliversio arvioitu, kuka sen on arvioinut ja onko arviointi tapahtunut automaattisesti. Sanalla artikkeli voidaan tässä luettelossa tarkoittaa myös mallinetta tai tiedostoa.

Sivujen historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Arvioimaton Oranssilla pohjalla olevat versiot odottavat arviointia, ja niiden ohessa on teksti [odottaa arviointia].
 • Katsottu Sinisellä pohjalla olevat versiot ovat katsottuja, ja niiden ohessa on teksti [katsonut NN] tai [automaattisesti katsottu].
 • Laadukas Vaaleanvihreällä pohjalla olevat versiot ovat laadukkaita, ja niiden ohessa on teksti [hyväksynyt NN] tai [automaattisesti hyväksytty].
 • Ilman erityistä pohjaväriä olevat versiot ovat
  • joko arvioitujen versioiden välissä olevia arvioimattomia versioita tai
  • artikkelien versioita ennen ensimmäistä arviointimerkintää.
  • Sellaisilla sivuilla, jotka eivät ole seulonnan piirissä, kaikki versiot ovat ilman pohjaväriä, koska niitä ei voi arvioida.

Käyttäjän oma muokkaushistoria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjän omien muokkausten listassa voi esiintyä viisi erilaista värimerkintää (neljä erilaista pohjaväriä sekä ilman pohjaväriä olevat versiot).

 1. Hailakan oranssilla pohjalla olevat versiot tarkoittavat muutoksia sellaisiin artikkeleihin, joita ei ole kertaakaan arvioitu.
  • Kun tämä kyseinen versio myöhemmin arvioidaan ensimmäisen kerran, version pohjaväri muuttuu hailakansiniseksi tai vaaleanvihreäksi riippuen siitä, onko kyseinen muokkaus arvioitu tasolle katsottu (sininen) vai laadukas (vihreä).
  • Jos kyseinen muokkaus ei ole artikkelin viimeisin versio, niin mikäli seuloja arvioi ainoastaan viimeisimmän version eikä juuri tätä käyttäjän tekemää muokkausta, tämä muokkaus muuttuu värittömäksi eli sillä ei silloin ole lainkaan korostavaa pohjaväriä (ks. kohta 5 b). Toisin sanoen, kun artikkelin nykyinen versio arvioidaan, käyttäjän muokkaushistoriassa olevat siihen tehdyt vanhat muokkaukset muuttuvat hailakanoranssista värittömiksi. Vain jos tällainen vanha versio käydään erikseen arvioimassa, se saa vaaleansinisen tai -vihreän pohjavärin, ei muuten.
 2. Oranssilla pohjalla olevat versiot tarkoittavat arvioituihin artikkeleihin tehtyjä muutoksia, jotka vielä odottavat seulojan tekemää arviointia.
 3. Hailakansinisellä pohjalla olevat versiot tarkoittavat arvioituihin artikkeleihin tehtyjä muutoksia, jotka on arvioitu laatutasolle katsottu (silmäilty tai kunnossa).
 4. Vaaleanvihreällä pohjalla olevat versiot tarkoittavat arvioituihin artikkeleihin tehtyjä muutoksia, jotka on arvioitu laatutasolle laadukas (hyvin lähteistetty).
 5. Ilman erityistä pohjaväriä olevat versiot tarkoittavat seuraavia asioita:
  a) Muokkaus on tehty sellaiseen nimiavaruuteen, joka ei ole seulonnan piirissä (esimerkiksi kaikki keskustelusivut, Wikipedia-sivut tai luokat).
  b) Arvoituihin artikkeleihin tehdyt versiot, joita ei ole arvioitu. Kun artikkeliin tehdään useita muutoksia tiheään tahtiin, seulojat yleensä hyväksyvät ainoastaan viimeisimmän version, jolloin se muuttuu vaaleansiniseksi ja sitä edeltävät, samaan artikkeliin tehdyt muokkaukset jäävät käyttäjän omassa muokkaushistoriassa ilman erityistä pohjaväriä. Tämä siis tarkoittaa, että juuri kyseistä muokkausta ei ole erikseen arvioitu, vaikka artikkeliin myöhemmin käyttäjän itsensä tai jonkun muun tekemä muokkaus on arvioitu.

Tuoreet muutokset ja tarkkailulista[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tarkkailu- ja tuoreet muutokset -listoilla näkyy seulojille tieto siitä odottaako artikkeli toimenpiteitä.

 • [arvioimaton] = Sivu on kokonaan arvioimaton.
 • [odottavat muutokset] = Sivulla on uusia muutoksia, jotka odottavat arviontia. Linkistä pääsee arvioimaan kaikki odottavat muutokset, jotka on tehty edellisen arvioidun version jälkeen.

Miten päästä arvioijaksi eli seulojaksi?[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso miten pääset seulojaksi.

Sivujen vakauttaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]