Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakemisto
Teemasivut 
Hakutyökalut


Wikipedian kaikki sivut aakkosellisessa hakemistossa.
LOKI

Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista.

17.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Luis Alberto Suárez

Luis Suárez vs. Netherlands (cropped).jpg
Luis Alberto Suárez Díaz (s. 24. tammikuuta 1987 Salto, Uruguay) on uruguaylainen jalkapalloilija, joka pelaa hyökkääjänä Barcelonassa ja edustaa myös Uruguayn maajoukkuetta. Suárez tunnetaan lempinimellä El Pistolero (suom. revolverisankari).
Lue lisää ...


16.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Sauli Niinistö

Sauli Niinistö (cropped).jpg
Sauli Väinämö Niinistö (s. 24. elokuuta 1948 Salo) on Suomen tasavallan kahdestoista presidentti. Hänen toimikautensa alkoi 1. maaliskuuta 2012.
Lue lisää ...


15.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)

”Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)” on yhdysvaltalaismuusikko Pete Seegerin kirjoittama musiikkikappale, jonka sanoitus perustuu Raamatun Saarnaajan kirjaan. Seeger teki kappaleen vuonna 1959 ja levytti sen heinäkuussa 1962 albumilleen The Bitter and the Sweet.
Lue lisää ...


15.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Celsiusaste

- Thermometer -.jpg
Celsiusaste (yksikön tunnus °C, yksikön nimen kirjoitusasu "celsiusaste") on SI-järjestelmän mukainen lämpötilan johdannaisyksikkö. Celsius-asteikko on lämpötila-asteikko, jonka esitteli ruotsalainen astronomi Anders Celsius vuonna 1742. Celsius-asteikko on empiirinen asteikko, jonka kaksi referenssipistettä ovat veden jäätymis- ja kiehumispiste. Niille on annettu arvot 0 °C ja 100 °C. Mittausteknisesti Celsius-asteikko on välimatka-asteikko, jossa termodynaamisia laskelmia voi tehdä ainoastaan lämpötilaerojen avulla. Asteikosta tuli lopulta hyvin suosittu ja se on käytössä lähes koko maailmassa Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.
Lue lisää ...


14.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Krista Pärmäkoski

Krista Lahteenmaki 30 km ski w c oslo 2011.JPG
Krista Pärmäkoski (o.s. Lähteenmäki, s. 12. joulukuuta 1990 Ikaalinen) on suomalainen maastohiihtäjä. Hän edustaa Ikaalisten Urheilijoita ja häntä valmentaa Matti Haavisto. Pärmäkoski on edustanut Suomea maailmanmestaruuskilpailuissa ja olympialaisissa. MM-kilpailuista Pärmäkoski on saanut hopeaa ja pronssia parisprintistä sekä pronssia viestistä. Olympialaisissa hän on saavuttanut yhden hopeamitalin viestissä.
Lue lisää ...


12.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Kinks (albumi)

Kinks on brittiläisen The Kinks -yhtyeen vuonna 1964 julkaistu debyyttialbumi, joka nojautuu musiikillisesti enimmäkseen rhythm and bluesiin. Albumi sisältää myös yhtyeen suuren läpimurtohitin ”You Really Got Me”. Levyllä on huomattavan paljon lainakappaleita. Aikakaudelleen tyypillisesti sillä myös vierailee lukuisia sessiomuusikoita, joista nimekkäimpinä Jon Lord ja Jimmy Page.
Lue lisää ...


10.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Amerikanjalopähkinä

Juglans cinerea 001.JPG
Amerikanjalopähkinä (Juglans cinerea) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa. Tämä pieni tai keskikokoinen puu kasvaa osittain samoilla alueilla kuin selvästi kookkaampi sukulaisensa mustajalopähkinä. Siitä valmistetaan jonkin verran huonekaluja mutta parhaiten se tunnetaan maukkaista pähkinöistään.
Lue lisää ...


10.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Mustajalopähkinä

Tournai AR1aJPG.jpg
Mustajalopähkinä (Juglans nigra) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen keski- ja itäosissa. Tämä saksanpähkinän sukulainen on jalopähkinöistä kaikkein pitkäikäisin ja suurikasvuisin. Se on myös yksi harvinaisimmista ja halutuimmista lehtipuulajeista Pohjois-Amerikassa. Sen suorasyisestä puusta valmistetaan muun muassa puuviilua, huonekaluja ja aseenperiä, ja sen voimakkaanmakuisia pähkinöitä käytetään leivonnaisissa ja jäätelöissä.
Lue lisää ...


9.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Kelvin

CelsiusKelvinThermometer.jpg
Kelvin (yksikön tunnus K ) on SI-järjestelmän mukainen lämpötilan mittayksikkö ja yksi SI-järjestelmän perusyksikkö. Kelvinin lämpötila-asteikko on absoluuttinen asteikko, eli sillä on nollakohta absoluuttisessa nollapisteessä. Kelvin-asteikon arvo on suoraan verrannollinen aineen lämpöliikkeen energian odotusarvoon, minkä vuoksi se on tieteessä ja tekniikassa tärkeimmän asteikon asemassa. Kelvin-asteikon asteväli on sama kuin Celsius-asteikolla, eli 1 K = 1 °C. Asteikon esitteli William Thomson eli lordi Kelvin vuonna 1848.
Lue lisää ...


9.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Vittu

Vittu on vanha suomen kielen sana, joka on tarkoittanut alun alkaen naisen ulkoisia sukupuolielimiä. Nykyisin sana kuuluu alatyyliin, ja sitä käytetään myös karkeana kirosanana.
Lue lisää ...


9.8.2014

Cscr-featured.svg Who Do We Think We Are

Interior pix 3.gif
Who Do We Think We Are on brittiläisen Deep Purple -yhtyeen helmikuussa 1973 julkaistu seitsemäs studioalbumi. Albumilla esiintyy vielä niin sanottu Mark II -kokoonpano: Ritchie Blackmore (kitara), Ian Gillan (laulu), Roger Glover (basso), Jon Lord (kosketinsoittimet) ja Ian Paice (rummut). Gillanin mielestä yhtye oli kuitenkin juuttunut paikoilleen ja kadottanut kipinänsä, joten hän jätti yhtyeen albumin kiertueen jälkeen kesäkuussa 1973. Samalla myös Glover lähti yhtyeestä. Mark II -kokoonpano palasi kuitenkin yhteen vuonna 1984.
Lue lisää ...


3.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseo on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetaidemuseo, joka on osa Museo- ja tiedekeskus Luuppia. Museo sijaitsee Myllytullin kaupunginosassa Oulussa lähellä Hupisaaria. Museo perustettiin 1963, ja se toimi väliaikaisissa tiloissa vuoteen 1990, jolloin museo muutti vanhaan teollisuusrakennukseen. Museo on profiloitunut pääosin nykytaiteeseen, ja kokoelmaan hankitaan erityisesti oululaista ja pohjoispohjanmaalaista taidetta.
Lue lisää ...


31.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Fanny Blankers-Koen

Blankers-Koen vuonna 1949.
Francina Elsje ”Fanny” Blankers-Koen (26. huhtikuuta 1918 Baarn, Alankomaat – 25. tammikuuta 2004 Hoofddorp, Alankomaat) oli hollantilainen yleisurheilija, joka kilpaili erityisesti pikamatkoilla sekä pituus- ja korkeushypyssä. Hänen uransa huippuhetki osui Lontoon olympialaisiin 1948, jolloin hän voitti 30-vuotiaana kahden lapsen äitinä neljä olympiakultaa, vaikka hän ei edes osallistunut hyppylajeihin. Olympiamitalien lisäksi Blankers-Koen voitti kahdeksan EM-mitalia, joista viisi oli kultaisia, ja teki useita maailmanennätyksiä. Kansainvälinen yleisurheiluliitto valitsi vuonna 1999 naisten yleisurheilun asemaa muokanneen Blankers-Koenin 1900-luvun parhaaksi naisyleisurheilijaksi.
Lue lisää ...


28.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Lea Karvonen

Lea Karvonen on yhteinen salanimi, jota useat kustannusosakeyhtiö Tammelle työskennelleet kääntäjät käyttivät erityisesti 1950–1960-luvuilla. Salanimeä käytettiin pääasiassa naisille suunnatun viihteen sekä lasten- ja nuortenkirjallisuuden suomennoksissa. Nimen käyttöön voitiin päätyä esimerkiksi siinä tapauksessa, että kääntäjä – joista monet loivat pääasiallista uraansa kirjailijoina – ei halunnut omaa nimeään yhdistettävän alempiarvoiseksi koettuun viihdekirjallisuuteen. Lea Karvosen nimellä on käännetty kaikkiaan yli 160 kirjaa, viimeisin vuonna 2000. Samaa salanimeä on käytetty myös muutamassa WSOY:n kustantamassa kirjassa.
Lue lisää ...


26.7.2014

Artículo bueno-blue.svg Saari (televisiosarja)

20100820 Spinalonga island Crete Panorama.jpg
Saari (kreik. Το Νησί, To Nisi) on kreikkalainen televisiosarja, joka perustuu Victoria Hislopin samannimiseen romaaniin Saari (The Island, 2005). Se sijoittuu Kreetalle Spinalongan saaren leprapotilaiden yhteisöön sekä läheiseen Plakan kylään, ja kertoo tämän yhteisön jäsenten traagisista kohtaloista useiden vuosikymmenten ajalta. Sarjaa esitettiin Kreikassa vuosina 2010–2011, ja se sai suuren suosion ja hyvän vastaanoton myös kriitikoilta. Sen esitysoikeudet on myyty useaan maahan, ja Suomessa se esitettiin vuosina 2013–2014.
Lue lisää ...Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.