Wikipedia:Ylläpitäjät

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Admin mop.svg
Wikipedian ohjekirja
n · k · m

Ylläpitäjät ovat Wikipedian käyttäjiä, joilla on muun muassa valtuudet poistaa ja suojata artikkeleita, palauttaa poistettuja sivuja, estää käyttäjiä muokkaamasta, muokata järjestelmäviestejä, siirtää tiedostoja sekä myöntää palautus- ja seulojan oikeudet käyttäjälle.

Yhteisö myöntää ylläpitäjän erityisoikeudet ehdotuksen ja äänestyksen kautta. Oikeudet myönnetään määräämättömäksi ajaksi, mutta yhteisö voi myös äänestää oikeuksien poistosta. Oikeuksista voi myös luopua vapaaehtoisesti. Käyttämättömät ylläpito-oikeudet poistetaan määräajan kuluttua rutiininomaisesti. Ylläpitäjyyden muuttamista määräaikaiseksi on ehdotettu useita kertoja, mutta se ei äänestyksissä ole saavuttanut riittävää kannatusta. Ylläpitäjien erityisoikeudet käyttäjille asettaa teknisesti suomenkielisen Wikipedian byrokraatti.

Ylläpitäjäoikeudet ovat tekninen työkalu ja antavat oikeuden käyttää ylläpitäjille varattuja toimintoja käytäntöjen mukaisesti. Ylläpitäjän oikeudet eivät itsessään kuvasta Wikipedian yhteisössä saavutettua statusta tai auktoriteettia, mutta ne voivat väärissä käsissä olla erittäin haitallinen työkalu. Tämän vuoksi yhteisö yleensä valitsee ylläpitäjiksi käyttäjiä, joilla se katsoo olevan riittävästi kokemusta Wikipedian käytännöistä ja toiminnasta ja jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa yhteisölle.

Pyynnöt ylläpitäjille varattujen toimintojen käyttämiseksi voi jättää ylläpitäjien ilmoitustaululle tai ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on Wikifi-admin.svg.

Suomenkielisessä Wikipediassa on tällä hetkellä 41 ylläpitäjää.

Ylläpitäjyyden päättyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylläpitäjän oikeuksien poistosta voi tehdä ehdotuksen. Ylläpitäjän oikeudet voidaan poistaa myös ylläpitäjän omasta pyynnöstä.

Ylläpito-oikeudet poistetaan mikäli ylläpitäjille rajoitettuja toimintoja ei ole lainkaan käytetty vuoteen. Perustelluista syistä tästä säännöstä voidaan kuitenkin joustaa. Perusteltuja syitä katsotaan olevan muun muassa työhön ja opiskeluun liittyvä pidempiaikainen oleskelu ulkomailla, onnettomuus tai sairaus.

Häivytysoikeuksien haltijalta ei kuitenkaan poisteta käyttämättömiä ylläpito-oikeuksia, mikäli hän on käyttänyt häivytystyökalua viimeisen vuoden aikana.


Ylläpitäjien käytäntöjä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjien käytäntöjä.

Ohjeita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso: Ylläpitäjän opas.

Suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyiset ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian 41 ylläpitäjää ovat aakkosjärjestyksessä:

Katso myös: ylläpitäjälista

Aikaisemmat ylläpitäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso luettelo suomenkielisen Wikipedian entiset ylläpitäjät.

Suomenkielisen Wikipedian byrokraatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ks. Wikipedia:Byrokraatit

Vanhat äänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso Luokka:Arkistoidut ylläpitäjyysäänestykset.

Uusien ylläpitäjien valitseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä ääni numeroituna listana kantasi mukaisen otsikon alle tyyliin:

# Ahkeraa vandalismin torjuntaa. --~~~~

Käyttäjän nimittäminen ehdokkaaksi:

 1. Lisää tämän sivun loppuun koodi {{/Käyttäjän nimi}} ja tallenna sivu.
 2. Seuraa syntynyttä punaista linkkiä, kirjoita sivun sisällöksi {{subst:ylläpitäjä|Käyttäjän nimi|Perustelut ja allekirjoitus}} ja tallenna sivu.
 3. Lisää äänestys sivulle Malline:Päätöksenteko‎.

Ylläpitäjäksi voi pyrkiä käyttäjä, joka on ollut Wikipediassa jo jonkin aikaa aktiivinen ja siten tunnettu yhteisön jäsen. Käyttäjä voi asettua ehdokkaaksi itse tai toisen Wikipedian käyttäjän ehdotuksen kautta. Ylläpitäjäehdokkaita arvioitaessa on hyvä tutustua ehdokkaan käyttäjäsivulta työkalut-valikosta löytyvään "Käyttäjän muokkaukset" -linkkiin ja tutkia millaisia muutoksia käyttäjä on tehnyt. Yleensä ehdokkailta oletetaan Wikipedian käytäntöjen tuntemista ja niiden noudattamista sekä vähintään muutaman kuukauden kestänyttä aktiivista toimintaa. Ennen toisen käyttäjän asettamista ehdolle on hyvien tapojen mukaista pyytää tältä suostumus ehdokkaaksi.

Äänestäminen tapahtuu lisäämällä oma allekirjoitus mahdollisine perusteluineen asiaankuuluvan otsikon alle. Anonyymit käyttäjät eivät voi äänestää eivätkä nimittää ehdokkaita, mutta he voivat kommentoida. Olisi suotavaa, että äänet perusteltaisiin, etenkin vastustavat ja tyhjät äänet. Tämä voi auttaa ehdokasta ja muita äänestäjiä. Jos haluat esittää lisäkysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle, voit lisätä ne "Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle" -osion loppuun. Muista myös allekirjoittaa kysymyksesi.

Äänestystä koskevat yleiset säännöt. Kunkin ehdokkaan äänestys kestää kaksi viikkoa. Mikäli käyttäjä saa äänestyksessä vähintään 75 prosentin kannatuksen, käyttäjä hyväksytään ylläpitäjäksi. Äänestyksessä hävinnyt käyttäjä voi pyrkiä uudelleen ylläpitäjäksi kolmen kuukauden kuluttua.

Äänestykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyhjennä välimuisti

SMAUG (keskustelu · muokkaukset)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SMAUG on kokenut ja ystävällinen wikipedisti, jonka neljän vuoden kokemus on varmasti riittävä. Hän on suostunut ehdolle. --Geohakkeri (keskustelu) 10. toukokuuta 2015 kello 13.44 (EEST)

Äänestys päättyy 24. toukokuuta 2015 kello 13.44 (EEST).

Kannatan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Luuta käteen vain. Sinänsä fiwikissä on aika paljonkin juttuja joita voisi tehdä. Vandalismintorjunta on ilmiselvimpiä, mutta esimerkiksi väärinkäyttösuodattimien logien vilkuilu virheellisten suodattimien löytämiseksi, usein sotkettujen sivujen suojaaminen/vakauttaminen jne ovat asioita joita voisi myös tehdä jos kiinnostusta on. --Zache (keskustelu) 11. toukokuuta 2015 kello 09.50 (EEST)
 2. Mikäs siinä. --Höyhens (keskustelu) 12. toukokuuta 2015 kello 10.13 (EEST)
 3. Hommiin vaan. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 12. toukokuuta 2015 kello 12.36 (EEST)
 4. Mikä jottei, luotan aktivoitumiseen lisääntyvien oikeuksien myötä.--Veli Himmeä (keskustelu) 14. toukokuuta 2015 kello 21.30 (EEST)
 5. Ystävällisiä ja iloisia käyttäjiä Wikipedia ansaitsee myös ylläpitäjien keskuuteen kun vertaa nykyisiä hapan naamoja jotka ovat toimineet ylläpitäjänä joten SMAUG on kyllä raikas keidas mikäli hänet valitaan ylläpitäjäksi--Ashoka (keskustelu) 14. toukokuuta 2015 kello 21.44 (EEST)
 6. --Nironen (keskustelu) 15. toukokuuta 2015 kello 02.19 (EEST)
 7. --Anr (keskustelu) 17. toukokuuta 2015 kello 14.41 (EEST)

Vastustan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Ylläpitäjä ei ole kovin kummoinen, jos hän huomaa kaikki asiat ainoastaan oman tarkkailulistansa kautta. Edellyttäisin enemmän ja aktiviisempaa puuhastelua jo ennen oikeuksien saamista. Toki on mahdollista, että käyttäjä aktivoituu oikeuksien myötä kuten monille hyville ylläpitäjille tapahtuu, mutta mielestäni käyttäjä ei vielä ole tarpeeksi monessa liemessä keitetty. Siis "ei vielä". --Pxos (keskustelu) 14. toukokuuta 2015 kello 13.47 (EEST)

Kommentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kysymyksiä ylläpitäjäehdokkaalle[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Millä tavalla haluaisit eniten auttaa Wikipediaa ylläpidossa?
En keksi varsinaisesti yhtä tapaa, joka olisi ylitse muiden, mutta ylläpitäjyys (ja kesäloma) taatusti motivoisivat panostamaan nykyistä enemmän tuoreiden muutosten seuraamiseen ja vandalismintorjuntaan. En ole mikään tekniikkavelho ja suoraan sanoen pelkään vähän, että rikkoisin jotain. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 10. toukokuuta 2015 kello 17.08 (EEST)
Rikkomisesta tulikin mieleeni, että olisi hyvä laatia ylläpitäjän oppaaseen tai sen liitteeksi hieman katsausta siihen, mitkä toiminnot ovat vaarattomia ja helppoja ja mitkä voivat olla vaarallisia ja vaikeita korjata ennalleen. Sitten taitojen kasvaessa voisi siirtyä yhä vaikeampiin asioihin. Zachen kannatuskommentissa esiintyvä "väärinkäyttölokin tutkiminen" ei mielestäni todellakaan kuulu helppojen tehtävien joukkoon. --Pxos (keskustelu) 11. toukokuuta 2015 kello 16.07 (EEST)
 • Oletko erityisen tyytyväinen johonkin lisäykseesi Wikipediaan, ja miksi?
Luomani lupaavat artikkelit ja World of Tanks voisin mainita. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 10. toukokuuta 2015 kello 17.08 (EEST)
 • Oletko ollut osallisena konflikteissa fi-wikissä, tai oletko stressaantunut Wikipediaa käyttäessäsi? Miten ratkaisit tilanteen?
Joskus on tullut vähän sanomista kun en ole osannut kaikkia käytäntöjä, mutta en muista olleeni mukana varsinaisessa konfliktissa. Mikäli pinna meinaa palaa, yritän pitää hetken taukoa ja ajatella asiaa uudelleen ajatusten selkiydyttyä. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 10. toukokuuta 2015 kello 17.08 (EEST)
 • Mitä tekisit oikeuksilla konkreettisesti? Laskin, että artikkeliavaruudessa olet tehnyt kolme (3) kumoamista ja yhdeksäntoista (19) hylkäämistä viimeisen kahdeksan kuukauden aikana (ajalla 1.9.2014 – 9.5.2015) ja olet arvioinut 62 odottavaa muutosta samassa ajassa (mediaani on kuusi (6) per kalenterikuukausi). Palauttajaksi pääsisit varmasti heti, kun nähtäisiin, että sinulla olisi selkeä tarve palauttajan työkaluille, mutta ei taida olla. Mitä siis tekisit, jos saisit ylläpitäjän työkalut? --Pxos (keskustelu) 10. toukokuuta 2015 kello 22.49 (EEST)
Tarkkailulistaa seuratessani olen huomannut jonkin verran sellaisia sivuja, jotka olisi voinut jatkuvan lähteettömän, epäselvän, vääränkielisen tms. tiedon lisäämisen ja jopa tahallisen vandalismin takia vakauttaa tai suojata (esim. CS:t). Lisäksi voisin itsekin antaa vandaalille eston, se lienee melko paljon helpompaa ja nopeampaa kuin pyynnön tekeminen ylläpitäjien ilmoitustaululle. Tiedän toki etten ole viime aikoina ollut hirveän aktiivinen tuoreiden muutosten vahtija, mutta yritän lisätä sitä puolta. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 11. toukokuuta 2015 kello 16.12 (EEST)
En tietenkään huomaa kaikkia asioita ainoastaan tarkkailulistani kautta, kuten Pxos totesi. Käytän tarkkailulistaa nykyään ensisijaisena tapana seurata itselleni tärkeitä muutoksia ja mahdollisimman usein pyrin seuraamaan myös tuoreita muutoksia ja uusia sivuja. Tarkkailulistaakin voi käyttää monelle tavalla: aiemmin yritin pitää siellä olevien sivujen määrän kuudessakymmenessä, mutta nykyään tarkkailulistallani on yli 450 sivua ja yritän pitää sen "puhtaana" (=luen tulleet muutokset mahd. pian). --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 14. toukokuuta 2015 kello 18.57 (EEST)
 • Miten suhtautuisit kritiikkiin? Jos tekisit virheitä ylläpitotoimissa ja saisit siitä muilta käyttäjiltä vihaista palautetta, miten suhtautuisit kritiikkiin? Jos muut ylläpitäjät kumoaisivat ratkaisujasi, mitä tekisit siinä tapauksessa? --Pxos (keskustelu) 16. toukokuuta 2015 kello 13.18 (EEST)
Kritiikkiä tulee jokaiselle ja sitä tulee sietää – kritiikkihän voi olla niin positiivista kuin negatiivista vaikka mielletään usein vain negatiiviseksi. Jos teen virheitä, on oikein että ratkaisujani kumotaan. Toivoisin kuitenkin ymmärrystä uusia ylläpitäjiä (ja muitakin uusia käyttäjiä) kohtaan. Avoimen vihamielinen palaute on tietysti eri juttu kuin rakentava kritiikki, mutta sellainen kannattaa varmaankin ohittaa välittämättä tai ottamatta itseensä siitä. --SMAUG (KeskusteluMuokkaukset) 17. toukokuuta 2015 kello 17.19 (EEST)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]