Ainola

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ainola
Ainola.JPG
Osoite Ainolankatu
Sijainti Järvenpää
Valmistumisvuosi 1904
Suunnittelija Lars Sonck
Omistaja Suomen valtio
Haltija Ainolasäätiö
Rakennuttaja Jean Sibelius
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ainola on kotimuseo, joka oli Jean Sibeliuksen ja hänen puolisonsa Ainon kotitalo. Se sijaitsee nykyisessä Järvenpäässä lähellä Tuusulanjärven rantatien pohjoispäätä. Arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1904.

Jean Sibelius kuoli Ainolassa 20. syyskuuta vuonna 1957 ja hänet on haudattu talon puutarhaan. Muita rakennuksia Ainolan ympäristössä on perheen yksityinen sauna, talli ja verstas.

Aino Sibelius asui Ainolassa 12 vuotta miehensä kuoleman jälkeen ja kuoli siellä 8. heinäkuuta vuonna 1969. Myös hänet on haudattu kotinsa puutarhaan.[1] Sibeliusten hautamuistomerkin on suunnitellut heidän vävynsä, arkkitehti Aulis Blomstedt.[2] Vuonna 1972 Jean Sibeliuksen tyttäret, Eva, Ruth, Katarina, Margareta ja Heidi myivät Ainolan Suomen valtiolle. Museo siitä tuli vuonna 1974.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ainola pihan puolelta

Kun arkkitehti Sonck ryhtyi suunnittelemaan Ainolaa, Sibelius halusi työhuoneensa ikkunasta näköalan Tuusulanjärvelle ja ruokasaliin vihreän takan. Taloon muutettiin syksyllä 1904. Alakertaan oli valmistunut työhuone säveltäjämestarille, ruokasali, kaksi makuuhuonetta, keittiö ja apulaisten huone.

Yläkerta valmistui asuttavaan kuntoon vuonna 1911. Sinne tuli Jeanin ja Ainon makuuhuone ja työhuoneet, joista oli entistä parempi näköala järvelle ja vierashuone oli myös yläkerrassa. Osa yläkerrasta jäi avovintiksi tavaroiden säilytystä varten. Samaan aikaan alakerran työhuone muutettiin saliksi.

Kun nuorin tyttäristä Heidi avioitui ja muutti pois kotoa, kalustettiin alakerta taas uudelleen. Heidin aviopuoliso arkkitehti Aulis Blomstedt suunnitteli toisesta tyttärien huoneesta lämminhenkisen kirjaston ja toinen huone sisustettiin työ- ja makuuhuoneeksi Jean Sibeliukselle, koska hän ei iäkkäänä enää mielellään kulkenut yläkerran portaita.

Vesijohtoverkostoa ei talossa Jean Sibeliuksen elinaikana ollut, koska hän ei halunnut sävellystyönsä häiriintyvän. Sähkö tuli taloon hyvin varhaisessa vaiheessa, samoin puhelin.

Nykyinen Ainola on siinä asussaan, johon Aino Sibelius jätti sen kuollessaan vuonna 1969. Ainolaan kuuluu neljä hehtaaria metsää sekä puutarha.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ainolan pihapiiri Sibelius.fi. Helsingin Suomalainen Klubi. Viitattu 25.7.2014.
  2. Ainola kotina, Ainolan alue Ainolasäätiö. Viitattu 25.7.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Commons-logo.svg Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ainola Wikimedia Commonsissa
  • Ainolan www-sivut
  • Levas, Santeri: Jean Sibelius ja hänen Ainolansa – Jean Sibelius och hans hem – Jean Sibelius and His Home – Jean Sibelius und sein Heim. Toinen laitos. Helsinki: Otava, 1955.

Koordinaatit: 60°27′13″N, 025°05′14″E