Wikipedia:Ylläpitäjät

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Admin mop.svg
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Ylläpitäjät ovat Wikipedian käyttäjiä, joilla on muun muassa valtuudet poistaa ja suojata artikkeleita, palauttaa poistettuja sivuja, estää käyttäjiä muokkaamasta, muokata järjestelmäviestejä, siirtää tiedostoja sekä myöntää palautus- ja seulojan oikeudet käyttäjälle.

Yhteisö myöntää ylläpitäjän erityisoikeudet ehdotuksen ja äänestyksen kautta. Oikeudet myönnetään määräämättömäksi ajaksi, mutta yhteisö voi myös äänestää oikeuksien poistosta. Oikeuksista voi myös luopua vapaaehtoisesti. Käyttämättömät ylläpito-oikeudet poistetaan määräajan kuluttua rutiininomaisesti. Ylläpitäjyyden muuttamista määräaikaiseksi on ehdotettu useita kertoja, mutta se ei äänestyksissä ole saavuttanut riittävää kannatusta. Ylläpitäjien erityisoikeudet käyttäjille asettaa teknisesti suomenkielisen Wikipedian byrokraatti.

Ylläpitäjäoikeudet ovat tekninen työkalu ja antavat oikeuden käyttää ylläpitäjille varattuja toimintoja käytäntöjen mukaisesti. Ylläpitäjän oikeudet eivät itsessään kuvasta Wikipedian yhteisössä saavutettua statusta tai auktoriteettia, mutta ne voivat väärissä käsissä olla erittäin haitallinen työkalu. Tämän vuoksi yhteisö yleensä valitsee ylläpitäjiksi käyttäjiä, joilla se katsoo olevan riittävästi kokemusta Wikipedian käytännöistä ja toiminnasta ja jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa yhteisölle.

Pyynnöt ylläpitäjille varattujen toimintojen käyttämiseksi voi jättää ylläpitäjien ilmoitustaululle tai ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on Wikifi-admin.svg.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 44 ylläpitäjää.

Ylläpitäjyyden päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjän oikeuksien poistosta voi tehdä ehdotuksen. Ylläpitäjän oikeudet voidaan poistaa myös ylläpitäjän omasta pyynnöstä.

Ylläpito-oikeudet poistetaan mikäli ylläpitäjille rajoitettuja toimintoja ei ole lainkaan käytetty vuoteen. Perustelluista syistä tästä säännöstä voidaan kuitenkin joustaa. Perusteltuja syitä katsotaan olevan muun muassa työhön ja opiskeluun liittyvä pidempiaikainen oleskelu ulkomailla, onnettomuus tai sairaus.

Häivytysoikeuksien haltijalta ei kuitenkaan poisteta käyttämättömiä ylläpito-oikeuksia, mikäli hän on käyttänyt häivytystyökalua viimeisen vuoden aikana.


Ylläpitäjien käytäntöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjien käytäntöjä.

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjän opas.

Suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian 44 ylläpitäjää ovat aakkosjärjestyksessä:

Katso myös: ylläpitäjälista

Aikaisemmat ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso luettelo suomenkielisen Wikipedian entiset ylläpitäjät.

Suomenkielisen Wikipedian byrokraatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ks. Wikipedia:Byrokraatit

Vanhat äänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso Luokka:Arkistoidut ylläpitäjyysäänestykset.

Uusien ylläpitäjien valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä ääni numeroituna listana kantasi mukaisen otsikon alle tyyliin:

# Ahkeraa vandalismin torjuntaa. --~~~~

Käyttäjän nimittäminen ehdokkaaksi:

 1. Lisää tämän sivun loppuun koodi {{/Käyttäjän nimi}} ja tallenna sivu.
 2. Seuraa syntynyttä punaista linkkiä, kirjoita sivun sisällöksi {{subst:ylläpitäjä|Käyttäjän nimi|Perustelut ja allekirjoitus}} ja tallenna sivu.
 3. Lisää äänestys sivulle Malline:Päätöksenteko‎.

Ylläpitäjäksi voi pyrkiä käyttäjä, joka on ollut Wikipediassa jo jonkin aikaa aktiivinen ja siten tunnettu yhteisön jäsen. Käyttäjä voi asettua ehdokkaaksi itse tai toisen Wikipedian käyttäjän ehdotuksen kautta. Ylläpitäjäehdokkaita arvioitaessa on hyvä tutustua ehdokkaan käyttäjäsivulta työkalut-valikosta löytyvään "Käyttäjän muokkaukset" -linkkiin ja tutkia millaisia muutoksia käyttäjä on tehnyt. Yleensä ehdokkailta oletetaan Wikipedian käytäntöjen tuntemista ja niiden noudattamista sekä vähintään muutaman kuukauden kestänyttä aktiivista toimintaa. Ennen toisen käyttäjän asettamista ehdolle on hyvien tapojen mukaista pyytää tältä suostumus ehdokkaaksi.

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä oma allekirjoitus mahdollisine perusteluineen asiaankuuluvan otsikon alle. Anonyymit käyttäjät eivät voi äänestää eivätkä nimittää ehdokkaita, mutta he voivat kommentoida. Olisi suotavaa, että äänet perusteltaisiin, etenkin vastustavat ja tyhjät äänet. Tämä voi auttaa ehdokasta ja muita äänestäjiä. Jos haluat esittää lisäkysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle, voit lisätä ne "Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle" -osion loppuun. Muista myös allekirjoittaa kysymyksesi.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt. Kunkin ehdokkaan äänestys kestää kaksi viikkoa. Mikäli käyttäjä saa äänestyksessä vähintään 75 prosentin kannatuksen, käyttäjä hyväksytään ylläpitäjäksi. Äänestyksessä hävinnyt käyttäjä voi pyrkiä uudelleen ylläpitäjäksi kolmen kuukauden kuluttua.

Äänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyhjennä välimuisti

Hartz (keskustelu · muokkaukset)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olen ollut suomenkielisessä Wikipediassa jo vuoden 2005 keväästä, mutta en ole ikinä asettunut ehdolle, vaikka jotkut ovat sitä ehdottaneet. Olen ylläpitäjä sisarhankkeista Wikisanakirjan, Wikiaineiston ja Wikikirjaston puolella, joita tehtäviä olen hoitanut enemmän tai vähemmän. Käyttöliittymä ja tekniset vempaimet on noissa muissa hankkeissa samat kuin täällä Wikipedian puolella, että sikäli kuin hyppäisi sukelluspukuun ja ruuvaisi sukelluskypärän paikoilleen. Täällä muokkauksia on kertynyt 18.348 ja Wikisanakirjan puolella 50.000+. Suomenkielisen Wikipedian alkuaikoina pyöritin bottia H-Bot, joka oli ensimmäinen suomenkielistä Wikipediaa varten ajettava botti. Loin tuolloin sivut Wikipedia:Botit, ensimmäisen version bottikäytännöstä ja sivun Wikipedia:Botit/pyynnöt. H-Botille kai kertyi jotain 35.000+ muokkausta täällä aikoinaan ja Wikisanakirjan puolella mittarissa on 375.000 muokkausta.

Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Olen osallistunut vuosien varrella useiden käytäntöjen kehittämiseen ja olen ollut aktiivinen osallistuja sellaisissa keskusteluissa. Mielestäni moneen käytäntöön kannattaisi ottaa mallia muunkielisistä Wikipedioista. Wikipedian ylläpitäjänä haluaisin tehdä Wikipediasta laadukkaampaa toimintaympäristöä yliopistolaisille ja akateemikoille ("intellektuelleille"), jotta Wikipedia "tuntuisi paikalta, johon kannattaa raapustaa juttua". Jos Einstein eläisi, hänet kannattaisi saada kirjoittelemaan Wikipediaan. Nyt voi käydä niin, että nykypäivän Einsteinit selailevat Wikipediaa patenttivirastoissa ja toteavat "pöh, tuonne en ainakaan kirjoittele". Lisäksi haluaisin edistää positiivista, kannustavaa ja innostavaa ilmapiiriä ja käyttäjien ottamista lämpimästi mukaan. Nahistelu on pahasta. Aktiiviset käyttäjät parasta. Aivan varmasti humaania Wikipedia-politiikkaa.

Ylläpitäjänä kiinnittäisin huomiota hiljattain annettuihin estoihin, ettei kukaan tulisi estetyksi pitkiksi ajoiksi turhaan (jos olet joskus tullut estetyksi "väärin", kannata minua). Erimielisyyksiä ja kiistoja voi sovitella todella pitkälle ja voisin olla siinä avuksi, kun kokemusta on kertynyt. Pakkokeinoja tulisi välttää. En kannattaisi käyttäjien keskustelusivujen liimaamista niin täyteen erilaisia varoitustarroja kuin ehkä jotkin toiset ylläpitäjät, joilla on taipumusta naputtamiseen (jos joku ylläpitäjä on naputtanut sinulle liiaksi, kannata minua).

Jos jotain vaalikampanjan iskulausetta pitäisi vääntää, niin "Ilo olla ja osallistua". --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.22 (EET)

Äänestys päättyy 12. joulukuuta 2014 kello 19.22 (EET).

Kannatan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vastustan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ei noudata käytäntöjä. –Makele-90 (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.31 (EET)
 2. Ongelmatapaus -- ei YP:ksi. —Aku506 28. marraskuuta 2014 kello 19.57 (EET)
 3. Äänestys keskeytettävä. --Ville Siliämaa (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 22.31 (EET)
 4. --Tappinen (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 22.44 (EET)
 5. Taito ja kokemus riittäisivät, mutta balanssi ei tällä kertaa. --Höyhens (keskustelu) 29. marraskuuta 2014 kello 01.57 (EET)

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan sitten oli yläasteikäinen käyttäjä joka järjesti ensin ylläpitäjyysäänestyksen ja sitten "Onko E. mielestäsi kiva käyttäjä" -äänestyksen. Varmuuden vuoksi haluan sanoa että ylläoleva ääneni tarkoittaa vain ylläpitäjän oikeuksien myöntämisen vastustusta, ei käyttäjän vastustusta sinänsä. --Tappinen (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 23.18 (EET)

Hartz on kyllä "över trettio", mut ei viel fabu. 40 vuotta ei ole vielä paukahtanut eli on vielä elämää edessä (ei vielä keikahtanut ehtoopuolelle). Huumorin joko ymmärtää, tai sit ei. ;) Saa ääniin laittaa kommenttiakin, ettei keskustelu-osiossa tarvitse tehdä erillistä selontekoa. Esim. "vastustan, sillä sukelluskypärä ei sovi vesipäälle" tms. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 23.41 (EET)

Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Millä tavalla haluaisit eniten auttaa Wikipediaa ylläpidossa?
Eniten päättämällä keskusteluja ja poistamalla artikkeleita. Nyt on jo [palauta]-nappi. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.26 (EET)
 • Oletko erityisen tyytyväinen johonkin lisäykseesi Wikipediaan, ja miksi?
Artikkelin Ketamiini kehittämiseen, kun se oli kiinnostava aihe ja saatiin kokoon yhteistyössä lupaava artikkeli -ehdotuksen yhteydessä. Tuon artikkelin tekemiseen osallistui moni ja siinä oli innostusta varmaan kullakin. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.26 (EET)
 • Oletko ollut osallisena konflikteissa fi-wikissä, tai oletko stressaantunut Wikipediaa käyttäessäsi? Miten ratkaisit tilanteen?
Olen ollut, mutta en ole stressaantunut. Olen kuin papu. Kaikista kokemuksista oppii. ;) --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.26 (EET)
 • Yllä olevassa vaalikampanjassasi annat ymmärtää tulevasi vastavoimaksi liian ankarille ylläpitotoimenpiteille. Olisiko tarkoituksenasi puuttua toisten ylläpitäjien estoihin tai poistoihin, jos ne olisivat sinun mielestäsi väärin? Onko ylläpitäjien ryhmä mielestäsi kollegio, joka pyrkii samaan päämäärään, vai pitääkö ylläpitäjien joukkoon muodostaa pieni oppositioryhmä? --Pxos (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.31 (EET)
Ei tuo ole mikään kampanjani kärki, mutta mainitsin saadakseni ääniä rivikäyttäjiltä, en niinkään nykyisiltä ylläpitäjiltä (poliittista silmää). Ilman muuta samaa ryhmää, joka pyrkii samaan päämäärään eli vaihtoehto kollegio. Ei mitään pieniä oppositioryhmiä, vaan käytäntö ja harkintaa. Jokaisella ylläpitäjällä on kuitenkin oma harkintavalta, mikä voi johtaa monenlaisiin lopputuloksiin, joita olen havainnut. Ylläpitäjien ilmoitustaulu ja käyttäjien keskustelusivut ovat oikeita väyliä puuttua tällaisiin tilanteisiin. On mm. asetettu eksoottisia estoja ja estoja, jotka ovat estäneet estettyä kirjoittamasta keskustelusivulleen tai lähettämästä sähköpostia. Estojen ei tulisi olla rangaistuksia. Poistoäänestysten lopputuloksena jos on "poistetaan", niin enpä sellaiseen puuttuisi muuta kuin antamalla ääneni ennen sen päättymistä. Tuskinpa poistettuja sivuja palauttelisin. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.39 (EET)
Täsmentäisitkö miten vaikuttaisit pitkiin tai muuten vääriksi katsomiisi estoihin ylläpitäjänä sen enempää kuin taviksenakaan? —Aku506 28. marraskuuta 2014 kello 21.58 (EET)
Vähintään vastaanottaisin estoista tehtyjä valituksia. Ylläpitäjä pystyy lyhentämään estoja tai poistamaan eston kokonaan. Jokainen tapaus on kuitenkin käsiteltävä tapauskohtaisesti, joten mitään "sapluunaa" ei ole. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 22.05 (EET)
 • Aloititko tämän ylläpitäjyysäänestyksen siinä uskossa, että saisit tarpeeksi kannatusta ja sinut valittaisiin ylläpitäjäksi vai oliko kyseessä vain huumorimielessä tehty äänestys? --Stryn (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.33 (EET)
Kyllä ihan Wikipedian etu on mielessä ja ylläpitäjänä voisin edistää Wikipedian etua. Aktiivisia ylläpitäjiä on vähän. Vietän monta tuntia vuorokaudessa täällä ja rutiininomaiset ylläpitotyöt hoituvat myös Wikisanakirjan ohessa täälläkin käydessäni (kurkkaan joka tapauksessa Wikipedian puolelle). Tunnen nykyisen ylläpitäjäkaartin aika hyvin -- varsinkin aktiivisimmat, ja uskon että yhteistyö sujuu hyvin. Vaikka minusta tihkuukin välillä huumoria, niin ihan asialla tässä ollaan. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.46 (EET)
 • Onko perseensuristin esimerkki sellaisesta wikiprojektien kulta-ajasta, jonka haluaisit palaavan takaisin myös Wikipediaan? --Pxos (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 19.52 (EET)
Kummallinen poiminta, enkä aivan ymmärrä miksi poimit juuri tuon tuhansien aloittamieni artikkeleiden joukosta? Onko tarkoituksena nostaa jokin "outo" artikkeli muiden joukosta? Wikisanakirjan tarkoitus on kuvata suomen kieltä (ja muita kieliä), ja sattuu olemaan niin, että "perseensuristin" on suomen kielen sana. Erityisesti puhutaan "venäläisestä perseensuristimesta". Se nyt vaan on niin. Kyllä suomen kielessä on muitakin sanoja, mutta ei sanakirjassa oteta kantaa sanan "sopivuuteen". On Wikisanakirjassa skullfucking ym. myös. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.07 (EET)
Sanasivulla ei ole lähteitä, sanan määritelmä ei kerro kapineesta mitään ja kapinetta ei edes ole olemassa kuin vitsin sisäisessä maailmassa. Puhuit kommenttipyynnössä kulta-ajasta, jossa kaikkea sai tehdä eikä kukaan haukkunut perään. Kysyn siis uudestaan, onko käsityksesi kulta-ajasta sellainen, että tuonkaltainen artikkeli sisarprojektissa edustaa vapautta, viisautta ja intellektuaalisuutta? Artikkelissa ei kaiketi ole vikaa eikä ole minun asiani puuttua siihen, toimiiko perseensuristin tai mahtuuko se takapuoleen. Venäläinen ei toimi eikä mahdu. Radio Jerevan. --Pxos (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.14 (EET)
En oikein ymmärrä kysymystäsi tai mistä kiikastaa? Perseensuristin on suomen kielen sana, toimii venäläinen perseensuristin tai ei, mahtuu se johonkin tai mihin mahtuukaan. Ei kapinetta tarvitse "oikeasti olemassa ollakaan" -- pääasia, että sana on olemassa. Ei "pilvilinnojakaan" ole olemassa. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.18 (EET)
Vaikka perseensuristin onkin sana, tuo tieto ei sinänsä ollut käyttökelpoinen. Siellä kerrottiin sen muodostuvan sanoista perse ja suristin. Yllättävää. Toinen tieto on se, että se on härpäke (jota wikisanakirjassa ei ole määritelty). Mikä on tämän informaatioarvo? —Aku506 28. marraskuuta 2014 kello 21.58 (EET)
99%+ maailman ihmisistä on ei-suomenkielisiä. On ihan kiva vaikka ruåttalaisen tai suomenruåttalaisen saada selville, että kyse on substantiivista ja se koostuu perseestä ja suristimesta. Härpäke odottaa vain tekijäänsä. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 22.02 (EET)
 • Miksi kerrot olevasi "suorasanainen saksalainen paska"? (ettei kukaan ihmettele) --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.46 (EET)
Se on käyttäjäsivulle pesiytynyttä huumoria. Olen saksalainen. --Hartz (keskustelu) 28. marraskuuta 2014 kello 20.46 (EET)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]