Wikipedia:Vertaisarviointi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tie suositelluksi artikkeliksi
 1. Uusi artikkeli
 2. Artikkelin muokkaus
 3. Suositellun artikkelin kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu artikkeli -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu artikkeli

Suositellusta artikkelista voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tie suositelluksi luetteloksi
 1. Uusi luettelo
 2. Luettelon muokkaus
 3. Suositellun luettelon kriteerit
 4. Vertaisarviointi (2 viikkoa)
 5. Suositeltu luettelo -äänestys (2 viikkoa)
 6. Cscr-featured.svg Suositeltu luettelo

Suositellusta luettelosta voidaan
äänestää uudestaan
(2+2 viikkoa)

Tällä sivulla Wikipedian käyttäjät voivat pyytää vertaisarviointeja erityisen paljon muokkaamilleen artikkeleille. Vertaisarvioinnin tärkein tavoite on artikkelien laadun parantaminen. Arvioinnin aikana on tarkoitus saada muilta käyttäjiltä niin paljon palautetta ja parannusehdotuksia, että artikkelilla olisi lopulta hyvät mahdollisuudet päästä suositeltujen artikkelien tai suositeltujen luetteloiden joukkoon.

Ennen kuin artikkeli voidaan asettaa ehdolle suositelluksi artikkeliksi tai luetteloksi, sen tulee olla vertaisarvioinnissa vähintään kaksi viikkoa. Vertaisarvioinnin kestolla ei ole takarajaa, mutta arvioinnin voi kuitenkin päättää, kun palautteen mukaiset lisäykset ja korjaukset on tehty, eikä uusia parannusehdotuksia ole tullut enää kahteen viikkoon.

Artikkelien tietosisällön vertaisarviointi koskee artikkelien laatua. Tämä laatuarviointi on kokonaan eri asia kuin joulukuun 2011 alussa suomenkielisessä Wikipediassa käyttöön otettu artikkelien yksittäisten versioiden arviointi eli seulonta, jolla pyritään helpottamaan vandalismin torjuntaa.

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyynnön tekeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Kuka tahansa voi esittää pyynnön vertaisarvioinnille tällä sivulla. Artikkelin, jolle tätä laatuarviointia pyydetään, tulisi olla jo pitkähkö, usean kappaleen mittainen. Artikkeli voi kuitenkin vielä kaivata viimeistelyä ennen kuin se voi päästä suositelluksi artikkeliksi.
 • Jos mahdollista, erittele ne kohdat, jotka mielestäsi eniten kaipaavat parannusta.
 • Liitä uusi pyyntö aina listan ylimmäksi.
 • Ole valmis muokkaamaan artikkelia esitettyjen ehdotuksien mukaisesti, jotta ehdotuksista todella olisi hyötyä.
 • Liitä artikkeliin vertaisarviointimalline {{vertaisarviointi}}. Se näyttää sivulla tällaiselta:

Kuinka pyyntöön vastataan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tutki alla olevaa listaa artikkeleista, ja valitse mieleisesi. Käy lukemassa artikkeli, ja pohdi, mitä asioita siinä voitaisiin parantaa: Onko artikkeli liian lyhyt tai pitkä, onko sen rakenne looginen, ovatko artikkelin faktat oikeita, onko sen kieliasu hyvä, onko lähteet merkitty oikein ja onko niitä riittävästi jne. Lisää kommenttisi tälle sivulle artikkelin otsikon alle.
 • Jos muokkausehdotus on vähäpätöinen ja/tai sinulla on aikaa korjata, kerro myös tällä sivulla, että olet muokannut kyseisen kohdan artikkelista.
 • Artikkelin kehityksen seuraamisen helpottamiseksi lisää vertaisarviointisivulle maininta kommenttien perusteella tekemistäsi muokkauksista.

Vertaisarvioinnin päättäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vertaisarvioinnin voi päättää kahden viikon jälkeen siirtämällä artikkeli suositeltu artikkeli-, suositeltu luettelo- tai hyvät artikkelit -äänestykseen.
 • Artikkelia ei tarvitse siirtää äänestykseen määräajan täytyttyä. Kun arviointipyyntö on ollut kaksi viikkoa ilman uusia kommentteja, on arviointi kuitenkin syytä päättää.
 • Arvioinnin päätyttyä pyyntö vastauksineen arkistoidaan artikkelin keskustelusivulle otsikon Arkistoitu vertaisarviointi alle. Jos vertaisarviointeja on ollut aiemmin, numeroi otsikko arabialaisin numeroin (Arkistoitu vertaisarvionti 2). Myös ensimmäiselle vertaisarvioinnille voi yhdenvertaisuuden vuoksi antaa numeron 1. Arkistoinnissa voi selkeyden vuoksi käyttää apuna myös {{Arkistoitu osa}}-mallinetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vertaisarviointipyynnöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Anoreksia nervosa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaus Vertaisarviointi tähtää: Valinta
1 yleinen laadun kohotus; ei aikomuksena saada statusmerkintää
Artikkeli on tuotu vertaisarviointiin, jotta artikkelia kehitettäisiin yleisesti ilman aikomusta kehittää sitä millekään tietylle tasolle.
ei valittu
2 aikomuksena ehdottaa hyväksi artikkeliksi vertaisarvioinnin jälkeen
Artikkeli on tuotu vertaisarviointiin, jotta artikkelia kehitettäisiin hyvän artikkelin tasolle ja artikkeli olisi vertaisarvioinnin päätteeksi valmis ehdotettavaksi hyväksi artikkeliksi.
VALITTU
3 aikomuksena ehdottaa suositelluksi artikkeliksi vertaisarvioinnin jälkeen
Artikkeli on tuotu vertaisarviointiin, jotta artikkelia kehitettäisiin suositellun artikkelin tasolle ja artikkeli olisi vertaisarvioinnin päätteeksi valmis ehdotettavaksi suositelluksi artikkeliksi.
ei valittu

Testailen samalla tuota uutta {{VT}}-mallinetta, jonka loin eilen. Artikkeli voisi olla vertaisarvioinnin jälkeen valmis ehdotettavaksi hyväksi artikkeliksi. Artikkeli on pitkähkö tietopaketti aiheesta. Artikkelin rakenne on joten kuten "kunnossa" ja artikkeli on suhteellisen hyvin lähteistetty. Kaksi asiaa joihin huomioni kiinnittyy: artikkelin nimi ja lähdeviittausten muoto. Nämä ovat pieniä juttuja hiottaviksi, mutta kun tietäisi kuinka. Artikkelin nimenä parempi saattaisi olla Anoreksia tai Anorexia nervosa (mielestäni x-kirjaimella)? Jompi kumpi noista varmaankin? Ylläpitäjän on tehtävä siirto tai autettava siinä. Laihuus elämäntapana -otsikko on ehkä oudohko ja parempi voisi olla osio, jossa käsiteltäisiin mallien ym. ulkonäköpaineita ja anoreksian esiintyvyyttä tietyillä aloilla tjsp. Kannattaisikohan lähteinä käyttää enemmän englanninkielisiä lähteitä, kun nyt on käytetty lähinnä suomenkielisiä lähteitä? Minkälaisia parannusehdotuksia keksitte? --Hartz (keskustelu) 25. kesäkuuta 2014 kello 21.01 (EEST)

Lääketieteelliset termit kyllä translitteroidaan suomalaisittain, joten anoreksia nervosa on ihan oikein. Kuvia voisi olla pari lisää, tosin aihe tietenkin on vaikea. Jos "Laihduttaminen elämäntapana" käsittelee ainoastaan pro-anaa, tulisi alaotsikon olla "Pro-ana" ja "laihduttaminen + elämäntapa" siirtää osion leipätekstiin. --Pitke (keskustelu) 26. kesäkuuta 2014 kello 02.23 (EEST)
Aika kattava tämä on ja rakennekin varsin hyvä. Lähteistys on vielä vajaata, nykyisten lisäksi kannattaisi käyttää englanninkielisiä lähteitä, mutta silloin kun sama tieto löytyy kahdesta, valitsisin suomenkielisen. Artikkelissa on piilotettuja osia, mikä niiden kohtalo on ? Merkitsin kohtia joista puuttuu lähdeviite, jos se on seuraavassa kappaleessa niin viitteen toistoa peliin. Laitoin sinne myös muutaman täydennysehdotuksen. Seuraamukset ja oireet jako ei ole ihan selvä, ja jotain voisi lähteistä etsiä ahdistuksen, masennuksen ja anoreksian suhteista (arvelisin että ahdistus aiheuttaa syömishäiriötä ja syömishäiriö ahdistusta; joku on jossain lähteessä varmasti sanonut tästä jotain). Kuolleisuutta voisi avata, luulen että tilastojen eroa aiheuttaa mm. se lasketaanko itsemurha komplikaatioksi. --Tappinen (keskustelu) 26. kesäkuuta 2014 kello 13.22 (EEST)
Tänään muokkasin artikkelia merkittävästi. Yhtenäistin artikkelin termiksi anoreksia nervosa -- vielä jonkinlaisena ongelmana on se, että diagnoosi-osiossa kutsutaan laihuushäiriöksi -- tuota varmaankin pitäisi selittää (diagnoosi on suomeksi laihuushäiriö). Siirsin Seuraamuksia-otsikon Oireet-otsikon alaotsikoksi ja muutin sen muotoon Komplikaatiot. Lisäsin myös artikkelin alkuun Yleistä-osion, jossa on muualle sopimattomia asioita ja osiota voisi kehittää laajemmaksi yleiskatsaukseksi kuin lyhyehkö johdanto -- esimerkiksi sairauden historiaa voisi lisätä Yleistä-osioon. Siirsin pro-anan Katso myös -osioon ja lisäsin viiteluetteloon sarakkeet. Kävin läpi Aiheesta muualla -osion, johon lisäsin linkkejä. --Hartz (keskustelu) 3. heinäkuuta 2014 kello 08.45 (EEST)
Niin, kyllä anoreksia on suomen sana, yhdistelmänä anorexia nervosa menee, se on suomeksi laihuushäiriö. Anoreksia nervosa ei minusta kyllä mene kielikorvaan. Vrt. ICD-10: [1] --Höyhens (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 21.28 (EEST) EDIT Siis ihan selityksenä että x on ihan hyväksyttävä suomen kielen kirjain ja jos halutaan sanoa toi jotenkin suomen kielen ääntämisen perusteella niin kai ton loppuosan pitäis ollla kahdella oolla eli nervoosa vai? Tiedän että lääketieteessä terminologia horjuu yleisissäkin lähteissä, ja siksi meillä on tämmöisiä kuin calcaneus sporn ja sikainfluenssa, joiden syy ei ole Wikipedia, mutta joiden leviämistä Wikipediankaan ei pitäisi edistää. --Höyhens (keskustelu) 18. heinäkuuta 2014 kello 00.57 (EEST)
Niin no palttua tuolle nimitykselle kunhan artikkeli on kunnossa. --Höyhens (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 09.27 (EEST)

Tämä on jo nyt aika laaja. Kuvia ja täsmällistä tietoa on vaikea saada, joten lähteistyksen epäkohdat ovat tiedossa. Kenties koko tautiryhmän kirjon vertailua prognostiikan, hoidon ja esiintyvyyden suhteen saattaa löytyä lähinnä muunkielisistä lähteistä. --Höyhens (keskustelu) 20. heinäkuuta 2014 kello 09.27 (EEST)

Artikkelin nimi on jonkinlainen sekasikiö, kuten yllä on todettu. Joko pelkkä anoreksia tai sitten lääketieteteen "latinaksi" anorexia nervosa, mutta ei niiden yhdistelmä. --Abc10 (keskustelu) 4. elokuuta 2014 kello 17.40 (EEST)

Minua häiritsee, että artikkelissa tunnutaan monin paikoin ikään kuin olettavan, että kaikki anorektikot ovat nuoria. Anoreksiaa sairastavaan viitataan "nuorena", ja oirekuvauksissa ym. kuvataan esimerkiksi heidän perhe- ja koulutilannettaan. Varmaan se on yleistä nuorilla, mutta kaipa sitä sairastavat myös varttuneemmat kansalaiset? Vai sairastavatko? Se ei artikkelista varsinaisesti selviä. --Miihkali (artikuloi) 15. elokuuta 2014 kello 11.16 (EEST)

Aleksis Kiven kuolinmökki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tätä ajattelin suositelluksi, koska kyseessä on nyt kattavin aiheesta löytyvä esitys internetissä. --Joe K. (keskustelu) 24. kesäkuuta 2014 kello 15.34 (EEST)

Hauska pikku artikkeli. Viilasin kieltä muutamasta kohdasta. Mökin artikkelista ei tosiaan varmaan kovin paljon laajempaa saa, kun ei tiedetä esimerkiksi rakentajaa. Entistämistöistäkään ei taida olla muuta faktaa kuin mielipiteet, että niillä on pilattu sitä? Kuvia voisi tietysti olla enemmän. Tuli myös mieleen, löytyisikö lähteistäsi mökin pohjapiirrosta ja mittoja. Vietin lapsena kesiä lähitienoilla, ja muistan että mökki oli hyvin, hyvin pieni, paljon pienempi kuin vaatimattomaksi mainittu Lönnrotin lapsuudenkoti. --Abc10 (keskustelu) 24. kesäkuuta 2014 kello 18.43 (EEST)
Hämmentävää, ettei tästä ollut aiemmin artikkelia lainkaan. No, nyt on sitten sitäkin parempi. Tiedetäänköhän rakennuksen valmistumisajankohdasta mitään? Mitat olisivat tosiaan hyödyllisiä (vasta sisälle astuessaan tajuaa mökin mataluuden ja ahtauden). Jos artikkelissa Aleksis Kivi oleva elämäkerta-osuus joskus huomattavasti laajenee, niin Kiven viimeisiä elinvaiheta voisi kuvata ehkä yksityiskohtaisemmin siellä ja mökki-artikkelissa vähän niukemmin. Mutta meneehän tuo noinkin. Kauheasti muuta täydennettävää ei tule mieleen, paitsi ehkä sijainti suhteessa muihin Tuusulanjärven nähtävyyksiin. J. H. Erkon kotitalo Erkkola [2] on muistaakseni melkein suoraan vastapäätä tätä rantatien toisella puolella. --Risukarhi (keskustelu) 24. kesäkuuta 2014 kello 19.50 (EEST)
Aikalailla kaikki oleellinen alkaa olla kerrottu. Johdanto on hieman suppea ja kertoo asioita, joita ei käsitellä muualla. Historiasta ja autenttisuudesta voisi lisätä johdantoon lisää tekstiä ja siirtää mahdollisesti nuo museon rinnakkaistarkoitukset ehkä johonkin muualle. --PtG (keskustelu) 26. kesäkuuta 2014 kello 00.07 (EEST)
Artikkeli kaipaa enemmän tietoa mökin varhaishistoriasta sekä rakenteesta, eli miloin rakennettu, rakennustekniikasta muutama sana (esim. kivijalka / multipenkki, minkälainen lattiarakenne, käytetty hirsisalvostekniikka, alkuperäinen kattomateriaali jne.) ja jollei mittakaavalla varustettua pohjapiirustusta ole, niin ainakin jonkinlainen sanallinen kuvaus huoneiden sijoituksesta. --Gwafton (keskustelu) 3. elokuuta 2014 kello 20.08 (EEST)
Artikkelin lyhyyskin huomioonottaen melko vähänlaisesti viitteitä. --101090ABC (keskustelu) 17. heinäkuuta 2014 kello 22.11 (EEST)
Kaikki väitteet on nähdäkseni lähteistetty, ja artikkeliin on käytetty muutamia lähteitä, niin ei viitteitä kannata viitteiden lisäämisen ilosta sinne lisätä. --PtG (keskustelu) 23. heinäkuuta 2014 kello 08.35 (EEST)

Pitkähän ei artikkelin tarvitse olla, jos siinä on oleellinen. Nyt herää kysymys, että jos tämä on Tuusulanjärvellä, onko mökillä saman paikkakunnan muihin taiteilijoihin Ahoon, Järnefeltiin jne. jotain yhteyttä. Mahdottomia ei tietenkään tule vaatia edes suositeltu-tasolla. --Höyhens (keskustelu) 18. heinäkuuta 2014 kello 01.17 (EEST)

Kompakti artikkeli ja selkeästi rajattu aihe. Yhdestä mökistä, vaikka kulttuurihistoriallisesti merkittävä onkin, ei paljoa enempää asiaa voi kuvitella saatavan aikaiseksi. Gwaftonilla on toki pari ehdotusta, jotka kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan huomioon. Kuka on käynyt mökissä viimeksi, mahtaako siellä olla mitään esitettä ym. lisämateriaalia jaossa. Muuten ei tule mitään parannettavaa tai lisättävää mieleen.--Tanár 4. elokuuta 2014 kello 16.35 (EEST)