Wikipedia:Selaa luokittain

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hakemisto
Teemasivut 
Hakutyökalut


Wikipedian kaikki sivut aakkosellisessa hakemistossa.
LOKI

Lista uusimmista suositelluiksi, hyviksi ja lupaaviksi valituista artikkeleista.

31.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Monongahelan taistelu

Kenraali Braddockin kuolema
Monongahelan taistelu käytiin 9. heinäkuuta 1755, Pennsylvanian alueella noin 16 kilometriä itään nykyisestä Pittsburghista. Taistelussa hyökkäävänä puolena toimi kenraali Edward Braddockin johtama brittiläinen sotaretkikunta, jonka päämääränä oli ottaa haltuunsa Uuden Ranskan Fort Duquesnen linnake. Ranskalaiset olivat kuitenkin ehtineet vahvistaa miehitystään sadoilla liittolaisilla ja aiheuttivat Braddockin retkikunnalle murskaavan tappion.
Lue lisää ...


31.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Albert Reynolds

Albert Reynolds (3. marraskuuta 1932 Roosky, Irlannin vapaavaltio – 21. elokuuta 2014 Dublin, Irlanti) oli irlantilainen poliitikko, joka toimi useassa eri ministerin tehtävässä. Hän oli Irlannin pääministeri taoiseach 1992–1994 ja edustamansa Fianna Fáil -puolueen puheenjohtaja. Parlamentin alahuoneessa, Dáil Éireannissa Reynolds istui 1977–2002.
Lue lisää ...


30.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Casimir Pulaski

Kazimierz Pułaski.PNG
Casimir Pulaski (6. maaliskuuta 1745 – 11. lokakuuta 1779) oli yhdistyneen Puolan kuningaskunnan ja Liettuan suurruhtinaskunnan aatelistoon kuulunut kreivi ja maineikas sotapäällikkö. Hän saavutti menestystä taisteluissa kotimaassaan ja tuli myöhemmin tunnetuksi myös Pohjois-Amerikassa, kun hän osallistui Yhdysvaltain vapaussotaan. Pulaski menehtyi vuonna 1779 nykyisen Georgian osavaltion alueella käydyssä taistelussa saamiinsa vammoihin 34-vuotiaana. Hänet tunnetaan ”Amerikan ratsuväen isänä”.
Lue lisää ...


30.8.2014

Cscr-featured.svg RMS Titanic

RMS Titanic 3.jpg
RMS Titanic oli White Star Line -yhtiön matkustajalaiva, joka törmäsi neitsytmatkallaan 14. ja 15. huhtikuuta välisenä yönä 1912 jäävuoreen Pohjois-Atlantilla ja upposi vieden mukanaan noin 1 500 ihmistä. Laivan kapteenina toimi White Star Linen kommodori Edward J. Smith. Titanic oli sisarlaivojensa RMS Olympicin ja HMHS Britannicin ohella aikansa suurin ja loisteliain höyrylaiva, ja sitä sanottiin uudenlaisen laipiorakenteensa vuoksi ”käytännössä uppoamattomaksi”. Titanicin uppoaminen on yksi historian kuuluisimpia merionnettomuuksia.
Lue lisää ...


29.8.2014

Artículo bueno-blue.svg M/S Mermaid II

Capella av Stockholm model.jpg
M/S Mermaid II (IMO 7214002) oli ro-ro-matkustajarahtialus, joka liikennöi Itämerellä. Alus oli rakennettu vuonna 1972 Wärtsilän Turun telakalla Suomessa.
Lue lisää ...


28.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Ratakilometrijärjestelmä

Heinola km168.jpg
Ratakilometrijärjestelmä on Suomen rataverkolla käytössä oleva paikan määrittämiseen käytetty järjestelmä. Järjestelmällä ilmoitetaan radan eri paikkojen kuten rautatieliikennepaikojen tai laitteiden kuten esimerkiksi asemien ja erilaisten liikenteenohjauslaitteiden sijainti rataverkossa. Junamatkustajalle ratakilometrijärjestelmä näkyy radanvarren kilometritolppina, teräspylväinä, joiden päässä on valkoinen mustanumeroinen kyltti.
Lue lisää ...


23.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Persialainen matto

Ardabil Carpet.jpg
Persialainen matto on käsinkudottu itämainen matto, joka on valmistettu Iranissa (vanhalta nimeltään Persia). Persialaisia mattoja pidetään maailman parhaina mattoina, ja mattotaide on tärkeä osa Iranin kulttuuria. Matot yleistyivät Persiassa islamin levieämisen jälkeen, mutta itämaisten mattojen kysyntä kasvoi länsimaissa vasta 1800-luvun loppupuolella, jolloin monet kauppahuoneet perustivat Persiaan kutomoita. Mattojen valmistut on hiipunut 1900-luvulla, mutta mattoteollisuus työllistää edelleen Iranissa noin 1,2 miljoonaa henkilöä.
Lue lisää ...15.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)

”Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is a Season)” on yhdysvaltalaismuusikko Pete Seegerin kirjoittama musiikkikappale, jonka sanoitus perustuu Raamatun Saarnaajan kirjaan. Seeger teki kappaleen vuonna 1959 ja levytti sen heinäkuussa 1962 albumilleen The Bitter and the Sweet.
Lue lisää ...


15.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Celsiusaste

- Thermometer -.jpg
Celsiusaste (yksikön tunnus °C, yksikön nimen kirjoitusasu "celsiusaste") on SI-järjestelmän mukainen lämpötilan johdannaisyksikkö. Celsius-asteikko on lämpötila-asteikko, jonka esitteli ruotsalainen astronomi Anders Celsius vuonna 1742. Celsius-asteikko on empiirinen asteikko, jonka kaksi referenssipistettä ovat veden jäätymis- ja kiehumispiste. Niille on annettu arvot 0 °C ja 100 °C. Mittausteknisesti Celsius-asteikko on välimatka-asteikko, jossa termodynaamisia laskelmia voi tehdä ainoastaan lämpötilaerojen avulla. Asteikosta tuli lopulta hyvin suosittu ja se on käytössä lähes koko maailmassa Yhdysvaltoja lukuun ottamatta.
Lue lisää ...


12.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Kinks (albumi)

Kinks on brittiläisen The Kinks -yhtyeen vuonna 1964 julkaistu debyyttialbumi, joka nojautuu musiikillisesti enimmäkseen rhythm and bluesiin. Albumi sisältää myös yhtyeen suuren läpimurtohitin ”You Really Got Me”. Levyllä on huomattavan paljon lainakappaleita. Aikakaudelleen tyypillisesti sillä myös vierailee lukuisia sessiomuusikoita, joista nimekkäimpinä Jon Lord ja Jimmy Page.
Lue lisää ...


10.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Amerikanjalopähkinä

Juglans cinerea 001.JPG
Amerikanjalopähkinä (Juglans cinerea) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan keski- ja itäosissa. Tämä pieni tai keskikokoinen puu kasvaa osittain samoilla alueilla kuin selvästi kookkaampi sukulaisensa mustajalopähkinä. Siitä valmistetaan jonkin verran huonekaluja mutta parhaiten se tunnetaan maukkaista pähkinöistään.
Lue lisää ...


10.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Mustajalopähkinä

Tournai AR1aJPG.jpg
Mustajalopähkinä (Juglans nigra) on jalopähkinäkasveihin kuuluva kesävihanta puu, joka kasvaa alkuperäisenä Yhdysvaltojen keski- ja itäosissa. Tämä saksanpähkinän sukulainen on jalopähkinöistä kaikkein pitkäikäisin ja suurikasvuisin. Se on myös yksi harvinaisimmista ja halutuimmista lehtipuulajeista Pohjois-Amerikassa. Sen suorasyisestä puusta valmistetaan muun muassa puuviilua, huonekaluja ja aseenperiä, ja sen voimakkaanmakuisia pähkinöitä käytetään leivonnaisissa ja jäätelöissä.
Lue lisää ...


9.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Kelvin

CelsiusKelvinThermometer.jpg
Kelvin (yksikön tunnus K ) on SI-järjestelmän mukainen lämpötilan mittayksikkö ja yksi SI-järjestelmän perusyksikkö. Kelvinin lämpötila-asteikko on absoluuttinen asteikko, eli sillä on nollakohta absoluuttisessa nollapisteessä. Kelvin-asteikon arvo on suoraan verrannollinen aineen lämpöliikkeen energian odotusarvoon, minkä vuoksi se on tieteessä ja tekniikassa tärkeimmän asteikon asemassa. Kelvin-asteikon asteväli on sama kuin Celsius-asteikolla, eli 1 K = 1 °C. Asteikon esitteli William Thomson eli lordi Kelvin vuonna 1848.
Lue lisää ...


9.8.2014

Cscr-featured.svg Who Do We Think We Are

Interior pix 3.gif
Who Do We Think We Are on brittiläisen Deep Purple -yhtyeen helmikuussa 1973 julkaistu seitsemäs studioalbumi. Albumilla esiintyy vielä niin sanottu Mark II -kokoonpano: Ritchie Blackmore (kitara), Ian Gillan (laulu), Roger Glover (basso), Jon Lord (kosketinsoittimet) ja Ian Paice (rummut). Gillanin mielestä yhtye oli kuitenkin juuttunut paikoilleen ja kadottanut kipinänsä, joten hän jätti yhtyeen albumin kiertueen jälkeen kesäkuussa 1973. Samalla myös Glover lähti yhtyeestä. Mark II -kokoonpano palasi kuitenkin yhteen vuonna 1984.
Lue lisää ...


3.8.2014

Artículo bueno-blue.svg Oulun taidemuseo

Oulun taidemuseo
Oulun taidemuseo on Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetaidemuseo, joka on osa Museo- ja tiedekeskus Luuppia. Museo sijaitsee Myllytullin kaupunginosassa Oulussa lähellä Hupisaaria. Museo perustettiin 1963, ja se toimi väliaikaisissa tiloissa vuoteen 1990, jolloin museo muutti vanhaan teollisuusrakennukseen. Museo on profiloitunut pääosin nykytaiteeseen, ja kokoelmaan hankitaan erityisesti oululaista ja pohjoispohjanmaalaista taidetta.
Lue lisää ...Lisää suositeltuja, hyviä ja lupaavia artikkeleita.