Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakemisto
Teemasivut 
Hakutyökalut


Wikipedian kaikki sivut aakkosellisessa hakemistossa.
LOKI

Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista.

28.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Lea Karvonen

Lea Karvonen on yhteinen salanimi, jota useat kustannusosakeyhtiö Tammelle työskennelleet kääntäjät käyttivät erityisesti 1950–1960-luvuilla. Salanimeä käytettiin pääasiassa naisille suunnatun viihteen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomennoksissa. Nimen käyttöön voitiin päätyä esimerkiksi siinä tapauksessa, että kääntäjä – joista monet loivat pääasiallista uraansa kirjailijoina – ei halunnut omaa nimeään yhdistettävän alempiarvoiseksi koettuun viihdekirjallisuuteen. Lea Karvosen nimellä on käännetty kaikkiaan yli 160 kirjaa, viimeisin vuonna 2000. Samaa salanimeä on käytetty myös muutamassa WSOY:n kustantamassa kirjassa.
Lue lisää ...


26.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Saari (televisiosarja)

20100820 Spinalonga island Crete Panorama.jpg
Saari (kreik. Το Νησί, To Nisi) on kreikkalainen televisiosarja, joka perustuu Victoria Hislopin samannimiseen romaaniin Saari (The Island, 2005). Se sijoittuu Kreetalle Spinalongan saaren leprapotilaiden yhteisöön sekä läheiseen Plakan kylään, ja kertoo tämän yhteisön jäsenten traagisista kohtaloista useiden vuosikymmenten ajalta. Sarjaa esitettiin Kreikassa vuosina 2010–2011, ja se sai suuren suosion ja hyvän vastaanoton myös kriitikoilta. Sen esitysoikeudet on myyty useaan maahan, ja Suomessa se esitettiin vuosina 2013–2014.
Lue lisää ...


25.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Lovebird

BonnieMcKeeCitadelOutlets.png
Lovebird on englantilaisen laulaja-lauluntekijä Leona Lewisin kappale, joka julkaistiin 16. marraskuuta 2012 toisena singlenä hänen kolmannelta studioalbumiltaan Glassheartilta. Kappale kertoo naisesta, joka ilmoittaa entiselle rakkaalleen heidän suhteestaan olevan tarpeeksi kauan, joten he voivat jatkaa eteenpäin.
Lue lisää ...


24.7.2014

Cscr-featured.svg Pilkkupussimittari

Thetidia smaragdaira.jpg
Pilkkupussimittari (Thetidia smaragdaria), vanhalta nimeltään täplätön pussimittari, on vihermittareihin kuuluva keskikokoinen vihreä perhoslaji. Laji on levinnyt laajalle alueelle Euraasiaan, ja Suomessa sitä tavataan Etelä- ja Keski-Suomessa.
Lue lisää ...


24.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Ketamiini

Ketamiini
Ketamiini on dissosiatiivinen eläinten ja ihmisten hoidossa käytettävä nukutusaine, jota käytetään erityisesti hevosten nukutusaineena. Ketamiini saa aikaan dissosiatiivisen anestesian, millä tarkoitetaan tietoisen mielen irtautumista aistihavainnoista. Potilaalla tämä saattaa ilmentyä esimerkiksi ruumista irtautumisen kokemuksina tai muina kuolemanrajakokemuksina. Ketamiinin käyttöä masennuslääkkeenä tutkitaan. Tajuntaa muuttavien vaikutustensa vuoksi ketamiinia käytetään myös päihteenä. Ketamiini on kahden optisen stereoisomeerin s(+)- ja r(-)-ketamiinin raseeminen seos. Ensin mainittu komponentti eli esketamiini sitoutuu NMDA-reseptoriin 4–5 kertaa suuremmalla affiniteetilla kuin r-ketamiini. Enantiomeereilla onkin selvästi toisistaan poikkeavat vaikutusspektrinsä, ja esketamiini vastaa pääasiallisesti aineen anestesia- ja analgesiavaikutuksista.
Lue lisää ...


23.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Filipe Luís

Filipe Luís - 02.jpg
Filipe Luís Kasmirski eli Filipe Luís (s. 9. elokuuta 1985 Jaraguá do Sul, Santa Catarinan osavaltio, Brasilia) on brasilialainen jalkapalloilija. Vasempana laitapuolustajana pelaava Filipe Luís edustaa Englannin Valioliigassa pelaavaa Chelseaa.
Lue lisää ...


20.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Gudžaratilainen kirjaimisto

Mahatma Gandhin mökistä kertova gudžaratinkielinen opaste.
Gudžaratilainen kirjaimisto (gudžaratiksi ગુજરાતી લિપિ gujarātī lipi) on gudžaratin kielen kirjoitusjärjestelmä. Varhaisimmat gudžaratilaisilla aakkosilla kirjoitetut tekstit ovat 1500-luvun lopulta. Devanagarin pohjalta kehitetty gudžaratilainen kirjaimisto oli pitkään epävirallisessa asemassa, ja esimerkiksi kaunokirjallisuudessa ja akateemisessa kirjoituksessa gudžaratin kirjoittamiseen käytettiin devanagaria 1800-luvun puoliväliin asti.
Lue lisää ...


20.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Fairytale of New York

Fairytale of New York” on The Pogues -yhtyeen ja Kirsty MacCollin vuonna 1987 singlenä julkaistu musiikkikappale, joka sisältyy myös vuoden 1988 albumille If I Should Fall from Grace with God. Shane MacGowanin ja Jem Finerin kirjoittama kappale on joulunaikaan sijoittuva duetto aiheenaan Irlannista New Yorkiin paremman elämän toivossa muuttanut pariskunta, jonka unelmat ovat hukkuneet alkoholiin ja huumeisiin. Kolkosta tarinastaan huolimatta ”Fairytale of New York” on suosittu joululaulu.
Lue lisää ...


18.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Luis Alberto Suárez

Luis Suárez vs. Netherlands (cropped).jpg
Luis Alberto Suárez Díaz (s. 24. tammikuuta 1987 Salto, Uruguay) on uruguaylainen jalkapalloilija, joka pelaa hyökkääjänä Barcelonassa ja edustaa myös Uruguayn maajoukkuetta. Suárez tunnetaan lempinimellä El Pistolero (suom. revolverisankari).
Lue lisää ...


17.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Lait (Platon)

Dialogin alku ensimmäisessä painetussa laitoksessa (editio princeps) vuodelta 1513.
Lait (muinaiskreikaksi Νόμοι, Nomoi; lat. Leges) on Platonin kirjoittama dialogi, joka esittää hahmotelman ihanneyhteiskunnan laeista. Sen toinen nimi Thrasylloksen jaottelussa on Lainsäädännöstä (Περὶ νομοθεσίας, Peri nomothesias). Dialogissa keskustelevat Megillos, Kleinias ja nimeltä mainitsematon ateenalainen vieras. Lainsäädännön ohella keskustelu käsittelee politiikan teoriaa, etiikkaa, kasvatusta, psykologiaa ja monia muita aiheita.
Lue lisää ...


17.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Ralph Baer

Ralph H. Baer (s. 8. maaliskuuta 1922 Rodalben, Saksa) on saksalaissyntyinen yhdysvaltalainen keksijä. Hän opiskeli radio- ja televisiotekniikkaa, mutta hänet tunnetaan erityisesti videopelien varhaisena suunnittelijana. Baer työskenteli Sanders Associatesilla alkaessaan kehittää lopulta Magnavox Odyssey -nimellä myytyä, maailman ensimmäistä pelikonsolia. Baer suunnitteli tämän jälkeen useita kolikko- ja elektroniikkapelejä, kuten Simon-nimisen muistipelin.
Lue lisää ...


17.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Dynastia (televisiosarja)

Carringtonien kotikartano
Dynastia (engl. Dynasty) on yhdysvaltalainen prime time -saippuasarja, joka on saanut ensiesityksensä ABC-kanavalla vuosina 1981–1989. Se kertoo öljyllä rikastuneista Carringtoneista, jotka asuvat ja työskentelevät Denverissä Coloradon osavaltiossa. Yli 200-osaisen sarjan pääosissa nähdään John Forsythe, Linda Evans ja Joan Collins. Dynastia oli aikoinaan hyvin suosittu ympäri maailmaa, ja sen menestystä yritettiin hyödyntää spin-off-sarjassa Colbyt (1985–1987). Myöhemmin Dynastiasta versoi myös minisarja Dynastia – viimeinen luku (1991).
Lue lisää ...


17.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Sauli Niinistö

Sauli Niinistö (cropped).jpg
Sauli Väinämö Niinistö (s. 24. elokuuta 1948 Salo) on Suomen tasavallan kahdestoista presidentti. Hänen toimikautensa alkoi 1. maaliskuuta 2012.
Lue lisää ...


14.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Kreikan kuvaus

Teoksen käsikirjoitus vuodelta 1485. Biblioteca Medicea Laurenziana.
Kreikan kuvaus (muinaiskreikaksi Περιήγησις τῆς Ἑλλάδος, Periēgēsis tēs Hellados tai Ἑλλάδος περιήγησις, Hellados periēgēsis) on Pausaniaan kirjoittama matkakertomus ja maantieteellinen kuvaus antiikin Kreikasta. Se esittää kuvauksen Pausaniaan matkoillaan Manner-Kreikan alueella näkemistään kohteista, kuten Ateenasta, Delfoista, Olympiasta ja Joonian rannikosta. Maantieteellisen kuvauksen ohella Pausanias käsittelee erilaisia historiallisia ja uskonnollisia kohteita, arkkitehtuuria ja taidetta sekä paikkoihin liittyviä historiallisia ja mytologisia tapahtumia.
Lue lisää ...


11.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Markian Popov

RIAN archive 58228 Leningrad Front Soldiers Before Offensive.jpg
Markian Mihailovitš Popov (ven. Маркиан Михайлович Попов) (15. marraskuuta 1902 Ust-Medveditskajan kylä, nykyinen Volgogradin alueen Serafimovitšin kaupunki – 22. huhtikuuta 1969 Moskova, Neuvostoliitto) oli Neuvostoliiton puna-armeijan kenraali ja Neuvostoliiton sankari.
Lue lisää ...Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.