Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakemisto
Teemasivut 
Hakutyökalut


Wikipedian kaikki sivut aakkosellisessa hakemistossa.
LOKI

Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista.

22.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Šiva (albumi)

Šiva on Jannika B:n 28. maaliskuuta 2014 julkaistu, järjestyksessään toinen studioalbumi. Albumin on tuottanut Jonas Olsson yhdessä Jani Lagerströmin, Pekko Haimin ja Ago Teppandin kanssa. Albumi oli sen julkaisuviikolla YleX:n Viikon albumina. Šiva nousi ensimmäisellä listaviikollaan Suomen virallisen albumilistan kuudenneksi.
Lue lisää ...


20.4.2014

Symbol support vote.svg David Villa

David Villa - 02.jpg
David Villa Sánchez (s. 3. joulukuuta 1981 Langreo, Oviedon maakunta, Espanja) on espanjalainen jalkapalloilija, pelipaikaltaan hyökkääjä. Hän edustaa Espanjan korkeimmalla sarjatasolla Primera Divisiónissa pelaavaa Atlético Madridia.
Lue lisää ...


19.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth

Herkkä, hellä, hehkuvainen – Minna Canth on tietokirjailija ja kirjallisuushistorioitsija Minna Maijalan kirjoittama Minna Canthin elämäkertateos, joka ilmestyi vuonna 2014 Otavan kustantamana. Teos korjaa sitä aiempaa kuvaa, joka on syntynyt Lucina Hagmanin teoksen Minna Canthin elämäkerta (osat 1–2, 1901, 1906) ja sitä lähteenä käyttävien myöhempien elämäkertojen pohjalta.
Lue lisää ...


17.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Jyrki Kasvi

Jyrki Kasvi vihreiden puoluekokouksessa 2007.
Jyrki Jouko Juhani Kasvi (s. 6. tammikuuta 1964 Pyhtää) on suomalainen poliitikko ja tekniikan tohtori.
Lue lisää ...


17.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Mari Puoskari

Mari Puoskari Vihreiden puoluekokouksessa 2007.
Mari Hannele Puoskari (s. 2. heinäkuuta 1979 Juuka) on suomalainen poliitikko ja diplomi-insinööri.
Lue lisää ...


15.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Portaat (kirja)

Kuvitusta venäjänkielisessä käsikirjoituksessa 1400-luvun alusta.
Portaat (kreik. Κλίμαξ, Klimaks; lat. Scala tai Climax Paradisi, 'Paratiisin portaat') on Johannes Siinailaisen kirjoittama kristillinen teologinen teos, joka on merkittävä ortodoksisen kirkon luostariasketismin kannalta. Se kuvaa ihmisen sisäistä kasvua hyveiden portaita pitkin kohti täydellisyyttä sekä kärsimyksistä ja intohimoista vapaata tilaa, jonka ihminen voi saavuttaa rukouksen avulla.
Lue lisää ...


14.4.2014

Artículo bueno-blue.svg HMCS Saguenay

HMCS Saguenay
HMCS Saguenay (viirinumero D79 vuodesta 1940 I79) oli toisessa maailmansodassa palvellut Kanadan kuninkaallisen laivaston River-luokan hävittäjä, joka perustui Britannian Kuninkaallisen laivaston A-luokan hävittäjiin. Alus oli sisaraluksensa HMCS Skeenan kanssa ensimmäiset varsinaisesti Kanadan laivastolle rakennetut alukset.
Lue lisää ...


10.4.2014

Cscr-featured.svg Turku

Turku.vaakuna.svg
Turku (ruots. Åbo) on Suomen kaupunki ja Varsinais-Suomen maakunnan keskus, joka sijaitsee Aurajoen suulla Saaristomeren rannikolla. Turun naapurikunnat ovat Aura, Kaarina, Lieto, Parainen, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Pöytyä, Raisio ja Rusko. Kunnan asukasluku on 182 281, mutta Turun keskustaajamassa on asukkaita 252 468. Tämä tekee Turusta asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurimman kunnan, kolmanneksi suurimman kaupunkialueen ja Pohjoismaiden kahdeksanneksi suurimman taajaman.
Lue lisää ...


8.4.2014

Symbol support vote.svg Real Madrid

MFC 1905 06.jpg
Real Madrid Club de Fútbol [reˈal maˈðɾið kluβ de ˈfutβol] on jalkapallosta parhaiten tunnettu urheiluseura Espanjan pääkaupungista Madridista. Se on pelannut Espanjan jalkapallon pääsarjassa Primera Divisiónissa koko sarjan historian ajan ja on muun muassa 32 sarjamestaruudellaan ja yhdeksällä Euroopan cupin voitollaan menestynein seura espanjalaisissa ja eurooppalaisissa kilpailuissa. Seuralla on myös yhtä menestynyt koripallojaosto Real Madrid de Baloncesto, jonka lisäksi sillä on ollut historiansa varrella toimintaa useissa muissa lajeissa.
Lue lisää ...


4.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Sakai

Ylhäältä vasemmalta Nintoku-ryōn hautakumpu, Sakain vanha majakka, Sen no Rikyūn talon rauniot, Ōtori-taisha, Myōkoku-ji ja näkymä Sakaihin, keskellä Daisen-kofun
Koordinaatit: 34°34′24″N, 135°28′59″E
Lue lisää ...


4.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Veikko Muronen

Vanaja 690 4x4.JPG
Veikko Muronen (21. lokakuuta 1927 Viipuri – 13. tammikuuta 2006 Helsinki) oli suomalainen diplomi-insinööri ja autonsuunnittelija. Hän toimi työurallaan Vanajan suunnittelu- ja tuotantopäällikkönä, Oy Wiima Ab:n teknisenä johtajana ja ulkomailla joukkoliikenteen konsulttitehtävissä. Hänen merkittävin keksintönsä oli Vanajan kuorma-autoihin suunnittelemansa täyden kuorman nostava teli.
Lue lisää ...


2.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Patrick Mills

Patty Mills Spurs.jpg
Patrick ”Patty” Sammie Mills (s. 11. elokuuta 1988 Canberra) on australialainen koripalloilija, joka on edustanut vuodesta 2012 San Antonio Spursia. Hän pelaa myös Australian koripallomaajoukkueessa.
Lue lisää ...


2.4.2014

Artículo bueno-blue.svg Vihermittari

Thalera fimbrialis.jpg
Vihermittari (Thalera fimbrialis) on vihermittareihin kuuluva keskikokoinen vihreä perhoslaji, jota tavataan laajalla alueella Euroopassa ja Aasiassa. Suomessa vihermittari on harvinainen etelärannikon laji. Lajin tyypillistä elinympäristöä ovat rämeet ja hiekkadyynialueet. Perhosen lentoaika ajoittuu heinä-elokuulle, ja se talvehtii toukkana. Vihermittarin toukkien pääasiallinen ravintokasvi on kanerva, mutta niiden on havaittu syövän myös esimerkiksi mustikkaa, siankärsämöä, piikkihernettä, ja ketomarunaa. Suomessa laji on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi, ja muun muassa Englannissa laji on rauhoitettu. Vihermittarin suurimmat uhat ovat elinympäristöjen häviäminen ja umpeenkasvu.
Lue lisää ...


31.3.2014

Artículo bueno-blue.svg Rutenium

Ru-TableImage.png
Rutenium (joskus myös ruteeni) on harvinainen siirtymämetalleihin kuuluva alkuaine. Sen kemiallinen merkki on Ru (lat. ruthenium) ja järjestysluku 44. Se kuuluu myös platinaryhmään. Rutenium on normaaleissa olosuhteissa hyvin stabiili eikä reagoi happojen kanssa. Rutenium kuitenkin hapettuu helposti. Sen löysi venäläinen Karl Klaus, ja se sai nimensä muinaisen Venäjän alueen latinankielisestä nimestä Ruthenia.
Lue lisää ...


30.3.2014

Artículo bueno-blue.svg Kannadalainen kirjaimisto

Säkeistö kannadankielisestä Kavirajamarga-teoksesta.
Kannadalainen kirjaimisto on Karnatakan osavaltiossa Etelä-Intiassa puhutun kannadan kielen kirjoitusjärjestelmä. Kirjaimisto perustuu brahmi-kirjoituksesta kehittyneeseen muinaiskannadalaiseen kirjaimistoon ja on läheistä sukua telugun kielessä käytetylle telugulaiselle kirjaimistolle. Kirjaimistoon kuuluu 34 konsonanttia ja 13 vokaalia, ja sitä kirjoitetaan vasemmalta oikealle. Kannadan lisäksi sitä käytetään muun muassa tulun, lambadin ja konkanin kirjoittamiseen.
Lue lisää ...Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.