Tämä projektisivu on osittain suojattu muutoksilta.

Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hakemisto
Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista:
13.03.2024
Carl Erik Mannerheim, (14. joulukuuta 1759 Säter, Ruotsi – 15. tammikuuta 1837 Turku, Suomen suuriruhtinaskunta) oli ruotsalais-suomalainen Mannerheim-suvun sotilas ja valtiomies. Hän oli yksi ”Suomen valtion perustajista” ja ensimmäinen Suomen suuriruhtinaskunnan senaatin talousosaston varapuheenjohtaja, tavallaan Suomen ensimmäinen pääministeri.


07.03.2024

Drive-In Saturday on brittimuusikko David Bowien vuonna 1973 julkaistu musiikkikappale hänen albumiltaan Aladdin Sane. Kappale julkaistiin myös singlenä, jolloin se nousi Britannian singlelistan sijalle kolme.

Bowie kirjoitti kappaleen vuoden 1972 Yhdysvaltain-kiertueellaan. Laulun kertoja elää kuvitteellisessa tulevaisuudessa ja muistelee tapahtumia, jotka eivät ole vielä tapahtuneet.


06.03.2024

The Hoople on brittiläisen Mott the Hoople -yhtyeen vuonna 1974 julkaistu seitsemäs ja viimeinen studioalbumi. Levyllä ovat mukana Britannian singlelistalle nousseet kappaleet ”Roll Away the Stone” ja ”The Golden Age of Rock ’n’ Roll”.

The Hoople eroaa musiikillisesti yhtyeen aiemmista albumeista kosketinpainotteisuudellaan kitaroiden ollessa enemmän taka-alalla. Albumilla soittavat yhtyeen uusina muusikkoina soolokitaristi Luther Grosvenor (nimellä Ariel Bender) ja kosketinsoittaja Morgan Fisher. Kitaristi Mick Ralphsin lähdön myötä solisti-kitaristi Ian Hunterista oli tullut yhtyeen selkeä johtaja, ja myös laulunteko oli yhä enemmän hänen vastuullaan.


27.02.2024

Jeanne d’Arc [ʒan daʁk] (tunnettu myös nimellä Orléansin neitsyt, ransk. La Pucelle d’Orléans; 6. tammikuuta 1412 Domrémy, Ranskan kuningaskunta – 30. toukokuuta 1431 Rouen, Ranskan kuningaskunta) on Ranskan kansallissankari ja katolisen kirkon pyhimys.

Jeanne tuli kuuluisaksi uskonnollisista näyistään, joissa häntä kehotettiin pelastamaan Ranska.


27.02.2024
Essentiaalinen trombosytemia (ET) on harvinainen krooninen veritauti, jonka taudinkuvaa hallitsee verihiutaleiden liikatuotanto ja hiljelleen voimistuva trombosytoosi. Syytä sairastumiselle ei tunneta, mutta sen kehittyminen liittyy tiettyihin hankinnallisiin geenimutaatioihin. Sairauden ilmaantuvuus vuodessa on 1–2 uutta tapausta 100 000:a henkeä kohden. Sairauden keskimääräinen toteamisikä on noin 40–70 vuotta, ja suurin osa sairastuneista on naisia.Sairaus todetaan usein sattumalöydeksenä, sillä se on tyypillisesti varhaisvaiheessa täysin oireeton. Diagnoosi perustuu trombosytoosin ja sairaudelle ominaisten geenivarienttien osoittamiseen sekä luuydinnäytteeseen.


27.02.2024
Matti Ossian Wuori (15. heinäkuuta 1945 Helsinki – 15. lokakuuta 2005 Kirkkonummi) oli suomalainen asianajaja, joka tunnettiin etenkin ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiin liittyvistä tapauksista. Hän oli yksi Suomen tunnetuimpia ja arvostetuimpia juristeja. Asianajajan työn ohella Wuori toimi muun muassa vihreiden sitoutumattomana edustajana Euroopan parlamentissa, Greenpeacen ja sen Suomen toimiston puheenjohtajana sekä Etelä-Afrikan totuus- ja sovintokomission neuvonantajana.


21.02.2024
Aisopoksen faabelit (m.kreik. Aἰσώπου μῦθοι, Aisōpū mȳthoi) on Aisopoksen nimiin laitettu kokoelma faabeleita eli eläinsatuja. Todellisuudessa kokoelma on syntynyt pitkän ajan kuluessa ja suuri osa faabeleista on myöhempää alkuperää. Faabeleissa puhujina toimivat yleensä eläimet, jotka edustavat erilaisia stereotyyppisiä ihmisluonteita. Satujen yhteyteen on usein liitetty moraalinen opetuslause.


20.02.2024

Ainola on säveltäjä Jean Sibeliuksen ja hänen puolisonsa Aino Sibeliuksen asuintalo, joka on vuodesta 1974 alkaen toiminut kotimuseona. Se sijaitsee nykyisen Järvenpään Lepolan kaupunginosassa lähellä Tuusulanjärven rantatien pohjoispäätä. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1904, ja se oli osa Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä.

Ainolan tontti on kooltaan noin neljä hehtaaria, ja siihen kuuluu päärakennuksen lisäksi puuvaja, talli, saunarakennus, laaja puutarha ja luonnontilainen sekametsä sekä Aulis Blomstedtin piirtämä museotoimintaa varten tehty huoltorakennus. Pihapiirin eteläosassa on puolestaan Sibeliusten hauta, jonka pronssinen hautapaasi on myös Blomstedtin suunnittelema.


11.02.2024
Marokon kuningaskunta (arab. المملكة المغربية‎, al-Mamlaka al-maġribiyya, tamazightiksi ⵜⴰⴳⵍⴷⵉⵜ ⵏ ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ, Tageldit n Lmeɣrib) eli Marokko (arab. المغرب‎, al-Maġrib, tamazightiksi ⵍⵎⵖⵔⵉⴱ, Lmeɣrib) on valtio Afrikan luoteisosassa. Marokon rajanaapureina ovat pohjoisessa Espanja, idässä Algeria ja etelässä Mauritania (jos Länsi-Sahara lasketaan osaksi Marokkoa). Marokolla on pitkä rantaviiva, joka ulottuu Atlantin valtamereltä Gibraltarinsalmen kautta Välimerelle asti.


11.02.2024
Hermafrodiitti eli kaksineuvoinen tai kaksisukupuolinen on joko eläinyksilö, jolla on sekä naaraan että koiraan sukupuolielimet, ja se tuottaa sekä munasoluja että siittiösoluja, tai kasviyksilö, jolla on sekä hede- että emikukat.Kaksisukupuolisuutta esiintyy paljon kasveilla, selkärangattomilla eläimillä ja kaloilla sekä sienillä. Sen sijaan nisäkkäillä, matelijoilla ja linnuilla sitä ei esiinny.


10.02.2024
Suuri kommunistijuttu 1923 (myös niin sanottu Kallion leikkaus) oli pääministeri Kyösti Kallion johtaman hallituksen vuonna 1923 toimeenpanema Suomen Sosialistisen Työväenpuolueen (SSTP) jäsenten maanlaajuinen joukkopidätys, jota seurasi laaja oikeudenkäynti. Etsivä keskuspoliisi vangitsi 3. elokuuta 1923 parisataa SSTP:n jäsentä, joista 189 tuomittiin myöhemmin eripituisiin vankeusrangaistuksiin valtiopetoksen valmistelusta. Heidän joukossaan oli puolueen eduskuntaryhmä. Samalla SSTP julistettiin laittomaksi ja sen sanomalehdet lakkautettiin.


08.02.2024
Islanti (isl. Ísland) on saarivaltio Atlantin valtameren pohjoisosassa, välittömästi pohjoisen napapiirin eteläpuolella. Islannin väkiluku on 388 000 asukasta ja pinta-ala 103 000 neliökilometriä. Se on väkiluvultaan ja asukastiheydeltään selvästi pienin Pohjoismaa. Maan pääkaupunki on Reykjavík, jossa asuu noin kolmannes Islannin väestöstä.


07.02.2024
Formula E -kausi 2022–2023, virallisesti 2022/23 ABB FIA Formula E World Championship ja sosiaalisessa mediassa Season 9, oli Formula E -sarjan yhdeksäs kausi. Se alkoi 14. tammikuuta 2023, ja viimeinen osakilpailu ajettiin 30. heinäkuuta 2023. Kaudella ajettiin ensimmäistä kertaa kolmannen sukupolven Formula E -autoilla.


07.02.2024
Japani (jap. 日本, Nihon tai Nippon, virallisesti 日本国, Nihon koku tai Nippon koku) on saarivaltio Tyynessämeressä Itä-Aasiassa. Se sijaitsee Kiinan, Korean niemimaan ja Venäjän itäpuolella, ulottuen pohjoisesta Ohotanmereltä etelään Itä-Kiinan merelle. Maan nimen muodostavat kirjoitusmerkit tarkoittavat ”auringon juurta” tai ”auringon lähdettä”, minkä vuoksi Japania kutsutaan joskus ”nousevan auringon maaksi”. Japanin pääkaupunki ja suurin asutuskeskus on Tokio.


06.02.2024

Revontulet ovat ilmakehän valoilmiö, joka koostuu värikkäistä, tanssivista ja vaihtelevista kuvioista pohjoisella ja eteläisellä yötaivaalla. Revontulet ovat useimmin vihreitä, mutta joskus punaisia, purppuroita tai sinisiä.

Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen tuomien varautuneiden hiukkasten osumisesta Maan ilmakehään noin 80–250 kilometrin korkeudella. Kun hiukkanen törmää Maan ionosfäärissä happiatomeihin ja typpimolekyyleihin, se antaa niille lisäenergiaa, ja atomit virittyvät hetkeksi korkeampaan energiatilaan. Kun hiukkasen viritystila purkautuu, viritysenergia vapautuu fotoneina, mikä näkyy valona.


31.01.2024
Henry Alfred Kissinger [kʰɪsɪndʒɚ] (ent. Heinz Alfred Kissinger; s. 27. toukokuuta 1923 Fürth, Saksa – 29. marraskuuta 2023 Kent, Connecticut, Yhdysvallat) oli saksalaissyntyinen yhdysvaltalainen kansainvälisen politiikan asiantuntija, diplomaatti ja Yhdysvaltain ulkoministeri Richard Nixonin ja Gerald Fordin kausilla vuosina 1973–1977.


29.01.2024
Empire State Building on Yhdysvalloissa New Yorkin Manhattanilla sijaitseva 381 metriä korkea rakennus, joka oli maailman korkein rakennus vuosina 1931–1971. Pilvenpiirtäjästä on tullut New Yorkin tunnetuimpia maamerkkejä ja maailman kuuluisimpia pilvenpiirtäjiä.Nykyään Empire State Building on maailman 54:nneksi korkein ja New Yorkin seitsemänneksi korkein rakennus. Pilvenpiirtäjässä on kaksi näköalatasannetta, jotka sijaitsevat 86:nnessa ja 102:nnessa kerroksessa. Jälkimmäinen on kaupungin korkein näköalatasanne.Empire State Buildingin rakentaminen aloitettiin vuonna 1930, ja torni valmistui 14 kuukautta myöhemmin huhtikuussa 1931.


26.01.2024
Leonardo di ser Piero da Vinci (ital. [leoˈnardo di ˌsɛr ˈpjɛːro da ˈvintʃi]; (ohje) 15. huhtikuuta 1452 Vinci, Toscana, Kirkkovaltio – 2. toukokuuta 1519 Amboise, Indre-et-Loire, Ranskan kuningaskunta) oli italialainen tieteilijä, matemaatikko, insinööri, keksijä, anatomi, taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti, kasvitieteilijä, muusikko ja kirjailija. Leonardoa on usein kuvattu ”renessanssi-ihmisen” arkkityypiksi, mieheksi, jonka ilmeisen äärettömän uteliaisuuden tasolle nousivat vain hänen keksijänkykynsä.


24.01.2024
Lachlan Keith Murdoch (s. 8. syyskuuta 1971 Lontoo) on brittiläis-yhdysvaltalainen liikemies ja useiden mediatalojen johtaja. Hän nousi marraskuussa 2023 isänsä Rupert Murdochin omistamien News Corpin ja Fox Corporationin puheenjohtajaksi. Murdoch on myös Fox Corporationiin kuuluvan Fox News Channelin toimitusjohtaja.Murdoch on kasvanut liikemiehen urallansa noudattaen isänsä mallia.


23.01.2024

Ihmisaivot eli ihmisen aivot ovat päässä kallon sisällä sijaitseva keskushermostoa hallitseva elin, jonka päätehtävä on käsitellä aistien välityksellä saatua informaatiota siten, että ihmisen toimintakyky ympäristössään säilyy. Ihmisen tietoisuudella on vahva kytkös aivojen sähkökemiallisiin, fyysisiin tapahtumiin.

Ihmisaivot koostuvat 80-prosenttisesti aivokudoksesta, jonka erikoistuneita soluja ovat hermosolut ja gliasolut. Aikuiset ihmisaivot painavat keskimäärin 1,3–1,5 kilogrammaa. Ihmisen aivot ovat muihin eläinlajeihin verrattuna suhteellisesti hyvin suuret ja monimutkaiset, ja niissä on ehkä enemmän hermosoluja kuin minkään muun lajin aivoissa.


22.01.2024

Teuvo, maanteiden kuningas on Leevi and the Leavings -yhtyeen kappale vuodelta 1988. Kappale julkaistiin yhtyeen albumilla Häntä koipien välissä, ja se ilmestyi myös singlenä. Kappaleesta tuli albumin suurin hitti, ja sen ansiosta levyä myytiin yli 50 000 kappaletta. ”Teuvo, maanteiden kuningas” on samalla yhtyeen tunnetuimpia kappaleita.

Yhtyeen johtohahmon Gösta Sundqvistin säveltämä, sanoittama ja sovittama ”Teuvo, maanteiden kuningas” kertoo Teuvo-nimisestä miehestä, jonka haaveissa on rallikuninkuus.


17.01.2024
Ksenofobia (kreikan sanoista ksenos ξένος, ’vieras, outo’ ja fobos φόβος, ’pelko’; myös muukalais-, ulkomaalais- tai vieraspelko tai -viha) tarkoittaa nykymerkityksessään etniseen vähemmistöön tai vierasperäisiin ihmisiin kohdistuvaa kielteistä tunnetta, johon sekoittuu vastenmielisyyttä, pelkoa ja vihaa.Ksenofobia ei liity rotueroihin kuten rasismi, vaan toisten ulkomaalaisuuteen, vieraisiin tapoihin, uskontoon tai puhetapaan. Se voi ilmetä yksilötasolla esimerkiksi asenteina, tylyinä kommentteina ja nimittelynä, suvaitsemattomuutena, väkivaltana tai syrjintänä. Ksenofobiaa on selitetty muun muassa muukalaispelon synnynnäisyydellä tai kantaväestön tarpeiden, oikeuksien, työpaikkojen ja turvallisuuden puolustamisella.


17.01.2024
Hot Wheels on suomalaisen Hurriganes-yhtyeen lokakuussa 1976 ilmestynyt neljäs albumi. Albumi oli yhtyeen ensimmäinen, joka sisälsi vain sen itse kirjoittamaa materiaalia. Se sisältää pääosin samoja kappaleita kuin samana vuonna ilmestynyt Hurriganes-aiheinen elokuva Kuumat kundit. Kriitikot arvostelivat albumia mielikuvituksettomaksi ja tasapaksuksi, mutta kaikesta huolimatta se myi Suomessa timanttia (yli 50 000 kappaletta) ja pysyi albumilistan kärjessä neljä viikkoa. Ruotsissa Hot Wheels on listasijoituksella mitattuna Hurriganesin menestynein albumi (sija 18).


16.01.2024
Alastomuus on tila, jossa ihminen ei peitä itseään pitämällä vaatteita. Alastomana olemisen syitä voivat olla esimerkiksi peseytyminen, terveys, nautinto, asketismi, seksi, rituaali, taide, viihdyttäminen tai protesti. Alastomuus voi olla tilanteesta riippuen hyväksyttävää ja luonnollista, tai epäsuotavaa, hävettävää, jopa kiellettyä.


16.01.2024

Eugeniikka eli rodunjalostusoppi on ihmisten jalostamista väestön parantamiseksi sukupolvien myötä. Eugeniikkaa on kahdenlaista. Positiivinen eugeniikka tarkoittaa parhaimpina pidettyjen yksilöiden lisääntymisen rohkaisemista. Negatiivinen eugeniikka puolestaan tarkoittaa huonoimpina pidettyjen lisääntymisen rajoittamista tai kokonaan estämistä.

Nykyaikaisen eugeniikan kehitti englantilainen Francis Galton 1800-luvun loppupuolella.


06.01.2024

Thomas Jeffrey ”Tom” Hanks (s. 9. heinäkuuta 1956 Concord, Kalifornia) on yhdysvaltalainen näyttelijä ja elokuvantekijä. Hanks on voittanut urallaan kaksi parhaan miespääosan Oscar-palkintoa.

Hanks aloitti uransa teatterissa 1970-luvun loppupuolella.


05.01.2024
Autogynefilia on parafilia, jossa mies kiihottuu seksuaalisesti naisena olemisen ajatuksesta tai mielikuvista. Autogynefilia ilmenee useimmiten nuoruusiässä alkavana tarpeena pukeutua naiseksi. Joillekin autogynefiileille kehittyy sukupuolidysforia eli voimakas sukupuoliristiriita. Käyttäytymiseltään autogynefiiliset miehet ovat tyypillisesti tavallisten miesten kaltaisia ja heteroseksuaalisia.


05.01.2024
X-kromosomin inaktivaatio eli lyonisaatio on yksilönkehityksen alkuvaiheessa tapahtuva prosessi, jossa toinen yksilön solujen kahdesta X-kromosomista muuttuu epigeneettisten muutosten takia toiminnaltaan pääosin inaktiiviseksi. Muutokset vähentävät kromosomissa sijaitsevien geenien ilmentymistä. Inaktivoitunutta kromosomia kutsutaan Barrin kappaleeksi.Inaktivaatiota tapahtuu synnyttäviin nisäkkäisiin kuuluvilla naarailla, joiden molemmat sukupuolikromosomit ovat samaa tyyppiä eli X ja X. Prosessin tarkoituksena on säätää naaraiden aktiivisten X-kromosomin geenien määrä samalle tasolle kuin uroksilla. Urosten sukupuolikromosomit ovat muotoa X ja Y, eli niillä on yksi X-kromosomi vähemmän.


04.01.2024

[[M/S Man Gyong Bong 92|]]

M/S Man Gyong Bong 92 (kor. 만경봉 92) on pohjoiskorealaisen Daizin Shipping -yrityksen omistama matkustaja- ja rahtilautta. Se rakennettiin Cheongjinissa, jossa se laskettiin vesille vuonna 1992. Sen rakentamisen rahoitti Japanissa asuvien etnisten korealaisten järjestö Ch'ongryŏn, jolla on läheiset suhteet Pohjois-Koreaan. Valmistuttuaan se kulki Pohjois-Korean Wonsanin ja Japanin Niigatan välisellä reitillä, jolla se kuljetti matkustajia ja rahtia.


01.01.2024

Cecil John Rhodes (5. heinäkuuta 1853 Bishop’s Stortford, Hertfordshire – 26. maaliskuuta 1902 Muizenberg, Kapmaa) oli eteläisessä Afrikassa vaikuttanut englantilainen liikemies ja Kapmaan pääministeri vuosina 1890−1896.

Rhodes oli brittiläisen imperiumin tärkeä laajentaja, ja timanttikaupalla rikastuneena hän käytti varallisuuttaan vahvistamaan brittien valtaa eteläisessä Afrikassa. Hänen perustamistaan ja hänen mukaansa nimetyistä Pohjois- ja Etelä-Rhodesiasta tuli itsenäistyttyään nykyiset Sambia ja Zimbabwe.


01.01.2024
Aivovamma on traumaattinen ulkoisen voiman aiheuttama aivovaurio tai aivotoiminnan häiriö, joka syntyy tapaturmaisesti päähän kohdistuvasta iskusta, liike-energiasta tai aivoihin tunkeutuvasta esineestä. Aivovammojen vaikeusasteet vaihtelevat lievistä vammoista, jotka useimmiten parantuvat viikkojen tai kuukausien kuluessa, vaikeisiin vammoihin, jotka johtavat pahimmillaan pysyvään tajuttomuuteen tai kuolemaan. Tärkeimmät aivovammojen syyt ovat erilaiset putoamiset, kaatumiset, liikenneonnettomuudet, tapaturmat ja pahoinpitelyt. Alkoholilla on osuutta noin puolessa vammautumistapauksista. Aivovammoja tapahtuu Suomessa vuosittain noin 36 000.

Automaattisesti luodun listan loppu.



Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.