Wikipedia:Vertaisarviointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Suositellun artikkelin kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
 1. Uusi luettelo
 2. Luettelon muokkaus
 3. Suositellun luettelon kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää kahteen viikkoon.

Artikkelien tietosisällön vertaisarviointi koskee artikkelien laatua. Tämä laatuarviointi on kokonaan eri asia kuin joulukuun 2011 alussa suomenkielisessä Wikipediassa käyttöön otettu artikkelien yksittäisten versioiden arviointi eli seulonta, jolla pyritään helpottamaan vandalismin torjuntaa.

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyynnön tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkeli voi kuitenkin vielä kaivata viimeistelyä ennen kuin se voi päästä suositelluksi artikkeliksi.
 • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta.
 • Liitä uusi pyyntö aina listan ylimmäksi.
 • Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotuksien mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
 • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
 • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
 • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vertaisarvioinnin voi päättää kahden viikon jälkeen siirtämällä artikkeli suositeltu artikkeli-, suositeltu luettelo- tai hyvät artikkelit -äänestykseen.
 • Artikkelia ei tarvitse siirtää äänestykseen määräajan täytyttyä. Kun arviointipyyntö on ollut kaksi viikkoa ilman uusia kommentteja, on arviointi kuitenkin syytä päättää.
 • Arvioinnin päätyttyä pyyntö vastauksineen arkistoidaan artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi yhdenvertaisuuden vuoksi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi selkeyden vuoksi käyttää apuna myös {{Arkistoitu osa}}-mallinetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointipyynnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfa Centauri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muokkailin tätä artikkelia melko pitkälle keväällä, vaikka tekemistä vielä onkin. Parannusehdotuksia ja kommentteja kaivattaisiin, kyseessä siis Aurinkoa lähin tähtijärjestelmä. --Tiiliskivi (keskustelu) 30. syyskuuta 2014 kello 21.51 (EEST)

Johdantoa voisi parantaa, mutta se kannattaa varmaan tehdä vasta lopuksi (esimerkiksi minusta vähän hassusti sanottu, että AC on tähti...Ei se ookaan tähti vaan kaksoistähti). Jotenkin toi ominaisuudet-osio tuntuu lyhyeltä, vaikka en mä yhtään tiedä, mitä sinne pitäisi lisätä. Ominaisliikkeestä ei taideta hirveästi puhua, vaikka enwikissä on siitä pitkähkö osio. Lisäksi jonkinlainen kulttuuriviite osio näin Civilization-pelisaagan fanina tulee myös mieleen, sillä tuo taitaa läheisyytensä ja kirkkautensa takia inspiroinut monia ihmisiä. Mitä muuten tarkoittaa "Toisin kuin monet taivaan tunnetuimmista tähdistä, Alfa Centauria ei tunneta parhaiten jollain erityisellä nimellä"? Hyvä alkuhan tämä on jo. Tai ainakin lupaavaksi menisi varmaan jo nyt, mutta jatkotasoille tarvinnee hieman työtä. --PtG (keskustelu) 1. lokakuuta 2014 kello 18.56 (EEST)

Vaajakosken historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli sisältää tekstiä, joka on siirretty Vaajakoski-artikkelista, joka on suositeltu artikkeli. Tätä artikkelia ei kai kuitenkaan voi viedä suoraan äänestykseen, joten vertaisarvoidaan ensin, onko siinä mitään puutteita tai korjattavaa.--Vesahjr (keskustelu) 23. syyskuuta 2014 kello 20.26 (EEST)

Johdanto: pitäisi olla tiivistelmä artikkelista. Nykyinen johdanto vain määrittelee, mikä Vaajakoski on. Rakenne: suurin osa artikkelista on otsikon Historiaa alla, vaikka koko artikkeli käsittelee historiaa. "Vaajakosken rautatieasema oli aiemmin vilkas tavaraliikennepaikka, mutta se on hiljentynyt." Kuinka paljon liikennettä oli ennen ja paljonko nykyään? Lähde? – Kuohatti 23. syyskuuta 2014 kello 21.09 (EEST)
Vettä ei muuten näy yhdessäkään kuvassa. Olisi hyvä saada kuva, josta saisi vähän tarkemman käsityksen teollisuusalueesta kuin tuosta johdantokuvasta. Vaikkapa sen tyylinen kuin Museoviraston sivun keskimmäinen kuva? – Kuohatti 30. syyskuuta 2014 kello 14.14 (EEST)